Με δύο κοινοβουλευτικές ομάδες (ΔΗΣΥ- Ποτάμι) ο νέος φορέας μέχρι τις εθνικές εκλογές

Με δύο κοινοβουλευτικές ομάδες (ΔΗΣΥ- Ποτάμι) ο νέος φορέας μέχρι τις εθνικές εκλογές

Τη συμφωνία του με τη Φώφη Γεννηματά αποκάλυψε ο Σταύρος Θεοδωράκης - Έντονη αντίδραση από Νίκο Ανδρουλάκη, Γιώργο Καμίνη, Γιάννη Μανιάτη και Γιάννη Ραγκούση



Με δύο κοινοβουλευτικές ομάδες (ΔΗΣΥ- Ποτάμι) ο νέος φορέας μέχρι τις εθνικές εκλογές
Οι εννέα υποψήφιοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους ως προς το ποιος πρέπει να οδηγήσει την προοδευτική παράταξη στη νέα εποχή, για το αν μπορεί να συνδυαστούν οι θέσεις του προέδρου, του δημάρχου και του ευρωβουλευτή, για την πολιτική των συνεργασιών και τον εκλογικό νόμο. 

Κεντρικό ήταν το θέμα του αν θα ενωθούν οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, μετά την ανάδειξη του προέδρου του νέου φορέα. Το θέμα έθεσε στη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Η ενότητα θέσεων ξεκινά από τη Βουλή. Δεσμευόμαστε ότι θα ενοποιήσουμε τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι;» ρώτησε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Κλείσιμο
«Ο πρόεδρος θα έχει το τιμόνι της παράταξης και θα καθοδηγεί τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες που δεν διαλύονται» απάντησε ο πρόεδρος του Ποταμιού και αποκάλυψε ότι το θέμα το έχει συζητήσει και συμφωνήσει με τη Φώφη Γεννηματά. 

«Όταν δίνω τον λόγο μου τον τηρώ. Δεν διαλύονται οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες» επιβεβαίωσε τη συμφωνία η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και προχώρησε σε κάλεσμα συμμετοχής προς τους πολίτες ώστε να δώσουν δύναμη στον νέο φορέα και την ηγεσία του.  

Ο δήμαρχος Αθηναίων ζήτησε από τον κόσμο να ψηφίσει για να σπάσει η κομματοκρατία και επέμεινε στην ανάγκη να υπάρχει μία κοινοβουλευτική ομάδα. Θέλουμε μια νέα ηγεσία, τόνισε και ο Γιάννης Μανιάτης. Πρέπει να πούμε ξακάθαρα στον κόσμο τι κόμμα δημιουργούμε, η κοινοβουλευτική ομάδα θα είναι μία, σημείωσε ο Γιάννης Ραγκούσης. 

Δε μπορούμε να σκηνοθετήσουμε τη διάλυση των κομμάτων που έδωσαν εντολή για τη διαδικασία, επισήμανε ο Απόστολος Πόντας. Πρέπει να εκφράσουμε τον κόσμο της δημιουργίας είπε ο Κωνσταντίνος Γάτσιος. Πολιτικό συνέδριο, για να ξέρει ο κόσμος τι ψηφίζει, ζήτησε ο Δημήτρης Τζιώτης.

Η συζήτηση εξελίχθηκε σε έξι κύκλους. Το πρώτο ερώτημα, κοινό προς όλους, έθεσε η συντονίστρια Δώρα Αναγνωστοπούλου: Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμια με ποιο μεγάλο κόμμα θα συνεργαστείτε και ποια είναι η θέση σας για την απλή αναλογική;

Νίκος Ανδρουλάκης: Θα διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και θα επιδιώξουμε προγραμματική συμφωνία - Η απλή αναλογική δεν βοηθάει - Να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες.

Γιώργος Καμίνης: Πάμε να χτυπήσουμε τη δεύτερη θέση - Οι συνεργασίες γίνονται σε προγραμματική βάση - Πιστεύω ότι το γερμανικό εκλογικό σύστημα είναι το ιδανικό για τη χώρα.

Γιάννης Μανιάτης: Αρνούμαι να αποδεχθώ τη λογική του συμπληρώματος -  Το ερώτημα είναι αν συμφωνούν με τις προτάσεις μας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Για τον εκλογικό νόμο: μικρό μπόνους και σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. 

Δημήτρης Τζιώτης: Δεν έχουμε καμία σχέση με τη δεξιά - Η ταυτότητά μας είναι κεντροαριστερά.

Κωνσταντίνος Γάτσιος: Όχι και στον ανερμάτιστο δημαγωγικό ΣΥΡΙΖΑ, όχι και στην πελατειακή ΝΔ - Αλλά αν υπάρξει εθνική ανάγκη πρέπει να συζητήσουμε μαζί της γιατί η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις - Ασφαλής δρόμος στην καταστροφή η απλή αναλογική.

Απόστολος Πόντας:
Πρόθεσή μας είναι να φτιάξουμε εμείς ένα μεγάλο κόμμα - Τσίπρας και Μητσοτάκης εκφράζυν συντηρητική πολιτική - Είμαι υπέρ της απλής αναλογικής, στο μέλλον οι κυβερνήσεις θα είναι συνεργατικές, με όριο εισόδου στο 5%.

Σταύρος Θεοδωράκης: Προς το παρόν δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ: υπάρχει μια τερατογένεση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ - Η χώρα δε μπορεί να μείνει ακυβέρνητη - Θα συνεργαστώ για την αλλαγή της απλής αναλογικής. 

Φώφη Γεννηματά: Όσοι προσπαθούν να προεξοφλήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα θα βρεθούν προ εκπλήξεων - Κανείς δε θα κρυφτεί πίσω από εμάς, όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους - Εκλογικό σύστημα με μικρό μπόνους για το πρώτο κόμμα (άνω του 42%), με σπάσιμο εκλογικών περιφερειών και ψήφο στον απόδημο εληνισμό. 

Γιάννης Ραγκούσης: Είναι εύκολη απάντηση το όχι στον ΣΥΡΙΖΑ του Πάνου Καμμένου - Ο κ. Μητσοτάκης δεν πρέπει να πάρει από εμάς ψήφο εμπιστούνης - Οι πολίτες δε θέλουν να επαναληφθεί η κυβέρνηση Σαμαρά. 



Για την διακυβέρνηση Παπανδρέου ρωτήθηκε στη συνέχεια ο Γιάννης Μανιάτης:

Προσφέραμε πατριωτικό έργο ενώ όλοι οι άλλοι ήταν απέναντι. Και φθάσαμε στη μεγαλύτερη διαγραφή δημοσίου χρέους που έχει γίνει ποτέ. Η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης έχουν δώσει ότι είχαν να δώσουν. Και δε μπορούμε να είμαστε και αρχηγοί και δήμαρχοι, προσέθεσε, απευθυνόμενος στον Γιώργο Καμίνη. Χρειαζόμαστε μια δημιουργική ανατροπή. 

Για το μέλλον των ιδρυτικών σχημάτων ρωτήθηκε ο Δημήτρης Τζιώτης:

Ευχαριστώ τη Φώφη Γεννηματά που μας κάλεσε να επιστρέψουμε στο σπίτι μας και τον Σταύρο Θεοδωράκη που συμμετέχει. Η παράταξη χρειάζεται ανανέωση, αν δεν αλλάξουμε θα κερδίσουν οι αντίπαλοί μας. Θέλουμε έναν αρχηγό που θα μπορεί να κερδίσει. 

Νεό κόμμα ή... reunion, ρωτήθηκε ο Κωνσταντίνος Γάτσιος:

Δε μπορούμε να βγούμε από την κρίση με όσους μας οδήγησαν εκεί. Χρειάζεται νέος φορέας για τον κόσμο της εργασίας και της παραγωγής. 

Για το σποτ με τον Φρανκ Άντεργουντ ρωτήθηκε ο Απόστολος Πόντας: 

Υπεύθυνος για την κρίση είναι ο Κώστας Καραμανλής και για αυτό υπήρχε η εικόνα του στο βίντεο. Έκανα το βίντεο για να καταστήσω γνωστή την παρουσία μου. Δεν τρόλαρα τη διαδικασία. Το βίντεο έσπασε το προσωπείο της σοβαροφάνειας. 

Έχετε ψηφίσει ποτέ ΠΑΣΟΚ, ρωτήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης:

Η λαϊκή ρήση λέει όλοι ΠΑΣΟΚ είμαστε. Υπήρξα οργανωμένος στα νιάτα μου, απομακρύνθηκα όταν στράφηκα στη δημοσιογραφία. Υποστήριξα ανά στιγμές το μεταρρυθμιστικό ΠΑΣΟΚ. Συγκρούστηκα με τα κακά εκείνης της περιόδου. 

Μπορείτε να ανεβάσετε το ποσοστό, ρωτήθηκε η Φώφη Γεννηματά:


Όταν ανέλαβα την ηγεσία το ΠΑΣΟΚ ήταν έβδομο. Το γνωρίζει ο φίλος μου ο Γιάννης που το 15' δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί στην πατρίδα του την Αργολίδα. Κλείνουμε τους λογαριασμούς με το παρελθόν και προχωρούμε στην ενότητα της παράταξης με ένα προοδευτικό πλαίσιο διακυβέρνησης του τόπου. 

Για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ ρωτήθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης:

Δε μπορεί να ταυτίσουμε τη νέα παράταξη με τη σκοπιμότητα να φύγει από τη μέση το χρέος του ΠΑΣΟΚ. Ο νέος φορέας θα αναλάβει την αποπληρωμή του. Το Κίνημα δεν μεταβιβάζει μόνο το χρέη του, αλλά και μία σειρά σημαντικών βημάτων προόδου.

«Ευρωβουλευτής και πρόεδρος;» ρωτήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης:

Το 4-2-1 της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ ήταν λάθος απέναντι στην κοινωνία, για αυτό τότε πρότεινα το ασυμβίβαστο - Αν εκλεγώ στην ηγεσία του νέου φορέα όλες οι θέσεις ευθύνης θα είναι με ΑΣΕΠ - Ως ευρωβουλευτής είμαι στο κέντρο των εξελίξεων.

Πρόωρες εκλογές η σταθερότητα ήταν το ερώτημα προς τον Γιώργο Καμίνη:

Είναι τιμή να με εκπροσωπούν Γεννηματά και Θεοδωράκης. Το κρίσιμο είναι να δεσμευτούμε όλοι πως θα πάμε σε ένα ενιαίο, πολυτασικό κόμμα. Ένα κόμμα συμμετοχής με ανοιχτές διαδικασίες. Και να μπούμε εμείς στα παπούτσια των νέων. Τρομερό λάθος ότι δεν δεχθήκαμε την εξ αποστάσεως ψηφοφορία. 



Ο τρίτος κύκλος είχε ως θέμα τη δημοκρατία, τους θεσμούς και το πολίτευμα. 

Τι λείπει και δεν έχουμε κουλτούρα συνεργασιών και μεταρρυθμίσεων, ήταν το ερώτημα προς τον Κωνσταντίνο Γάτσιο:

Πρέπει να πάμε σε μικρές εκλογικές περιφέρειες, Βουλή των 200 και θητείες. Η χώρα δε χρειάζεται ανεπάγγελτους... ισοβίτες. 

Για τον... πληθωρισμό υποψηφίων ρωτήθηκε ο Απόστολος Πόντας:

Η ιδιότητα του πολιτικού δεν είναι κλειστή. Οι πολιτικοί είναι όσοι διεκδικούν το δικαίωμα και αναλαμβάνουν την ευθύνη της συμμετοχής. 

Για το πρόβλημα ασφάλειας και την απόδοση δικαιοσύνης ήταν η ερώτηση προς τον Σταύρο Θεοδωράκη:

Η δημοκρατία έχει χώρο ακόμη και για τους εχθρούς της, αλλά δε μπορεί να ανέχεται ρόπαλα και μολότοφ. Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ φλερτάρει με αυτές τις ομάδες, το θέατρο του παραλόγου θα πρέπει να τελειώσει. Πρέπει να διασφαλίσουμε ασφάλεια και δικαιοσύνη.

Για την κοινωνική προστασία ρωτήθηκε η Φώφη Γεννηματά:

Ξέρω τι συμβαίνει στην πραγματική ζωή των πολιτών πέρα από την εικονική πραγματικότητα του κ. Τσίπρα. Το σχέδιο Ελλάδα απαντά στο θέμα της ανάπτυξης με τον άνθρωπο να βρίσκεται στο κέντρο.  Δε θα αφήσουμε μια γενιά να πάει χαμένη. Συνταγματική αναθεώρηση σοβαρά και υπεύθυνα μέσα από τις διαδικασίες της Βουλής.

Η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν στο επίκεντρο της ερώτησης προς τον Γιάννη Ραγκούση:

Ο Καλλικράτης ήταν ότι πιο προχωρημένο μπορούσαμε να κάνουμε. Η αυτοδιοίκηση παράγει πλέον μόνο πλεονάσματα. Είναι έτοιμη να περάσει σε μία νέα εποχή. 

Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κυριαρχήσει στην κεντροαριστερά ρωτήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης: 

Ο πρωθυπουργός μιλά για τον Ανδρέα αλλά το κόμμα του πήγε να τον βάλει φυλακή. Ο Τσίπρας δεν έχει καμία σχέση με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι εθνικολαϊκιστική.  Ο κ.Τσίπρας δεν πρέπει να είναι ούτε παρατηρητής στο ΕΣΚ.

Η μετανάστευση ήταν το θέμα που τέθηκε στον Γιώργο Καμίνη:

Στα επόμενα χρόνια οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα συνεχίσουν να έρχονται. Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στους πρόσφυγες, στους μετανάστες θα πρέπει να τεθεί ένα όριο. Η Ευρώπη χρειάζεται ένα σχέδιο Μάρσαλ για να κρατήσει αυτούς τους ανθρώπους στις χώρες τους. 

Για τις σχέσεις Εκκλησίας- κράτους ρωτήθηκε ο Γιάννης Μανιάτης:

Ο φασισμός και ο νεοναζισμός θα συνεχίσουν όσο δεν σηκώνουμε κεφάλι ως δημοκρατία. Το 15' έχασα την έδρα γιατί η Χρυσή Αυγή κίνησε γη και ουρανό. Το κράτος και η Εκκλησία έχουν διακριτούς ρόλους. 

Ως επικοινωνιολόγος του ΣΥΡΙΖΑ ή ως ηγέτης της νέας παράταξης θα λέτε αλήθεια, ήταν η ερώτηση προς τον Δημήτρη Τζιώτη.

Η Ελλάδα χρειάζεται επανάσταση σε όλους τους τομείς. Να ψηφίσει ο λαός το νέο Σύνταγμα. Μεταπολίτευση σημαίνει αλλαγή πολιτεύματος. Η Ελλάδα χρειάζεται να προχωρήσει στην 4η Ελληνική Δημοκρατία. 



Στον επόμενο γύρο πρώτος ρωτήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Μίλησε για γραφειοκρατικό τέρας και συνεργασία κυβέρνησης και υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για κατάργηση των γενικών γραματέων, ώστε η διοίκηση να επανέλθει στα χέρια των γενικών διευθυντών. Και για την αξιολόγηση πρότεινε το έργο αυτό να αναλάβει το ΑΣΕΠ. 

Για τα λάθη των προηγούμενων αρχηγών ρωτήθηκε η Φώφη Γεννηματά. Η παράταξη δεν είναι των αρχηγών, αλλά όσων δουλεύουν για να κρατηθεί όρθια η χώρα. Προτεραιότητα είναι να αποκτήσουμε αξιοπιστία για να αλλάξουμε τη δυσβάσταχτη συμφωνία του κ. Τσίπρα.  

Πως θα προχωρήσει η χώρα χωρίς συνεργασίες, ρωτήθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης. Οι πιο ισχυρές οικονομίες βασίζονται σε συστήματα απλής αναλογικής. Τα μπόνους δεν εξασφάλισαν στη χώρα κυβερνητική σταθερότητα. 

Κόκκινες γραμμές στην οικονομία ζητήθηκαν από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Αναφέρθηκε στα κόκκινα δάνεια, τις πωλήσεις τους στα funds και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Πρέπει να δώσουμε σε όλους μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας και να μειώσουμε τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Όλοι επιδιώκαμε το εύκολο κέρδος, απάντησε ερώτηση για το μοίρασμα της πίτας ο Γιώργος Καμίνης. Δε θα δούμε επενδύσεις αν δεν καταργήσουμε τη γραφειοκρατία,συνέχισε. Δε θα επενδύσει κανείς στη χώρα αν η δικαιοσύνη καθυστερεί. 

Για τους υδρογονάνθρακες ρωτήθηκε ο Γιάννης Μανιάτης. Επιχειρήσεις και χώρες αξιοποιούν εδώ και χρόνια τον ορυκτό πλούτο. Τα επόμενα χρόνια 2 δις ευρώ θα στηρίζουν τις συντάξεις των Ελλήνων. Αλλά 15 δις ευρώ μπορεί να προσφέρει η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. 

Είχατε προσπαθήσει και το 2007 να κερδίσετε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Τι θα είχατε κάνει διαφορετικό, ρωτήθηκε ο Δημήτρης Τζιώτης. Είχα βάψει κόκκινο τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ και έλεγα να πάμε αριστερά, αλλά με άκουσε μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ο γνωστός επικοινωνιολόγος. 

Η μεταρρύθιση του κράτους ήταν στο επίκεντρο του επόμενου ερωτήματος. Συνδέεται με την κομματοκρατία και την πελατοκρατία που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία απάντησε ο Κωνσταντίνο Γάτσιος. Παραγωγή ή θάνατος, ήταν το σύνθημά του. 

Υπάρχουν πόροι προς αξιοποίηση, ρωτήθηκε ο Απόστολος Πόντας. Φυσικά, είναι οι πολίτες, σημείωσε.  Η ανάπτυξη δεν περνά από το υποχρεωτικό πλεόνασμα. Οι αγορές είναι σύμμαχοί μας. Αρκεί να τις πείσουμε ότι θα έχουμε ανάπτυξη. 




Τους υποψήφιους αρχηγούς υποδέχτηκαν στο στούντιο της ΕΡΤ-2 στελέχη της δημόσιας τηλεόρασης.



Στο στούντιο της ΕΡΤ-2 έσπευσε και ο Νίκος Αλιβιζάτος, ως πρόεδρος της επιτροπής που διοργανώνει τις εκλογές. 



Οι πρώτοι που έλαβαν θέσεις ήταν οι εκπρόσωποι των περιφερειακών ΜΜΕ: Ανδρέας Γιουρμετάκης (από τη Θεσσαλία), Γιώργος Σαχίνης (από την Κρήτη), Γιώργος Σιμόπουλος (από τη Στερεά Ελλάδα), Φίλιος Στάγκος (από τη Θεσσαλονίκη) και Κωνταντίνος Μάγνης (από την Πελοπόννησο).



Σε μία εβδομάδα το debate με τη συμμετοχή δημοσιογράφων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας


















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης