Κύπρος: Βαριές κουβέντες, ένταση και παραλίγο ξύλο στην κυπριακή Βουλή

Κύπρος: Βαριές κουβέντες, ένταση και παραλίγο ξύλο στην κυπριακή Βουλή

Στην ψηφοφορία τροπολογίας που μεταφέρει την ευθύνη για τον καθορισμό των ενδοσχολικών εκδηλώσεων σε σχέση με ιστορικά γεγονότα στον αρμόδιο υπουργός Παιδείας

Κύπρος: Βαριές κουβέντες, ένταση και παραλίγο ξύλο στην κυπριακή Βουλή
Λίγο έλλειψε να μετατραπεί σε ρινγκ, η αίθουσα της ομομέλειας της κυπριακής Βουλής η οποία κλήθηκε σήμερα να ψηφίσει τροπολογία του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ, με την οποία την ευθύνη για τον καθορισμό των ενδοσχολικών εκδηλώσεων σε σχέση με ιστορικά γεγονότα θα την έχει ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας και όχι η Βουλή.

Η τροπολογία ήταν άμεσα συνυφασμένη με ψήφισμα που είχε εγκριθεί από τη Βουλή τον Φεβρουάριο, για ενδοσχολικές εκδηλώσεις κάθε 15 Ιανουαρίου για το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950.

Η τροπολογία του ΔΗΣΥ υπερψηφίστηκε με 30 ψήφους υπέρ, 20 κατά ενώ 6 βουλευτές απουσίαζαν. Εναντίον της τροπολογίας ψήφισαν και δύο βουλευτές του ΔΗΣΥ διαφωνώντας με τη θέση του κόμματος τους. Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν οι βουλευτές ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και εναντίον οι βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων.
 
«Μειοδότες» και «ναζί»

Κλείσιμο

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ακούστηκαν βαριές κουβέντες, για «τροπολογία Ακιντζί», και «υποτακτικούς της Άγκυρας» κλπ. Αν και οι τόνοι ήταν υψηλοί υπήρξε ψυχραιμία… μέχρι τη στιγμή που ανέβηκε στο βήμα ο βουλευτής του ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή Κύπρου) Λίνος Παπαγιάννης και κατηγόρησε τους βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ για εθνική μειοδοσία. Αμέσως προκλήθηκε αντίδραση από το ΑΚΕΛ με τον ΓΓ του κόμματος να ζητάει από τον Πρόεδρο της Βουλής να επαναφέρει στη τάξη τον κ. Παπαγιάννη. Ο βουλευτές του ΕΛΑΜ κατέβηκε από το βήμα μέσα σε φωνασκίες από όλες τις πλευρές και κατευθύνθηκε προς τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Νίκο Κέττηρο. Παρενέβησαν άλλοι βουλευτές και τους χώρισαν καθώς απειλήθηκε επεισόδιο. Ο Λίνος Παπαγιάννης υποστήριξε ότι επιτέθηκε στον Ν. Κέττηρο γιατί τον αποκάλεσε ναζί και αλήτη.

Ενώ συνέβαιναν αυτά μεταξύ των βουλευτών, πολίτες που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση άρχισαν να γιουχαίζουν και να φωνάζουν. Οι βουλευτές του ΔΗΣΥ αποχώρησαν από την αίθουσα και ο Πρόεδρος της Βουλής διέκοψε τη συνεδρία καλώντας την αστυνομία να βγάλουν έξω όλους τους πολίτες.

Η συνεδρία συνεχίστηκε σε χαμηλότερους τόνους χωρίς να υπάρξουν άλλα επεισόδια.


 
Βρωμιάρη, προδότη...
Όταν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού αποχωρούσε από την Βουλή δέχθηκε λεκτική επίθεση από πολίτες ακροδεξιών ομάδων που είχαν συγκεντρωθεί στο δρόμο. Άρχισαν να τον γιουχαΐζουν και να τον αποκαλούν ξιμαρισμένο (βρωμιάρη) και προδότη. Παρενέβη η αστυνομία και απομάκρυνε τους 50 περίπου πολίτες που διαδήλωναν χωρίς να υπάρξουν συλλήψεις.

Ο κ. Κυπριανού δήλωσε πως «είτε τους αρέσει είτε όχι, έχουμε δημοκρατία. Τέτοιες ιδέες και αντιλήψεις μας οδήγησαν στην καταστροφή». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «το ΑΚΕΛ δεν θα γονατίσει σε τραμπούκους και στόχος του κόμματος είναι να αποκαταστήσει την προδοσία που οι πρόγονοι αυτών των τραμπούκων προκάλεσαν». Η αστυνομία έχει πάρει το βίντεο από τα επεισόδια και θα εξετάσει αυτεπάγγελτα την διάπραξη ποινικών αδικημάτων (δημόσια εξύβριση) από τους διαδηλωτές οι οποίοι διαλύθηκαν.

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου σε δηλώσεις του είπε πως τα όσα έγιναν μέσα κι έξω από τη Βουλή είναι αποτέλεσμα του φανατισμού που διάφορα κόμματα και πολιτικοί αρχηγοί δυστυχώς προκάλεσαν με τη ρητορική μίσους που για βδομάδες χρησιμοποιούσαν.
«Μ’ αυτή τη ρητορική« είπε «χώρισαν το λαό μας και τις πολιτικές δυνάμεις σε πατριώτες και μη πατριώτες. Σε ανυπότακτους και προσκυνημένους. Σε προδότες και αγωνιστές. Σε υπηρέτες του Ακιντζί και των Τούρκων».
Το ΕΛΑΜ, οπαδοί του οποίου βρισκόντουσαν έξω από τη Βουλή ανέφερε πως δεν είναι δικά του μέλη που επιτέθηκαν λεκτικά κατά του Α. Κυπριανού και για αυτό ο κ. Κυπριανού στις δηλώσεις του αναφέρθηκε σε τραμπούκους και δεν κατονόμασε το ΕΛΑΜ ως υπεύθυνο.
 
Ικανοποίηση Ακιντζί
Η έγκριση της τροπολογίας σήμερα από τη Κυπριακή Βουλή ικανοποίησε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος σε δηλώσεις του μίλησε για βήμα που έγινε «προς την κατεύθυνση διόρθωσης του λάθους» από τα δύο μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, «παρά την ιδεολογική τους διαφορά».
Ο Ακιντζί ανέφερε ότι με την απόφαση της Κυπριακής Βουλής και την αντίληψη ότι το ενωτικό δημοψήφισμα δεν θα είναι ανάμεσα στα γεγονότα για τα οποία θα γίνεται αναφορά στα σχολεία. «πλέον πρέπει να δούμε μπροστά. Χτίζοντας το μέλλον, υπάρχει ανάγκη όχι για έννοιες όπως Ένωσις, Τακσίμ (διχοτόμηση), προσάρτηση αλλά για κουλτούρα συνεργασίας και ανεκτικότητας».

Συνομιλίες στις 11 Απριλίου


Μετά την έγκριση της τροπολογίας η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει πλέον δικαιολογία για διακοπή των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού. Στις 11 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που έμειναν όταν αποχώρησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επικαλούμενος το ψήφισμα για το ενωτικό δημοψήφισμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης