Συνέντευξη Τσίπρα στη ΔΕΘ: Ξεχάστε μείωση του ΕΝΦΙΑ

Συνέντευξη Τσίπρα στη ΔΕΘ: Ξεχάστε μείωση του ΕΝΦΙΑ

«Υπάρχουν πιο άδικοι φόροι» είπε ο πρωθυπουργός, που μίλησε για διορθώσεις και έταξε παροχές από το 2019 που θα πάρει όμως νέα μέτρα - Η χώρα μας δεν ταυτίζεται με την Πολωνία για τις γερμανικές αποζημιώσεις, είπε

Συνέντευξη Τσίπρα στη ΔΕΘ: Ξεχάστε μείωση του ΕΝΦΙΑ
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέντευξη του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Το ΘΕΜΑ και το protothema.gr δεν συμμετέχουν στη συνέντευξη λόγω του συστηματικού αποκλεισμού τους από τη διαδικασία των ερωτήσεων από τον κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξής του ο πρωθυπουργός μίλησε για παροχές και «διορθώσεις» από τον «δημοσιονομικό χώρο» που θα δημιουργηθεί από το 2019, αρνούμενος πάντως να προσθέσει πως από την χρονιά αυτή έχει ήδη συμφωνήσει με τους εταίρους να λάβει νέα μέτρα, όπως η περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου. 

Παράλληλα ο κύριος Τσίπρας, αντίθετα με το πρόσφατο παρελθόν του όπου ουκ ολίγες φορές είχε υποσχεθεί κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τώρα μας είπε ουσιαστικά να ξεχάσουμε ακόμα και μείωσή του, καθώς όπως ισχυρίστηκε «υπάρχουν πιο άδικοι φόροι».


Κλείσιμο
Τσίπρας: Μιλά για διορθώσεις και τάζει παροχές από το 2019 που θα πάρει νέα μέτρα...
Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε αν προτίθεται να προχωρήσει σε παροχές σε περίπτωση που υπάρξει υπεραπόδοση από τους φόρους που πληρώνουν οι Έλληνες.

«Δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος από την προοπτική της οικονομίας» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι το ενδεχόμενο υπεραπόδοσης «έχει συνυπολογιστεί με τους εταίρους μας που είναι εξαιρετικά αυστηροί».

«Θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο πάνω από το 3,5% του πλεονάσματος γα να προβούμε σε διορθώσεις» υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι «η πορεία των δημοσιονομικών είναι θετική». Σε κάθε περίπτωση, δεν παρέλειψε αυτή την φορά να ξεκαθαρίσει πως «το όποιο μέρισμα δοθεί θα γίνει σε συνεννόηση με τους εταίρους μας».

«Το πρώτο επτάμηνο του 2017 η υπέρβαση στα έσοδα ήταν ένα δισεκατομμύριο» είπε ο κ. Τσίπρας υποσχόμενος εμμέσως παροχές για το 2019, όταν για την περίοδο αυτή έχει δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές να λάβει νέα μέτρα, όπως η μείωση του αφορολόγητου.



Ο κύριος Τσίπρας ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από το άρθρο του για τον Αντρέα Παπανδρέου, οι οποίες εκτίμησε πως δεν προήλθαν τόσο από το κατεστημένο της Δεξιάς «αλλά είναι το κατεστημένο της διαπλοκής που έχει μεγάλη ευθύνη για την κατάρρευση της χώρας». Θα βγάλουμε τη χώρα από μια βαθιά περιπέτεια στην οποία άλλοι την έβαλαν, υποσχέθηκε.




«Υπάρχουν προβλήματα, αλλά η προσπάθειά μας αποδίδει»
Ο πρωθυπουργός κατόπιν, απαντώντας σχετικά με την δήλωση Τσακαλώτου ότι οι καθυστερήσεις συντηρούν την αβεβαιότητα και οδηγούν σε απώλεια συμμαχιών και για το αν υπάρχει θέμα συντονισμού στην κυβέρνηση, που μπορεί να λυθεί με έναν ανασχηματισμό, απέφυγε να απαντήσει, αλλά απέδωσε την ευθύνη των καθυστερήσεων, κυρίως στους δανειστές: «Ο χρόνος ολοκλήρωσης μιας αξιολόγησης είναι πολύ σημαντικό θέμα. Τη βασική ευθύνη για την καθυστέρηση της 2ης αξιολόγησης δεν την έχει η ελληνική κυβέρνηση. Πρωτοφανής διαφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και νέα αιτήματα πολλές φορές έξω από τη συμφωνία». 

Θέλω να μιλήσω για το μέλλον αντί για το παρελθόν, είπε ακόμα και πρόσθεσε πως «είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν και προβλήματα που προσπαθούμε να επιλύσουμε και προβλήματα συντονισμού, όμως η προσπάθεια που κάνουμε αποδίδει. Αυτό δεν το λέω μόνο εγώ, το εκτιμούν και οι εταίροι μας και τα ξένα ΜΜε, θα το εκτιμήσουν και οι αντικειμενικοί παρατηρητές στην Ελλάδα αν δεν το εκτιμούν ήδη». 




«Θέλουμε η τρίτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν»
Δήλωσε αποφασισμένος για την τρίτη αξιολόγηση: «Είμαστε αποφασισμένοι να 
θα συγκαλέσω άμεσα το υπουργικό συμβούλιο, θέλουμε να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν, θα κάνουμε τις αναγκαίες παρεμβάσεις». 

«Ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας» είπε σε άλλο σημείο και επανέλαβε την επισήμανση του Εμανουέλ Μακρόν, κατά την παρουσία του Γάλλου προέδρου στην Ελλάδα, ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να έρθουν με καλή πίστη και να μην προβάλουν αιτήματα έξω από τη συζήτηση».

«Το τέλος της ελληνικής κρίσης θα είναι ταυτόχρονα και το τέλος της ευρωπαϊκής κρίσης», επανέλαβε.

Σε ερώτηση για το πώς η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι θα πληρωθούν τα δάνεια των κομμάτων, ο κύριος Τσίπρας απάντησε πως πρόκειται για «μεγάλο σκάνδαλο για το οποίο οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ-ΝΔ σιωπούν, επιλέγουν τη σιωπή» και αναφέρθηκε σε δημοσίευμα στην εφημερίδα Δημοκρατία για αγωγή της Αγροτικής Τράπεζας προς ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για τα δάνεια των 200 εκατ. ευρώ. «Τα δάνεια των κομμάτων πέρασαν στο υγιές σκέλος της Αγροτικής που πληρώθηκε. Πέρασε επίσης ανεκχώρητο και ακατάσχετο για να πάρουν τα κόμματα αυτά την κρατική επιχορήγηση και να πάρουν μέρος στις εκλογές. Υπάρχει ένα ηθικό σκέλος: Θα μας απαντήσουν αν σκοπεύουν ποτέ να ξεπληρώσουν αυτά τα χρήματα; Πού πήγαν όλα αυτά τα χρήματα; Τόσο ακριβές προεκλογικές εκστρατείες έκαναν; Ο ελληνικός λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του για το ποιοι μας οδήγησαν εδώ και έρχονται τώρα και μας κουνάνε και το δάχτυλο».




«Να μην είναι το ΔΝΤ με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω από το πρόγραμμα»
Ακολούθως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην στάση του ΔΝΤ σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, εκτιμώντας πως «τα χειρότερα είναι πίσω μας, διότι έχουμε βρεθεί και σε πιο δύσκολες συνθήκες. Θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, θα τρέξουμε γρήγορα, άλλωστε έχει κυρίως εφαρμοστικά ζητήματα η νέα αξιολόγηση». 

«Αναμένουμε ότι όλες οι πλευρές έχουν ένα κοινό στόχο. Εμείς μπορούμε να ζήσουμε και με το ΔΝΤ, μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς την παρουσία του. Αυτό που δεν μπορούμε είναι να ζήσουμε με το ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα στο πρόγραμμα και το άλλο πόδι έξω από το πρόγραμμα», δήλωσε με έμφαση.

Δεν είναι κομπάρσος η ελληνική κυβέρνηση στη συζήτηση για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης, έχει άποψη, το διαπιστώσατε με την επίσκεψη Μακρόν. Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προϋπόθεση για ένα success story ολόκληρης της Ευρώπης, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.


«Η κυβέρνηση αυτή είναι φιλική προς τους επενδυτές»
Παρουσιάζονται ως φίλοι των επενδύσεων αυτοί που έχουν συνδέσει το όνομά τους με την μεγαλύτερη αποεπένδυση που έχει γίνει στη χώρα, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως το 2016 έγινε ρεκόρ σε ξένες άμεσες επενδύσεις: 2,8 δισ. ευρώ. «Ήταν το μεγαλύτερο ποσό από το 2009. Πώς έγινε αυτό ενώ έχουμε μια τόσο κακή κυβέρνηση που μισεί τις επενδύσεις; Μισεί τους επιχειρηματίες;», διερωτήθηκε, τονίζοντας πως «Η κυβέρνηση αυτή είναι φιλική προς τους επενδυτές. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να καταπολεμήσουμε παθογένειες της δημόσιας διοίκησης, όπως η γραφειοκρατία, το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων. Κατά τη διάρκεια της δικής μας θητείας έχουν γίνει περισσότερα απ' όσα είχαν γίνει για δεκαετίες». 

«Εμείς θέλουμε τις επενδύσεις αλλά θέλουμε να προστατεύσουμε τις εργασίες σχέσεις και το περιβάλλον. Αυτή είναι μια διαφορά ανάμεσα σε εμάς και τους νεοφιλελεύθερους. Να επενδύσουμε στην ελληνική φύση, στο περιβάλλον, στα αγροτικά προϊόντα», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως πριν από λίγες ημέρες που επισκέφθηκε επιχειρήσεις, «πολλοί με κατηγόρησαν ότι ανακάλυψα όψιμα την επιχειρηματικότητα. Δεν επισκέφθηκα τυχαίες επενδύσεις: Επισκέφθηκα επενδύσεις που επενδύουν στους εργαζόμενος και στην ποιότητα». «Θέλουμε την Ελλάδα της επιτυχίας και όχι την Ελλάδα της φούσκας, της λαμογιάς», είπε και επισήμανε πως «η κυβέρνηση αυτή έχει κάνει περισσότερα απ' οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν για να δημιουργηθεί ένα επενδυτικό περιβάλλον και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».

Αναφερόμενος στον τομέα της παραγωγής, ο κύριος Τσίπρας δήλωσε πως «Όταν συζητάμε με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων λείπουν οι άνθρωποι που πραγματικά έχουν σχέση με την παραγωγή. Γιατί εγώ όταν έχω συναντήσεις με επιχειρηματίες της παραγωγής τις απόψεις αυτές δεν τις συναντώ. Δεν μπορεί να υπάρξει ποιότητα αν ο εργαζόμενος δεν έχει έγνοια για την επιχείρηση, δεν έχει μεράκι, δεν αισθάνεται καλά με αυτό που κάνει. Ιδιαίτερα στον κλάδο της μεταποίησης θέλουμε να προχωρήσουμε σε σημαντικές αλλαγές στήριξης του κλάδου, να προσελκύσουμε επενδύσεις στο δευτερογενή τομέα. Διότι κάποιοι όλο το προηγούμενο διάστημα που βρέθηκαν και στην εκπροσώπηση των κοινωνικών φορέων αλλά περισσότερο δεν έχουν σχέση με την παραγωγή αλλά με τις τράπεζες μας είπαν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παράγει. Μεγάλο λάθος, μεγάλο ψέμα. Εγώ βλέπω ότι η Ελλάδα της παραγωγής μπορεί και αυτή την Ελλάδα θα ενισχύσουμε το επόμενο διάστημα».




Πόσοι νέοι έχουν φύγει στο εξωτερικό στο πλαίσιο του brain drain;
Η κυβέρνηση αυτή δεν λειτουργεί υπό κανονικές συνθήκες με την έννοια ότι οι αποφάσεις αυτής της κυβέρνησης αλλά και όλων των προηγούμενων τα προηγούμενα 7 χρόνια πρέπει να συμφωνούν με τις απόψεις αυτων που μας δανείζουν, ξεκίνησε να λέει ο πρωθυπουργός και συνέχισε αναφέροντας πως «μερικές φορές είχαμε την εντύπωση ότι θα ολοκληρώσουμε νωρίτερα τις διαπραγματεύσεις αλλά όταν φτάναμε τα γκολπόστ μετακινούνταν». «Σ' αυτά τα πλαίσια έχουνε γίνει βεβαίως αστοχίες, έχουνε γίνει λάθη, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι αυτό αλλά έχουμε καταφέρει πάρα πολλά πράγματα σε συνθήκες που δεν ήταν εύκολο να επιτευχθούν». 

«Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε γι' αυτούς τους 400.000 υπαλλήλους που φύγανε στο εξωτερικό και πρέπει να τους δώσουμε την προοπτική να γυρίσουν πίσω», υποστήριξε ο πρωθυπουργός σε αυτό το σημείο, αν και χθες στην Θεσσαλονίκη επίσης, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου είχε δηλώσει με μεγάλη βεβαιότητα πως «βάσει των επίσημων στοιχείων των ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat η καθαρή έξοδος νεαρών μορφωμένων Ελλήνων με πτυχίο δεν πρέπει να ξεπερνά σωρευτικά τις 120 χιλιάδες στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας»! 

Σχολιάζοντας την ομιλία Μακρόν στην Πνύκα, ο πρωθυπουργός συμφώνησε πως «όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες, πολλές φορές γίνονται λάθη. Δεν ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για όλους» και πρόσθεσε πως «εμείς δεν βάλαμε μόνο το αίτημα του ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών αλλά και του υπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων».

Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε απλοποίηση των διαδικασιών και τις γραφειοκρατίας, εξηγόντας πως «σε ορισμένα μεγάλα επενδυτικά έργα ο μεγαλύτερος εχθρός είναι η αδράνεια και ο φόβος απέναντι στην ευθύνη. Υπάρχουν σχέδια που δεν πάνε από τον ένα όροφο στον άλλο αν δεν πάει ο υπουργός να τα πάρει. Ο φόβος απέναντι στην υπογραφή...»


«Εκλογές στο τέλος της θητείας, το φθινόπωρο του 2019»
Εχουμε κουραστεί να απαντάμε στο πότε θα γίνουν εκλογές, απάντησε ο πρωθυπουργός σε σχετικό ερώτημα, προσθέτοντας πως «εμείς δεν ήρθαμε εδώ για να αποδράσουμε. Δεν θα είχαμε μπει εξ αρχής σε αυτή τη διαδικασία να πιούμε αυτό το πικρό ποτήρι». «Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα, η χώρα έχει ανάγκη από ανάκτηση της εμπιστοσύνης και γι' αυτό εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας το φθινόπωρο του 2019», ξεκαθάρισε.


«Σύγκλιση Σοσιαλδημοκρατίας και Αριστεράς»
Σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα σε επίπεδο συγκλίσεων και συνεννοήσεων. Γι' αυτό ψηφίσαμε την απλή αναλογική. Θέλουμε να τη φέρουμε και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Συναινέσεις, συνθέσεις πρέπει να γίνονται πάνω στο τραπέζι, είπε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας τις θέσεις του για τις διεργασίες στην κεντροαριστερά. «Στρατηγική σύγκλιση της επόμενης ημέρας μπορεί να είναι είτε με τη δεξιά είτε με την αριστερά. Αν δεν απαντήσει κανείς σε αυτό το ερώτημα σημαίνει ότι δεν έχει στρατηγική», είπε και συνέχισε υποστηρίζοντας πως «η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Υπάρχει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο διεργασίες στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο για την σύγκλιση σοσιαλδημοκρατίας και αριστεράς - Στην Ευρώπη γίνεται αυτή η συζήτηση. Στην Ελλάδα θα γίνει. Αν αυτό δεν γίνει με την ηγεσία που σήμερα εκπροσωπεί την σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα θα γίνει με τις κινήσεις και τους πολίτες», κατέληξε.




«Να μην αντιμετωπίζετε με φοβία τα δημοψηφίσματα»
Το 2015 εδώ στη Θεσσαλονίκη είχα με πάθος υπερασπιστεί μια πολιτική ενάντια στην λιτότητα την οποία την πιστεύω με πάθος και σήμερα. Ανεξαρτήτως τι γνώμη έχετε για μένα υπάρχει η αίσθησή σας ότι δεν πάλεψα με πάθος αυτές τις απόψεις να τις κάνουμε πράξη; Δεν δώσαμε την ικμάδα των δυνάμεων μας; Φτάσαμε μέχρι το χείλος του γκρεμού είπανε κάποιοι το 2015. Όταν έχουμε δυο κατηγορίες που αλληλοεξουδετερώνονται, στο τέλος αυτός που θέλει να κάνει αντιπολίτευση μένει από λάστιχο, δεν κάνει αντιπολίτευση. Δεν μπορείτε να μας κατηγορείτε και ότι φτάσαμε μέχρι τέλος τη διαπραγμάτευση και ότι δεχθήκαμε αμάσητα τα μνημόνια. 

Όσον αφορά πιθανό μελλοντικό δημοψήφισμα, αν και αρνήθηκε το ότι σχεδιάζεται ένα για το Σύνταγμα, συνέστησε προς όλους, «να μην αντιμετωπίζετε με τόση μεγάλη φοβία και με τόσο μεγάλη ανησυχία την προοπτική ο λαός μας να τοποθετείται σε μεγάλα ερωτήματα όταν πρέπει να τοποθετείται σε αυτά».


«Στο χώρο της πατριωτικής Κεντροδεξιάς το κόμμα του κ. Καμμένου»
Ο κύριος Τσίπρας απέφυγε να εκφράσει την προτίμησή του για νικητή στις διεργασίες της Κεντροαριστεράς, λέγοντας πως «ακόμη κι αν είχα προτίμηση θα ήταν unfair να την πω, δεν έχω όμως» και χαρακτήρισε «περίεργο ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι θέλουν να γίνουν αρχηγοί όταν δεν έχει διαμορφωθεί η πολιτική ταυτότητα του νέου φορέα».

Αναφερόμενος στον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, είπε πως «ο κ. Καμμένος και το κόμμα του είναι ένα κόμμα που προφανώς δεν βρίσκεται στον χώρο της αριστεράς, όμως είναι εξίσου άσχετο να πει κανείς ότι βρίσκεται στο χώρο της ακροδεξιάς. Δεν ήταν στα νιάτα του στον ΛΑΟΣ, ούτε κυκλοφορούσε με βαριοπούλες στα πανεπιστήμια. Στα πρώτα χρόνια των μνημονίων που συμπαρέσυραν τα πάντα διαφώνησε έντονα και κρατάει μια στάση έντιμη σε σχέση με τα πιστεύω του και δεν δημιουργεί προβλήματα στη συνεργασία. Και σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν τέτοιου είδους συνεργασίες. Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική διότι είναι μια συνεργασία έντιμη. Και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκτιμήσει την στάση Καμμένου και ο χώρος της πατριωτικής κεντροδεξιάς, διότι εκεί πιστεύω ότι ανήκει, έχει εκτιμήσει την στάση του ΣΥΡΙΖΑ».



«Λάθος να κλείνουμε την πόρτα και την προοπτική της Τουρκίας για την ΕΕ»
Είναι «λάθος να κλείνουμε την πόρτα και την προοπτική της Τουρκίας για την ΕΕ», επισήμανε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας πως είναι «λάθος να κλείνουμε την πόρτα στο διάλογο σε μια χώρα σαν την Τουρκία, ακόμη κι αν δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί», παίρνοντας μια σαφώς διαφορετική στάση από εκείνη πολλών Ευρωπαίων και ιδιαίτερα της Γερμανίας, όπου τελευταία εκφράζονται σαφείς αντιρρήσεις ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική την Άγκυρα. «Η Τουρκία σημαντικός παράγοντας για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή», επισήμανε και πρόσθεσε πως «Στην Ελλάδα θα μείνουμε σταθεροί στη θέση μας.


«Πολύ σύντομα θα αρχίσουν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ»
Πολύ σύντομα θα αρχίσουν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, προέβλεψε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας πως αυτή θα είναι η αντίδραση στην αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθείται. Παράλληλα, απέκλεισε το γεγονός «να πανικοβληθούμε κάτω από το βάρος συγκυριακών δημοσκοπήσεων και να αφήσουμε τη χώρα στην αστάθεια κάνοντας τη χάρη στον κ.Μητσοτάκη που πριν από κάθε αξιολόγηση ζητούσε εκλογές».

Πραγματική σύγκριση θα μπορέσει να γίνει στο τέλος της τετραετίας, όταν οι πολίτες θα συγκρίνουν πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν από το 2010 μέχρι το 2015 είχαμε μείον 900.000 θέσεις εργασίας, είπε ο κύριος Τσίπρας. «Νομίζω όλοι το αισθάνεστε αυτό, έχουμε πάρει στροφή, είμαστε στην στροή, έχουμε περάσει τον κάβο... Τη στροφή την έχουμε πάρει», κατέληξε και τόνισε ακόμα μια φορά ότι «οι εκλογές θα γίνουν όταν είμαστε μέσα στο λιμάνι και όχι εν πλω, μέσα στην τρικυμία».


Τσίπρας: Ξεχάστε μείωση του ΕΝΦΙΑ, υπάρχουν πιο άδικοι φόροι
Για το 2020 έχουμε ήδη ψηφίσει τη μείωση -αν δεν κάνω λάθος-κατά ένα ποσοστό γύρω στο 10% της συνολικής επιβάρυνσης στους πολίτες άρα και αυτό θα φέρει μια καλύτερη κατανομή στους φορολογούμενους, είπε ο κύριος Τσίπρας αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ και σε ενδεχόμενη μείωσή του, συνεχίζοντας: «Το πού θα κατανείμουμε τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί από το 2019 είναι μια κουβέντα στην οποία δεν έχουμε καταλήξει ακόμη με το οικονομικό επιτελείο. Κριτήριό μας θα είναι η κοινωνική δικαιοσύνη».

«Αυτή την στιγμή υπάρχουν φόροι που είναι πιο άδικοι από τον ΕΝΦΙΑ και πρέπει να μειωθούν. Η μεγάλη περιουσία κάπως έχει δημιουργηθεί», είπε κυνικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε υποσχόμενος «σύγκλιση αντικειμενικών και πραγματικών αξών που θα γίνει στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης».


«Η Κίνα είναι μια ήρεμη δύναμη που δεν κάνει στρατιωτικές επεμβάσεις»
«Όπως στη φύση έτσι και στην οικονομία, όταν αφήνεις κενά, τα κενά καλύπτονται, τι να κάνουμε εμείς; Να περιμένουμε την Ευρώπηνα συνειδητοποιήσει ότι στρατηγικά έχει συμφέρον να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα;», διερωτήθηκε ο κύριος Τσίπρας σε σχέση με την κινεζική παρουσία στη χώρα, προσθέτοντας πως «εμείς έχουμε να κερδίσουμε όταν η Ελλάδα γίνεται μήλον της έριδος για επενδυτικές πρωτοβουλίες». Η Κίνα είναι μια ήρεμη δύναμη που δεν κάνει στρατιωτικές επεμβάσεις στον κόσμο, είπε ο κύριος Τσίπρας, τονίζοντας πως το Πεκίνο ακολουθεί την «στρατηγική ήρεμης δύναμης που εγώ προσωπικά τη θαυμάζω».
Με τις όποιες διαφωνίες που μπορεί να έχει κανείς για την Κίνα είναι μια υπερδύναμη που έχει στρατηγική, ξέρει τι θέλει, πρόσθεσε, εκφραζοντας την απορία πως «εμείς από την αξιοποίηση του λιμανιού του Πειραιά θα χάσουμε; Δεν θα χάσουμε! Θα γίνει το πρώτο λιμάνι στην Ευρώπη»...

Η Ελλάδα είναι στην Ευρώπη αλλά θα μπορεί να απλώνει τα κλαδιά της και στην Ανατολή και στον Βορρά και στον Νότο, η Ελλάδα θα είναι μέσα στην Ευρώπη, μέσα στην Ευρωζώνη αλλά θα μπορεί να συνεννοείται και να επικοινωνεί και με τη Ρωσία και με την Κίνα και με τον αραβικό κόσμο, πρόσθεσε.

Προβλέπεται η μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 2020, είναι στα αντίμετρα που έχουν ψηφιστεί από το 29% στο 26%, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «εάν δούμε του χρόνου τέτοιο καιρό ή στο τέλος του 2018 όταν θα φτιάχνουμε τον προϋπολογισμό του 2019 ότι η υπεραπόδοση της οικονομίας, η ανάπτυξη, θα έχουμε απόδοση καλύτερη απ' αυτή που περιμένουμε και διαμορφωθεί περισσότερος απ' τον δημοσιονομικό χώρο που προβλέπουμε τότε θα φροντίσουμε αυτόν τον δημοσιονομικό χώρο να τον υλοποιήσουμε σε ελαφρύνσεις».




«Μπορεί να υπάρξουν συμπτώσεις μεταξύ κομμάτων της αριστεράς και της κεντροδεξιάς»
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να συνεργαστεί μελλοντικά με το ΠΑΣΟΚ, εφόσον «πάρει» κεντροαριστερή στροφή, ο κύριος Τσίπρας στάθηκε στην  συζήτηση να προχωρήσουμε σε ένα σύστημα απλής αναλογικής, και να αλλάξει συνολικά η λειτουργία του πολιτικού συστήματος, χαρακτηρίζοντάς την «μια επιλογή που θα δημιουργήσει όχι μόνο άλλους συσχετισμούς αλλά άλλον τρόπο σκέψης και άλλο τρόπο αντίληψης και λειτουργίας των πολιτικών δυνάμεων. Είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να υπάρξουν κυβερνήσεις περισσότερων των δύο κομμάτων. Οι συγκλίσεις όμως θα πρέπει να γίνονται πάνω από το τραπέζι, με βάση τα προγράμματα», δήλωσε και πρόσθεσε πως «θα αλλάξει τρόπο σκέψης και το πολιτικό σύστημα και ο ελληνικός λαός το επόμενο διάστημα». 

«Πιστεύω ότι στο μέλλον μπορεί να υπάρξουν συμπτώσεις και ανάμεσα σε κομμάτια που βρίσκονται στη σημερινή αριστερά και στη σημερινή κεντροδεξιά», κατέληξε ο πρωθυπουργός. 


«Το ΔΝΤ να αποφασίσει μέχρι τέλους του έτους»
Αναφερόμενος στην τρίτη αξιολόγηση, ο κύριος Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος, καθώς όπως είπε, η κυβέρνηση τα έχει καταφέρει και σε πιο δύσκολες περιστάσεις και επισήμανε πως το κρίσιμο είναι να πάρει απόφαση το ΔΝΤ για την συμμετοχή του ή μη στο πρόγραμμα εγκαίρως, πριν το τέλος του έτους: «Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει από την πλευρά του Ταμείου μια προσπάθεια κωλυσιεργίας και από τους Ευρωπαίους μια πιο ξεκάθαρη αντίδραση γιατί κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες. Δεν θα κριθεί η κυβέρνηση απ' την τρίτη αξιολόγηση αλλά απ' τις πολιτικές της. Θα κριθεί η αξιοπιστία και η καλή πίστη των εταίρων μας, ιδίως του ΔΝΤ. Για μας το κρίσιμο είναι να παρθούν οι αποφάσεις εγκαίρως, ελπίζω μέχρι το τέλος του έτους, σχετικά με την συμμετοχή τους ή μη στο πρόγραμμα. Αυτό που ούτε εμείς ούτε η Ευρώπη μπορεί, είναι αυτή η αβεβαιότητα, να είναι με το ένα πόδι μέσα και το ένα πόδι έξω».


«Είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη η κριτική στην Δικαιοσύνη»
Σε ερώτηση σχετικά με την κόντρα που εμφανίζεται να έχει η κυβέρνηση με τον χώρο της δικαιοσύνης, απάντησε κατόπιν ο πρωθυπουργός, απαντώντας αρχικά σε σχέση με την περσινή του διατύπωση από την συνέντευξη της ΔΕΘ, όπου είχε υποστηρίξει πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση» να ακυρώσει το ΣτΕ το νόμο Παππά για τα κανάλια: «Μίλησα με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια πέρυσι, χωρίς να θέλω να προκαταλάβω τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Ο νόμος Παππά,δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, ισχύει και σήμερα, δεν εξέπεσε από το ΣτΕ. Έναν χρόνο μετά και με όλα τα άλλα που μεσολάβησαν, την άσχημη στιγμή με τη συνάδελφό σας την κυρία Τσικρίκα, την άσχημη στιγμή να βρίσκεσαι απέναντι στην αγωνία των εργαζομένων ενώ στόχος δεν είναι αυτός αλλά να βάλεις μία θεσμική κανονικότητα στη λειτουργία των ΜΜΕ πιστεύω ότι έχουμε δικαιωθεί. Και γιατί έχουμε δικαιωθεί; Ο διαγωνισμός θα γίνει, τα ΜΜΕ θα αποκτήσουν νόμιμη άδεια, οι θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν και πιστεύω ότι αυτό θα συμβάλλει τόσο στην ενίσχυση της αξιοπιστίας των ΜΜΕ όσο και στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στο χώρο του Τύπου».

«Στόχος της κυβέρνησής μας ήταν και παραμένει η δημιουργία ενός σταθερού πλαισίου, μπορεί να κάναμε λάθη, όλοι κάναμε λάθη όμως όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα», είπε και αναφερόμενος στην Δικαιοσύνη, είπε: «Υπάρχουν προβλήματα στη δικαιοσύνη που έχουν να κάνουν με τον χρόνο απονομής της δικαιοσύνης, με τη δυνατότητα των λειτουργών της δικαιοσύνης, όπως δεν μπορώ να πω για τους μηχανικούς ότι είναι όλοι άμεμπτοι, έτσι και για τη δικαιοσύνη, υπάρχουν κρούσματα διαφθοράς. Δημιουργώντας ένα θεσμικό πλαίσιο θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα κακώς κείμενα. αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει νηφάλια, χωρίς δαιμονισμούς (σσ εννοεί δαιμονοποίηση) και αφορισμούς».

«Το δικαίωμα στην κριτική επί των αποφάσεων της Δικαιοσύνης είναι αναφαίρετο
το δικαίωμα το δικό μου και του τελευταίου πολίτη να κάνει κριτική στις αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι αναφαίρετο και θα το υπερασπιστώ», τόνισε ο πρωθυπουργός και κατόπιν ζήτησε, «να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να προχωρήσει στις αναγκαίες τομές που απαιτούνται για να απαιτήσει αυτή την αξιοπιστία αλλά να μην σεβόμαστε τη δικαιοσύνη α λα καρτ, να σεβόμαστε συνολικά τη δικαιοσύνη. Απέχει πάρα πολύ από την πραγματικότητα η εικόνα της σύγκρουσης συνολικά με τη Δικαιοσύνη», κατέληξε.


Γερμανικές αποζημιώσεις: Η χώρα μας δεν ταυτίζεται με την Πολωνία
Απαντώντας σε ερώτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο κύριος Τσίπρας άλλαξε την θέση του, δηλώνοντας πως «δεν ταυτιζόμαστε» με την Πολωνία: Η διαδικασία βρίσκεται στη σωστή θεσμική της διάσταση και το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και οι σωστές εξελίξεις, είπε και πρόσθεσε: «Αν η Πολωνία επιλέξει να προχωρήσει στην επίλυση της διαφοράς σε επίπεδο διεθνούς δικαστηρίου θα δημιουργήσει ένα νομικό προηγούμενο. Αν επιλέξει να προχωρήσει στην επίλυση σε διμερές επίπεδο, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την εξέλιξη. Δεν νομίζω ότι σε αυτή τη φάση θα ευνοούσε τη χώρα μας η ταύτιση με τις πολιτικές κινήσεις και τους πολιτικούς ελιγμούς που κάνει η κυβέρνηση της Ποωνίας. Η κυβέρνηση της Πολωνίας, δεν θέλω να την κρίνω αλλά δεν νομίζω ότι ταυτίζεται για την προσήλωσή της στις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ».


«Η λογική του Υπερταμείου δεν είναι η εκποίηση και η αποκρατικοποίηση»
Στην συνέχεια, ο κύριος Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για τον ΟΑΣΘ και το υπερταμείο, δήλωσε πως «ακόμη και να έμπαινε στο υπερταμείο ο ΟΑΣΘ, η λογική του υπερταμείου δεν είναι εκποίηση και αποκρατικοποίηση αλλά εξορθολογισμός του τρόπου λειτουργίας του»!


«Δεν είναι ο ρόλος της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Βενεζουέλα»
Μας προβληματίζει ότι στη Βενεζουέλα υπάρχει μια κατάσταση στα όρια του εμφύλιου σπαραγμού, παραδέχθηκε ο κύριος Τσίπρας, προσθέτοντας πάντως ότι η κυβέρνηση Μαδούρο «είναι μια κυβέρνηση που έχει εκλεγεί με δημοκρατικές διαδικασίες και παρότι έχει εκλεγεί με δημοκρατικές διαδικασίες κρίνεται για τις αποφάσεις της». Αυτό που έχουμε δώσει ως κατεύθυνση είναι να γίνει μια προσπάθεια διπλωματικής επίλυσης της κρίσης, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «όταν μια χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας εμφύλιας σύρραξης δεν είναι ο ρόλος της ΕΕ να επιβάλλει κυρώσεις αλλά να βρει τρόπο να γίνει μια εξομάλυνση ανάμεσα σε όλες τις πλευρές».


«Αυτονόητο ότι η ΤτΕ θα ταυτίζεται με τις επιλογές της κυβέρνησης»
Έχει αρκετό χρόνο θητείας ο διοικητής της ΤτΕ και δεν θα ήθελα τώρα να κρίνω εγώ την αποτελεσματικότητα ή τον τρόπο λειτουργίας του διοικητή της ΤτΕ διότι δεν είναι ο ρόλος μου αυτός, είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τον κύριο Στουρνάρα, δηλώνοντας πως «ο ρόλος του είναι να συνεργάζεται και να υλοποιεί την κυβερνητική πολιτική». «Είναι αυτονόητο ότι θα ταυτίζεται η ΤτΕ με την πολιτική και τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης και όταν δεν το κάνει μάλλον τότε δεν έχουμε το αυτονόητο και όχι όταν το επιχειρεί», είπε μάλιστα διευκρινιστικά. 

«Εμείς προχωράμε με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ»
Απαντώντας σε ερώτηση για τον Αντρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν μπορώ να σχολιάσω τίποτα για τις υποθέσεις της Δικαιοσύνης. Πάντως εμείς δεχόμαστε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και με βάση αυτά προχωράμε».

«Κάνουμε τομή στην συναισθηματική εξέλιξη και πίεση που δέχονται οι μαθητές»
«Προχωράμε σε εμβληματική μεταρρύθμιση στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», είπε ο κύριος Τσίπρας, προσθέτοντας πως «αλλάζουμε τη διαδικασία εισόδου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προσπαθώντας να δώσουμε βάση στη μαθησιακή διαδικασία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η διαδικασία του Γενάρη θα είναι bonus στην οποία θα συμμετέχουν όλοι αλλά θα μπορούν να προσμετράνε τον βαθμό μόνο αν έχουν γράψει καλά, αλλά αν δεν έχουν γράψει καλά θα μετράει μόνο ο βαθμός του Ιούνη», επιχείρησε να εξηγήσει το νέο σύστημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση. 

«Πιστεύω ότι κάνουμε τομή στην συναισθηματική εξέλιξη και πίεση που δέχονται οι μαθητές, που βάζουμε τα παιδιά να κρίνονται από μία και μόνο εξέταση σε ένα 10ήμερο», δήλωσε και συνέχισε: «Ελπίζω να μπορέσουμε αυτή η ουσιαστική μεταρρύθμιση να γίνει πράξη μέχρι το τέλος του έτους. Άρα οι μαθητές που πάνε έτος στην Α΄Λυκείου θα εξεταστούν με βάση το νέο σύστημα εξέτασης. Με αυτό τον νέο τρόπο εξέτασης, δεν λέω θα εξαφανίσουμε, αλλά θα περιορίσουμε το σύστημα της παραπαιδείας, 

θα δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά που δεν έχουν την άνεση να πάνε στο φροντιστήριο να είναι πιο καλά προετοιμασμένα και να δώσουμε ένα πλήγμα σ' αυτό το σύστημα της παραπαιδείας».

Ο κύριος Τσίπρας παραδέχθηκε πως δεν πρόκειται για ένα σύστημα ελεύθερης πρόσβασης, εξηγώντας πως «το σύστημα της ελεύθερης πρόσβασης στα πανεπιστήμια δεν μπορεί να υλοποιηθεί με τους πόρους που έχουμε σήμερα, το 2,85% του ΑΕΠ, θέλουμε κονδύλια 5 και 6% του ΑΕΠ». 

Προς το τέλος της σχεδόν τρίωρης συνέντευξής του ο κύριος Τσίπρας είπε «ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Ανδρέα Δρακόπουλο, πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για την προσφορά των 200 εκατ. για την υγεία». «Αυτή τη φορά δεν νοιάζεται για το θεαθήναι αλλά για την ουσία», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης