«Μάχη γενεών» στον ΣΥΡΙΖΑ για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης

«Μάχη γενεών» στον ΣΥΡΙΖΑ για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης

Ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να αποφασίσει εάν θα προωθήσει τη νεώτερη γενιά σε βάρος του «πυρήνα» των παλαιών στελεχών, ή θα διαμορφώσει ένα πιο σύνθετο μείγμα, σε πολιτικές και πρόσωπα, ώστε να μην έρθει αντιμέτωπος με το μισό -τουλάχιστον- κόμμα του

«Μάχη γενεών» στον ΣΥΡΙΖΑ για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης
Αδυσώπητη δείχνει να μαίνεται η διαμάχη στον ΣΥΡΙΖΑ για τη νομή της εξουσίας, εν όψει του ανασχηματισμού, αλλά και για την πολιτική και ιδεολογική κατεύθυνση του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά, καθώς καλείται να αποφασίσει εάν θα προωθήσει τη νεώτερη γενιά σε βάρος του πυρήνα των παλαιών στελεχών, ή θα διαμορφώσει ένα πιο σύνθετο μείγμα, σε πολιτικές και πρόσωπα, ώστε να μην έρθει αντιμέτωπος με το μισό (τουλάχιστον) κόμμα του.

Από τη μια πλευρά είναι στελέχη, που αναφέρονται ως επιρροής του στενού κύκλου του κ. Τσίπρα και απόλυτα αφοσιωμένοι σε αυτόν. Επιφανέστεροι, ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο υφυπουργός για το ΕΣΠΑ Αλέξανδρος Χαρίσης, ο γενικός γραμματέας για την καταπολέμηση της διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης, βουλευτές της νεώτερης γενιάς και άλλοι του κομματικού πυρήνα, όπως η Ράνια Σβίγκου.

Από την άλλη πλευρά είναι ιστορικά στελέχη, που δεν διατηρούν -για διαφόρους λόγους το καθένα- τις καλύτερες σχέσεις με το στενό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου. Μεταξύ αυτών ο Πάνος Σκουρλέτης φυσικά, ως ένα βαθμό ο Γιάννης Δραγασάκης, αλλά και ο Νίκος Βούτσης, ο Θόδωρος Δρίτσας, ακόμη και ο Δημήτρης Βίτσας εσχάτως, καθώς κόπηκε από την Πολιτική Γραμματεία, καίτοι πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ -και μάλιστα ιδιαίτερα πετυχημένος.

Από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός φάνηκε να βγαίνει διατεθειμένος να «σαρώσει» μεγάλο μέρος της παλιάς σειράς του κόμματος. Σύντομα όμως αντιλήφθηκε ότι δεν πρόκειται για εύκολη υπόθεση. Ούτε είναι το ίδιο εύκολο να προωθήσει τους νεώτερους σε ηλικία, οι οποίοι όμως στερούνται εμπειρίας και ευρύτερης απήχησης, ενώ διακατέχονται από ένα άγχος ανέλιξης στα αξιώματα, υιοθετώντας έναν κυνικό κυβερνητικό ρεαλισμό.
Κλείσιμο

Η διάθεση του κ. Τσίπρα για «γενοκτονία» της παλαιάς φρουράς προκάλεσε ήδη σοβαρά ρήγματα και απώλειες για την προεδρική ομάδα. Ο κ. Τζανακόπουλος για παράδειγμα «τιμωρήθηκε» από το συνέδριο με «πέναλτι» 18 θέσεων, αφού βρέθηκε στην 40ή θέση στην σταυροδοσία για την κεντρική επιτροπή, από την 22η θέση που είχε φτάσει στο συνέδριο του 2013. Παρά ταύτα, ο φιλόδοξος 40άρης νομικός βρέθηκε στην πρόταση του πρωθυπουργού για την Πολιτική Γραμματεία και εξελέγη, αποφεύγοντας το πατατράκ άλλων συνεργατών του πρωθυπουργού και υπουργών.

Οι κινήσεις αυτές της γενιάς των 40άρηδων έχουν γίνει αντιληπτές από τον πυρήνα του κόμματος και κυρίως την εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία θεωρεί ότι στόχος τους είναι η μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ όλο και πιο «δεξιά», καθώς έχουν ως μοναδικό γνώμονα την διατήρηση της εξουσίας, όπως τους κατηγορούν.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης