Ο Γαβρόγλου ανοίγει τη συζήτηση για εκλογή αρχιμουφτή

Ο Γαβρόγλου ανοίγει τη συζήτηση για εκλογή αρχιμουφτή

Ο υπουργός Παιδείας αποδέχεται την εκλογή μουφτή και τονίζει ότι σημασία έχει το εκλεκτορικό σώμα από το οποίο θα αναδεικνύεται ο θρησκευτικός εκπρόσωπος της μουσουλμανικής μειονότητας

Ο Γαβρόγλου ανοίγει τη συζήτηση για εκλογή αρχιμουφτή
Θέμα εκλογής μουφτή από την μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης ανοίγει ο κ. Κώστας Γαβρόγλου
υποστηρίζοντας δε, ότι υπάρχει «ασυμμετρία» μεταξύ των διαδικασιών ανάδειξης του Οικουμενικού Πατριάρχη και των μουφτήδων.

Κλείσιμο
Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην χώρα μας, ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κανάλι της Βουλής και θα προβληθεί σήμερα στις 21:00  τάχθηκε υπέρ της εκλογής Μουφτή υπό προϋποθέσεις, τονίζοντας ότι: «Θα πρέπει να αρχίσει μια πολλή σοβαρή συζήτηση, με την ίδια τη μειονότητα ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων» ενώ σε άλλο σημείο υποστήριξε «Το σοβαρό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί και νομίζω πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότη­τα που υπάρχει για συζητήσεις, είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος», επισημαίνοντας ότι «τον Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαίικη κοινότητα στην πόλη, δεν τον εκλέ­γουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Άρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών, ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα».

Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρει ότι μετά την ψήφιση του νόμου, που κάνει προαιρετική την εφαρμογή της Σαρίας, με Προεδρικό Διάταγμα, θα οριστούν οι δικονομικές αρμοδιότητες του μουφτή, ενώ θα ακολουθήσει σύσταση επιστημονικής επιτροπής, από νομικούς και ειδικούς, επί του Ισλαμικού δικαίου.

Αναφερόμενος στις αλλαγές στα ζητήματα που άπτονται στην εφαρμογή της Σαρίας, ο κ. Γαβρόγλου είπε:«Με πλήρη σεβασμό στη μειονότητα, θέλουμε να της δώσουμε μία δυνατότητα», και εξήγησε ότι με βάση τη νέα ρύθμιση, τα οικονομικά και κληρονομικά ζητήματα για όσους μουσουλμάνους έχουν τελέσει θρησκευτικό γάμο, θα λύνονται στα αστικά δικαστήρια, εκτός εάν και τα δύο μέρη συμφωνήσουν ενώπιον νομικού, να λυθεί η διαφορά τους από το μουφτή.

Ο κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση, μετά από μια πρώτη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, χαίρει συναίνεσης από όλα τα κόμματα, εκτός της Χρυσής Αυγής, κάτι που, όπως είπε, «δείχνει την ωριμότητα του πολιτικού συστήματος».

Αποτιμώντας την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ελλάδα, ο κ. Γαβρόγλου σχολιάζει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος «έχασε την ευκαιρία να μιλήσει σε Ευρωπαίους εταίρους», ενώ ερωτηθείς για το αν υπήρξε όφελος για τη χώρα μας από την επίσκεψή του, απαντά πως «είναι καλό να σπάνε οι πάγοι». «Η σχέση των δύο χωρών είναι σημαδεμένη από αιώνες προβλημάτων», σχολίασε, «δε γίνεται να λυθούν από τη μία μέρα στην άλλη».

Όσον αφορά στα εκπαιδευτικά ζητήματα, ο υπουργός προανήγγειλε την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για τις μετεγγραφές φοιτητών, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, σύμφωνα με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε αδέρφια να φοιτούν στην ίδια πόλη, καθώς επίσης και σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, να σπουδάζουν τα παιδιά τους στην πόλη που είναι η βάση της οικογένειας ή να λαμβάνουν ένα επίδομα.

Ακόμη, ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στις συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ, λέγοντας ότι το Ιόνιο πανεπιστήμιο θα αναμορφωθεί με νέα τμήματα και προγράμματα σπουδών, ενώ το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα έχει ένα επιπλέον campus στην 'Αρτα. Η σχετική νομοθέτηση, όπως δήλωσε ο υπουργός, θα έρθει τον Φεβρουάριο.

Τέλος, αναφορικά με την ίδρυση του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με τη συνένωση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, ο κ. Γαβρόγλου ανήγγειλε ότι οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη Κυριακή από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο στην Ελευσίνα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης