Σε «δόσεις» η μετεγκατάσταση 2.500 προσφύγων από την Ελλάδα στη Γερμανία

Σε «δόσεις» η μετεγκατάσταση 2.500 προσφύγων από την Ελλάδα στη Γερμανία

Να φεύγουν μόλις 70 άτομα κάθε μήνα συμφώνησε ο Γιάννης Μουζάλας με το Βερολίνο  – Τι αποκαλύπτεται από την ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη - Τι λέει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος 


Σε «δόσεις» η μετεγκατάσταση 2.500 προσφύγων από την Ελλάδα στη Γερμανία
Την ύπαρξη άτυπης συμφωνίας μεταξύ του Γιάννη Μουζάλα και του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών για το ευαίσθητο θέμα της οικογενειακής επανένωσης, με βάση την οποία πάνω από 2.500 πρόσφυγες «εγκλωβίζονται» στην Ελλάδα για έως και τρία χρόνια ακόμη, επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα όπως σημειώνει στην απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «οι υπουργοί της Ελλάδας και της Γερμανίας συμφώνησαν ότι η Γερμανία δέχεται 70 άτομα μηνιαίως μέσω της μεταφοράς βάσει της διαδικασίας του Δουβλίνου». Σημειώνεται πως περίπου 2.500 πρόσφυγες έχουν ολοκληρώσει όλες τις γραφειοκρατικές διατυπώσεις και περιμένουν να επανενωθούν με τις οικογένειες τους.

Η Επιτροπή επισημαίνει ακόμα ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί εθνική απόφαση αφού σύμφωνα με τον κανονισμό Δουβλίνου «οι λεπτομερείς όροι μεταφοράς, δυνάμει του κανονισμού του Δουβλίνου, αφορούν τη σχέση μεταξύ των δύο εμπλεκομένων κρατών μελών».


Κλείσιμο

Με αφορμή την έκδοση της απάντησης ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε σήμερα ότι με απόφαση του κ. Μουζάλα 2.500 πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα θα πρέπει να περιμένουν έως και τρία χρόνια για να επανενωθούν με τις οικογένειες τους εφόσον ισχύει το όριο των 70 ατόμων ανά μήνα. Η συγκεκριμένη συμφωνία μπορεί να είναι νόμιμη αλλά σίγουρα δεν είναι ηθική. Ο κ. υπουργός οφείλει να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν να συμφωνήσει με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών την παράταση της αγωνίας τους»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης του Επιτρόπου κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, αρμόδιου για την μετανάστευση, τις εσωτερικές υποθέσεις και την ιθαγένεια προς τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη:

Πρώτον, οι πρόσφατα ψηφισθέντες γερμανικοί περιορισμοί όσον αφορά την οικογενειακή επανένωση, στους οποίους αναφέρεται ο κ. βουλευτής, φαίνεται να συνίστανται στην τροποποίηση της νομοθεσίας που εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2016, σύμφωνα με την οποία οι δικαιούχοι επικουρικής προστασίας αποκλείονται προσωρινά - για δύο χρόνια - από το δικαίωμα στην οικογενειακή επανένωση. Η εν λόγω εθνική νομοθετική ρύθμιση δεν αντιβαίνει στις διατάξεις της οδηγίας 2003/86/ΕΚ της ΕΕ για την οικογενειακή επανένωση, η οποία ρητώς αποκλείει τους δικαιούχους επικουρικής προστασίας από το πεδίο εφαρμογής της.
Το δεύτερο ερώτημα αφορά τους κανόνες οικογενειακής επανένωσης δυνάμει του κανονισμού του Δουβλίνου οι οποίοι αποσκοπούν στην επανένωση του αιτούντος διεθνή προστασία σε ένα κράτος μέλος με τα μέλη της οικογένειάς του σε κάποιο άλλο κράτος μέλος. Σύμφωνα με τις ανεπίσημες πληροφορίες που έχει λάβει η Επιτροπή, οι Υπουργοί της Ελλάδας και της Γερμανίας συμφώνησαν ότι η Γερμανία δέχεται 70 άτομα μηνιαίως μέσω της μεταφοράς βάσει της διαδικασίας του Δουβλίνου. Πρόκειται ιδίως για άτομα που έπρεπε να έχουν μεταφερθεί μέχρι τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2017. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή αντιλαμβάνεται ότι τα δύο κράτη μέλη δεν περιορίζουν αυτή καθαυτή την οικογενειακή επανένωση δυνάμει του κανονισμού του Δουβλίνου, αλλά ότι έχουν συμφωνήσει, για υλικοτεχνικούς λόγους, να παρατείνουν τη χρονική διάρκεια κατά την οποία τα άτομα αυτά μεταφέρονται κανονικά στη Γερμανία.

Όσον αφορά το τρίτο ερώτημα, οι λεπτομερείς όροι μεταφοράς, δυνάμει του κανονισμού του Δουβλίνου, αφορούν τη σχέση μεταξύ των δύο εμπλεκομένων κρατών μελών και, ως εκ τούτου, υπόκεινται σε συμφωνία μεταξύ των αρμόδιων αρχών. Κατά την άποψη της Επιτροπής, οι ρυθμίσεις αυτές δεν εγείρουν ζήτημα συμβατότητας με την ενωσιακή νομοθεσία.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση του κ. Νίκου Ανδρουλάκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο με βάση πρόσφατα ψηφισμένο νόμο στη Γερμανία τίθενται σημαντικοί περιορισμοί στην επανένωση οικογενειών προσφύγων. Ειδικότερα ο νόμος προβλέπει ότι διαδικασία οικογενειακής επανένωσης δικαιούται μόνο όποιος έχει μείνει τουλάχιστον δύο χρόνια στη Γερμανία, έχει πάρει τελικό καθεστώς διεθνούς προστασίας και επιπλέον είναι σε θέση να ζήσει τον εαυτό του και τα μέλη της οικογένειάς του.
Επιπρόσθετα, όπως αποκαλύφθηκε, στα πλαίσια άτυπης συμφωνίας μεταξύ των Ελληνικών και των Γερμανικών αρχών συμφωνήθηκε ότι το γερμανικό κράτος θα δέχεται από την 1η Απριλίου με τη διαδικασία οικογενειακής επανένωσης μόνο 70 πρόσφυγες τον μήνα.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου δυόμισι χιλιάδες πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τη γραφειοκρατική διαδικασία οικογενειακής επανένωσης και ετοιμάζονται να φύγουν από την Ελλάδα για τη Γερμανία, όπου τους περιμένουν συγγενείς πρώτου βαθμού.

Ερωτάται η Επιτροπή:

- Είναι συμβατές με το Ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο ο νομικός περιορισμός στο καθεστώς επανένωσης οικογενειών;

- Έχει πληροφορίες για άτυπη συνεννόηση μεταξύ ελληνικών και γερμανικών αρχών για τον καθορισμό ανώτατου πλαφόν στην επανένωση οικογενειών;

- Είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει η ΕΕ και τα κράτη μέλη της μία άτυπη συμφωνία μεταξύ δύο κρατών μελών, που περιορίζει την επανένωση προσφύγων, για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί η απαραίτητη διαδικασία και αν όχι, πως σκοπεύει να το αντιμετωπίσει;

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης