Συμφωνία κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για συγκρότηση του ΕΣΡ
Συμφωνία κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για συγκρότηση του ΕΣΡ
Με πρόεδρο τον Αθανάσιο Κουτρομάνο και Αντιπρόεδρο τον Ροδόλφο Μορώνη - Δείτε ποιοί θα μετέχουν ως μέλη στο Συμβούλιο - Με 20 από τις 24 ψήφους
UPD:
36
ΣΧΟΛΙΑ
«Λευκό καπνό» έβγαλε η ψηφοφορία της Διάσκεψης των Προέδρων για την συγκρότηση του ΕΣΡ καθώς μετά από συναινετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και περαιτέρω δηλώσεις οπισθοχώρησης της κυβέρνησης ως προς τον αριθμό των καναλιών επιτεύχθηκε η απαραίτητη πλειοψηφία των 4/5.
Την νέα πρόταση του Προέδρου της Βουλής ψήφισαν τα 20 από τα 24 μέλη της Διάσκεψης (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι) ενώ ΚΚΕ, Ενωση Κεντρώων και ΧΑ δήλωσαν «παρών».
Πλέον η νέα σύνθεση του ΕΣΡ έχει ως εξής:
Πρόεδρος : Αθανάσιος Κουτρομάνος
Αντιπρόεδρος Ροδόλφος Μορώνης
Μέλη: Νίκος Κιάος, Ποπη Διαμαντάκου , Βασίλης Καραποστόλης, Γιώργος Πλειός, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Γιώργος Σαριδάκης.
Την νέα πρόταση του Προέδρου της Βουλής ψήφισαν τα 20 από τα 24 μέλη της Διάσκεψης (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι) ενώ ΚΚΕ, Ενωση Κεντρώων και ΧΑ δήλωσαν «παρών».
Πλέον η νέα σύνθεση του ΕΣΡ έχει ως εξής:
Πρόεδρος : Αθανάσιος Κουτρομάνος
Αντιπρόεδρος Ροδόλφος Μορώνης
Μέλη: Νίκος Κιάος, Ποπη Διαμαντάκου , Βασίλης Καραποστόλης, Γιώργος Πλειός, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Γιώργος Σαριδάκης.
Νίκος Βούτσης: Να προχωρήσει άμεσα η συγκρότηση του ΕΣΡ
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο Πρόεδρος της Βουλής είπε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες πως «είναι σημαντική η εκλογή του ΕΣΡ με μεγάλη πλειοψηφία. Θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι για την άμεση συγκρότησή και λειτουργία του ώστε να προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία των τηλεοπτικών σταθμών. Εφόσον γίνει κάτι τέτοιο – και πρέπει να γίνει γρήγορα - θα αποτελεί τομή. Οι δημόσιες συχνότητες θα χρησιμοποιούνται και θα υπάρχει ενοίκιο, έλεγχος και διαφάνεια».
Ο Ν. Παππάς
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς έσπευσε να σχολιάσει τη συγκρότηση του ΕΣΡ, αναφέροντας σε δήλωσή του ότι καθυστέρησε 10 μήνες, αλλά η συνανεση είναι θετική στιγμή και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για την αδειοδότηση των καναλιών.
Βούτσης: Πολιτικό γεγονός η αποδοχή της πρότασης της αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση
Με την επισήμανση του πολιτικού γεγονότος της αποδοχής από την κυβερνητική πλειοψηφία της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε επανέλθει μετά τη σύντομη διακοπή στη διάσκεψη των προέδρων για το ΕΣΡ, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Όπως είπε, η πρόταση που γίνεται και για άλλα πρόσωπα μεγάλου κύρους, όπως για τον Μιχάλη Σταθόπουλο και ο δικός μας χώρος έχει διαχρονικά εκτίμηση και μιλώντας για τον κ.Σταθόπουλο δεν υπάρχει ίχνος απόρριψης. Θα επιμείνω στην πρόταση για τον κ.Κουτρομάνο.Προχωράμε με διάθεση συνεννόησης για τα πρόσωπα. Όλα τα πρόσωπα είναι δημόσια πρόσωπα που έχουν εκτεθεί με τις απόψεις τους, τις συμπεριφορές τους, τις αντιπαραθέσεις τους.
«Θέλω να πω για τρία πρόσωπα που δεν είναι στην πρόταση», είπε ο κ.Βούτσης. «Τον κ.Βασίλη Μουλόπουλο που ήταν πρόσφατα βουλευτής, τον κ.Τζαννετάκο -ξέρουμε τη διαδρομή του τα τελευταία 30 χρόνια - ότι η μη συμπερίληψή του στην τελική πρόταση έχει να κάνει με συμψηφισμό ή συνύπαρξη άλλων για να επιτευχθεί συναίνεση. Για τον κ.Κουφόπουλο, που είναι έγκριτος και έμπειρος δημοσιογράφος με μεγάλη γνώση των θεμάτων του ΕΣΡ, αναλαμβάνω την ευθύνη δεν έγινε δυνατόν εγκαίρως να συζητηθεί και με τις άλλες πλευρές. Από πουθενά δεν μπήκε ζήτημα ή ένσταση για κείνον».
Συναίνεση και συνεννόηση
Δρόμος συνεννόησης και υπέρβασης του ορίου των 4/5 για την συγκρότηση του ΕΣΡ διαφαίνεται κατά την πρώτη ώρα συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.
Όπως έγραψε το protothema.gr ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης πρότεινε για την θέση του Προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής τον τέως πρόεδρο του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κουτρομάνο υιοθετώντας την σχετική πρόταση της ΝΔ.
Παράλληλα, μετά από αίτημα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Νίκου Δένδια, ο κ. Βούτσης προχώρησε σε λεκτική διαβεβαίωση ότι για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών θα υπάρξει πιο «ευέλικτη και ανοικτή αντίληψη» από την αρχική κυβερνητική θέση που περιόριζε τον αριθμό των καναλιών σε τέσσερα.
Σχολιάζοντας την δήλωση του Προέδρου της Βουλής, ο κ. Δένδιας είπε ότι «ανοίγει ο δρόμος συνεννόησης».
Επίσης, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος (Δημ. Συμπαράταξης) είπε ότι συμφωνεί με την επιλογή του κ. Κουτρομάνου πρόσθεσε όμως ότι «αν και σήμερα ο κ. Παππάς έκανε μια δήλωση μετριοπαθή δεν αποκλείεται αύριο να επαναφέρει το 4. Γι αυτό μας προβληματίζει μήπως ο υπουργός με αυτές τις εμμονές προσπαθεί μέσα από την πλειοψηφία των μελών του ΕΣΡ να πετύχει αυτό που θέλει.
Με τον κ. Κουτρομάνο συμφωνούμε και λυπάμαι που δεν τον προτείναμε εμείς. Θα θέλαμε όμως λίγο χρόνο για να μελετήσουμε τα υπόλοιπα μέλη του ΕΣΡ».
Από το Ποτάμι ο κ. Σπύρος Λυκούδης παραδέχθηκε ότι δημιουργείται κλίμα συναίνεσης και συμφώνησε με την επιλογή του κ. Κουτρομάνου. Ωστόσο επανέφερε την πρόταση του κόμματός του για την τοποθέτηση του κ. Μιχάλη Σταθόπουλου στο τιμόνι του ΕΣΡ επισημαίνοντας όμως ότι η πρόταση δεν αποτελεί προαπαιτούμενο.
Να σημειωθεί ότι προκειμένου να αρθούν οι προβληματισμοί της αντιπολίτευσης, ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς προχώρησε νωρίς σήμερα το μεσημέρι σε δηλώσεις που αναφέρουν ότι «ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της νέας ανεξάρτητης Αρχής. Το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες».
Αναλυτικά, η πρόταση του κ. Βούτση για την στελέχωση του ΕΣΡ έχει ως εξής:
Πρόεδρος : Αθανάσιος Κουτρομάνος
Αντιπρόεδρος : Ροδόλφος Μορώνης
Μέλη: Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Νίκος Κιάος. Βασίλης Κουφόπουλος, Γιώργος Σαριδάκης, Δήμητρα Παπαδοπούλη και Λίλιαν Μήτρου
Σε κλίμα συναίνεσης ο Νίκος Δένδιας
Ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος έκανε και ειδική αναφορά στη δήλωση του Νίκου Παππά νωρίτερα σήμερα, που αφήνει ανοιχτό τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, σημείωσε ότι η ΝΔ επιδιώκει να προστατεύσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση. Υπενθυμίζεται, ότι σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ.Παππάς είχε πει: «Το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Είμαστε αισιόδοξοι ότι σύντομα θα έχουμε λύση.
» Ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής».
Ο κ.Δένδιας πάντως, σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προβλέπει περισσότερο στη δέσμευση Βούτση και όχι σε όσα είπε νωρίτερα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς: «Δεχόμαστε το δικό σας λόγο ως ισχυρότερο από το νόμο». Απαντώντας, ο κ.Βούτσης σημείωσε ότι ο αριθμός των αδειών ήταν πρόταση της πλειοψηφίας και όχι προσωπική του κ.Παππά. «Για τον διευρυμένο αριθμό των αδειών θα υπάρξει διάλογος», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής. «Ζητάτε κ.Δένδια να ξεφύγουμε από τον περιοριστικό αριθμό, αυτό είναι θεμιτό». «Ελπίζουμε να μην είναι εικονικό αυτό κ.Βούτση και να μην πάμε από το 4 στο 5», απάντησε ο κ.Δένδιας από την πλευρά του και σημείωσε ότι η πρόταση του προέδρου της Βουλής είναι επαρκής για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω συζήτηση. Μετά τη δήλωση, ανοίγει δρόμος συζήτησης». Ο κ.Δένδιας πρότεινε και ενδεχόμενη αναβολή για λόγους συννενόησης.
Ακολούθως το λόγο πήρε ο Χρ. Παππάς της ΧΑ που ανακοίνωσε ότι θα δηλώσουν «παρών».
Μαντάς: Η πρόταση ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες της Ανεξάρτητης Αρχής
Από την πλευρά του ο Χρ. Μαντάς από τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η πρόταση του κ.Βούτση αν και δεν αναλύθηκε στο σύνολό της, ανταποκρίνεται και από την άποψη του κύρους και των δυνατοτήτων που πρέπει να έχουν τα μέλη του ΕΣΡ ανταποκρίνεται πλήρως ώστε η Ανεξάρτητη Αρχή να επιτελέσει την αποστολή της και να λήξει η ανομία των 27 ετών στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».
Λαμπρούλης: Παρών από το ΚΚΕ
Τη θέση του κόμματός του εξέφρασε ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, σημειώνοντας ότι ψηφίζουν «παρών».
Ανδρέας Λοβέρδος
Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ανδρέας Λοβέρδος, αφού καυτηρίασε την τακτική της κυβέρνησης στους 14 μήνες που προηγήθηκαν, σημείωσε ότι «δώσαμε μάχη άμυνας, υπέρ του Συντάγματος». «Το ΣτΕ ξεκαθάρισε τα πράγματα. Ο κ.Παππάς, όμως, έχανε σε αξιοπιστία, βρέθηκε αγκαζέ με υποψήφιο καναλάρχη. Μετά την απόφαση του ΣτΕ που ήταν ήττα της κυβέρνησης και του υπουργού, δεν παραιτήθηκε. Δικαίωμά του. Αλλά και εμείς αναρωτιόμαστε τί σημαίνουν αυτά και η αναβάθμισή του. Πώς θα πετύχαινε τα 4 κανάλια; Όταν ο υπουργός δεν έχει αρμοδιότητα. Είπατε ότι ο υπουργός θα ασκούσε την αρμοδιότητα με σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ. Άλλα μας λέγατε εσείς κ.πρόεδρε και ο κ.Παππάς μας έλεγε άλλα. Ο υπουργός δεν μπορεί να αποφασίσει μόνος του, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ. Ο κ.Παππάς έκανε μια ανακοίνωση. Δεν είπε σαφώς ότι το «4» δεν ισχύει, μπορεί αύριο να πει άλλα. Αυτός ο υπουργός, με αυτές τις εμμονές, μήπως προσπαθεί με την πρόταση των μελών, (σ. σ. για τη σύνθεση του ΕΣΡ) να του πουν πέντε μέλη από δω αυτό που θα θέλει;»
Ο κ.Λοβέρδος πρόσθεσε ότι είχε προταθεί ο κ.Σωτηρέλλης, που ωστόσο δεν μπορεί αφού παίρνει τη sabbatical εκπαιδευτική του άδεια. Πρόσθεσε δε, ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ήθελε να είχε σκεφθεί τον κ.Κουτρομάνο. Η στάση μας δικαιώνεται στα πράγματα, σημείωσε ο κ.Λοβέρδος.
Ο Θανάσης Παφίλης
«Τα χουμε πει. Όταν υπάρχει σύμπτωση στρατηγικής, τότε υπάρχουν συναινέσεις. Η άποψή μας είναι σταθερή», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Η Τασία Χριστοδουλοπούλου
«Αν δεν γίνει και σήμερα ΕΣΡ , τότε θα ελευθερωθούν δυνάμεις και τα πράγματα θα γίνουν ανεξέλεγκτα. Εχουμε φτάσει σε οριακό σημείο, σημείωσε η κ.Τασία Χριστοδουλοπούλου. Πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι το ΣτΕ προσπαθούσε να δώσει λύσεις διεξόδου, έκανε νομικές κατασκευές για να υπάρχει ΕΣΡ στην Ελλάδα και να μην υπάρχει αξιέξοδο. Ξεκίνησε με την παράταση της ξητείας των μελών, ώστε να μην καταπίπτουν οι αποφάσεις του. Το ΣτΕ είπε ότι η εύλογη παράταση δεν μπορεί να γίνει επ' αόριστον. Η προσπάθεια ενός υπουργού να βάλει τάξη προκάλεσε υπέρμετρη αντίδραση από την αντιπολίτευση, στέλνοντας το μήνυμα ότι τα κανάλια θα έπρεπε να τα πληρώνουμε, και όχι να πληρώνουν. Θα ήθελαν να υπάρχουν απεριόριστες άδειες, και κανένας έλεγχος. Θα ήθελα -βλέπω ότι έχετε κάνει κάθε προσπάθεια υποχώρησης από την πλευρά της κυβέρνησης - έδειξαν μικροψυχία: ποιόν συμφέρει το αρύθμιστο τοπίο; Πού υπάρχει αυτή η ζούγκλα, χωρίς ελεγκτικό μηχανισμό. Το Σύνταγμα λέει ότι η τηλεόραση τίθεται υπό τον έλεγχο του κράτους, όχι υπό την προστασία. Αυτή η ανατροπή είναι επικίνδυνη. Θα ήθελα να κλείσουμε σήμερα. Επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε ένα βήμα, αλλά ακούω τον κ.Λοβέρδο να ζητάει προθεσμίες».
Σπύρος Λυκούδης: Προτείνουμε τον Μιχάλη Σταθόπουλο ως επικεφαλής του ΕΣΡ
«Αυτή την ώρα με μια απόλυτη ευθύνη και σχετική διάθεση συνεννόησης πρέπει να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα. είπε ο κ.Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι, σημειώνοντας ότι το θέμα έχει κουράσει. «Σήμερα θα πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα αποτέλεσμα», πρόσθεσε. «Πρέπει να είμαστε συνεπείς στην υποχρεώσή μας να ανταποκριθούμε στις συνταγματικές επιταγές. Υπερασπιζόμαστε το καθαρό τηλεοπτικό τοπίο. Σήμερα διαμορφώνεται ένα πεδίο συναίνεσης. Η τοποθέτηση της ΝΔ είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και διαμορφώνει το πλαίσιο της ευρύτερης συναίνεσης. Περάσαμε μια περίοδο που όλοι αισθανόμαστε ότι πρέπει να κουμπωνομαστε και λίγο σε ό,τι ακούμε». Ο κ.Λυκούδης πάντως, επανέλαβε την πρόταση του Ποταμιού να τεθεί επικεφαλής του ΕΣΡ ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πρύτανης του Καποδιστριακού Μιχάλης Σταθόπουλος.
Θανάσης Παπαχριστόπουλος
Το παράδειγμα της σχέσης των Ντόναλντ Τράμπ και Χίλαρι Κλίντον, πριν και μετά, τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ επικαλέστηκε ο κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος για να περιγράψει την εξέλιξη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για την συγκρότηση του ΕΣΡ.
«Βλέπαμε την σύγκρουση των Τράμπ – Κλίτον προεκλογικά με τον πρώτο να κατηγορεί την υποψήφια των Δημοκρατικών για κλοπή emails και την δεύτερη να κατηγορεί τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για βιασμό γυναικών. Μετά τις εκλογές όμως είδαμε ότι συμφιλιώθηκαν. Ετσι και με εμάς που βλέπω να δημιουργούμε κλίμα συναίνεσης για το ΕΣΡ. Αυτό είναι το μεγαλείο της Δημοκρατίας» είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων για να προσθέσει «αν κατάλαβα καλά σ’ αυτή την αίθουσα το καθεστώς δημοκρατίας λειτούργησε. Μπράβο σε όλους. Έγραψε ιστορία ο πρόεδρος της Βουλής με τον τρόπο που λειτούργησε».
Κωνσταντίνος Δουζίνας
«Η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι δεν θα ψήφιζε ΕΣΡ αν δεν παίρναμε πίσω το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες», είπε ο βουλευτής Α' Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε αναφορά στην απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεπτικές άδειες. «Θυμάμαι τις προσπάθειες συνεννόησης που έκανε ο πρόεδρος της Βουλής. Ο κ.Μεϊμαράκης το είχε πει πριν την εκλογή του κ.Μητσοτάκη. Εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να υπάρξει συναίνεση, ξανά και ξανά. Ο κ.υπουργός (σ.σ.ο Ν. Παππάς) έκανε ό,τι μπορούσε για να υπάρξει συναίνεση. Η τελευταία ήταν πριν από λίγο. Οι νόμοι δεν μπορεί να εφαρμόζεται αλά καρτ. Ο νόμος Παππά που παραμένει εν ισχύ, αυτός είναι που θα εφαρμοστεί και έχουν γίνει προσπάθειες για να επιτευχθεί συναίνεση.
Το... παράπονο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη
Θα συμφωνήσω με τους προηγούμενους ότι η υπόθεση έχει κουράσει. Παρίσταμαι εδώ ως πρώην πρόεδρος της Βουλής και όχι ως εκπρόσωπος της ΝΔ. Εγώ συντάσσομαι με το κόμμα μου, αντίθετα με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής τον κ.Κακλαμάνη. Ο κ. Μεϊμαράκης, όμως, εξέφρασε και το ... παράπονό του: «Μετέχω στην εσωκομματική συζήτηση για τα πρόσωπα. Είχα πάντα την άποψη ότι πρέπει να γίνει ΕΣΡ. Από τότε, όχι τώρα. Και υπήρξε και συζήτηση. Επειδή συμφώνησα με τον όνομα του κ.Μορώνη, έως και «παράγκα» αναφέρθηκα μέσα στη ΝΔ. Από δημοσιολόγους». Ο κ.Μεϊμαράκης σημείωσε ότι συντάσσεται με τις επιλογές του κόμματός του. «Το ζητούμενο είναι αν σε μας τα πρόσωπα που προτείνονται δίνουν τα εχέγγυα της ανεξαρτησίας, και όχι αν έχουν εργαστεί. Φυσικά έχουν εργαστεί. Τί θα προτείνουμε ανεπαγγέλτους; Δεν στέκομαι στα πρόσωπα, συντάσσομαι χωρίς να μετέχω στη συζήτηση για τα πρόσωπα στη ΝΔ. Προσέξτε το χειρισμό από δω και πέρα. Η εικόνα πρέπει να είναι συνεννόησης και όχι συναλλαγής. Και επειδή τα όρια πολλές φορές συγχέονται, πρέπει να προσέξουμε. Να εκπέμπουμε μήνυμα συνεννόησης και ότι θέλουμε το τοπίο να ρυθμιστεί».
Νίκος Μανιός
Ως ένα σημείο είναι κατανοητό να προσπαθούν οι πολιτικές δυνάμεις και τα κόμματα να παρουσιάζονται ως νικητές, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός. «Υπάρχει ένα βήμα μπροστά. Ο κόσμος έχει καταλάβει ποιός έχει κερδίσει. Εχει καταλάβει ότι πρέπει να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Ποιός το έβαλε μπροστά αυτό το έχει καταλάβει ο κόσμος», πρόσθεσε και δήλωσε ότι νιώθει ιδιαίτερη χαρά που η ΝΔ θα ψηφίσει ΕΣΡ.
Μάριος Γεωργιάδης
Νιώθουμε χαρμολύπη, σημείωσε ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι το κόμμα του διατηρεί επιφυλάξεις. «Υπάρχουν βήματα προς το δρόμο της συναίνεσης, αλλά έχουν αλλάξει πρόσωπα, θέλουμε να ενημερωθούμε».
Σπύρος Δανέλλης
«Είναι νωπό το σοκ της εκλογής του τραμπ, και δεν πρέπει να ενισχύουμε στα μάτια της κοινωνίας τους δημαγωγούς και την ισχύ του αυταρχισμού. Να το έχουμε στο νου μας. Το Ποτάμι από πέρσι έθεσε ως ζήτημα προτεταιότητας την υπέρβαση της συνταγματικής αταξίας, σημείωσε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, αναφερόμενος στην αναγκαία ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Υπάρχει κίνδυνος η κατάληξη να θεωρηθεί αποτέλεσμα μιας συναλλαγής. Να είναι σαφές ότι δεν αποτελεί συναλλαγή και αποτέλεσμα παζαριών, αλλά αποτέλεσμα σύνθεσης να να υπηρετήσει το έργο που καλείται να υπηρετήσει το ΕΣΡ. Θεωρούμε ότι η σύνθεση που έχει προταθεί, πλην κάποιων ζητημάτων που πρέπει να ξαναδούμε, δεν είναι πρόβλημα. Η πρόταση η δική μας με τον κ.Σταθόπουλο πρέπει να συζητηθεί, δεν αμφισβητούμε τον κ.Κουτρομάνο.
Τάσος Κουράκης
Εχουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για να βγούμε από το αδιέξοδο. Είναι θετικό ότι η πλειοψηφία ανταποκρίθηκε θετικά και σήμερα να είμαστε σε ένα σημείο. Ορισμένοι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τη μεγάλη καθυστέρηση να συγκροτηθεί το ΕΣΡ. Χαιρετίζω την τοποθέτηση του κ.Μεϊμαράκη, επιτέλους πρέπει να ρυθμιστεί το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Πρέπει να προχωρήσουμε σε εξυγίανση του πυλώνα της Δημοκρατίας, που είναι η ενημέρωση των πολιτών.
Δημήτρης Κρεμαστινός
Η κατάσταση δεν έχει προηγούμενο. Είναι επιτακτική ανάγκη το ΕΣΡ να λειτουργήσει ει δυνατόν, αύριο, είπε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Δημήτρης Κρεμαστινός και συνέχισε: «Θα συμφωνήσω με την κ.Χριστοδουλοπούλου. Υπήρξε όμως καχυποψία των πάντων εναντίον πάντων. Αυτή η καχυποψία έφερε αυτό που έχουμε σήμερα. Σε ό,τι αφορά τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου, χαίρομαι που ο κ.Κουτρομάνος έχει τη γενική αναγνώριση των πάντων. Δεν τον ξέρω, αλλά πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά του υπηρεσιακού πρωθυπουργού. Οσοι ρώτησαν μου είπαν θετικά λόγια για κείνον. Υπερψηφίζω την πρόταση για τον πρόεδρο».
Δημήτρης Σεβαστάκης
Αυτή η συμφωνία, το κλίμα συλλογικής εξουσιοδότησης είναι το κλειδί για να λειτουργήσουν τα αξιόλογα πρόσωπα που προτείνονται, σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Νικήτας Κακλαμάνης
Αφού λύσαμε τις θεσμικές προϋποθέσεις θωράκισης του ΕΣΡ (άλλα έγιναν και άλλα όχι) φτασαμε στο δια ταύτα. Η σημαντική δουλειά του ΕΣΡ είναι μετά, όχι στη συγκρότησή του. Από κει και πέρα. Να μην πάμε στο βγάλτε τον τάδε, βάλτε τον δείνα. Υπάρχει πρόσωπο που με έβρισε. Τώρα εγώ τί θα κάνω θα πω όχι γιατί με έβρισε; Δεν θα καταλήξουμε ποτέ. Εμείς δεν θα βάλουμε βέτο αν η πλειοψηφία θέλει πρόεδρο τον κ.Σταθόπουλο, αντί του κ.Κουτρομάνου.
Μάκης Μπαλαούρας
Χαίρομαι για τη διαφαινόμενη συναίνεση, είπε ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Μου έκανε εντύπωση, λίγο ως πολύ, οι εκπρόσωποι των κομμάτων είπαν ότι τελειώνουν πια τα 27 χρόνια ανομίας. Υπάρχουν κανόνες για όλους. Ρυθμίζεται επιτέλους το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που αποτελεί απαίτηση της κοινωνίας. Με το Συμβούλιο δίνουμε εμείς μια προίκα, ένα έδαφος στρωμένο, να πληρσουν επιτέλους τα κανάλια αναλογικά. Θα υπάρξει ελάχιστος αριθμός εργαζομένων σε κάθε κανάλι. Να πληρώνουν εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Το ΕΣΡ θα επιβλέπει την τήρηση της δεοντολογίας.
Γιάννης Τραγάκης
Είναι σημαντικό που φτάσαμε σήμερα σ' αυτό το σημείο. Να ξαναδούμε αν πρέπει η διάσκεψη να μεταδίδεται απευθείας από την τηλεόραση. Πιστεύω στις δημοσκοπήσεις και δείχνουν ότι το θέμα του ΕΣΡ είναι 16. Όταν υπήρχε η απειλή ότι θα έκλειναν τα κανάλια ήταν 3ο θέμα. Δεν πρέπει να φύγουμε σήμερα από δω χωρίς τη σύνθεση του ΕΣΡ.
Αντώνης Συρίγος
Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Ο κόσμος κουράστηκε από τη διαδικασία, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Συρίγος, τονίζοντας την ανάγκη να συγκροτηθεί σήμερα το ΕΣΡ.
Η έναρξη της διαδικασίας
Με ανακεφαλαίωση των όσων έχουν προηγηθεί στις διασκέψεις των προέδρων της Βουλής στην προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ ξεκίνησε την ομιλία του στην έκτη διάσκεψη, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
Ο κ.Βούτσης έκανε εξαρχής ειδική αναφορά -χωρίς να τον αναφέρει ονομαστικά- στον κ.Κουτρομάνο που αποτελεί πρόταση της ΝΔ, αλλά και στον κ.Βασίλη Μουλόπουλο, λέγοντας ότι έχει πλέον διαμορφωθεί μία πρόταση που κατατίθεται, στη διάσκεψη των προέδρων, σημειώνοντας ότι από την πλευρά του, προσήλθε με διάθεση «να είναι η σημερινή η τελευταία διάσκεψη» και να προχωρήσει η συγκρότηση του νέου ΕΣΡ, ώστε πολύ γρήγορα να προχωρήσει και η διαδικασία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Ο κ.Βούτσης, σημείωσε ότι το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού.
Νίκος Βούτσης:
Και στο ζήτημα του αριθμού των αδειών καναλιών όπως και για το ζήτημα του τιμήματος δεν θα αρκούσε – όπως έλεγε ο νόμος – η έκφραση γνώμης αλλά μπήκε σαφώς ότι πρέπει να είναι σύμφωνη η γνώμη του ΕΣΡ.
Κάπως έτσι η Ολομέλεια βοήθησε – διευκρίνισε ζητήματα σοβαρά.
Αμέσως μετά υπήρξαν δημόσιες προτάσεις από τις ηγεσίες κομμάτων αντιπολίτευσης για την θέση του προέδρου ΕΣΡ.
Ονόματα πολύ σοβαράμ προσωπικότητες δημόσιας ζωής με εμπειρίες αι κύρος.
Από την πλευρά της ΝΔ αυτό το διάστημα υπήρξαν – αναφέρομαι στην ΝΔ γιατί ήταν η μόνη που δεν συναίνεσε στην προηγούμενη Διάσκεψη – τέθηκαν και δημόσια ορισμένα επιπλέον ζητήματα πέραν όσων διευκρινίστηκαν στην Ολομέλεια με τις τροπολογίες.
Θα μείνω σε δύο απ αυτά:
- Ζητήθηκε ισχυρή δέσμευση ως προς το θέμα ότι ο αριθμός των αδειών δεν είναι κάτι που θα κλείσει σε τελευταία ανάλυση με απόφαση του υπουργού Επικρατείας ανεξάρτητα των απόψεων του ΕΣΡ αλλά θα υπάρχει ευέλικτη και ανοικτή αντίληψη και άποψη δηλαδή και για πιθανολογούμενη αύξηση του αριθμού των καναλιών.
- Επίσης πέραν της δημόσιας πρότασης του προσώπου του προέδρου του κ Κουτρομάνου ετέθη και ένα πιο ιδιαίτερο θέμα σε σχέση με την ιδιαίτερη πολιτική υπόσταση που είχε ένας εκ των προταθέντων για τον κ. Βασίλη Μουλόπουλο που κατά τα άλλα υπάρχει εκπεφρασμένη άποψη για το κύρος του.
Όλα τα παραπάνω καθώς και άλλα που τέθηκαν ελήφθησαν υπόψη και έχει διαμορφωθεί μια πρόταση που κατατίθεται σήμερα στην Διάσκεψη με την διάθεση εκ μέρους μου να είναι η τελευταία Διάσκεψη που θα ασχοληθεί με το θέμα να λήξουμε σήμερα και να υπάρξει νέο ΕΣΡ που θα προικοδοτηθεί από κάθε άποψη για να μπορέσει να ανταποκριθεί στον πολύμορφο ρόλο του
Για το θέμα αριθμού αδειών υπήρξε προ δίωρου δήλωση του αρμοδίου υπουργού για τα ΜΜΕ και την ψηφιακή πολιτική με βάση την οποία επισημαίνει ότι το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για διεξαγωγή διαγωνισμού και πως ο αριθμός θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης πολιτικών κομμάτων και ΕΣΡ. Με αυτή την εισαγωγική τοποθέτηση στην οποία προσπάθησα στο σύνολο των θεμάτων να ισχυριστώ ότι είμαστε ώριμοι καθώς έχουν απαντηθεί σε υψηλό βαθμό σειρά ζητημάτων και πρέπει να περάσουμε στην διαδικασία συγκρότησης ΕΣΡ.
Υπάρχει μια πρόταση και για την θέση του Προέδρου προτείνουμε Αθανάσιο Κουτρομάνο και αντιπρόεδρο Ροδόλφο Μορώνη.
Από εκεί και πέρα υπάρχει και το σύνολο της πρότασης
ΔΕΝΔΙΑΣ: πράγματι όλη η διαδικασία υπήρξε μακροχρόνια. Καταλύτης υπήρξε η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του νομοθετικού πλαισίου.
Η δίκη μας από την αρχή θέση ήταν υπέρ της εκμετάλλευσης του συνόλου του φάσματος. Όχι μόνο για τεχνικούς ή οικονομικούς όρους αλλά γιατί εξυπηρετεί μέγιστα την υποχρέωση ενημέρωσης των πολιτών. Αυτό υπήρξε για εμάς η κύρια κατευθυντήρια γραμμή και σε ατό έχουμε δικαιωθεί. Καλωσορίζω την σημερινή δήλωση του κ. Παππά. Αντιλαμβάνομαι από την δήλωσή του και ερμηνεύοντάς την καταλήγω ότι ο υπουργός καταλήγει σε ένα πλαίσιο σκέψης που είναι ορθότερο από το αρχικό περι 4 καναλιών. Ωστόσο παρότι έχετε και εσείς τοποθετηθεί θετικά επι του ζητήματος αυτού εμείς ως κόμμα έχουμε αποτιμήσει θετικά την δική σας συμβολή στην προσπάθεια επίτευξης λύσης. Ακριβώς λόγο του κύρους που έχετε η ΝΔ θέλει και την δική σας θέση επι του ζητήματος αυτού (σ.σ. αριθμού καναλιών). Για εμάς η δική σας ρητή τοποθέτηση είναι Λυδία λίθος για την κατάληψη ενός συμπεράσματος από την δική μας πλευρά. Θα θέλαμε η τοποθέτησή σας να περιλαμβάνει το ζήτημα της αύξησης των καναλιών. Για εμάς είναι κορυφαίο ζήτημα αυτό γι αυτό και εκλαμβάνουμε την δική σας τοποθέτηση επαρκή μιας και εκφράζεται από τον εκπρόσωπο του 3ου πολιτειακού αξιώματος
ΒΟΥΤΣΗΣ: αν για να προχωρήσετε θέλετε την δική μου τοποθέτηση σας επαναλαμβάνω όσα είπα και στην Ολομέλεια. Εκεί είπα ότι για χάριν της συζήτησης η δική μου γνώμη λόγω διαφημιστικής πίτας η δική μου άποψη είναι 4. Όμως είναι σαφές ότι εφόσον το φάσμα δίνει 10-12-16 δυνατότητες είναι απολύτως θεμιτό στην απόφαση που θα πάρει το ΕΣΡ – θα έχει το βασικό λόγο– μπορούν να υπάρξουν περισσότερες από 4. Μέσα στο πλαίσιο του καλώς σκέπτεσθαι να είναι αυτός ο αριθμός κατατι αυξημένο. Μετά από όσα είπε και ο αρμόδιος υπουργός νομίζω ότι είναι ξεκαθαρισμένο.
ΔΕΝΔΙΑΣ: εμείς προσβλέπουμε στην δική σας καθαρή θέση και λιγότερο στην δήλωση του αρμόδιου υπουργού γιατί ο κ. Παππάς σε όλη την προηγούμενη περίοδο δεν έπαιξε πάντα τον εποικοδομητικό ρόλο. Παράκληση: η δική σας τοποθέτηση να είναι ξεκάθαρη για να μπορέσουμε να βασιστούμε πάνω της. Στην πραγματικότητα τον δικό σας λόγο τον δεχόμαστε ως ισχυρότερο από τον ψηφισμένο νόμο
ΒΟΥΤΣΗΣ: να σας πω ότι ο συγκεκριμένος αριθμός καναλιών ήταν πρόταση της πλειοψηφίας και της κυβέρνησης και όχι προσωπική του υπουργού. Ως τέτοια ψηφίστηκε στην Βουλή και την έχουμε «χρεωθεί» ιστορικά με όσα στοιχεία την χαρακτηρίζουν. Εκεί υπάρχει τελεία. Από εκεί και πέρα είναι σαφής η δέσμευσή μας ότι είναι προφανές ότι και το ΕΣΡ θα κινηθεί σε αντίληψη – διερεύνηση με ανοικτό τον ορίζοντα σε αυξημένο αριθμό για τον οποίο βεβαίως θα υπάρξει διάλογος και στο ΕΣΡ και στην διαβούλευση των δημοσιολογούντων από την πλευρά μας.
Αν το ΕΣΡ αρχίζει να λεει ότι μπορούν να είναι 10 ή 16 με αυτά τα χαρακτηριστικά θα πώ ότι είναι λαθος. Αν καταλαβαίνω σωστα όμως εσείς ζητάτε δήλωση να ξεφύγουμε από τον περιορισμένο αριθμό που όρισε η Βουλή
ΔΕΝΔΙΑΣ: εκτιμώ ότι η δήλωσή σας δεν είναι για εικονική αύξηση και από τα 4 να πάμε στα 5. Η ΝΔ δεν απαιτεί την περαιτέρω συζήτηση.
Μετά την δήλωσή σας ανοίγει δρόμος συνεννόησης. Αν εσείς κρίνεται ότι θέλετε να συνεννοηθούμε τώρα μπορούμε να το κάνουμε. Δεν μας ενοχλεί όμως η αναβολή.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο Πρόεδρος της Βουλής είπε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες πως «είναι σημαντική η εκλογή του ΕΣΡ με μεγάλη πλειοψηφία. Θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι για την άμεση συγκρότησή και λειτουργία του ώστε να προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία των τηλεοπτικών σταθμών. Εφόσον γίνει κάτι τέτοιο – και πρέπει να γίνει γρήγορα - θα αποτελεί τομή. Οι δημόσιες συχνότητες θα χρησιμοποιούνται και θα υπάρχει ενοίκιο, έλεγχος και διαφάνεια».
Ο Ν. Παππάς
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς έσπευσε να σχολιάσει τη συγκρότηση του ΕΣΡ, αναφέροντας σε δήλωσή του ότι καθυστέρησε 10 μήνες, αλλά η συνανεση είναι θετική στιγμή και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για την αδειοδότηση των καναλιών.
Βούτσης: Πολιτικό γεγονός η αποδοχή της πρότασης της αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση
Με την επισήμανση του πολιτικού γεγονότος της αποδοχής από την κυβερνητική πλειοψηφία της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε επανέλθει μετά τη σύντομη διακοπή στη διάσκεψη των προέδρων για το ΕΣΡ, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Όπως είπε, η πρόταση που γίνεται και για άλλα πρόσωπα μεγάλου κύρους, όπως για τον Μιχάλη Σταθόπουλο και ο δικός μας χώρος έχει διαχρονικά εκτίμηση και μιλώντας για τον κ.Σταθόπουλο δεν υπάρχει ίχνος απόρριψης. Θα επιμείνω στην πρόταση για τον κ.Κουτρομάνο.Προχωράμε με διάθεση συνεννόησης για τα πρόσωπα. Όλα τα πρόσωπα είναι δημόσια πρόσωπα που έχουν εκτεθεί με τις απόψεις τους, τις συμπεριφορές τους, τις αντιπαραθέσεις τους.
«Θέλω να πω για τρία πρόσωπα που δεν είναι στην πρόταση», είπε ο κ.Βούτσης. «Τον κ.Βασίλη Μουλόπουλο που ήταν πρόσφατα βουλευτής, τον κ.Τζαννετάκο -ξέρουμε τη διαδρομή του τα τελευταία 30 χρόνια - ότι η μη συμπερίληψή του στην τελική πρόταση έχει να κάνει με συμψηφισμό ή συνύπαρξη άλλων για να επιτευχθεί συναίνεση. Για τον κ.Κουφόπουλο, που είναι έγκριτος και έμπειρος δημοσιογράφος με μεγάλη γνώση των θεμάτων του ΕΣΡ, αναλαμβάνω την ευθύνη δεν έγινε δυνατόν εγκαίρως να συζητηθεί και με τις άλλες πλευρές. Από πουθενά δεν μπήκε ζήτημα ή ένσταση για κείνον».
Συναίνεση και συνεννόηση
Δρόμος συνεννόησης και υπέρβασης του ορίου των 4/5 για την συγκρότηση του ΕΣΡ διαφαίνεται κατά την πρώτη ώρα συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.
Όπως έγραψε το protothema.gr ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης πρότεινε για την θέση του Προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής τον τέως πρόεδρο του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κουτρομάνο υιοθετώντας την σχετική πρόταση της ΝΔ.
Παράλληλα, μετά από αίτημα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Νίκου Δένδια, ο κ. Βούτσης προχώρησε σε λεκτική διαβεβαίωση ότι για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών θα υπάρξει πιο «ευέλικτη και ανοικτή αντίληψη» από την αρχική κυβερνητική θέση που περιόριζε τον αριθμό των καναλιών σε τέσσερα.
Σχολιάζοντας την δήλωση του Προέδρου της Βουλής, ο κ. Δένδιας είπε ότι «ανοίγει ο δρόμος συνεννόησης».
Επίσης, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος (Δημ. Συμπαράταξης) είπε ότι συμφωνεί με την επιλογή του κ. Κουτρομάνου πρόσθεσε όμως ότι «αν και σήμερα ο κ. Παππάς έκανε μια δήλωση μετριοπαθή δεν αποκλείεται αύριο να επαναφέρει το 4. Γι αυτό μας προβληματίζει μήπως ο υπουργός με αυτές τις εμμονές προσπαθεί μέσα από την πλειοψηφία των μελών του ΕΣΡ να πετύχει αυτό που θέλει.
Με τον κ. Κουτρομάνο συμφωνούμε και λυπάμαι που δεν τον προτείναμε εμείς. Θα θέλαμε όμως λίγο χρόνο για να μελετήσουμε τα υπόλοιπα μέλη του ΕΣΡ».
Από το Ποτάμι ο κ. Σπύρος Λυκούδης παραδέχθηκε ότι δημιουργείται κλίμα συναίνεσης και συμφώνησε με την επιλογή του κ. Κουτρομάνου. Ωστόσο επανέφερε την πρόταση του κόμματός του για την τοποθέτηση του κ. Μιχάλη Σταθόπουλου στο τιμόνι του ΕΣΡ επισημαίνοντας όμως ότι η πρόταση δεν αποτελεί προαπαιτούμενο.
Να σημειωθεί ότι προκειμένου να αρθούν οι προβληματισμοί της αντιπολίτευσης, ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς προχώρησε νωρίς σήμερα το μεσημέρι σε δηλώσεις που αναφέρουν ότι «ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της νέας ανεξάρτητης Αρχής. Το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες».
Αναλυτικά, η πρόταση του κ. Βούτση για την στελέχωση του ΕΣΡ έχει ως εξής:
Πρόεδρος : Αθανάσιος Κουτρομάνος
Αντιπρόεδρος : Ροδόλφος Μορώνης
Μέλη: Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Νίκος Κιάος. Βασίλης Κουφόπουλος, Γιώργος Σαριδάκης, Δήμητρα Παπαδοπούλη και Λίλιαν Μήτρου
Σε κλίμα συναίνεσης ο Νίκος Δένδιας
Ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος έκανε και ειδική αναφορά στη δήλωση του Νίκου Παππά νωρίτερα σήμερα, που αφήνει ανοιχτό τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, σημείωσε ότι η ΝΔ επιδιώκει να προστατεύσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση. Υπενθυμίζεται, ότι σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ.Παππάς είχε πει: «Το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Είμαστε αισιόδοξοι ότι σύντομα θα έχουμε λύση.
» Ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής».
Ο κ.Δένδιας πάντως, σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προβλέπει περισσότερο στη δέσμευση Βούτση και όχι σε όσα είπε νωρίτερα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς: «Δεχόμαστε το δικό σας λόγο ως ισχυρότερο από το νόμο». Απαντώντας, ο κ.Βούτσης σημείωσε ότι ο αριθμός των αδειών ήταν πρόταση της πλειοψηφίας και όχι προσωπική του κ.Παππά. «Για τον διευρυμένο αριθμό των αδειών θα υπάρξει διάλογος», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής. «Ζητάτε κ.Δένδια να ξεφύγουμε από τον περιοριστικό αριθμό, αυτό είναι θεμιτό». «Ελπίζουμε να μην είναι εικονικό αυτό κ.Βούτση και να μην πάμε από το 4 στο 5», απάντησε ο κ.Δένδιας από την πλευρά του και σημείωσε ότι η πρόταση του προέδρου της Βουλής είναι επαρκής για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω συζήτηση. Μετά τη δήλωση, ανοίγει δρόμος συζήτησης». Ο κ.Δένδιας πρότεινε και ενδεχόμενη αναβολή για λόγους συννενόησης.
Ακολούθως το λόγο πήρε ο Χρ. Παππάς της ΧΑ που ανακοίνωσε ότι θα δηλώσουν «παρών».
Μαντάς: Η πρόταση ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες της Ανεξάρτητης Αρχής
Από την πλευρά του ο Χρ. Μαντάς από τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η πρόταση του κ.Βούτση αν και δεν αναλύθηκε στο σύνολό της, ανταποκρίνεται και από την άποψη του κύρους και των δυνατοτήτων που πρέπει να έχουν τα μέλη του ΕΣΡ ανταποκρίνεται πλήρως ώστε η Ανεξάρτητη Αρχή να επιτελέσει την αποστολή της και να λήξει η ανομία των 27 ετών στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».
Λαμπρούλης: Παρών από το ΚΚΕ
Τη θέση του κόμματός του εξέφρασε ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, σημειώνοντας ότι ψηφίζουν «παρών».
Ανδρέας Λοβέρδος
Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ανδρέας Λοβέρδος, αφού καυτηρίασε την τακτική της κυβέρνησης στους 14 μήνες που προηγήθηκαν, σημείωσε ότι «δώσαμε μάχη άμυνας, υπέρ του Συντάγματος». «Το ΣτΕ ξεκαθάρισε τα πράγματα. Ο κ.Παππάς, όμως, έχανε σε αξιοπιστία, βρέθηκε αγκαζέ με υποψήφιο καναλάρχη. Μετά την απόφαση του ΣτΕ που ήταν ήττα της κυβέρνησης και του υπουργού, δεν παραιτήθηκε. Δικαίωμά του. Αλλά και εμείς αναρωτιόμαστε τί σημαίνουν αυτά και η αναβάθμισή του. Πώς θα πετύχαινε τα 4 κανάλια; Όταν ο υπουργός δεν έχει αρμοδιότητα. Είπατε ότι ο υπουργός θα ασκούσε την αρμοδιότητα με σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ. Άλλα μας λέγατε εσείς κ.πρόεδρε και ο κ.Παππάς μας έλεγε άλλα. Ο υπουργός δεν μπορεί να αποφασίσει μόνος του, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ. Ο κ.Παππάς έκανε μια ανακοίνωση. Δεν είπε σαφώς ότι το «4» δεν ισχύει, μπορεί αύριο να πει άλλα. Αυτός ο υπουργός, με αυτές τις εμμονές, μήπως προσπαθεί με την πρόταση των μελών, (σ. σ. για τη σύνθεση του ΕΣΡ) να του πουν πέντε μέλη από δω αυτό που θα θέλει;»
Ο κ.Λοβέρδος πρόσθεσε ότι είχε προταθεί ο κ.Σωτηρέλλης, που ωστόσο δεν μπορεί αφού παίρνει τη sabbatical εκπαιδευτική του άδεια. Πρόσθεσε δε, ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ήθελε να είχε σκεφθεί τον κ.Κουτρομάνο. Η στάση μας δικαιώνεται στα πράγματα, σημείωσε ο κ.Λοβέρδος.
Ο Θανάσης Παφίλης
«Τα χουμε πει. Όταν υπάρχει σύμπτωση στρατηγικής, τότε υπάρχουν συναινέσεις. Η άποψή μας είναι σταθερή», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Η Τασία Χριστοδουλοπούλου
«Αν δεν γίνει και σήμερα ΕΣΡ , τότε θα ελευθερωθούν δυνάμεις και τα πράγματα θα γίνουν ανεξέλεγκτα. Εχουμε φτάσει σε οριακό σημείο, σημείωσε η κ.Τασία Χριστοδουλοπούλου. Πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι το ΣτΕ προσπαθούσε να δώσει λύσεις διεξόδου, έκανε νομικές κατασκευές για να υπάρχει ΕΣΡ στην Ελλάδα και να μην υπάρχει αξιέξοδο. Ξεκίνησε με την παράταση της ξητείας των μελών, ώστε να μην καταπίπτουν οι αποφάσεις του. Το ΣτΕ είπε ότι η εύλογη παράταση δεν μπορεί να γίνει επ' αόριστον. Η προσπάθεια ενός υπουργού να βάλει τάξη προκάλεσε υπέρμετρη αντίδραση από την αντιπολίτευση, στέλνοντας το μήνυμα ότι τα κανάλια θα έπρεπε να τα πληρώνουμε, και όχι να πληρώνουν. Θα ήθελαν να υπάρχουν απεριόριστες άδειες, και κανένας έλεγχος. Θα ήθελα -βλέπω ότι έχετε κάνει κάθε προσπάθεια υποχώρησης από την πλευρά της κυβέρνησης - έδειξαν μικροψυχία: ποιόν συμφέρει το αρύθμιστο τοπίο; Πού υπάρχει αυτή η ζούγκλα, χωρίς ελεγκτικό μηχανισμό. Το Σύνταγμα λέει ότι η τηλεόραση τίθεται υπό τον έλεγχο του κράτους, όχι υπό την προστασία. Αυτή η ανατροπή είναι επικίνδυνη. Θα ήθελα να κλείσουμε σήμερα. Επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε ένα βήμα, αλλά ακούω τον κ.Λοβέρδο να ζητάει προθεσμίες».
Σπύρος Λυκούδης: Προτείνουμε τον Μιχάλη Σταθόπουλο ως επικεφαλής του ΕΣΡ
«Αυτή την ώρα με μια απόλυτη ευθύνη και σχετική διάθεση συνεννόησης πρέπει να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα. είπε ο κ.Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι, σημειώνοντας ότι το θέμα έχει κουράσει. «Σήμερα θα πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα αποτέλεσμα», πρόσθεσε. «Πρέπει να είμαστε συνεπείς στην υποχρεώσή μας να ανταποκριθούμε στις συνταγματικές επιταγές. Υπερασπιζόμαστε το καθαρό τηλεοπτικό τοπίο. Σήμερα διαμορφώνεται ένα πεδίο συναίνεσης. Η τοποθέτηση της ΝΔ είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και διαμορφώνει το πλαίσιο της ευρύτερης συναίνεσης. Περάσαμε μια περίοδο που όλοι αισθανόμαστε ότι πρέπει να κουμπωνομαστε και λίγο σε ό,τι ακούμε». Ο κ.Λυκούδης πάντως, επανέλαβε την πρόταση του Ποταμιού να τεθεί επικεφαλής του ΕΣΡ ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πρύτανης του Καποδιστριακού Μιχάλης Σταθόπουλος.
Θανάσης Παπαχριστόπουλος
Το παράδειγμα της σχέσης των Ντόναλντ Τράμπ και Χίλαρι Κλίντον, πριν και μετά, τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ επικαλέστηκε ο κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος για να περιγράψει την εξέλιξη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για την συγκρότηση του ΕΣΡ.
«Βλέπαμε την σύγκρουση των Τράμπ – Κλίτον προεκλογικά με τον πρώτο να κατηγορεί την υποψήφια των Δημοκρατικών για κλοπή emails και την δεύτερη να κατηγορεί τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για βιασμό γυναικών. Μετά τις εκλογές όμως είδαμε ότι συμφιλιώθηκαν. Ετσι και με εμάς που βλέπω να δημιουργούμε κλίμα συναίνεσης για το ΕΣΡ. Αυτό είναι το μεγαλείο της Δημοκρατίας» είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων για να προσθέσει «αν κατάλαβα καλά σ’ αυτή την αίθουσα το καθεστώς δημοκρατίας λειτούργησε. Μπράβο σε όλους. Έγραψε ιστορία ο πρόεδρος της Βουλής με τον τρόπο που λειτούργησε».
Κωνσταντίνος Δουζίνας
«Η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι δεν θα ψήφιζε ΕΣΡ αν δεν παίρναμε πίσω το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες», είπε ο βουλευτής Α' Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε αναφορά στην απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεπτικές άδειες. «Θυμάμαι τις προσπάθειες συνεννόησης που έκανε ο πρόεδρος της Βουλής. Ο κ.Μεϊμαράκης το είχε πει πριν την εκλογή του κ.Μητσοτάκη. Εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να υπάρξει συναίνεση, ξανά και ξανά. Ο κ.υπουργός (σ.σ.ο Ν. Παππάς) έκανε ό,τι μπορούσε για να υπάρξει συναίνεση. Η τελευταία ήταν πριν από λίγο. Οι νόμοι δεν μπορεί να εφαρμόζεται αλά καρτ. Ο νόμος Παππά που παραμένει εν ισχύ, αυτός είναι που θα εφαρμοστεί και έχουν γίνει προσπάθειες για να επιτευχθεί συναίνεση.
Το... παράπονο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη
Θα συμφωνήσω με τους προηγούμενους ότι η υπόθεση έχει κουράσει. Παρίσταμαι εδώ ως πρώην πρόεδρος της Βουλής και όχι ως εκπρόσωπος της ΝΔ. Εγώ συντάσσομαι με το κόμμα μου, αντίθετα με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής τον κ.Κακλαμάνη. Ο κ. Μεϊμαράκης, όμως, εξέφρασε και το ... παράπονό του: «Μετέχω στην εσωκομματική συζήτηση για τα πρόσωπα. Είχα πάντα την άποψη ότι πρέπει να γίνει ΕΣΡ. Από τότε, όχι τώρα. Και υπήρξε και συζήτηση. Επειδή συμφώνησα με τον όνομα του κ.Μορώνη, έως και «παράγκα» αναφέρθηκα μέσα στη ΝΔ. Από δημοσιολόγους». Ο κ.Μεϊμαράκης σημείωσε ότι συντάσσεται με τις επιλογές του κόμματός του. «Το ζητούμενο είναι αν σε μας τα πρόσωπα που προτείνονται δίνουν τα εχέγγυα της ανεξαρτησίας, και όχι αν έχουν εργαστεί. Φυσικά έχουν εργαστεί. Τί θα προτείνουμε ανεπαγγέλτους; Δεν στέκομαι στα πρόσωπα, συντάσσομαι χωρίς να μετέχω στη συζήτηση για τα πρόσωπα στη ΝΔ. Προσέξτε το χειρισμό από δω και πέρα. Η εικόνα πρέπει να είναι συνεννόησης και όχι συναλλαγής. Και επειδή τα όρια πολλές φορές συγχέονται, πρέπει να προσέξουμε. Να εκπέμπουμε μήνυμα συνεννόησης και ότι θέλουμε το τοπίο να ρυθμιστεί».
Νίκος Μανιός
Ως ένα σημείο είναι κατανοητό να προσπαθούν οι πολιτικές δυνάμεις και τα κόμματα να παρουσιάζονται ως νικητές, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός. «Υπάρχει ένα βήμα μπροστά. Ο κόσμος έχει καταλάβει ποιός έχει κερδίσει. Εχει καταλάβει ότι πρέπει να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Ποιός το έβαλε μπροστά αυτό το έχει καταλάβει ο κόσμος», πρόσθεσε και δήλωσε ότι νιώθει ιδιαίτερη χαρά που η ΝΔ θα ψηφίσει ΕΣΡ.
Μάριος Γεωργιάδης
Νιώθουμε χαρμολύπη, σημείωσε ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι το κόμμα του διατηρεί επιφυλάξεις. «Υπάρχουν βήματα προς το δρόμο της συναίνεσης, αλλά έχουν αλλάξει πρόσωπα, θέλουμε να ενημερωθούμε».
Σπύρος Δανέλλης
«Είναι νωπό το σοκ της εκλογής του τραμπ, και δεν πρέπει να ενισχύουμε στα μάτια της κοινωνίας τους δημαγωγούς και την ισχύ του αυταρχισμού. Να το έχουμε στο νου μας. Το Ποτάμι από πέρσι έθεσε ως ζήτημα προτεταιότητας την υπέρβαση της συνταγματικής αταξίας, σημείωσε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, αναφερόμενος στην αναγκαία ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Υπάρχει κίνδυνος η κατάληξη να θεωρηθεί αποτέλεσμα μιας συναλλαγής. Να είναι σαφές ότι δεν αποτελεί συναλλαγή και αποτέλεσμα παζαριών, αλλά αποτέλεσμα σύνθεσης να να υπηρετήσει το έργο που καλείται να υπηρετήσει το ΕΣΡ. Θεωρούμε ότι η σύνθεση που έχει προταθεί, πλην κάποιων ζητημάτων που πρέπει να ξαναδούμε, δεν είναι πρόβλημα. Η πρόταση η δική μας με τον κ.Σταθόπουλο πρέπει να συζητηθεί, δεν αμφισβητούμε τον κ.Κουτρομάνο.
Τάσος Κουράκης
Εχουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για να βγούμε από το αδιέξοδο. Είναι θετικό ότι η πλειοψηφία ανταποκρίθηκε θετικά και σήμερα να είμαστε σε ένα σημείο. Ορισμένοι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τη μεγάλη καθυστέρηση να συγκροτηθεί το ΕΣΡ. Χαιρετίζω την τοποθέτηση του κ.Μεϊμαράκη, επιτέλους πρέπει να ρυθμιστεί το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Πρέπει να προχωρήσουμε σε εξυγίανση του πυλώνα της Δημοκρατίας, που είναι η ενημέρωση των πολιτών.
Δημήτρης Κρεμαστινός
Η κατάσταση δεν έχει προηγούμενο. Είναι επιτακτική ανάγκη το ΕΣΡ να λειτουργήσει ει δυνατόν, αύριο, είπε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Δημήτρης Κρεμαστινός και συνέχισε: «Θα συμφωνήσω με την κ.Χριστοδουλοπούλου. Υπήρξε όμως καχυποψία των πάντων εναντίον πάντων. Αυτή η καχυποψία έφερε αυτό που έχουμε σήμερα. Σε ό,τι αφορά τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου, χαίρομαι που ο κ.Κουτρομάνος έχει τη γενική αναγνώριση των πάντων. Δεν τον ξέρω, αλλά πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά του υπηρεσιακού πρωθυπουργού. Οσοι ρώτησαν μου είπαν θετικά λόγια για κείνον. Υπερψηφίζω την πρόταση για τον πρόεδρο».
Δημήτρης Σεβαστάκης
Αυτή η συμφωνία, το κλίμα συλλογικής εξουσιοδότησης είναι το κλειδί για να λειτουργήσουν τα αξιόλογα πρόσωπα που προτείνονται, σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Νικήτας Κακλαμάνης
Αφού λύσαμε τις θεσμικές προϋποθέσεις θωράκισης του ΕΣΡ (άλλα έγιναν και άλλα όχι) φτασαμε στο δια ταύτα. Η σημαντική δουλειά του ΕΣΡ είναι μετά, όχι στη συγκρότησή του. Από κει και πέρα. Να μην πάμε στο βγάλτε τον τάδε, βάλτε τον δείνα. Υπάρχει πρόσωπο που με έβρισε. Τώρα εγώ τί θα κάνω θα πω όχι γιατί με έβρισε; Δεν θα καταλήξουμε ποτέ. Εμείς δεν θα βάλουμε βέτο αν η πλειοψηφία θέλει πρόεδρο τον κ.Σταθόπουλο, αντί του κ.Κουτρομάνου.
Μάκης Μπαλαούρας
Χαίρομαι για τη διαφαινόμενη συναίνεση, είπε ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Μου έκανε εντύπωση, λίγο ως πολύ, οι εκπρόσωποι των κομμάτων είπαν ότι τελειώνουν πια τα 27 χρόνια ανομίας. Υπάρχουν κανόνες για όλους. Ρυθμίζεται επιτέλους το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που αποτελεί απαίτηση της κοινωνίας. Με το Συμβούλιο δίνουμε εμείς μια προίκα, ένα έδαφος στρωμένο, να πληρσουν επιτέλους τα κανάλια αναλογικά. Θα υπάρξει ελάχιστος αριθμός εργαζομένων σε κάθε κανάλι. Να πληρώνουν εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Το ΕΣΡ θα επιβλέπει την τήρηση της δεοντολογίας.
Γιάννης Τραγάκης
Είναι σημαντικό που φτάσαμε σήμερα σ' αυτό το σημείο. Να ξαναδούμε αν πρέπει η διάσκεψη να μεταδίδεται απευθείας από την τηλεόραση. Πιστεύω στις δημοσκοπήσεις και δείχνουν ότι το θέμα του ΕΣΡ είναι 16. Όταν υπήρχε η απειλή ότι θα έκλειναν τα κανάλια ήταν 3ο θέμα. Δεν πρέπει να φύγουμε σήμερα από δω χωρίς τη σύνθεση του ΕΣΡ.
Αντώνης Συρίγος
Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Ο κόσμος κουράστηκε από τη διαδικασία, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Συρίγος, τονίζοντας την ανάγκη να συγκροτηθεί σήμερα το ΕΣΡ.
Η έναρξη της διαδικασίας
Με ανακεφαλαίωση των όσων έχουν προηγηθεί στις διασκέψεις των προέδρων της Βουλής στην προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ ξεκίνησε την ομιλία του στην έκτη διάσκεψη, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
Ο κ.Βούτσης έκανε εξαρχής ειδική αναφορά -χωρίς να τον αναφέρει ονομαστικά- στον κ.Κουτρομάνο που αποτελεί πρόταση της ΝΔ, αλλά και στον κ.Βασίλη Μουλόπουλο, λέγοντας ότι έχει πλέον διαμορφωθεί μία πρόταση που κατατίθεται, στη διάσκεψη των προέδρων, σημειώνοντας ότι από την πλευρά του, προσήλθε με διάθεση «να είναι η σημερινή η τελευταία διάσκεψη» και να προχωρήσει η συγκρότηση του νέου ΕΣΡ, ώστε πολύ γρήγορα να προχωρήσει και η διαδικασία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Ο κ.Βούτσης, σημείωσε ότι το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού.
Νίκος Βούτσης:
Και στο ζήτημα του αριθμού των αδειών καναλιών όπως και για το ζήτημα του τιμήματος δεν θα αρκούσε – όπως έλεγε ο νόμος – η έκφραση γνώμης αλλά μπήκε σαφώς ότι πρέπει να είναι σύμφωνη η γνώμη του ΕΣΡ.
Κάπως έτσι η Ολομέλεια βοήθησε – διευκρίνισε ζητήματα σοβαρά.
Αμέσως μετά υπήρξαν δημόσιες προτάσεις από τις ηγεσίες κομμάτων αντιπολίτευσης για την θέση του προέδρου ΕΣΡ.
Ονόματα πολύ σοβαράμ προσωπικότητες δημόσιας ζωής με εμπειρίες αι κύρος.
Από την πλευρά της ΝΔ αυτό το διάστημα υπήρξαν – αναφέρομαι στην ΝΔ γιατί ήταν η μόνη που δεν συναίνεσε στην προηγούμενη Διάσκεψη – τέθηκαν και δημόσια ορισμένα επιπλέον ζητήματα πέραν όσων διευκρινίστηκαν στην Ολομέλεια με τις τροπολογίες.
Θα μείνω σε δύο απ αυτά:
- Ζητήθηκε ισχυρή δέσμευση ως προς το θέμα ότι ο αριθμός των αδειών δεν είναι κάτι που θα κλείσει σε τελευταία ανάλυση με απόφαση του υπουργού Επικρατείας ανεξάρτητα των απόψεων του ΕΣΡ αλλά θα υπάρχει ευέλικτη και ανοικτή αντίληψη και άποψη δηλαδή και για πιθανολογούμενη αύξηση του αριθμού των καναλιών.
- Επίσης πέραν της δημόσιας πρότασης του προσώπου του προέδρου του κ Κουτρομάνου ετέθη και ένα πιο ιδιαίτερο θέμα σε σχέση με την ιδιαίτερη πολιτική υπόσταση που είχε ένας εκ των προταθέντων για τον κ. Βασίλη Μουλόπουλο που κατά τα άλλα υπάρχει εκπεφρασμένη άποψη για το κύρος του.
Όλα τα παραπάνω καθώς και άλλα που τέθηκαν ελήφθησαν υπόψη και έχει διαμορφωθεί μια πρόταση που κατατίθεται σήμερα στην Διάσκεψη με την διάθεση εκ μέρους μου να είναι η τελευταία Διάσκεψη που θα ασχοληθεί με το θέμα να λήξουμε σήμερα και να υπάρξει νέο ΕΣΡ που θα προικοδοτηθεί από κάθε άποψη για να μπορέσει να ανταποκριθεί στον πολύμορφο ρόλο του
Για το θέμα αριθμού αδειών υπήρξε προ δίωρου δήλωση του αρμοδίου υπουργού για τα ΜΜΕ και την ψηφιακή πολιτική με βάση την οποία επισημαίνει ότι το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για διεξαγωγή διαγωνισμού και πως ο αριθμός θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης πολιτικών κομμάτων και ΕΣΡ. Με αυτή την εισαγωγική τοποθέτηση στην οποία προσπάθησα στο σύνολο των θεμάτων να ισχυριστώ ότι είμαστε ώριμοι καθώς έχουν απαντηθεί σε υψηλό βαθμό σειρά ζητημάτων και πρέπει να περάσουμε στην διαδικασία συγκρότησης ΕΣΡ.
Υπάρχει μια πρόταση και για την θέση του Προέδρου προτείνουμε Αθανάσιο Κουτρομάνο και αντιπρόεδρο Ροδόλφο Μορώνη.
Από εκεί και πέρα υπάρχει και το σύνολο της πρότασης
ΔΕΝΔΙΑΣ: πράγματι όλη η διαδικασία υπήρξε μακροχρόνια. Καταλύτης υπήρξε η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του νομοθετικού πλαισίου.
Η δίκη μας από την αρχή θέση ήταν υπέρ της εκμετάλλευσης του συνόλου του φάσματος. Όχι μόνο για τεχνικούς ή οικονομικούς όρους αλλά γιατί εξυπηρετεί μέγιστα την υποχρέωση ενημέρωσης των πολιτών. Αυτό υπήρξε για εμάς η κύρια κατευθυντήρια γραμμή και σε ατό έχουμε δικαιωθεί. Καλωσορίζω την σημερινή δήλωση του κ. Παππά. Αντιλαμβάνομαι από την δήλωσή του και ερμηνεύοντάς την καταλήγω ότι ο υπουργός καταλήγει σε ένα πλαίσιο σκέψης που είναι ορθότερο από το αρχικό περι 4 καναλιών. Ωστόσο παρότι έχετε και εσείς τοποθετηθεί θετικά επι του ζητήματος αυτού εμείς ως κόμμα έχουμε αποτιμήσει θετικά την δική σας συμβολή στην προσπάθεια επίτευξης λύσης. Ακριβώς λόγο του κύρους που έχετε η ΝΔ θέλει και την δική σας θέση επι του ζητήματος αυτού (σ.σ. αριθμού καναλιών). Για εμάς η δική σας ρητή τοποθέτηση είναι Λυδία λίθος για την κατάληψη ενός συμπεράσματος από την δική μας πλευρά. Θα θέλαμε η τοποθέτησή σας να περιλαμβάνει το ζήτημα της αύξησης των καναλιών. Για εμάς είναι κορυφαίο ζήτημα αυτό γι αυτό και εκλαμβάνουμε την δική σας τοποθέτηση επαρκή μιας και εκφράζεται από τον εκπρόσωπο του 3ου πολιτειακού αξιώματος
ΒΟΥΤΣΗΣ: αν για να προχωρήσετε θέλετε την δική μου τοποθέτηση σας επαναλαμβάνω όσα είπα και στην Ολομέλεια. Εκεί είπα ότι για χάριν της συζήτησης η δική μου γνώμη λόγω διαφημιστικής πίτας η δική μου άποψη είναι 4. Όμως είναι σαφές ότι εφόσον το φάσμα δίνει 10-12-16 δυνατότητες είναι απολύτως θεμιτό στην απόφαση που θα πάρει το ΕΣΡ – θα έχει το βασικό λόγο– μπορούν να υπάρξουν περισσότερες από 4. Μέσα στο πλαίσιο του καλώς σκέπτεσθαι να είναι αυτός ο αριθμός κατατι αυξημένο. Μετά από όσα είπε και ο αρμόδιος υπουργός νομίζω ότι είναι ξεκαθαρισμένο.
ΔΕΝΔΙΑΣ: εμείς προσβλέπουμε στην δική σας καθαρή θέση και λιγότερο στην δήλωση του αρμόδιου υπουργού γιατί ο κ. Παππάς σε όλη την προηγούμενη περίοδο δεν έπαιξε πάντα τον εποικοδομητικό ρόλο. Παράκληση: η δική σας τοποθέτηση να είναι ξεκάθαρη για να μπορέσουμε να βασιστούμε πάνω της. Στην πραγματικότητα τον δικό σας λόγο τον δεχόμαστε ως ισχυρότερο από τον ψηφισμένο νόμο
ΒΟΥΤΣΗΣ: να σας πω ότι ο συγκεκριμένος αριθμός καναλιών ήταν πρόταση της πλειοψηφίας και της κυβέρνησης και όχι προσωπική του υπουργού. Ως τέτοια ψηφίστηκε στην Βουλή και την έχουμε «χρεωθεί» ιστορικά με όσα στοιχεία την χαρακτηρίζουν. Εκεί υπάρχει τελεία. Από εκεί και πέρα είναι σαφής η δέσμευσή μας ότι είναι προφανές ότι και το ΕΣΡ θα κινηθεί σε αντίληψη – διερεύνηση με ανοικτό τον ορίζοντα σε αυξημένο αριθμό για τον οποίο βεβαίως θα υπάρξει διάλογος και στο ΕΣΡ και στην διαβούλευση των δημοσιολογούντων από την πλευρά μας.
Αν το ΕΣΡ αρχίζει να λεει ότι μπορούν να είναι 10 ή 16 με αυτά τα χαρακτηριστικά θα πώ ότι είναι λαθος. Αν καταλαβαίνω σωστα όμως εσείς ζητάτε δήλωση να ξεφύγουμε από τον περιορισμένο αριθμό που όρισε η Βουλή
ΔΕΝΔΙΑΣ: εκτιμώ ότι η δήλωσή σας δεν είναι για εικονική αύξηση και από τα 4 να πάμε στα 5. Η ΝΔ δεν απαιτεί την περαιτέρω συζήτηση.
Μετά την δήλωσή σας ανοίγει δρόμος συνεννόησης. Αν εσείς κρίνεται ότι θέλετε να συνεννοηθούμε τώρα μπορούμε να το κάνουμε. Δεν μας ενοχλεί όμως η αναβολή.
UPD:
36
ΣΧΟΛΙΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα