Σε άλλη «γραμμή» ο Δραγασάκης: Ρύθμιση του χρέους μπορεί και μετά το 2018

Σε άλλη «γραμμή» ο Δραγασάκης: Ρύθμιση του χρέους μπορεί και μετά το 2018

Άδειασμα από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης -Την Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «είμαστε πιο κοντά από ποτέ στη ρύθμιση» - Την ανάγκη πανευρωπαϊκής λύσης του χρέους υπογράμμισε αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης στη βουλή

Σε άλλη «γραμμή» ο Δραγασάκης: Ρύθμιση του χρέους μπορεί και μετά το 2018
Σε διαφορετικό κλίμα από αυτό που επιχείρησε να καλλιεργήσει στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
αναφορικά με την λύση του χρέους, εμφανίστηκε στην Βουλή ο κ. Γιάννης Δραγασάκης επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η διαδικασία
«οι διαδικασίες μπορεί να τραβήξουν σε μάκρος και να πάνε πέραν του 2018».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας ανέφερε στην Θεσσαλονίκη ότι «είμαστε πιο κοντά από ποτέ στη ρύθμιση του χρέους».
Κλείσιμο

Εκτός αυτού ο κ. Δραγασάκης αποκάλυψε ότι στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η συνταγματική πρόβλεψη ορίου για το ύψος του χρέους.

Αναλυτικά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής  υποεπιτροπής «Το χρέος και η απομείωσή του» επιχείρησε να περιγράψει τα προβλήματα που παρουσιάζει η συγκεκριμένη διαδικασία καθώς και να «ακυρώσει» την ρητορική που ακολουθούσε ως πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ περι επονείδιστου χρέους και να «ματαιώσει» τις όποιες προσδοκίες είχε δημιουργήσει η αντίστοιχη επιτροπή που είχε δημιουργηθεί επι προεδρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου.

«Το δίπολο: «φταίνε μόνο οι έξω για το χρέος ή φταίμε μόνο εμείς» δεν βοηθά» είπε ο κ. Δραγασάκης για να προσθέσει σε άλλο σημείο «Είναι αναγκαίο να αλλάζει κανείς άποψη. Στο ζήτημα του χρέους πάντως, εγώ διατηρώ τις απόψεις μου. Δεν θεωρώ εύκολο να πετύχουμε μεγάλη απομείωση χρέους μόνο για την Ελλάδα χωρίς παράλληλη απομείωση άλλων υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών κρατών. Πρέπει να διεκδικήσουμε τέτοια μείωση ώστε να έρθουμε στο ίδιο επίπεδο με τους άλλους και στην συνέχεια – από κοινού – να διεκδικήσουμε συνολική ευρωπαϊκή λύση».

Ο ίδιος εξήγησε ότι το κοινοβούλιο οφείλει να αναλάβει ενεργό ρόλο στην όλη διαδικασία καθώς όπως είπε «θα τραβήξει σε μάκρος. Δεν είναι βέβαιο ότι η διαδικασία θα τελειώσει γρήγορα». «Μιλάμε για πρόβλημα που ο χρόνος του δεν ταυτίζεται με τον πολιτικό χρόνο μιας κυβέρνησης. Έχουμε την συμφωνία του eurogroup που ορίζει 3 χρόνους: άμεσα μέτρα – μέτρα μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα και συζήτηση για μακροχρόνια βιωσιμότητα. Ακόμα και να έχουμε πολύ ευνοϊκά πράγματα μιλάμε για μια εξ ορισμού διαδικασία που πάει πέρα από το 2018» υπογράμμισε σε άλλο σημείο.  

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι «Αυτή την στιγμή η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί. Αν φθάσουμε στο επίπεδο Πορτογαλίας που μπορεί να δανείζεται θα είναι σημαντικό επίτευγμα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε τελειώσει με το χρέος» ενώ πρόσθεσε ότι «μετρήσαμε την κοινωνική βιωσιμότητα του χρέους: εξέλιξη κοινωνικών δαπανών σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες. Παντού είμαστε σε καθοδική πορεία. Εχουν συσσωρευτεί τόσες ανάγκες που δεν θα έπρεπε να πληρώνουμε ούτε ένα ευρώ για το χρέος. Αυτό πολιτικά δεν είναι εφικτό γι αυτό και αναζητούμε λύσεις μέσα από διαπραγμάτευση».

Απαντώντας τέλος σε βουλευτές της αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι το ποσό 6 δις ευρώ από επιστροφή κερδών των ελληνικών ομολόγων δεν έχουν χαθεί για την χώρα μας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης