Επιμένει ο Φίλης: Να αναζητήσουμε συνεργασία με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη

Επιμένει ο Φίλης: Να αναζητήσουμε συνεργασία με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη

Η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έγινε για λόγους συγκυριακούς στη βάση «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» λέει ο τέως υπουργός - Δηλητηριώδες καρφί για τους χειρισμούς της κυβέρνησης: «Δεν πέσαμε παντού έξω...»

Επιμένει ο Φίλης: Να αναζητήσουμε συνεργασία με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη
Την κόκκινη κλωστή που καθορίζει τα όρια του εσωκομματικού μετώπου που επιχειρεί να στήσει απλώνει ο Νίκος Φίλης με νέα «καρφιά» για την σύμπλευση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και την συνολική κυβερνητική πολιτική. Με συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργός Παιδείας επικεντρώνει για μια ακόμα φορά τα κριτικά του βέλη του προς τον πυρήνα της κυβέρνησης και όχι προς περιφερειακούς παίκτες υποστηρίζοντας ότι η συγκολλητική ουσία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει «ξεθωριάσει» και πως πρέπει να αναζητηθούν νέες συνεργασίες με τον κεντρώο χώρο που αυτή την στιγμή εκφράζεται απο την Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Επίσης, προχωρώντας σε απολογισμό της μέχρι τώρα κυβερνητικής πορείας, ο κ. Φίλης παραδέχεται ότι «δεν πέσαμε παντού έξω. Πέσαμε έξω όμως στις εκτιμήσεις μας για το κλείσιμο της αξιολόγησης τον Οκτώβριο ή τον Δεκέμβριο και αυτό καταγράφεται στη συνείδηση του κόσμου».

«Το μοντέλο της κεντρώας νεοφιλελεύθερης συναίνεσης  υποχωρεί στην Ευρώπη και επανέρχεται στο προσκήνιο η αντίθεση ανάμεσα στον νεοφιλελευθερισμό και το κράτος πρόνοιας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποτελέσει μέρος αυτών των διεργασιών στην Ευρώπη αλλά και να αναζητήσει (χωρίς βιασύνες, αλλά και χωρίς μακρόσυρτες αναβολές) στο εσωτερικό της χώρας προγραμματικές συνεργασίες με τον κεντρώο χώρο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης και συμπληρώνει: «Σε αντιστοιχία και προς τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τη νέα σχέση που τείνει να διαμορφωθεί μεταξύ Αριστεράς, Σοσιαλιστών και Πρασίνων στην Ευρώπη και με υπαρκτό τον κίνδυνο παλινόρθωσης μιας επιθετικής και ρεβανσιστικής Δεξιάς, πρέπει να αναζητήσουμε συνεργασίες με τον κεντρώο χώρο και αυτός στη χώρα μας εκφράζεται από κυρίως από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη».

«Δεν ισχυρίζομαι ότι η συνεργασία μαζί τους μπορεί να υπάρξει άμεσα. Πρέπει όμως να κάνουμε το άνοιγμα για να διαμορφωθούν προγραμματικές συγκλίσεις. Σε αυτήν την προοπτική πρέπει να ψηφιστεί ως εκλογικό σύστημα η απλή αναλογική για τις επόμενες και όχι για τις μεθεπόμενες εκλογές δημιουργώντας συνθήκες πολιτικής ηγεμονίας της Αριστεράς» τονίζει σε άλλο σημείο ενώ για τους ΑΝΕΛ αναφέρει πως αυτή η συνεργασία έγινε για συγκυριακούς και όχι στρατηγικούς λόγους, ενώ σχετικά με την κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση δήλωσε πως η στήριξη στο έργο της και τον πρωθυπουργό είναι δεδομένη. «Δεν πέσαμε παντού έξω. Πέσαμε έξω όμως στις εκτιμήσεις μας για το κλείσιμο της αξιολόγησης τον Οκτώβριο ή τον Δεκέμβριο και αυτό καταγράφεται στη συνείδηση του κόσμου. Όσον αφορά τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, αυτή έγινε για συγκυριακούς και όχι στρατηγικούς λόγους, σε μια περίοδο που το πολιτικό σκηνικό καθόριζε η αντίθεση “μνημόνιο-αντιμνημόνιο”. Αυτή η αντίθεση πλέον ξεθωριάζει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείσιμο
«Πού αποφασίστηκαν τα εξοπλιστικά ύψους 2 δισ;»

Στην ερώτηση αν οι αναφορές του για τον κ. Καμμένο και τα εξοπλιστικά προγράμματα έγιναν λόγω του ρόλου που έπαιξε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στην απομάκρυνσή του απο το υπουργείο Παιδείας απάντησε όποιος το πιστεύει «κάνει λάθος». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «
ξαφνικά ακούμε για εξοπλιστικά ύψους 2 δισ. ευρώ. Πού αποφασίστηκαν; Και μάλιστα σε μια περίοδο σκληρής λιτότητας;» για να εξαπολύσει ευθεία βολή λέγοντας: «Να υπενθυμίσω ότι ακόμη δεν έχουν βρεθεί τα ισοδύναμα για τους μισθούς των ένστολων».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Νίκος Φίλης αναφέρει: «Αυτά ακριβώς (σ.σ. Για τα εξοπλιστικά) τα είχα πει και ως βουλευτής το 2015. Προφανώς, ένας υπουργός δεν μπορεί να ασκεί κριτική σε άλλους τομείς της κυβερνητικής δραστηριότητας, αν και αυτόν τον κανόνα δεν τον σεβάστηκαν πάντοτε όλοι».

Τέλος, ο κ. Φίλης δίνει το στίγμα της κριτικής τακτικής που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα λέγοντας πως «η κυβέρνηση δεν πρέπει να ασχολείται μόνο με την διαπραγμάτευση, όσο αναγκαίο κι αν είναι να κλείσει σύντομα. Πρέπει να προχωρήσει ακόμα και σε μονομερείς νομοθετικές πρωτοβουλίες για κρίσιμα λαϊκά προβλήματα όπως οι 100 δόσεις, η ανασύσταση των εργασιακών δικαιωμάτων και συλλογικών διαπραγματεύσεων, η ανασυγκρότηση στον χώρο της υγείας και η μεταρρύθμιση στην παιδεία που πρέπει να τεθεί εκτός μνημονίου».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης