Κυπριακό: Στις 18 Ιανουαρίου η συνέχεια της Διάσκεψης σε επίπεδο τεχνοκρατών

Κυπριακό: Στις 18 Ιανουαρίου η συνέχεια της Διάσκεψης σε επίπεδο τεχνοκρατών

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο και για τα θέματα ασφαλείας στις 18 του μηνός, σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή, που μίλησε στο protothema.gr - Μετά από την ημερομηνία αυτή θα ακολουθήσει συνάντηση σε επίπεδο ΥΠΕΞ

Κυπριακό: Στις 18 Ιανουαρίου η συνέχεια της Διάσκεψης σε επίπεδο τεχνοκρατών
Κείμενο δήλωσης για συνέχιση της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό
στις 18 Ιανουαρίου διαπραγματεύονται τα εμπλεκόμενα μέρη, σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνική διπλωματική πηγή για τις συνομιλίες στη Γενεύη, οι οποίες ολοκληρώθηκαν περί τις 23:30 ώρα Ελλάδος και, περίπου μία ώρα αργότερα εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση από τον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που μίλησε στο protothema.gr, η Διάσκεψη θα συνεχιστεί σε τεχνικό επίπεδο για τα θέματα ασφαλείας στις 18 του μηνός, ενώ έπειτα από την ημερομηνία αυτή, θα ακολουθήσει συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση του ΟΗΕ: Εικαιρία για λύση που δεν πρέπει να πάει χαμένη

Κλείσιμο
Η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη διάσκεψη από τον ΟΗΕ, έχει ως εξής:

Συγκλήθηκε σήμερα 12 Ιανουαρίου 2017 στη Γενεύη η Διάσκεψη για την Κύπρο, υπό την αιγίδα του Γ. Γ. των Ηνωμένων Εθνών, με την συμμετοχή της αυτού εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί και της αυτού εξοχότητας Νίκου Αναστασιάδη, των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου ως εγγυητριών δυνάμεων και την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως παρατηρητή.  Η Διάσκεψη συνεχάρη στους κ. κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί για την σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε τους τελευταίους 20 μήνες στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Μόνο χάρη στην αφοσιωμένη τους εργασία κατέστη δυνατόν να συγκληθεί σήμερα η Διάσκεψη.  Είναι η πρώτη φορά που συγκεντρώθηκαν όλοι για να συζητήσουν το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, το έκτο και τελευταίο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων. Στις συζητήσεις σήμερα υπογραμμίστηκε η πρόθεση των συμμετέχοντων να βρουν κοινά αποδεκτές λύσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις που να απαντούν στις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων.  Αναγνώρισαν πως η ασφάλεια της μιας κοινότητας δεν μπορεί να επιτευχθεί εις βάρος της ασφάλειας της άλλης. Επίσης αναγνώρισαν την ανάγκη να απαντηθούν οι παραδοσιακές ανησυχίες για την ασφάλεια των δύο κοινοτήτων, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα ένα όραμα για την ασφάλεια μιας μελλοντικής ενωμένης ομοσπονδιακής Κύπρου.  Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν πως αυτή είναι η στιγμή για να έχουν επιτυχή κατάληξη οι διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Οι συμμετέχοντες ως εκ τούτου δεσμεύτηκαν στηρίξουν τη διαδικασία προς μια συνολική λύση στην Κύπρο. Οι κοινοί στόχοι που περιγράφονται πιο πάνω θα χρειαστούν συντονισμένες προσπάθειες από όλους τους ενδιαφερόμενους τις επόμενες ημέρες. Ως εκ τούτου, με αυτό τον στόχο, αποφάσισαν να συνεχίσουν τη Διάσκεψη, στη βάση του προηγούμενου που καθορίστηκε, με τα παρακάτω βήματα:

- Τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας στο επίπεδο των αντιπροσωπειών. Η ομάδα αυτή θα αρχίσει τις εργασίες της στις 18 Ιανουαρίου. Το έργο της θα είναι να καθορίσει συγκεκριμένα ερωτήματα και τα όργανα που χρειάζονται για να απαντηθούν.

 - Παράλληλα οι διαπραγματεύσεις για τα εκκρεμούντα θέματα στα άλλα κεφάλαια θα συνεχιστεί μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.

 - Η διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο αμέσως μετά για να ανασκοπήσει το αποτέλεσμα των συζητήσεων της ομάδας εργασίας. Στη Διάσκεψη επιβεβαιώθηκε η πλήρης δέσμευση των τριών εγγυητριών δυνάμεων να υποστηρίξουν την επίτευξη συνολικής συμφωνίας.

Ο Νίκος Κοτζιάς

Νωρίτερα σήμερα, μιλώντας μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου της Διάσκεψης στη Γενεύη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, είχε επιβεβαιώσει το καλό κλλιμα στις συζητήσεις, λέγοντας: «Είχαμε καλές συζητήσεις, θετικό κλίμα. Αυτό που θέλουμε να υπάρξει πάντα, μια δίκαιη, λειτουργική λύση βρίσκεται πάντα στην ακτίνα του υλοποιήσιμου και του πραγματοποιήσιμου».

Σε αυτή τη βάση, προανήγγειλε την έκδοση ανακοίνωσης που θα επιβεβαιώνει το καλό κλίμα, αλλά και τη  συγκρότηση ομάδας ειδικών, που θα ετοιμάσουν ερωτήσεις για να απαντηθούν στις 23 Ιανουαρίου, σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων. Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ, Δημήτρης Παρασκευόπουλος, θα είναι επικεφαλής από την ελληνική πλευρά.

Νίκος Χριστοδουλίδης: Συνέχεια στις 18 Ιανουαρίου

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως η παρούσα φάση της Διάσκεψης ολοκληρώθηκε σήμερα και η συνέχεια θα δοθεί στις 18 Ιανουαρίου με συνάντηση τεχνοκρατών. Την Ελληνοκυπριακή πλευρά θα εκπροσωπήσει ο διαπραγματευτής Α. Μαυρογιάννης. Οι τεχνοκράτες θα αναλάβουν να καταρτήσουν κατάλογο ερωτημάτων και όταν ολοκληρωθεί η εργασία τους θα ακολουθήσει νέα συνάντηση σε πολιτικό επίπεδο.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του υπ. Εξωτερικών Ν. Κοτζιά νωρίτερα, για συνάντηση υπουργών εξωτερικών στις 23 Ιανουαρίου, ο Κύπριος εκπρόσωπος είπε ότι επρόκειτο για σκέψεις του ενός εκ των συμβαλλομένων μερών. Όπως σημείωσε, τα συμβαλλόμενα μέρη είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, ενώ η ελληνοκυπριακή, και η τουρκοκυπριακή πλευρά όπως και η ΕΕ είναι ενδιαφερόμενα μέρη.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν στη σημερινή διάσκεψη εκπροσώπησε και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Αύριο ενδεχομένως να γίνει συνάντηση Αναστασιάδη  - Μογκερίνι.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μετέβη στο ξενοδοχείο που διαμένει η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία για να ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Αύριο στις 12 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη τύπου.

Τσαβούσογλου: Μετά τη συνάντηση των τεχνοκρατών, η συνάντηση των ΥΠΕΞ και μετά των πρωθυπουργών

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως η συνάντηση των τεχνοκρατών στις 18 Ιανουαρίου θα διαρκέσει μια με δύο μέρες και θα ακολουθήσουν συναντήσεις των υπουργών εξωτερικών και μετά των Πρωθυπουργών. Ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία ήθελε να γίνει συνάντηση τεχνοκρατών ακόμα και αύριο αλλά η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη.   Είπε ακόμα πως οι διαπραγματεύσεις δεν είναι ανοικτού τέλους (open ended) . Θα υπάρξει είπε συγκεκριμένος χρόνος για να τελειώσουν και στόχος είναι όσο πιο σύντομα γίνεται.

Εκπρόσωπος Ακιντζί: Αντιρρήσεις για τον χάρτη της Ελληνοκυπριακής πλευράς

O εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζού δήλωσε πριν λίγο στη Γενεύη ότι και η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει αντιρρήσεις για τον χάρτη που παρουσίασε χθες η ελληνοκυπριακή πλευρά για το εδαφικό και ο Μουσταφά Ακιντζί προτίθεται να στείλει επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ και να διατυπώσει γραπτώς τις ενστάσεις του, όπως έκανε και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης για τον τουρκοκυπριακό χάρτη. Σε σχέση με την συνάντηση τεχνοκρατών στις 18 Ιανουαρίου ανέφερε πως τα τουρκοκυπριακή πλευρά θα εκπροσωπήσει ο διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί.

Γ.Γ. ΟΗΕ για Κυπριακό: Στόχος είναι να βρεθεί βιώσιμη λύση και όχι μπαλώματα
Βρισκόμαστε κοντά σε λύση του Κυπριακού, αλλά «μην περιμένετε θαύματα» είχε δηλώσει νωρίτερα από τη Γενεύη ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, παρουσία του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επιβεβαίωσε το καλό κλίμα που διαμορφώνεται στη διάσκεψη και προανήγγειλε την έκδοση ανακοίνωσης, που θα κινείται προς την ίδια θετική κατεύθυνση. Ωστόσο, όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, δεν αναμένεται να μεταβούν στη Γενεύη οι πρωθυπουργοί των τριών εγγυητριών δυνάμεων, ήτοι της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, της Τουρκίας Μπεναλί Γιλντιρίμ και της Μ. Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Προηγήθηκε συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, με τη συμμετοχή του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της σημερινής διάσκεψης και του γεύματος εργασίας, ακολούθησαν  δηλώσεις του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες. Αποδίδοντας τα εύσημα στους κυρίους Αναστασιάδη και Ακιντζί, ο κ. Γκουτιέρες τους «απένειμε», χαριτολογώντας, βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου και κράτησε εκείνο του δεύτερου ρόλου για τον εαυτό του.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέπεμπε αισιοδοξία στη διάρκεια των δηλώσεών του, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι στόχος είναι να βρεθεί βιώσιμη λύση που θα ικανοποιεί και την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Στο κλίμα της αισιοδοξίας ότι μπορεί να βρεθεί λύση, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ένα από τα εγκυρότερα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, έγραψε στο Twitter ότι βρισκόμαστε κοντά σε λύση του Κυπριακού:






Μεταξύ άλλων, ο κ. Γκουτιέρες είπε:

«Να επισημάνω το θάρρος των δύο ηγετών. Ιστορικά και για πρώτη φορά πρέπει να πω ότι είδαμε στο ίδιο τραπέζι, όχι μόνο τους πρωταγωνιστές, αλλά και τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Είχαμε επικοιδομητικό διάλογο. Μια ανταλλαγή απόψεων, ώστε να ταυτοποιήσουμε όχι μόνο την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά και να ταυτοποιήσουμε τα σημεία που πρέπει να διευκρινιστούν. Πρέπει να φτάσουμε σε ένα σαφές συμπέρασμα, που θέλουμε να φτάσουμε, να υπάρχουν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις που θα καθησυχάζουν τις ανησυχίες των δύο πλευρών. Θα συνεχίσουμε το απόγευμα σήμερα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε θαύματα άμεσων λύσεων. Δεν θέλουμε λύση που να μπαλώνει τα πράγματα, αλλά μια βιώσιμη λύση.

Εμείς δεν έχουμε καμία ατζέντα, αλλά επιδιώκουμε τη συμφιλίωση των δύο μερών. Θέλουμε να αδράξουμε την ευκαιρία ώστε το συμβούλιο Ασφαλείας να σημάνει συγκεκριμένα αποτελέσματα αυτού του συνεδρίου. Δεν είμαστε εδώ για μπαλώματα, αλλά για μια λύση, βιώσιμη για την Κύπρο. Μια λύση που θα είναι σύμβολο ελπίδας για έναν κόσμο που είναι γεμάτος θολά σημεία».

Πιθανή συμφωνία θα επικυρωθεί από δημοψηφίσματα
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο ΓΓ του ΟΗΕ σημείωσε ότι αναζητούνται απαντήσεις σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Ετέθησαν, είπε, πολλές προτάσεις επί τάπητος. Πρέπει να βρούμε τα κατάλληλα εργαλεία, πρέπει να εργαστούμε να ορίσουμε αυτά τα εργαλεία, που πρέπει να ικανοποιούν τις δικλείδες ασφαλείας των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Ας μη λησμονούμε το εξής: Δεν θα πρόκειται για συμφωνία ηγετών, αλλά για συμφωνία που θα ορισθεί από τους λαούς, μέσω δημοψηφίσματος. Είτε θα έχουμε μια συμπαγή λύση που θα γίνει αποδεκτή και από τους λαούς, ή δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε επιτυχία. Θα εργαστούμε σκληρά και εντός του απαραίτητου χρονικού πλαισίου, ώστε και οι δύο κοινότητες να αποδεκτούν τη λύση.

-Είμαστε σε αφετηρία. Τα μέρη συζήτησαν για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Είμαστε στην αφετηρία. Αντιμετωπίζουμε τόσες δύσκολες καταστάσεις που χρειαζόμαστε έναν φάρο ελπίδας. Η Κύπρος μπορεί να γίνει αυτός ο φάρος ελπίδας για τον κόσμο.

Ικανοποίηση της Λευκωσίας από τις αναφορές Γκουτιέρες
Πλήρως ικανοποιημένη είναι η Λευκωσία από τις τοποθετήσεις που έγιναν στη σύνοδο της Γενεύης τόσο από τον ΓΓ του ΟΗΕ, όσο από τον Πρόεδρο της Κομισιόν και τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Παράλληλα πηγές της Κυπριακής προεδρίας σημείωναν πως ο ΓΓ του ΟΗΕ στις δημόσιες δηλώσεις του έκανε δύο φορές αναφορά στη «Κυπριακή Δημοκρατία» και με τον τρόπο αυτό «άδειασε» τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη οι οποίοι είχαν αναφέρει ότι δεν αναγνωρίζουν τη Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του στη Γενεύη σημείωσε πως  «σήμερα είναι η αρχή ενός διαλόγου, δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος, δεν θα είναι εύκολη η διαδικασία αλλά είμαστε εδώ για να αξιοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία, που ελπίζουμε να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα».

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι κατά τις τοποθετήσεις των μερών στο πρώτο μέρος της Διάσκεψης δεν προέκυψε κάτι καινούργιο από όσα είναι γνωστά για τις θέσεις των εμπλεκομένων. «Δεν αναμέναμε σε αυτό το στάδιο να ακούσουμε κάτι διαφορετικό», ανέφερε.

Είπε ακόμη ότι από όλες τις εισηγήσεις που ακούστηκαν στο τραπέζι η μόνη συγκροτημένη ήταν αυτή του κ. Αναστασιάδη και για την οποία ακούστηκαν ενθαρρυντικά σχόλια από κάποιους από τους συμμετέχοντες.

Σημείωσε επίσης ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση το απόγευμα  ενώ υπάρχει και πρόθεση για συνέχιση και αύριο και «αναλόγως θα δούμε πώς προχωρούμε».

Τι προηγήθηκε των δηλώσεων Γκουτιέρες, στο πρώτο μέρος της Συνόδου
Ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 13:30 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) η πρώτη Σύνοδος στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Κυπριακό, στη Γενεύη. Η διάσκεψη λαμβάνει χώρα σε αίθουσα στο Παλάτι των Εθνών «με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκου Αναστασιάδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος». Συγκεκριμένα παρόντες είναι επίσης ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο γγ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μονγκερίνι, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου. Εν τω μεταξύ στη Γενεύη υπάρχουν πληροφορίες για ενδεχόμενη μετάβαση στη Γενεύη του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Γιλντιρίμ.

Οι εισαγωγικές παρεμβάσεις που έγιναν από όλους όσοι έλαβαν το λόγο κινήθηκαν στο γνωστό πλαίσιο όπως αυτό κατ` επανάληψη έχει εκφραστεί μέσα από τις δημόσιες τους δηλώσεις.

Στην πρότασή του για το θέμα της ασφάλειας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην ομιλία του κατά την έναρξη της Διάσκεψης για την Κύπρο, στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα μέσω της παρέμβασής του πως συμμετέχει σε αυτήν με διττή ιδιότητα, δηλαδή και ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Διάσκεψη ξεκίνησε με  ομιλία του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ακολούθως μίλησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Ακολούθησε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος αναφέρθηκε και στην πρότασή του για το σύμφωνο φιλίας. Στη συνέχεια, έλαβε το λόγο ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ακολούθως ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. Στη συνέχεια μίλησε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Θα ακολουθήσει δεξίωση για όλους τους συμμετέχοντες και στη συνέχεια γεύμα εργασίας στο οποίο θα παρακαθίσουν τρία άτομα από κάθε αντιπροσωπεία.

Διάλειμμα Γιούνκερ-Αναστασιάδη για τσιγάρο
Ο Πρόεδρος της  Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά τη λήξη του πρώτου μέρους της διάσκεψης στη Γενεύη βγήκαν στο μπαλκόνι του Παλατιού των Εθνών για να συζητήσουν… αλλά και για να καπνίσουν ένα τσιγάρο

Μπροστά από όσους συμμετέχουν στη διάσκεψη στη Γενεύη υπάρχουν ταμπέλες που απλώς αναφέρουν το όνομα  του καθενός με τον τίτλο «εξοχότητα». Η πρακτική αυτή βάζει τέλος στη συζήτηση για το αν ο κ. Αναστασιάδης συμμετέχει ως εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας ή Πρόεδρος της Δημοκρατίας.  Ο κ. Αναστασιάδης με επιστολή του στον ΓΓ του ΟΗΕ είχε δηλώσει πως στη Γενεύη βρίσκεται τόσο ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Σε μια άλλη εξέλιξη ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανακοίνωσε πως δεν θα λάβει μέρος στη διάσκεψη διαφωνώντας με τη διαδικασία. Εκτός από τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, στη δεξίωση που θα γίνει για τη διάσκεψη στη Γενεύη ανακοίνωσαν ότι δεν θα μεταβούν επίσης οι πρόεδροι της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γ. Περδίκης. Η πρόεδρος της «Αλληλεγγύης» Ελένη Θεοχάρους ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Γενεύη διαμαρτυρόμενη για τη διαδικασία.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι στο πλευρό των Κυπρίων», ανέφερε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Σχοινάς αναφέρεται στην άφιξη του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη Γενεύη και σημειώνει “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπαραστέκεται στο λαό της Κύπρου”.

Ο χάρτης που κατατέθηκε από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ναι μεν πληροί τα κριτήρια που είχαν τεθεί στις συνομιλίες του Μον Πελεράν, ωστόσο δεν ικανοποιεί την ελληνοκυπριακή πλευρά, καθώς δεν προνοεί επιστροφή περιοχών που θεωρούνται ειδικού ενδιαφέροντος. Όπως ανέφεραν στο protothema.gr πηγές της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας, «είναι προφανές ότι ο Μουσταφά Ακιντζί θέλει να συνεχίσει το παζάρι για να επιτύχει ανταλλάγματα στα θέματα διακυβέρνησης όπως η εκ περιτροπής προεδρία».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης αρνήθηκε χθες να αναφερθεί σε περιοχές που επιστρέφονται σύμφωνα με τον χάρτη των Τουρκοκυπρίων σημειώνοντας πως η διαπραγμάτευση για το εδαφικό θα συνεχιστεί.

Νίκος Αναστασιάδης: Σταθμός η κατάθεση χαρτών
Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με ανάρτηση του στο twitter χαρακτήρισε «σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού» την κατάθεση των χαρτών σημειώνοντας πως «συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού».

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι ο τουρκοκυπριακός χάρτης πληροί τα κριτήρια που είχαν τεθεί στο Μον Πελεράν και βρίσκεται εντός των ορίων για ποσοστό εδάφους 29,2% που θα ελέγχεται από τη τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία. Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι από το 1976 έχουμε μια τέτοια εξέλιξη. Είναι θετικό το γεγονός ότι κυμαίνεται στο πλαίσιο του τι έχει συμφωνηθεί. Από κει και πέρα δεν είναι το τέλος του δρόμου, είναι η αρχή μιας διαπραγμάτευσης σε ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο του Κυπριακού».

Μη ικανοποιητικός ο χάρτης των Τουρκοκυπρίων
Αν και το γεγονός της κατάθεσης χάρτη θεωρείται σημαντικό γεγονός από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο ίδιος ο τουρκοκυπριακός χάρτης δεν ικανοποιεί. Όπως δήλωσε ο Κύπριος εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, «υπάρχουν πρόνοιες και πτυχές του χάρτη που δεν μας ικανοποιούν, δεν είναι ικανοποιητικός ως τελικό αποτέλεσμα και οι διαφωνίες έχουν υποβληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και μάλιστα γραπτώς».

Δεν θέλησε να αναφερθεί και στο θέμα του αριθμού των προσφύγων που επιστρέφουν ή άλλα στοιχεία του χάρτη, επαναλαμβάνοντας ότι τα σχόλια του Προέδρου Αναστασιάδη δόθηκαν γραπτώς. Σε ερώτηση πότε θα επιστρέψουν στα σημεία που δεν είναι ικανοποιητικά για συζήτηση, ο Κύπριος εκπρόσωπος είπε ότι «από τη στιγμή που έχει ικανοποιηθεί το κριτήριο που ήταν συμφωνημένο, φυσικά και προχωρά η Διάσκεψη» σήμερα και το εδαφικό όπως όλα τα άλλα κεφάλαια που αφορούν την εσωτερική πτυχή, θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση.

Σημείωσε πως εξ’ όσων γνώριζε δεν υπήρξε κατάθεση γραπτώς σχολίων του Τουρκοκύπριου ηγέτη επί του ελληνοκυπριακό χάρτη.

Τουρκοκύπριος εκπρόσωπος: «Κατάλληλοι οι χάρτες»
Ο εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζού ανέφερε ότι οι χάρτες που κατατέθηκαν είναι κατάλληλοι και βρίσκονται στο πλαίσιο των ποσοστών που πρότειναν οι δύο πλευρές. Ο Μπαρίς Μπουρτζού είπε ότι παρουσία έξι ατόμων μελετήθηκαν οι χάρτες που κατατέθηκαν, προσθέτοντας ότι ήταν παρόντες οι δύο ηγέτες, ο ειδικός για τον χάρτη του ΟΗΕ, οι ειδικοί των δύο πλευρών και ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ. Ανέφερε ότι οι ηγέτες είδαν ο ένας τον χάρτη του άλλου και ο ειδικός του ΟΗΕ μαζί με τους ειδικούς των δύο πλευρών έκαναν μια εργασία και μελέτησαν αν οι δύο χάρτες είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας που έγινε στο Μον Πελεράν.

Απαιτήσεις Τσαβούσογλου
Σύμφωνα με πληροφορίες της τoυρκοκυπριακής ιστοσελίδα «Κίμπρις Ποστασί», στην έναρξη της διάσκεψης της Γενεύης, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε το εξής: «Η διευθέτηση αυτού του ζητήματος με τρόπο που θα εξασφαλίσει την πολιτική ισότητα, τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας». Η ιστοσελίδα στηρίζει τις επισημάνσεις της σε πληροφορίες από «διπλωματικές πηγές». Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρει ότι οι παράμετροι της λύσης είναι η διζωνικότητα, η δικοινοτικότητα, η πολιτική ισότητα και η ισότητα των δυο «ιδρυτικών κρατών». «Η συμφωνία που θα επιτευχθεί θα πρέπει οπωσδήποτε να μετατραπεί σε πρωτογενές δίκαιο του Ε.Ε.», αναφέρει ο κ. Τσαβούσογλου. Ακόμη, ο κ. Τσαβούσογλου προσθέτει: «Μια άλλη προτεραιότητα σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή πτυχή (της λύσης) είναι η εξής: Μέχρι την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., οι Τούρκοι πολίτες θα πρέπει να απολαμβάνουν με ίσους όρους τις τέσσερις ελευθερίες όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των πολιτών της Ε.Ε.».

Δείτε βίντεο: Κυπριακό:
Στόχος βιώσιμη λύση και όχι μπαλώματα




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης