Τσακαλώτος: Οι ΔΕΚΟ που μπαίνουν στο Υπερ-Ταμείο μπορεί να ιδιωτικοποιηθούν
Τσακαλώτος: Οι ΔΕΚΟ που μπαίνουν στο Υπερ-Ταμείο μπορεί να ιδιωτικοποιηθούν
Σκουρλέτης για ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και Μετρό: Η μεταφορά κρατικών οργανισμών στο Υπέρ-Ταμείο δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση - Σπίρτζης: Μόνο ο Ιησούς Χριστός θα αγόραζε χρεωμένες ΔΕΚΟ - Μανιάτης: Δεν τρώμε σανό, σημασία έχει το κείμενο και όχι τα λόγια
UPD:
Να κάνει το «μαύρο-άσπρο» επιχειρεί η κυβέρνηση στην Βουλή, κατά την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, που προωθεί νέα επώδυνα μέτρα για τους ασφαλισμένους και εντάσσει στον προθάλαμο των αποκρατικοποιήσεων άλλες έξι ΔΕΚΟ
. Είναι ενδεικτικό, ότι ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης
επικαλέστηκε τα χρέη των ΔΕΚΟ, προκειμένου να πείσει φορείς και αντιπολίτευση, ότι δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν. Ακολούθως ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος υποστήριξε ότι δεν αλλάζει η βάση υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες για να προσθέσει στην συνέχεια «το μόνου που άλλαξε είναι η εισφορά για την υγεία. Πρόκειται για 11 ευρώ παραπάνω εισφορά και φτάνει στα 30 ευρώ».
Τσακαλώτος: Ιδιωτικοποιήσεις ούτε προβλέπονται, ούτε αποκλείονται αλλά όσο είμαι υπουργός δεν θα γίνουν
Την «κερκόπορτα» της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας που περιλαμβάνεται στο Υπερταμείο παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή.«Το Ταμείο ήταν συμβιβασμός και μας δημιουργεί προβλήματα, που όμως είναι στο χέρι μας να το μετατρέψουμε σε εργαλείο, για να αναδιαρθρώσουμε αυτές τις εταιρείες» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, για να προσθέσει «Το υπερταμείο δεν προβλέπει πουθενά ιδιωτικοποιήσεις. Όμως, έχει δίκιο ο κ. Γεωργιάδης. Δεν προβλέπει, αλλά δεν αποκλείει ιδιωτικοποιήσεις. Οσο είμαι εγώ υπουργός, δεν θα γίνει ιδιωτικοποίηση. Όταν γίνετε εσείς, μπορείτε να τις κάνετε. Θέλει σύμφωνη γνώμη κυβέρνησης και τέτοια γνώμη δεν θα πάρει».
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης (ΝΔ) είχε υποστηρίζει ότι «αυτό που κάνετε εσείς, είναι ότι δίνετε όλες τις ΔΕΚΟ εν δυνάμει προς ιδιωτικοποίηση».
Ωστόσο, δεν ήταν το μόνο σημείο κατά το οποίο ο κ. Τσακαλώτος «παραδέχθηκε» ότι η παρούσα κυβέρνηση έθεσε το σύνολο της δημόσιας περιουσίας στον προθάλαμο των ιδιωτικοποιήσεων. Στην αρχή της τοποθέτησής του και απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, είπε: «Λέτε ότι η ελληνική περιουσία υποθηκεύτηκε για 99 χρόνια. Η Εταιρεία έχει στόχο την αποκρατικοποίηση», για να σπεύσει αμέσως να διορθώσει: «Δεν έχει στόχο την αποκρατικοποίση, αλλά την αξιοποίηση και απομείωση του δημόσιου χρέους».
Απαντώντας στην κριτική ότι τα υπουργεία χάνουν την εποπτεία των ΔΕΚΟ, είπε: «Βεβαίως! Δεν θα υπάρχει η σχέση του υπουργού για να βάζει τους δικούς του ανθρώπους. Το παλιό σύστημα τελείωσε. Αυτό που θα γίνει είναι να υπάρχει εσωτερικός κανονισμός και δύο θεσμοί που θα συντονίζουν κάθε ΔΕΚΟ με την αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης... Είναι ευκαιρία. Είναι προφανώς ένας συμβιβασμός, αλλά λέμε κάθε εμπόδιο για καλό και μέσα από αυτή την διαδικασία θα επιχειρήσουμε την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ».
Ο κ. Τσακαλώτος προκειμένου να αποδείξει τις προοπτικές αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα και να αποφύγει τις ιδιωτικοποιήσεις, είπε: «Εχουμε τα Ολυμπιακά ακίνητα. Για παράδειγμα στο μπιτς βόλεϊ, έχουμε τα ολυπιακά ακίνητα για μπιτς βόλεϊ. Μπορούμε να καλέσουμε ιδιωτική εταιρεία να το ξαναφτιάξει και να γίνει το κέντρο για κύκλωμα διεθνών πρωταθλημάτων!», ενώ σε άλλο σημείο κάλεσε την αντιπολίτευση να σκεφτεί «αν υπάρχει καλύτερος χώρος για τις σκανδιναβικές χώρες να κάνουν την αθλητική τους εξάσκηση εδώ, καθώς εκεί τον χειμώνα δεν μπορούν». «Γιατί είναι τόσο δύσκολο να σκεφτούμε ιδέες; Δεν έχουμε όλες τις λύσεις, αλλά έχουμε πολλές σκέψεις» υπογράμμισε ο ίδιος!
Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι ολοκληρώνεται η πρώτη αξιολόγηση, ενώ σημείωσε ότι η πορεία των φορολογικών εσόδων είναι θετική. «Στα φορολογικά πήγαμε καλύτερα κατά 300 εκατ. ευρώ τους πρώτους οκτώ μήνες. Είχαμε και αύξηση σε σχέση με τους στόχους του ΦΠΑ. Πρωταθλητές του ΦΠΑ είναι πρώτη η Μύκονος, 2η η Ρόδος και 3η η Σαντορίνη» είπε, εκτιμώντας ότι δεν θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης.
Σπίρτζης: Μόνο ο Ιησούς Χριστός θα αγόραζε τις χρεωμένες ΔΕΚΟ!
«Για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους. Με τους κανόνες της αγοράς που επικαλείται η νεοφιλελεύθερη πτέρυγα της Βουλής κι όσες την αβαντάρουν, δεν μπορεί να υπάρξει ιδιώτης να αγοράσει εταιρεία που έχει 800 εκατ. ευρώ δάνεια και δεν έχει περιουσία αλλά πολλά εκατομμύρια διεκδικήσεις, εκτός αν κατέβει ο Ιησούς Χριστός να την αγοράσει» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπιρτζης. Ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε «Ποιο είναι το χρέος των Κτιριακών Υποδομών και οι υποχρεώσεις από τα προηγούμενα χρόνια; Ποιο το χρέος στην ΕΚΤ; Να μας πείτε για να δούμε πώς μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί. Δεν μπορεί ένας φορέας με μεγάλο χρέος να πάει για ιδιωτικοποίηση. Το ίδιο ισχύει και για την Αττικό Μετρό. Δεν υπάρχει θέμα διασφάλισης εργαζομένων. Θα σας απαντήσει και ο αρμόδιος υπουργός ο κ. Βερναρδάκης που ετοιμάζει σχετικό νομοσχέδιο»Σκουρλέτης: Η μεταφορά στο Υπέρ-Ταμείο δεν σημαίνει... ντε και καλά ότι η επιχείρηση θα πουληθεί
Στο γνωστό κλίμα της... αμφιθυμίας και των παλινωδιών κινήθηκε και ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος ζήτησε να λάβει το λόγο για να πει ότι μπορεί οι έξι κρατικές ΔΕΚΟ - πρόκειται για τις ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ και Αττικό Μέτρο- να μεταφέρονται στο Υπέρ-Ταμείο αποκρατικοποίησεων, ωστόσο, αυτό κατά τον κ. Σκουρλέτη δεν σημαίνει ότι θα ιδιωτικοποιηθούν κιόλας! «Να διευκρινίσω κάτι: Μην θεωρείτε δεδομένο αυτό που προπαγανδιστικά ακούγεται από την αντιπολίτευση ότι η μεταφορά στο υπερταμείο σημαίνει ιδιωτικοποίηση. Η αντιπολίτευση δεν έχει επιλέξει τη συνεννόηση αλλά την υπονόμευση. Δεν γίνεται η συζήτηση όταν ταυτίζεται η μεταφορά. Για τις ιδιωτικοποιήσεις υπάρχει το ΤΑΙΠΕΔ που στην σύστασή του έχει ιδιωτικοποιήσεις» είπε ο κ. Σκουρλέτης.
Μανιάτης: Δεν τρώμε σανό!
«Μετά από όσα έχουμε δει διαπιστώνεται ότι εδώ μέσα δεν έχει σημασία τι λέει στα λόγια ο κάθε υπουργός. Το κείμενο έχει σημασία. Δεν τρώει σανό κανείς» είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης σε όσα είπαν οι υπουργοί περι ιδιωτικοποιήσεων.Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο στην επιτροπή της Βουλής
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει νέα επώδυνα μέτρα για τους ασφαλισμένους και αυξάνει την λίστα των ΔΕΚΟ που εντάσσονται στο Υπερταμείο και πλέον αύριο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.Επι της αρχής και επι τους συνόλου των άρθρων ψήφισαν θετικά μόνο οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Η ΝΔ και το Ποτάμι καταψήφισε επι της αρχής και επι των άρθρων για τα ασφαλιστικά και το υπερταμείο ενώ επιφυλάχθηκε για τα άρθρα που αφορούν τον τομέα ενέργειας.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ και η Χρυσήγ Αυγή καταψήφισαν τόσο επι των άρθρων όσο και επι της αρχής. Τέλος, η Ενωση Κεντρώων καταψήφισε επι της αρχής και επιφυλάχθηκε επι του συνόλου των άρθρων.
Σφυροκόπημα από φορείς
Νωρίτερα, κατά την συζήτηση του σχετικού πολυνομοσχεδίου στην Βουλή οι εκπρόσωποι των αρμόδιων κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων εξαπέλυσαν σφοδρό σφυροκόπημα για τα νέα επώδυνα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση. Τα πυρά συγκεντρώνουν οι διατάξεις που περνούν άλλες έξι ΔΕΚΟ (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, ΔΕΗ,ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό) και οι ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας που ακυρώνουν τις όποιες θετικές πρόνοιες του πρόσφατου ασφαλιστικού.Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Μανώλης Δανδουλάκης πρόεδρος του σωματείων εργαζομένων της εταιρείας Κτιριακών Υποδομών χαρακτήρισε «εγκληματική» την ένταξη στο Υπερταμείο «της εταιρείας που κατασκευάζει σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια και άλλα δημόσια κτίρια… Βάζουν σε ένα τσουβάλι όλες τις δημόσιες κτιριακές υποδομές».
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής είπε ότι ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος «αυτοδιασύρεται και ακυρώνεται ξεψηφίζοντας διατάξεις που ο ίδιος έφερε πριν από λίγους μήνες» ενώ ο πρόεδρος της ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Λάμπρος Αδάμος σημείωσε ότι «ο κ. Κατρούγκαλος έλεγε ότι θα τα πάρει από τους πλούσιους για να τα δώσει στους αδύναμους. Δεν ισχύει. Έρχεται να αποσύρει ότι θετικό υπήρχε για τους νέους δικηγόρους και ελεύθερους επαγγελματίες. Επιβάλει κάθετη φτωχοποίηση».
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ Ι. Σινιόρης εξήγησε ότι αν και το πλειοψηφικό πακέτο μένει στην ιδιοκτησία του Δημοσίου θα περάσει στον ιδιώτη το μάνατζμεντ με αποτέλεσμα «να έχουμε αύξηση τιμολογίων».
Ο νομικός σύμβουλος του Σωματείου τουριστικών καταλυμάτων Αντωνης Μεγγούλης υποστήριξε ότι η μεταφορά στον ΟΑΕΕ από τον ΟΓΑ των ιδιοκτητών μικρών καταλυμάτων σε περιοχές με κάτωβ τους 2.000 κατοίκους τους οδηγεί στο «λουκέτο». «Δεν πρέπει να γίνει η ένταξη στο υπερταμείο» προειδοποίησε ο πρόεδρος των εργαζομένων στην Αττικό Μετρό Γιώργος Κανάρης.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση – παρά τα όσα λέει – οδηγεί τις ΔΕΚΟ σε ιδιωτικοποίηση και πρόσθεσε «Το ΤΑΙΠΕΔ που έχει το 17% της ΔΕΗ θα προχωρήσει στην πώλησή του; Το λέω αυτό γιατί άλλα λέει ο κ. Σκουρλέτης και άλλα ο κ. Πιτσιόρλας».
Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Τσακαλώτου:
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φτάνουμε στο τέλος της πρώτης αξιολόγησης και την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτουμένων και αυτών που έχουν νομοθετικό περιεχόμενο, άλλα και αυτών που δεν έχουν.
Σας θυμίζω, τι έλεγε η Αντιπολίτευση και όλες οι εφημερίδες τον τελευταίο καιρό, ότι «η διαπραγμάτευση είναι στον αέρα», «η καθυστέρηση της Κυβέρνησης», ότι «οι τρεις υποψήφιοι που προτείνει ο Υπουργός Οικονομικών για το Εποπτικό Συμβούλιο έχουν απορριφθεί», ότι «τα οικονομικά είναι στον αέρα».
Να πούμε, ότι είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος και στο EWG που θα είναιτην Πέμπτη, μπορεί να υπάρχουν μια με δύο μικρές εκκρεμότητες.
Όταν λέγατε, ότι «δύο στα δεκαπέντε μόνο προαπαιτούμενα», αλλά δεν ξέρατε, ότι πολλά προαπαιτούμενα έχουν επτά, δέκα, δεκατρείς δράσεις, οπότε μπορεί να έχεις κάνει δέκα στις δεκατρείς και αυτό να φαίνεται μηδέν στο προαπαιτούμενο, ενώ έχεις κάνει την πιο πολλή δουλειά.
Στα φορολογικά έχουμε πάει καλύτερα, δηλαδή, 300 εκατ. στους πρώτους οκτώ μήνες, που ουσιαστικά έπρεπε να ήμασταν 700 εκατ. λιγότερα, γιατί δεν υπήρχε ο ΕΝΦΙΑ του Αυγούστου.
Είχαμε και μια αύξηση σε σχέση με τους στόχους του Φ.Π.Α και ποιοι ήταν οι πρωταθλητές σε αυτή την αύξηση του Φ.Π.Α;
Ο πρώτος πρωταθλητής με το χρυσό μετάλλιο είναι η Μύκονος.
Ο Δεύτερος πρωταθλητής με αργυρό μετάλλιο είναι η Ρόδος.
Ο τρίτος πρωταθλητής με χάλκινο μετάλλιο είναι η Σαντορίνη.
Ποιο Υπουργικό Επιτελείο τα τελευταία είκοσι χρόνια, θα μπορούσε να πει, ότι «αύξησε τους φόρους και πρωταθλητές ήταν αυτά τα τρία νησιά»;
Γιατί δεν γινόταν αυτά στα δικά σας χρόνια, με τις δικές σας κυβερνήσεις και επιτέλους να πληρώνουν οι τουρίστες στη Μύκονο, στη Σαντορίνη και στη Ρόδο και έγινε με τη δική μας Κυβέρνηση;
Άρα, ξέρουμε πια, ότι όλη η ρητορεία, ότι «δεν θα τελειώσουν τα προαπαιτούμενα», είναι στον αέρα.
Η ρητορεία, ότι «υπάρχει ο στόχος του 0,5% και θα είναι ο κόφτης», είναι στον αέρα.
Τώρα θα αναφερθώ στα συγκεκριμένα αυτού του νομοσχέδιου.
Προσπαθώ επί καιρώ να μπορούμε να συνεννοηθούμε και άκουσα, ακριβώς, τα ίδια επιχειρήματα, που άκουσα πριν από τρεις μήνες, ότι «πάμε ξανά με νηφαλιότητα».
Λέτε, ότι «όλη η ελληνική περιουσία έχει υποθηκευτεί για 99 χρόνια στους ανταγωνιστές».
Η εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας δεν έχει ως στόχο την αποκρατικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, αλλά έχει τη διαχείριση και την αξιοποίησή τους χάριν του δημοσίου συμφέροντος με σκοπό, αφενός να χρηματοδοτεί την επενδυτική πολιτική της χώρας και αφετέρου την απομείωση των οικονομικών υποχρεώσεων της χώρας, που έχει αναλάβει βάσει της 3ης δανειακής σύμβασης.
Δεν υπάρχει εκχώρηση δημόσιας περιουσίας υπό επιτροπεία, ούτε υποθήκευση, αλλά μοναδικός μέτοχος της εταιρίας είναι το ελληνικό δημόσιο και οι μετοχές της είναι αμεταβίβαστες και ακατάσχετες.
Η εταιρεία εξυπηρετεί ειδικό δημόσιο σκοπό και ως εκ τούτου, δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο υποθήκευσης ούτε αυτή ούτε τα περιουσιακά στοιχεία που περιέρχονται σε αυτή. Πάμε σε πιο συγκεκριμένα θέματα, σε αυτό που είπε ο κύριος Βαρβιτσιώτης ότι δεν υπάρχει διαφάνεια. Υπάρχουν υποχρεώσεις δημοσιότητας και διαφάνειας στο άρθρο 202 ο ιδιωτικός νόμος του Μάϊου, το ΔΣ της εταιρείας που υποβάλει στη Βουλή ετήσια έκθεση ανάλυσης των πεπραγμένων του, προσκαλείται στη Βουλή για να την ενημερώσει για τα ζητήματα που θα ζητηθούν από τους Βουλευτές. Ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας παρουσιάζονται στη Βουλή σε δημόσια ακρόαση, μέλη του ΔΣ και των άμεσων θυγατρικών υποχρεούνται να καταθέσουν πόθεν έσχες.
Απάντηση στον κύριο Μανιάτη σχετικά με το τι κάνει και δεν κάνει το εποπτικό συμβούλιο. Από πουθενά δεν βγαίνει ότι τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια, τα στρατόπεδα, έχουν καμία σχέση με αυτό που συζητάμε. Αν θέλαμε που δεν θέλουμε, δεν θα πήγαινε η εταιρεία που φτιάχνει κτίρια στο υπό ταμείο των ΔΕΚΟ, αλλά θα πήγαινε στο υπό ταμείο που είναι για τα ακίνητα. Άρα, αυτό που μπαίνει στο ταμείο για τις κτιριακές υποδομές, είναι μόνο η διαχείριση αλλά σας το εξήγησαν και οι φορείς.
Στην ερώτηση του κυρίου Καραθανασόπουλου, ότι χάνεται η εποπτεία των Υπουργείων. Βεβαίως χάνεται. Όχι με την έννοια που το καταλαβαίνει το ΠΑΣΟΚ, που εκτός από την δεκαετία του 1980 που λύσανε το φεμινιστικό ζήτημα, λύσανε και το ζήτημα για τις ΔΕΚΟ. Δεν υπήρχαν Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ που δεν ήταν σαν το Σπίρτζη ή τον Σκουρλέτη, που είχαν υποπτευόμενη εταιρεία και έκαναν 300 προσλήψεις όπου οι 200 ήταν από το νομό που ήταν ο Υπουργός. Όλα γινόταν σωστά αυτό μου λέτε να πούμε για ποιόν Υπουργό μιλάω; Με την αυτή την έννοια έχετε απόλυτο δίκιο δεν θα υπάρχει αυτή η σχέση του Υπουργού, να μπορεί να βάζει τους δικού του ανθρώπους. Το παλιό σύστημα τελείωσε, αυτό που θα γίνει όμως είναι να υπάρχει εσωτερικός κανονισμός με δύο θεσμούς, που θα συντονίζουν την κάθε ΔΕΚΟ, που θα είναι μέσα στο υπό ταμείο και σύμφωνα με την αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης, με την πολιτική για την ενέργεια, για τις τηλεπικοινωνίες κλπ.
Αυτή είναι η δική μας άποψη, ότι πρέπει να κοπεί η πολιτική παρέμβαση με την κακή έννοια και να κρατήσουμε την πολιτική παρέμβαση και τον συντονισμό, για το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης. Γιατί για τόσα χρόνια δεν αναδιαρθρωθήκανε οι ΔΕΚΟ ή κάνω λάθος; Άρα είναι μια ευκαιρία αυτή, είναι ένας συμβιβασμός προφανώς το ταμείο, δεν το έχουμε κρύψει ποτέ, αλλά εμείς λέμε κάθε εμπόδιο σε καλό και θα προσπαθήσουμε μέσα από αυτό το νέο θεσμό, να αναδιαρθρώσουμε τις ΔΕΚΟ και να τις συντονίσουμε και με τους Υπουργούς και τη στρατηγική της κυβέρνησης.
Ο κ. Μαυρωτάς είπε ότι όλη η δημόσια περιουσία ελέγχεται από δανειστές. Περί ελέγχου, το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών, εγκρίνονται από τη γενική συνέλευση μετόχων, δηλαδή τον Υπουργό Οικονομικών ως μοναδικό μέτοχο της εταιρίας, άρθρο 191 ιδρυτικού νόμου. Τροποποίηση του καταστατικού πρέπει να εγκρίνεται από το μέτοχο, δηλαδή από τον Υπουργό Οικονομικών ως μοναδικό μέτοχο της εταιρίας, πάλι στο ίδιο άρθρο.
Ο κ. Χατζηδάκης μάς είπε ότι δεν καταλαβαίνει τι εννοούμε όταν λέμε ότι αυτό το Ταμείο λειτουργεί, όπως σας έχω πει τόσες φορές εκείνο το βράδυ που το διαπραγματευτήκαμε, να αυξάνει την αξία είτε με ιδιωτικοποιήσεις, είτε με άλλα μέσα. Διότι εγώ αυτό αμφισβητώ ότι εσείς οι δύο θα είχατε διαπραγματευτεί εκείνο το βράδυ αυτές τις τρεις λέξεις «ή άλλα μέσα». Επειδή ήμουν στη διαπραγμάτευση, θυμάμαι ότι όλα τα μηνύματα και από τη Ν.Δ. και από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν να υπογράψουμε.
Ο κ. Χατζηδάκης κάνει μια πολύ σοβαρή ερώτηση. Ρωτάει ο κ. Χατζηδάκης τι εννοούμε αύξηση της αξίας με άλλα μέσα; Θα σας μερικά παραδείγματα για το τι εννοώ, γιατί εδώ υπάρχει έλλειψη φαντασίας και επειδή εσείς αντιπροσωπεύετε την επιχειρηματικότητα, περίμενα να μην κάνετε αυτήν την ερώτηση για το τι εννοώ. Έχουμε κάποια ολυμπιακά ακίνητα. Έχουμε το ολυμπιακό ακίνητο για το μπιτς βόλεϊ. Γιατί δεν μπορεί μέσα από το Ταμείο των ακινήτων να πάρουμε μια εταιρεία ιδιωτική να μας δώσει κάποια χρήματα να το ξαναφτιάξουμε και να γίνει το μπιτς βόλεϊ το κέντρο για μπιτς βόλεϊ στην Ελλάδα και να είναι μέσα στον παγκόσμιο κύκλωμα πρωταθλημάτων μπιτς βόλεϊ, όπως έχετε δει ότι γίνεται στο στίβο που γίνεται το GoldenLeague;
Θα σας πω κάποιο άλλο παράδειγμα. Έχουμε όλες αυτές τις εγκαταστάσεις. Μπορείτε να φανταστείτε καλύτερη χώρα για τις βόρειες χώρες της Σκανδιναβίας να έρχονται εδώ για τα αθλητικά τους το χειμώνα, που εκεί δεν μπορούν να εξασκηθούν; Δεν έχουμε αυτά τα ακίνητα και αυτές τις εγκαταστάσεις που μέσα από το Ταμείο μπορεί να γίνουν κέντρο για όλον τον αθλητισμό το χειμώνα και αυτά τα κέντρα να δουλεύουν όλο το χρόνο; Γιατί είναι τόσο δύσκολο να σκεφτούμε έξυπνες ιδέες, που δεν είναι στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά πραγματικά αυξάνουν την αξία με άλλους τρόπους; Γιατί δεν μπορούμε να σκεφθούμε να βάλουμε ένα τέλος στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε όλα τα κοντέινερςκαι από αυτό να αυξηθεί και η αξία του Ταμείου; Εμείς λέμε ότι δεν έχουμε όλες τις λύσεις, αλλά έχουμε πολλές σκέψεις, για να απαντήσω στον κ. Χατζηδάκη. Εγώ θα περίμενα από τους εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας – δεν το λέω σαρκαστικά αυτό αν ακούστηκε – να μας δώσετε ιδέες για το πώς μπορούμε να αυξήσουμε με ιδέες επιχειρηματικότητας την αξία αυτού του Ταμείου για να αποφύγουμε τις ιδιωτικοποιήσεις.
Τελειώνω με αυτό για το Ταμείο. Κατά τη δική μου άποψη, το Ταμείο ήταν ένας συμβιβασμός. Αυτό το Ταμείο μάς δημιουργεί προβλήματα, όμως είναι στο χέρι μας αυτό το Ταμείο να το μετατρέψουμε σε έναν οργανισμό και σε ένα εργαλείο με το οποίο μπορούμε να αναδιαρθρώσουμε αυτές τις επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει κανένας λόγος και πουθενά μέσα στο νομοσχέδιο δεν λέει ότι πρέπει να πάνε για αποκρατικοποίηση. Έχει δίκιο ο κ. Γεωργιάδης ότι δεν αποκλείεται. Ήταν όπως το είπε και όχι όπως το είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης στην πρώτη του ομιλία, οπού είπε ότι βάζουμε στο Ταμείο 9 επιχειρήσεις για ιδιωτικοποίηση. Αυτό δεν ήταν σωστό. Αυτό που είπε ο κ. Γεωργιάδης ήταν σωστό. Δεν είναι για ιδιωτικοποίηση. Δεν αποκλείεται, αλλά όσο είμαι εγώ Υπουργός και η Κυβέρνησή μας, δεν θα ιδιωτικοποιηθεί η ΕΑΣ και η ΕΥΔΑΠ, ακόμα και αν μπορούσαμε, που δεν μπορούμε, γιατί ξέρω ότι υπάρχει η απόφαση του ΣτΕ. Αν εσείς μετά θέλετε να το ιδιωτικοποιήσετε, θα πάρετε εσείς την ευθύνη για να το ιδιωτικοποιήσετε.
Εμείς θεωρούμε, ότι αυτό το εργαλείο μπορεί να δουλέψει αυξάνοντας την αξία. Για πρώτη φορά να χρησιμοποιήσουμε και να καλλιεργήσουμε και να φροντίσουμε την περιουσία του ελληνικού λαού και για το χρέος που έχουμε, αλλά και για τις επενδύσεις που τόσο τις χρειαζόμαστε. Ευχαριστώ παρά πολύ».
UPD:
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα