Τσίπρας: Το ΔΝΤ «βλέπει» ανάπτυξη 2,65% το 2018 - Εγώ πιστεύω ότι θα έχουμε παραπάνω

Τσίπρας: Το ΔΝΤ «βλέπει» ανάπτυξη 2,65% το 2018 - Εγώ πιστεύω ότι θα έχουμε παραπάνω

Χαρακτήρισε «άσπονδο φίλο» το Ταμείο - «Για μας η ανάπτυξη ή θα είναι δίκαιη ή δεν θα υπάρξει» τόνισε

Τσίπρας: Το ΔΝΤ «βλέπει» ανάπτυξη 2,65% το 2018 - Εγώ πιστεύω ότι θα έχουμε παραπάνω
Είναι φανερό ότι η οικονομία έχει ήδη μπει σε φάση ανάκαμψης, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι οι προβλέψεις είναι, έπειτα από πολλά χρόνια, αισιόδοξες.

Μιλώντας στο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα το βράδυ της Τετάρτης, τόνισε ότι «το 2017 θα κλείσει με μπροστά τον αριθμό 2 στο ποσοστό του ρυθμού ανάπτυξης».

«Ακόμη και οι "άσπονδοι φίλοι" μας, το ΔΝΤ,  που συστηματικά υποτιμούσε τις προβλέψεις του για την Ελλάδα από το 2015 και μετά, προβλέπει ότι η ανάπτυξη για το 2018 θα φτάσει το 2,65%. Εγώ πιστεύω ότι θα έχουμε παραπάνω» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Για μας η ανάπτυξη ή θα είναι δίκαιη, ή δεν θα υπάρξει» ανέφερε χαρακτηριστικά. Και εξήγησε: «Θέλουμε η ανάπτυξη να δημιουργεί αξιοπρεπείς και σταθερές θέσεις εργασίας, και όχι μόνο κέρδη για λίγους, να διαχέεται στην κοινωνία, και όχι να καταλήγει σε λίγες τσέπες».

«Θέλουμε η ανάπτυξη να συμβαδίζει με το περιβάλλον και να σέβεται τους φυσικούς πόρους και να βασίζεται στην διασύνδεση των παραγωγικών κλάδων, στην εξωστρέφεια και την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα είμαστε μία από τις χώρες της ευρωζώνης με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Πρέπει να συνεννοηθούμε για ένα πράγμα: ποια ανάπτυξη θέλουμε» σημείωσε.
Κλείσιμο

Έκανε επίσης λόγο για «έκρηξη» επενδύσεων και ιδιωτικής κατανάλωσης, μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Όπως είπε, αυτό που χρειάζεται τώρα, είναι να σχεδιαστεί το παραγωγικό μοντέλο της επόμενης ημέρας, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση επιθυμεί η ανάπτυξη να δημιουργεί αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.

«Θέλουμε η ανάπτυξη να συμβαδίζει με το περιβάλλον και να σέβεται τους φυσικούς πόρους και να βασίζεται στην διασύνδεση των παραγωγικών κλάδων, στην εξωστρέφεια και την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για τον Αχελώο

Αναφερόμενος στο ζήτημα της διαχείρισης του νερού, σημείωσε ότι αφορά τόσο τη βιωσιμότητα, όσο και την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής.

Τόνισε ότι τα σενάρια της ανάπτυξης είχαν συνδεθεί με το έργο της εκτροπής του Αχελώου, ωστόσο, όπως είπε, το συγκεκριμένο έργο «έγινε η δικαιολογία για την υποχρηματοδότηση της Θεσσαλίας».

«Μια επιλογή που καθυστέρησε άλλα έργα υποδομής. Επέτρεψε την υπερκατανάλωση νερού, εξαιτίας και του μηδενικού περιβαλλοντικού ελέγχου» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι για τον Αχελώο πρέπει να υπάρξει λύση ρεαλιστική, περιβαλλοντικά βιώσιμη και πραγματικά βοηθητική για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής.

Μέτρα για τον πρωτογενή τομέα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές αδυναμίες του πρωτογενούς τομέα, τις οποίες απέδωσε σε «μια συγκεκριμένη πολιτική του παρελθόντος, παρά τους σημαντικούς πόρους που κατευθύνθηκαν στον αγροτικό τομέα από τα ευρωπαϊκά ταμεία».

Όπως είπε, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προωθήσει συγκεκριμένα μέτρα στις εξής κατευθύνσεις:

- την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, μέσα από την υποστήριξη των νέων αγροτών.

- την επανεκκίνηση για τα συλλογικά συνεργατικά σχήματα των αγροτών. «Οργανώσεις παραγωγών, ομάδες και κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν, χωρίς, όμως τις παθογένειες του παρελθόντος» είπε χαρακτηριστικά.

- την ανάδειξη της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων και την εθνική και τοπική πιστοποίηση της ποιότητας αυτής.

- τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό λειτουργίας της αγοράς αγροτικών προϊόντων και την προστασία του καταναλωτή.

- μέτρα και δράσεις ενάντια στην παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, τις παράνομες ελληνοποιήσεις, τις παράνομες εισαγωγές και τις εναρμονισμένες πρακτικές σε κάθε κλάδο και τομέα.

- τη βελτίωση της εμπορίας γεωργικών προϊόντων, με στόχο τη μεγιστοποίηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και τη διαχείριση των εξαγωγικών δικτύων διανομής.

- την ανάπτυξη στοχευμένων κλαδικών σχεδίων και επενδύσεων σε ειδικούς κλάδους της αγροτικής παραγωγής.

- την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στον χώρο και την υποστήριξη της από νέο επιστημονικό δυναμικό.

- την επέκταση και αναβάθμιση των αγροτικών υποδομών για αγροτικούς δρόμους και αρδευτικά κανάλια.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει να πριμοδοτεί "δήθεν παραγωγούς", όπως έπραξαν με πολιτικές τους επιλογές κυβερνήσεις του παρελθόντος» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης