Βορειοηπειρώτικη τραχανόπιτα

Βορειοηπειρώτικη τραχανόπιτα

Μια ανοιχτή πίτα από την περιοχή της Κακαβιάς.

Βορειοηπειρώτικη τραχανόπιτα
Πλούσια σε γνήσια τοπικά προϊόντα όπως ο σπιτίσιος τραχανάς, η φέτα και το αγνό βούτυρο, που τώρα τα βρίσκουμε πιο εύκολα στις πόλεις, σε καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα.

Από τη Γεωργία Κοφινά

Υλικά για 20-24 κομμάτια:
500γρ. τραχανά γλυκό (από πλιγούρι)
1 λίτρο νερό περίπου
300ml γάλα
4 αβγά
500γρ. φέτα τριμμένη
4 κουτ. σούπας βούτυρο
5 χωριάτικα φύλλα για πίτες
½ φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι
1 αβγό χτυπημένο με ½ φλιτζάνι γάλα για το άλειμμα

Κλείσιμο



Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης
Food Styling: Elena Jeffrey

Βράζετε τον τραχανά στο νερό με λίγο αλάτι για 15 λεπτά περίπου ή μέχρι να πιει όλα τα υγρά και να στεγνώσει. Δεν πρέπει να βράσει τελείως. Τον αφήνετε λίγο να κρυώσει.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Χτυπάτε σε ευρύχωρο μπολ τα τέσσερα αβγά και τους προσθέτετε το γάλα και τη φέτα. Ρίχνετε και τον τραχανά μαζί με τις τέσσερις κουταλιές σούπας βούτυρο και ανακατεύετε.

Ανακατεύετε το λιωμένο βούτυρο με το ελαιόλαδο. Στρώνετε τα φύλλα σε λαδωμένο στρογγυλό ταψί διαμέτρου 32εκ. έτσι ώστε να εξέχουν αρκετά από τις άκρες του ταψιού, αλείφοντάς τα ένα ένα.

Ρίχνετε μέσα τη γέμιση και φέρνετε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, ώστε να δημιουργηθεί ένα ρολό γύρω γύρω στο ταψί (όπως στη φωτογραφία).

Περιχύνετε όλη την επιφάνεια της πίτας με το μίγμα του χτυπημένου αβγού και γάλακτος και ψήνετε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα και η γέμιση να πήξει καλά.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης