Βούτσης: Οι Θεσμοί που ανέτρεψαν την κυβέρνηση Σαμαρά σήμερα μας στηρίζουν για τους δικούς τους λόγους...

Βούτσης: Οι Θεσμοί που ανέτρεψαν την κυβέρνηση Σαμαρά σήμερα μας στηρίζουν για τους δικούς τους λόγους...

Προανήγγειλε «τακτοποίηση ραδιοτηλεοπτικού τοπίου εναντίον όσων βάζουν τρικλοποδιές»

Βούτσης: Οι Θεσμοί που ανέτρεψαν την κυβέρνηση Σαμαρά σήμερα μας στηρίζουν για τους δικούς τους λόγους...
Για «κυοφορία αντιΣΥΡΙΖΑϊκου μετώπου» που συγκροτείται «με την συνδρομή συγκεκριμένων πολιτικών κομμάτων» μίλησε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι Θεσμοί που ανέτρεψαν την κυβέρνηση Σαμαρά, «σήμερα για τους δικούς τους λόγους στηρίζουν τον οδικό χάρτη που εδράζεται στην σταθερότητα της χώρας».

«Δεν αντιλαμβάνεστε το ιστορικό σας λάθος. Ότι το success story του 2014 αποδομήθηκε και ανατράπηκε από τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς σας θεσμικούς εταίρους. Πιστεύετε ότι η πορεία ανατράπηκε το 2014 από κάποιους που κορόιδεψαν τον λαό» είπε ο πρόεδρος της Βουλής για να συμπληρώσει σε άλλο σημείο: «Οι  Θεσμοί σήμερα για δικούς τους λόγους υποστηρίζουν τον οδικό χάρτη που εδράζεται στην σταθερότητα της χώρας».

Κλείσιμο
Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στην τροπολογία για τις απεργίες
λέγοντας ότι «το μέτρο δεν είναι δικής μας έμπνευσης. Δεν θα θέλαμε να επιβληθεί  αλλά δεν συνιστά κατάργηση των απεργιών. Δεν είναι θετικό μέτρο. Είναι αυτό όμως» έσπευσε όμως να επισημάνει ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας έχουν ενταθεί και η εργοδοτική αυθαιρεσία έχει περιοριστεί.

Ο κ. Βούτσης ανέφερε τις θετικές δράσεις της κυβέρνησης, ωστόσο, επιφύλαξε αιχμές για τις πρωτοβουλίες που αφορούν την ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.



«Τακτοποίηση» του τοπίου στα media «εναντίον όσων βάζουν τρικλοποδιές»

«Τακτοποίηση ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Κάποια στιγμή θα γίνει. Θα γίνει  εναντίον όσων βάζουν τρικλοποδιές» είπε αρχικά για να προσθέσει «Θα μου πείτε: "και τι έγινε; Θα αλλάξει το τοπίο και θα φύγουν τα συμφέροντα;". Καλύτερα να μη μιλήσω. Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου».

Πιο αναλυτικά, ο κ. Βούτσης ξεκινώντας την τοποθέτησή του κάλεσε την αντιπολίτευση να εγκαταλείψει τον «πολιτικό επαρχιωτισμό» και να μελετήσουν «το μεγάλο κάδρο» όπως διαμορφώνεται με τις διεθνείς εξελίξεις. Μεταξύ αυτών των εξελίξεων δε, ενέταξε και τις πρόσφατες δηλώσεις για το προσφυγικό του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τούσκ, τον οποίο αποκάλεσε Τασκ.

«Αντί αμηχανίας που προκαλεί η έλλειψη στρατηγικής βλέπουμε από την αντιπολίτευση να επιστρατεύει κρεσέντο καταστροφολογίας. Κυοφορείται ένα αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο πάνω σε σαθρά υλικά. Οι εμπνευστές του θα διαψευστούν. Οι δυνάμεις εργασίας, οι πνευματικές, κοινωνικές δυνάμεις αντιλαμβάνονται τις σκοπιμότητες» είπε ο πρόεδρος της Βουλής για να συνεχίσει: «Οι δυνάμεις αυτές θα θα συμβάλουν για την διαμόρφωση στην μεταμνημονιακή εποχή εθνικών ηγεμονικών δυνάμεων».

Σε άλλο σημείο ο κ. Βούτσης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο. «Πιστεύω ότι με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, από την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης μπαίνουμε σε μια φάση προοδευτική διεξόδου» είπε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος αναφέροντας «δειγματοληπτικά» όπως είπε τα αντίμετρα της κυβέρνησης σημείωσε μεταξύ άλλων και την μείωση της ανεργίας για να παραδεχθεί «βεβαίως είναι πρόβλημα οι μορφές εργασίας αλλά είναι πρόβλημα στο πλαίσιο της ανάπτυξης».

Τέλος, υποστήριξε ότι «Δεν συμφωνώ με αυτό που λεει η πλειοψηφία. Ότι είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός. Είναι το σύνολο της πολιτικής της κυβέρνησης».

Λοβέρδος: Αν ο κ. Βούτσης θέλει, να μας στέλνει τις ομιλίες μας...

Η τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΣΥ Ανδρέα Λοβέρδου που είπε ότι «για λόγους ευγενείας και σωφροσύνης θα έπρεπε να αποφύγει στην εισαγωγή ότι έχει ύποπτα κίνητρα η αντιπολίτευση. Εχει δικαίωμα να εκφράζει απόψεις αλλά όχι να καθορίζει το κίνητρο της αντιπολίτευσης. Είναι νομοτέλεια του πολιτεύματος να υπάρχει αντιπολίτευση. Αν θέλει να κάνει διάκριση μεταξύ ορθής και μη ορθής αντιπολίτευσης τότε να μας στέλνει τις ομιλίες μας».

«Δεν είπα ότι είναι ύποπτη για οτιδήποτε, είπα ότι στήνεται αντισυριζα μέτωπο με την συνδρομή πολιτικών κομμάτων» απάντησε ο κ. Βούτσης.

Σταϊκούρας: Ούτε ψήγμα αυτοκριτικής

Από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι « δεν άκουσα κανένα ψήγμα αυτοκριτικής για την ανευθυνότητα που αντιπολιτεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε για τις αυταπάτες που μας κόστισαν. Δεν άκουσα για σεισάχθεια και κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη και ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο. Για τους 27 φόρους, 21 περικοπές συντάξεων κλπ. Ξέρουμε το 2014 ποιος προκάλεσε τις εκλογές».
Διαβάστε την ομιλία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση από τα πρακτικά της Βουλής:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μερικές φορές έχουμε ξαναπεί ότι η συζήτηση εδώ, πάνω σε τέτοια κορυφαία ζητήματα, αφίσταται της πραγματικότητας και διαμορφώνει ένα κλίμα πολιτικού επαρχιωτισμού.

Γι’ αυτό είμαι υποχρεωμένος να ξεκινήσω λέγοντας ότι όλοι πρέπει να προβληματιστούμε από την ευρύτερη διεθνή κατάσταση, από τις απίστευτες ανισότητες οι οποίες υπάρχουν και εξελίσσονται σε όλον τον κόσμο σε αυτήν την εποχή της παγκοσμιοποίησης, από την πορεία και τις σκέψεις που γίνονται ακόμα και για το bitcoin, από τη συζήτηση που γίνεται στο Ευρωκοινοβούλιο για τις offshore και να προσέξει κάθε πολιτική δύναμη τις θέσεις που θα πάρει γι’ αυτό το κρίσιμο, το κομβικό ζήτημα, από την τεράστια συζήτηση που γίνεται με σοβαρές διακινδυνεύσεις για το κλίμα.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Θ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ)

Χθες ο Πρωθυπουργός ήταν στη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα. Από τα μεγάλα γεγονότα που σηματοδοτούνται από τη λάθος και προκλητική απόφαση για την Ιερουσαλήμ του Προέδρου Τραμπ. Από πλήθος δηλαδή εξελίξεων, που μας αφορούν άμεσα, αμεσότατα και που συγκροτούν το μεγάλο κάδρο, μαζί και με τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, μέσα στο οποίο κρίνεται και το μέλλον της χώρας, κρίνονται και οι δικές μας συζητήσεις, για τις οποίες κατά τα άλλα συζητάμε.

Θα ήθελα να τονίσω πως φοβάμαι ότι το μέγεθος πολιτικών ηγεσιών, σαν αυτή που αχνοφάνηκε χθες από τις δηλώσεις του Πρόεδρου Τουσκ, έχουν οδηγήσει, έχουν συμβάλει στο να οδηγηθεί και η Ευρώπη στην κατάσταση που βρίσκεται. Oι δηλώσεις αυτές για να φύγουν πίσω από τη δέσμευση και την υποχρέωση του μερίσματος ευθύνης για τη φιλοξενία των προσφύγων οι ευρωπαϊκές χώρες, με προφανή υποχώρηση στην πίεση της πολιτικής των χωρών του Βίσεγκραντ.

Όλα αυτά είναι πάρα πολύ κρίσιμα ζητήματα που δεν είναι δυνατόν να λείπουν και να λείπουν μάλιστα καθ’ ολοκληρία από τις συζητήσεις που γίνονται εδώ μέσα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φαίνεται πως αντί αμηχανίας και διάψευσης και προφανούς έλλειψης εναλλακτικής στρατηγικής, έχει επιστρατευτεί μια ακραία πολιτική υστερία, θα έλεγα, ένα κρεσέντο αντιπολιτευτικής καταστροφολογίας.

Κυοφορείται –και το λέω ευθέως- η συγκρότηση ενός αντι-ΣΥΡΙΖΑ πολιτικού μετώπου πάνω σε σαθρά υλικά, σε πολιτικές ιδιοτέλειες και σε βαθιά συντηρητική πολιτική. Οι εμπνευστές του θα διαψευστούν. Η κοινωνία, οι δημιουργικές της δυνάμεις, οι πνευματικές επιστημονικές δυνάμεις, οι δυνάμεις εργασίας αντιλαμβάνονται την ουσία του πολέμου που διεξάγεται και των συμφερόντων που υπάρχουν σε αυτόν τον πόλεμο.

Οι δυνάμεις αυτές θα αναδειχθούν, στη μεταβατική φάση που θα οριοθετήσει το μέλλον της χώρας μετά τα μνημόνια, σε εθνικές ηγεμονικές δυνάμεις για την υπεράσπιση του μέλλοντος της προοδευτικής πολιτικής και της ενεργητικής θέσης της χώρας στο αντιφατικό και σύνθετο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Προηγήθηκε διαχρονικά, επί δυόμισι χρόνια μια αυθαίρετη πολιτική μελλοντολογία με ακραίες καταστροφικές εκτιμήσεις. Θυμάστε όλοι: «Δεν θα βγει η πρώτη, δεν θα βγει η δεύτερη, δεν θα βγει η τρίτη αξιολόγηση», «το φάσμα του Grexit ξανάρχεται», «δεν θα βγούμε στις αγορές», «δεν θα πιαστούν οι στόχοι», «θα μπει κόφτης στον Προϋπολογισμό του 2018». Σε τρεις μέρες ψηφίζεται ο Προϋπολογισμός! «Το πρόγραμμα δεν βγαίνει» ή «το πρόγραμμα βγαίνει με την κοινωνία τσακισμένη, γονατισμένη, χωρίς ελπίδες και μέλλον». Ακραία πράγματα, χωρίς επιχειρήματα.

Ύστερα ήρθε το αφήγημα της χαμένης τριετίας. Το άκουσα πολύ αυτές τις μέρες, με πολιτικές ανοησίες του τύπου «εκατό δισεκατομμύρια κόστισε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». Το πρωί ο κ. Μαντάς έδωσε ένα κείμενο που κατατέθηκε και στα Πρακτικά γι’ αυτού του τύπου τις δηλώσεις, όπως ότι στα εκατό δισεκατομμύρια έχουν ενσωματωθεί τα πενήντα έξι του προηγούμενου προγράμματος κ.λπ., δισεκατομμύριο προς δισεκατομμύριο. Παρ’ όλα αυτά, επαναλαμβάνονται στα κανάλια από το πρωί μέχρι το βράδυ: «Μας στοιχίσατε εκατό δισεκατομμύρια». Άλλος λέει: «Ογδόντα δισεκατομμύρια» κ.λπ.

Μετά, για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα που έχαναν γρήγορα τα ερείσματά τους ή που δεν μπορούν να περιμένουν τις πραγματικές ή συνταγματικές προθεσμίες για να γίνουν οι εκλογές κ.λπ., γιγαντώθηκε μια προπαγάνδα που είχε ταυτόχρονα δύο αντίθετα, αλλά το ίδιο αποκρουστικά, πρόσωπα.

Από τη μία, είμαστε όλοι ίδιοι. Είστε ίδιοι με εμάς, κατά τη νέα εκδοχή τού «όλοι μαζί τα φάγαμε». Γιατί γίνεται αυτό; Για να νομιμοποιηθεί η επανάκαμψη στον πολιτικό στίβο δυνάμεων, προσώπων και χώρων, που έχουν την απόλυτη ευθύνη για το πώς οδηγήθηκε αυτή η χώρα στη χρεωκοπία τα προηγούμενα χρόνια και να απογαλακτιστούν απ’ αυτές τις ευθύνες. Με μία έννοια «είμαστε όλοι ίδιοι» και από την άλλη ένα πρόσωπο. Μάλιστα οι ίδιοι άνθρωποι κάνουν αυτή την επιχειρηματολογία, χωρίς να τους ενδιαφέρει, εάν οι ίδιοι είναι δεξιοί ή οτιδήποτε και λένε ότι το πρόγραμμα και η πολιτική της Κυβέρνησης απάδει της Αριστεράς, της ταυτότητας και των αξιών μας, των δεσμεύσεων και της ιδεολογίας μας.

Με αυτήν την έννοια, η συνολική κριτική και στον παρόντα Προϋπολογισμό, συνοψίζεται στην κατηγορία ότι επιβαρύνει με όλες τις προβλέψεις αντί να αναδιανέμει στα αδύνατα οικονομικά στρώματα.

Τέλος, το παρόν σενάριο, που ενσωματώνει όλο το προηγούμενο αφήγημα και στο οποίο ενθέρμως και απροσχημάτιστα έχει προσχωρήσει πλέον και η ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πάνω στη γραμμή να φύγει τώρα η Κυβέρνηση και να υποστεί στρατηγική ήττα ο ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει μια εντελώς αυθαίρετη και πολλαπλά διαψευδόμενη από τους εγκυρότερους διεθνείς παράγοντες αδυναμία δήθεν καθαρής εξόδου από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και επιτηρήσεις, πρόσδεση σε τέταρτο-πέμπτο μνημόνιο, γραμμή στήριξης και όλα τα άλλα τα οποία παρακολουθούμε αυτές τις μέρες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πιστεύω ότι η μετάβαση από τη φάση της ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης τα προηγούμενα χρόνια, σε μια φάση στην οποία έχουμε μπει τώρα -είτε το θέλουν είτε όχι- με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για μια προοδευτική διέξοδο από την κρίση δεν στηρίζεται σε λογικές επιβολής ούτε σε καθεστωτικές νοοτροπίες. Στηρίζεται απολύτως σε μια σύνθετη προσπάθεια ανάκτησης και στερέωσης μιας ευρύτερης ηγεμονίας που ξεκινάει από την αποκατάσταση της φερεγγυότητας της χώρας διεθνώς και έτσι οικοδομούνται οι προϋποθέσεις για να ανανεωθεί η ελπίδα μεγάλου μέρους του λαού μας.

Δειγματοληπτικά καταθέτω πολιτικές και αντίμετρα, για τα οποία δεν ακούστηκε τίποτε θετικό ή μάλλον ακούστηκαν καταστροφολογικές ερμηνείες. Πρώτον, αναφορικά με την πορεία του ΕΣΠΑ. Ακούστηκαν προηγουμένως τα στοιχεία από τον κ. Μαντά για την υψηλή απορροφητικότητα. Σήμερα ο κ. Κατάινεν -εάν δεν κάνω λάθος- είπε πως η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα σε απορροφητικότητα στο πακέτο Γιούνκερ. Στην κεντρική εισήγηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφέρεται ότι ούτε 1 ευρώ δεν έχουμε πάρει από το πακέτο Γιούνκερ. Δεν ξέρω, αλλά μας ακούει ο κόσμος! Να συνεννοηθούμε επί των στοιχείων και ύστερα να δούμε ποιες δυνάμεις εκφράζει η κάθε πολιτική δύναμη, για να αντιπαρατεθούμε πάνω σε αυτά. Όμως, δεν είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια πράγματα.

Δεύτερον, ο αναπτυξιακός νόμος που ισχύει και η κατεύθυνσή του είναι εντελώς διαφορετική από τον προηγούμενο. Η κοινωνική οικονομία: Για όποιον έκανε μια βόλτα στο Γκάζι είδε διακόσιες επιχειρήσεις με φύτρα δημιουργίας από κόσμο από όλη την Ελλάδα σε πολλαπλούς τομείς και του πρωτογενούς τομέα και σε άλλους που αρχίζουν να αναπτύσσονται. Οι ρυθμίσεις για τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς δεν είναι ένα πακέτο οικονομικών μέτρων και τομών που έχουν γίνει από αυτήν την Κυβέρνηση; Γιατί βιάζεστε να φύγουμε; Τι έχετε πάθει;

Τρίτον, όσον αφορά τον ΕΦΚΑ, ο Υπουργός σάς έδωσε χθες τα στοιχεία, τις προβλέψεις του, γιατί πήγε καλύτερα, γιατί χειρότερα. Τολμήσατε να προχωρήσετε σε ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης; Δεν είναι μια τεράστια μεταρρύθμιση αυτή; Με ποιο θάρρος λένε διάφοροι ότι είναι μεταρρυθμιστικός χώρος η παρούσα Κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι δεν έχει κάνει τομές, μεταρρυθμίσεις κ.λπ.; Λείπουν αυτοί που το λένε από εκείνη την πλευρά. Ποιος τόλμησε να προχωρήσει στον ΕΦΚΑ που πηγαίνει και καλά; Προχωράει καλά, ίσως καλύτερα και από ό,τι προβλέπαμε. Δεν είναι μια μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή μαζί με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2017;

Τέταρτον, η μείωση της ανεργίας και οι μορφές ελαστικής εργασίας, που σωστά επισημάνθηκε από όλες τις πλευρές ότι είναι πρόβλημα. Είναι, όμως, ένα πρόβλημα στο πλαίσιο ανάπτυξης, στο πλαίσιο μείωσης της ανεργίας, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του προβλήματος το οποίο θα αντιμετωπίσουμε από κοινού. Δεν μπορείτε να αντιπαραθέτετε και να λέτε «ναι, πέφτει η ανεργία, πέφτει πολύ, δεν παίζει ρόλο, είναι, όμως, με ελαστικές σχέσεις». Προφανώς, πρώτοι εμείς το σκεφτόμαστε αυτό, ότι έχουμε πρόβλημα.

Επίσης, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, τα επιδόματα, το κοινωνικό μέρισμα για δεύτερη χρονιά είναι ένα άλλο πακέτο παρέμβασης σε αυτόν τον τομέα που δείχνει τη διαφορετικότητα, τη διακριτότητα που απαντάει σε όλο το προηγούμενο αφήγημα. Γι’ αυτό τα λέω εγώ αυτά, διότι θέλω να μιλάμε με στοιχεία.

Για τις εξόδους στις αγορές που επιχειρήθηκαν ήδη, για τους οικονομικούς δείκτες, για τα spreads των ομολόγων κάτω από το 2007, τι έχετε να πείτε; Πώς βρέθηκαν κάτω από το 2007, δηλαδή πριν από 10 χρόνια; Λόγω της φερεγγυότητας, των θυσιών, του οδυνηρού προγράμματος, όπως είναι. Όμως, βρέθηκαν. Είναι στοιχείο. Είναι θεμέλιο για να μπορέσει να προχωρήσει ο οδικός χάρτης.

 Επίσης, κατά κοινή ομολογία ότι είναι σημαντικά τα κονδύλια που έχουν δοθεί στους αγρότες αναλυτικά τη διετία, αλλά και το φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς που ειδικά σε αυτόν τον τομέα δεν υπήρχαν. Οι άνθρωποι ήταν στον «αέρα πατέρα». Δεν είχαν και σε λίγο θα τελείωναν και τα γλίσχρα επιδόματα που έπαιρναν σε σχέση με τα ασφαλιστικά.

Ακόμα, το χτύπημα της φοροδιαφυγής, η τοποθέτηση POS και η αντιμετώπιση φαινομένων λαθρεμπορίας επέφεραν άμεσα 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Εσείς γιατί δεν το κάνατε τα πέντε προηγούμενα χρόνια της κρίσης; Σας είχε διαφύγει; Είχαμε αντιστάσεις κοινωνικών φορέων και κατηγοριών -να μην τους ονοματίσω ξανά από εδώ- που θεωρούνται προνομιούχοι. Ελάτε να κάνουμε μαζί ένα μέτωπο, ώστε αυτές οι αντιστάσεις να καμφθούν και να βάλουν POS, τη στιγμή που έχει βάλει και το τελευταίο κατάστημα της μικρής οικογενειακής επιχείρησης που ζει, δεν ζει κάθε μέρα ο τελευταίος βιοτέχνης.

Επίσης, είναι οι πόροι από τα αδήλωτα εισοδήματα. Πόσα λεφτά ήρθαν από εκεί ήδη; Οι λίστες εξωτερικού; Η υγειονομική κάλυψη του συνόλου του πληθυσμού και τα βήματα της πρωτοβάθμιας υγείας αναφέρθηκαν και προηγούμενα αναλυτικά. Η διαχείριση της προσφυγικής μεταναστευτικής κρίσης εν συνόλω μέσα στην τριετία. Οι οδικοί άξονες, τι έγιναν; Πώς τελειώσανε; Πόσα γλίτωσε το ελληνικό Δημόσιο; Αυτοί οι «άχρηστοι», οι «εμμονικοί», οι «αντιεπιχειρηματικοί» και διάφορα άλλα επίθετα τα οποία χρησιμοποιούνται σε αυτήν την αίθουσα, πού εδράζονται; Πώς τελειώσανε; Με τι εξοικονόμηση για το ελληνικό Δημόσιο; Πώς αλλάξανε την εικόνα και τη δυνατότητα να επικοινωνεί κανείς -και όχι μόνο στις γιορτές- με την πατρίδα του κ.λπ.;

Ο αγωγός ΤΑΠ προχωράει μια χαρά πάνω και γίνονται συμφωνίες για να γίνει η χώρα ενεργειακός κόμβος. Μιλάω για τα πολύ μεγάλα έργα από τις επενδύσεις που τώρα υλοποιούνται.

Τα 30 εκατομμύρια του φετινού τουρισμού μαζεύτηκαν και παραμένουν αυτά τα χρόνια και ανεβαίνουν μόνο λόγω της κατάστασης στην Τουρκία και στην Αίγυπτο; Και σε ποιο βαθμό; Να το δούμε.

Τα 4,5 εκατομμύρια στην Αττική, ενώ ήταν 400 χιλιάδες τουρίστες πριν από τέσσερα χρόνια, σε τι οφείλονται; Έχετε δώσει την εξήγηση. Εμείς οι «μπαχαλάκηδες» τα προηγούμενα χρόνια δεν αφήναμε τον κόσμο να έρθει και τώρα έρχονται 4,5 εκατομμύρια. Εν πάση περιπτώσει, αφήστε μας να έρχονται 7 εκατομμύρια, 8 ή 9. Βρείτε μια εξήγηση με βάση την οποία να μπορέσει να ορθοποδήσει αυτός ο τόπος. Δώστε μια ερμηνεία.

Η τακτοποίηση του τηλεοπτικού τοπίου. Θα γίνει. Κάποια στιγμή, λοιπόν, θα γίνει. Εναντίον όλων σε όλους τους θεσμούς -για να μην ανοίξω κανένα θέμα- που έβαλαν τρικλοποδιά με χίλιους τρόπους. Και σας είχαν βάλει κι εσάς τρικλοποδιές τόσα χρόνια. Θα γίνει η τακτοποίηση του τηλεοπτικού τοπίου. Θα μου πείτε, θα αλλάξει την ποιότητα; Θα αλλάξει τα συμφέροντα που επενδύονται εκεί; Να χτυπήσω ξύλο! «Θού φυλακήν τω στόματί μου»! Δεν λέω τίποτα άλλο. Αλλά τουλάχιστον θα γίνει τακτοποίηση του τηλεοπτικού τοπίου.

Οι τομές στη διοίκηση, γιατί τις αμφισβητείτε; Γιατί λέτε αυτά που λέτε εδώ; Η Βουλή χθες ολοκλήρωσε -είναι ο πρώτος δημόσιος φορέας- και την αξιολόγηση των διευθυντών -δεκαοκτώ διευθυντών τώρα, προηγούμενα τεσσάρων γενικών διευθυντών- έχει γίνει αξιολόγηση σε όλο το προσωπικό και γνωρίζετε πολύ καλά ότι έγινε με βάση τον νέο νόμο και με εξαιρετικό τρόπο και με πολύ μεγάλη προσπάθεια και θα γίνει παντού. Γίνονται βήματα. Γίνονται βήματα σοβαρά και στη δημόσια διοίκηση.

Τέλος, αλλά όχι και τελευταίο, η εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε δικαιώματα, σε ελευθερίες, στο σωφρονιστικό σύστημα, στον εκσυγχρονισμό και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων, στο οικογενειακό δίκαιο. Τι είναι όλα αυτά; Από ποιους έγιναν; Από κάποιους που είναι ίδιοι όλοι εδώ μέσα και ασκούν πολιτικές ή από κάποιους που στέκονται στις καρέκλες τους μόνο και μόνο για να τις κρατήσουν.

Και τελευταίο θα αναφέρω το θέμα της τροπολογίας για τις απεργίες. Θα δοθεί η δυνατότητα να γίνει συζήτηση βεβαίως εδώ στο πλαίσιο της γενικής συζήτησης για την τρίτη αξιολόγηση.

Επιτρέψτε μου να σας πω -και δεν είναι δικιά μας έμπνευση ούτε μέτρο το οποίο θα θέλαμε να επιβληθεί, αλλά εν πάση περιπτώσει- ότι δεν αφορά κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος, αλλά αφορά την παρουσία του 50% σε γενική συνέλευση από τους ταμειακώς «εντάξει» μόνο στα τοπικά επιχειρησιακά σωματεία και με λήψη απόφασης με σχετική πλειοψηφία μέσα σε αυτήν τη συνέλευση. Περί αυτού πρόκειται. Αυτή είναι η αλήθεια.

Είναι μέτρο το οποίο θεωρούμε θετικό; Εγώ λέω όχι -και όχι μόνο εγώ- και θα τα συζητήσουμε όταν είναι να τα συζητήσουμε. Είναι αυτό, όμως. Δεν είναι άλλο. Και αυτό θα πρέπει να το συζητήσουμε, να το διεκδικήσουμε, αλλά ταυτόχρονα να πούμε ότι ο ΣΕΠΕ, δηλαδή η Επιθεώρηση Εργασίας, αυτά τα δύο χρόνια έχει κάνει ποιοτικό άλμα με ελέγχους και πρόστιμα και θα περίμενα αυτό να αναγνωριστεί έναντι του μεσαίωνα τον οποίο σωστά, ιδιαίτερα από αυτήν την πλευρά, φέρνετε κι επαναφέρετε, κάτι που έχουμε πει κι εμείς επανειλημμένα. Έχει αρχίσει και εγκαθιδρύεται δυστυχώς στις εργασιακές σχέσεις.

 

Έχει κάνει άλματα με τις παρεμβάσεις του, με τα πρόστιμα, χωρίς να πέφτουν τα τηλέφωνα από την εργοδοσία και να σιωπούν. Αυτό είναι έργο αυτής της Κυβέρνησης. Είναι αντίμετρο; Συμψηφίζει το άλλο ή το τρίτο; Όχι. Είναι, όμως, κάτι πολύ θετικό.

Εγώ λέω, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, ότι έγιναν πολλά, γίνονται πολλά, θα γίνουν πολλά και η κοινωνία θα μείνει όρθια, καθώς η χώρα θα βγαίνει στο ξέφωτο από τη μακρόχρονη κρίση και τη χρεωκοπία που μας οδήγησαν οι δυνάμεις που σήμερα επιχειρούν να φορέσουν τη λεοντή του νέου σωτήρα.

Επίσης, παρατηρώ την ισχυρή διαφωνία σας με τον Προϋπολογισμό που ενσωματώνει το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής και πέραν των δεσμεύσεων της συμφωνίας. Γι’ αυτό, εγώ προσωπικά δεν συμφωνώ μ’ αυτό το οποίο λέγεται και από την πλευρά μας περί τελευταίου μνημονιακού προϋπολογισμού. Δεν πρόκειται περί αυτού. Είναι ο τρίτος προϋπολογισμός αυτής της Κυβέρνησης που ενσωματώνει τις δεσμεύσεις της μνημονιακής συμφωνίας, αλλά είναι το σύνολο της πολιτικής της Κυβέρνησης. Δεν είναι κάτι που μας επεβλήθη, στο οποίο εξαναγκαστήκαμε ή που μας ήρθε εδώ πέρα σήμερα και το διαβάζουμε ή αγορεύουμε περί αυτού.

Λέω, λοιπόν, ότι εκφράζετε τη βαθιά ανησυχία των συμφερόντων που φεύγουν από το καθεστώς της ασυλίας και του απυρόβλητου, μέσα στο οποίο για δεκαετίες, αλλά και μέσα στην κρίση, είχαν συνηθίσει να κερδοσκοπούν, να φοροδιαφεύγουν, να εισφοροδιαφεύγουν και να στέλνουν σε οικονομικούς παραδείσους του εξωτερικού τα «μαύρα» και τα «γκρίζα» χρήματά τους.

Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτοί είναι οι επισπεύδοντες. Εγώ δεν πιστεύω ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ή όσοι βιάζονται να τους συμπαρασταθούν επισπεύδουν τις εξελίξεις και λένε συνεχώς και συνεχώς περί εκλογών. Άλλοι είναι οι επισπεύδοντες, θέλω να επισημάνω ότι δεν βρήκατε το ιστορικό θάρρος να πείτε δημόσια ότι το δήθεν «success story» του 2014 το αποτίμησαν, το απαξίωσαν και το εκμηδένισαν και σας οδήγησαν τελικά σε αποδρομή από την εξουσία οι περίφημοι διεθνείς θεσμικοί εταίροι σας που ομνύουν, όπως κι εσείς, στον νεοφιλελευθερισμό και οικοδόμησαν το καθεστώς της στρατηγικής της λιτότητας και την Ευρώπη των ανισοτήτων τα τελευταία χρόνια.

Αυτοί φταίνε. Όμως, αυτό είναι πταίσμα, αν δεν βρίσκετε το θάρρος να πείτε αυτήν την αλήθεια για το τι συνέβη εδώ πέρα το 2014.

Το πιο σημαντικό είναι ότι ούτε σήμερα βρίσκετε το θάρρος από τη μια να κάνετε μια γενναία αυτοκριτική και μία επιστημονική επισκόπηση για το ποιες είναι οι μεγάλες αλλαγές μέσα στην κοινωνία από τις θεραπείες-σοκ που επιβλήθηκαν. Από την άλλη δεν έχετε το θάρρος να παραδεχθείτε ότι οι θεσμοί σήμερα για δικούς τους λόγους, για αδυναμίες και προτεραιότητες δικές τους, για αδιέξοδα δικά τους -πείτε τα όπως θέλετε- σε μια διεθνή και ευρωπαϊκή κατάσταση που αλλάζει άρδην και άκρως αντιφατικά, υποστηρίζουν τον οδικό χάρτη που εδράζεται στην πολιτική και γεωστρατηγική σταθερότητα της χώρας, στις οικονομικές επιτεύξεις και την υλοποίηση όλων των αναγκαίων βημάτων, ώστε να υπάρξει βιώσιμη έξοδος που θα προοιωνίζετε και την έξοδο από κρίση. Διότι δεν είναι το ίδιο να βγεις από τα μνημόνια και να βγεις και από την κρίση, με την κοινωνία όρθια, με ραχοκοκαλιά την παραγωγική ανασυγκρότηση και την κοινωνική αναδιανομή μέσα από μία υγιή ανάπτυξη της οικονομίας.

Θέλετε, λοιπόν, να πιστεύετε ότι ανατράπηκε η πορεία εξόδου από την κρίση του 2014 από κάποιους που κορόιδεψαν τον λαό, που είπαν ψέματα και που συνεχίζουν να λένε δήθεν ψέματα, ενώ θα έπρεπε ο λαός να συνεχίζει να σας στηρίζει και να σας αποθεώνει γι’ αυτά που είχατε κάνει μέχρι το 2014.

Η ιστορία, όμως, γράφτηκε αλλιώς και θα γραφτεί διαφορετικά. Δηλαδή, ανατράπηκε το καθεστώς της χρεωκοπίας και από τότε, τρεις φορές ο λαός αποδοκίμασε αυτές τις πολιτικές. Έχω εμπιστοσύνη ότι το ίδιο θα συμβεί και στο μέλλον, δηλαδή θα στηρίξει την Αριστερά και μια νέα σχέση της με την κοινωνία, μια νέα σχέση με την Ευρώπη με μία πρωταγωνιστική στάση της χώρας με την Αριστερά στη διακυβέρνηση με την Ευρώπη.

Θα στηρίξει μία νέα προοδευτική συμμαχία σταθερότητας και ανάπτυξης για τη χώρα, μια νέα -ακόμα ευρύτερη- προοδευτική συνεργασία διακυβέρνησης αυτής της χώρας μετά το 2019.

Ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από τις πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ)

 

 

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα τον λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ορίστε, κύριε Λοβέρδο, έχετε τον λόγο αυστηρά για ένα λεπτό.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μίλησε ο Πρόεδρος της Βουλής χωρίς χρόνο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριε Λοβέρδο, γνωρίζετε ότι για λόγους ευγενείας ο Πρόεδρος της Βουλής δεν έχει χρόνο και έχει γραφτεί σαν ομιλητής.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Συμφωνούμε σε αυτό.

Για λόγους ευγενείας, όμως, αλλά και πολιτικής σωφροσύνης θα έπρεπε να αποφύγει το εισαγωγικό του επιχείρημα όπου περίπου μας είπε ότι η Αντιπολίτευση έχει ύποπτα κίνητρα, είναι ύποπτη.

Αυτό, κύριε Πρόεδρε, είναι απαράδεκτο και πρωτοφανές. Έχει δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του, όπως και οι άλλοι διακόσιοι ενενήντα εννέα. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να καθορίζει, καθ’ όπως τον συμφέρει, το κίνητρο εκάστου αντιπολιτευόμενου κόμματος.

Μετά από τρία χρόνια στην εξουσία πρέπει να ξέρουν όλοι ότι είναι νομοτέλεια του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος τις κυβερνήσεις να τις αντιπολιτεύονται όλα τα κόμματα που δεν συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Αν τώρα θέλει να κάνει με την παρέμβασή του μια διάκριση ανάμεσα στην ορθή, κατά την γνώμη του, αντιπολίτευση και στη μη ορθή, δεν έχει παρά να γράφει και τους λόγους της Αντιπολίτευσης και να μας καλεί να τους διαβάσουμε. Πρέπει να ανασκευάσει αυτά που είπε.

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριε Λοβέρδο, είναι ξεκάθαρο αυτό που λέτε.

Δεν θα βάλουμε λογοκρισία για το τι λέει ο καθένας. Δεν θα λογοκρίνουμε τον λόγο κανενός εδώ. Προς Θεού! Έχει το δικαίωμα ο εκάστοτε να εκφραστεί ελεύθερα. Δεν έχει μιλήσει επί προσωπικού. Κύριε Λοβέρδο, δεν έχει μιλήσει επί προσωπικού για κάποιον. Μίλησε γενικότερα.

(Θόρυβος – Διαμαρτυρίες)

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αν λέει ότι η Αντιπολίτευση είναι ύποπτη, θα πρέπει να μας πει και πού το ξέρει, αλλιώς να το πάρει πίσω.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Με συγχωρείτε, θα ήθελα τον λόγο για μισό λεπτό για να λυθεί η παρεξήγηση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ορίστε, κύριε Πρόεδρε, έχετε τον λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Ποτέ και πουθενά δεν είπα πως η Αντιπολίτευση είναι ύποπτη για οτιδήποτε. Είπα ότι στήνεται, κατά την εκτίμησή μου, αντι-ΣΥΡΙΖΑ πολιτικό μέτωπο με τη συνδρομή συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων και το επιχειρηματολόγησα επί ένα τέταρτο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης