Μετωπική Τσίπρα-Σόιμπλε για την πολιτική, την ψυχή και την οικονομία

Μετωπική Τσίπρα-Σόιμπλε για την πολιτική, την ψυχή και την οικονομία

Η αψυχολόγητη ενέργεια του Τσίπρα να μπλέξει την ψυχή στην πολιτική άνοιξε τον ασκό του Αιόλου - Δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα όσοι δεν είναι καλά στην ψυχή τους, δήλωσε ο πρωθυπουργός - Διέψευσαν οι συνεργάτες του ότι φωτογράφιζε τον Σόιμπλε

Μετωπική Τσίπρα-Σόιμπλε για την πολιτική, την ψυχή και την οικονομία
Σε ξεκαθάρισμα πολιτικών, ιδεολογικών, οικονομικών αλλά και προσωπικών λογαριασμών οδηγούνται οι σχέσεις Ελλάδας- Γερμανίας και Τσίπρα- Σόιμπλε το 2017. Αποχαιρετώντας το 2016 και υποδεχόμενος ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε να δώσει μία ακόμη διάσταση στην πολιτική και οικονομική διαπραγμάτευση: την ψυχολογική.

«Όσοι δεν είναι καλά στην ψυχή τους, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας τους, ούτε τα προβλήματα της Ευρώπης, ούτε τα προβλήματα του κόσμου ολόκληρου» είπε χαρακτηριστικά. Με τον Βόλφανγκ Σόιμπλε να έχει δηλώσει λίγη ώρα νωρίτερα στον γερμανικό Τύπο πως δεν γίνεται να δείξει κατανόηση στο λάθος, όλοι κατάλαβαν ότι ο
Αλέξης Τσίπρας εννοούσε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Το θέμα της υγείας του είναι ταμπού, όπως ευρύτερα είναι ταμπού ότι έχει να κάνει με τη σχέση ανθρώπων και ψυχιάτρων, και όπως ήταν αναμενόμενο σηκώθηκε σκόνη. Ο Σόιμπλε κατά καιρούς έχει δεχθεί αρκετούς υπαινιγμούς για το κατά πόσο το γεγονός ότι είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, τον έχει πιο σκληρό και ως άνθρωπο και ως πολιτικό.
Κλείσιμο

Όπως ήταν αναμενόμενο η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε. Στην καθιερωμένη συνάντηση πρωθυπουργού- δημοσιογράφων για τα Χριστούγεννα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα δεν φωτογράφιζε τον Βόλφανγκ Σόιμπλε. Όταν, όμως, μπήκε στην κουβέντα και ο πρωθυπουργός και δημοσιογράφος του επισήμανε ότι... έχει τρελαθεί ο Σόιμπλε, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε με ένα ερώτημα: «Καλό δεν είναι αυτό»;

Λίγη ώρα αργότερα πυρά κατά του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας άφησε και ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος σε κουβέντα με δημοσιογράφους στη Βουλή χαρακτήρισε «βλακείες» τις θέσεις του για τις συντάξεις.

Από αυτά γίνεται προφανές ότι η προσωπική χημεία παίζει και αυτή τον ρόλο της στην πολιτική. Και τα προσωπικά χαρακτηριστικά, επίσης. Γιατί, φαίνεται πως αν η καγκελάριος της Γερμανίας συγχώρησε στον Αλέξη Τσίπρα τα «γκόου μπακ κυρία Μέρκελ», δεν ισχύει το ίδιο για τον Βόλφανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έχει εξομολογηθεί σε Έλληνα δημοσιογράφο ότι «δεν ξεχνά τις βρισιές και όσα έλεγε πριν ακόμη γίνει πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας για τον ίδιο και τη Γερμανία».

Οι δηλώσεις των δύο ανδρών


Αλέξης Τσίπρας
:

«Εκείνοι που τούτες τις ημέρες μας κουνάνε και το δάχτυλο, στο όνομα των συμφωνιών, και απευθύνονται με ιταμό τρόπο στον ελληνικό λαό, να ξέρουν ότι πρέπει πρώτα να τηρούν αυτοί τις δεσμεύσεις τους και μετά να απευθύνονται σε εμάς. Μέρες που είναι, έχοντας και το πνεύμα των Χριστουγέννων, θα τους ανταποδώσουμε λέγοντάς τους Χρόνια Πολλά, καλά Χριστούγεννα και καλή καρδιά. Να έχουν την ευλογία, να αισθάνονται καλά και να είναι ευτυχισμένοι στην ψυχή τους. Όσοι δεν είναι καλά στην ψυχή τους, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας τους, ούτε τα προβλήματα της Ευρώπης, ούτε τα προβλήματα του κόσμου ολόκληρου».

Βόλφανγκ Σόιμπλε:

«Δεν μπορείτε σε βάθος χρόνου να εξηγήσετε ούτε στους Ολλανδούς ούτε στους Γερμανούς ότι είναι οικονομικά ορθό να πληρώνουν διαρκώς χωρίς όριο για άλλες χώρες. Η αλληλεγγύη μπορεί να δικαιολογηθεί μόνον όταν η βοήθεια είναι περιορισμένη και οδηγεί στο να αλλάξει κάτι προς μια θετική κατεύθυνση.

Στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο φάνηκε κάτι τέτοιο. Μετά την εφαρμογή του προγράμματος η οικονομία αναπτύσσεται, εν μέρει ραγδαία. Η Ελλάδα βρίσκεται στο τρίτο πρόγραμμα και χωρίς την οικονομική βοήθεια των δισεκατομμυρίων θα ήταν χρεοκοπημένη εδώ και καιρό. Τότε οι Έλληνες πολίτες θα υπέφεραν πολύ περισσότερο».

«Κατανόηση δεν σημαίνει ότι δέχεται χωρίς αντίρρηση τα πράγματα όταν πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση. Το να δημιουργείς χρέη χωρίς όριο προκαλεί περισσότερα προβλήματα. Μερικοί ξεχνούν επίσης πως τα χρήματα δεν προέρχονται μόνο από τους Γερμανούς ή τους Γάλλους φορολογουμένους αλλά και από χώρες όπως η Λιθουανία και η Σλοβακία. Εκεί οι συντάξεις και τα επιδόματα είναι πολύ πιο χαμηλά από ότι σε χώρες που λαμβάνουν βοήθεια».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης