Γιαννιώτικη γαλατόπιτα
Γιαννιώτικη γαλατόπιτα
Ένα γλυκό επιδόρπιο για το αποκριάτικο τραπέζι και όχι μόνο...
1 ώρα n ΘΕΛΕΙ ΛΙΓΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
από τη Γεωργία Κοφινά
Υλικά για 20-24 κομμάτια:
Για την κρέμα:
2 λίτρα γάλα
2 φλιτζάνια ψιλό σιμιγδάλι
1 1/3 φλιτζάνι ζάχαρη
από τη Γεωργία Κοφινά
Υλικά για 20-24 κομμάτια:
Για την κρέμα:
2 λίτρα γάλα
2 φλιτζάνια ψιλό σιμιγδάλι
1 1/3 φλιτζάνι ζάχαρη
6 αβγά
1 κουτ. σούπας βούτυρο
1 βανίλια
Για τα φύλλα:
8 φύλλα κρούστας
3 κουτ. σούπας κανέλλα ανακατεμένη με 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
2/3 φλιτζανιού βούτυρο λιωμένο, για το άλειμμα των φύλλων
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food Styling: Tina Webb
Ζεσταίνετε το γάλα σε βαθιά κατσαρόλα και προσθέτετε το σιμιγδάλι σιγά σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει. Όταν πήξει το μίγμα το κατεβάζετε από τη φωτιά για να κρυώσει λίγο.
Χτυπάτε 4 αβγά με τη ζάχαρη και τις δύο κουταλιές σούπας βούτυρο μέχρι να γίνουν αφράτα, και προσθέτετε τη βανίλια. Προσθέτετε το μίγμα στο σιμιγδάλι, τμηματικά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια λεία, πηχτή κρέμα.
Ξαναβάζετε την κρέμα σε σιγανή φωτιά και την ανακατεύετε μέχρι να πήξει καλά.
Βουτυρώνετε ένα στενόμακρο ταψί και στρώνετε δύο φύλλα έτσι ώστε να εξέχουν από τα τοιχώματα του ταψιού, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με το λιωμένο βούτυρο.
Στρώνετε ένα τρίτο φύλλο, το αλείφετε με βούτυρο και το πασπαλίζετε με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και κανέλλα. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα, τη ζάχαρη και την κανέλλα.
Στρώνετε πάνω στα φύλλα την κρέμα και γυρίζετε τις άκρες που εξέχουν προς τα μέσα. Χτυπάτε τα άλλα 2 αβγά και περιχύνετε από πάνω την κρέμα.
Ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει από πάνω.
1 κουτ. σούπας βούτυρο
1 βανίλια
Για τα φύλλα:
8 φύλλα κρούστας
3 κουτ. σούπας κανέλλα ανακατεμένη με 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
2/3 φλιτζανιού βούτυρο λιωμένο, για το άλειμμα των φύλλων
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food Styling: Tina Webb
Ζεσταίνετε το γάλα σε βαθιά κατσαρόλα και προσθέτετε το σιμιγδάλι σιγά σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει. Όταν πήξει το μίγμα το κατεβάζετε από τη φωτιά για να κρυώσει λίγο.
Χτυπάτε 4 αβγά με τη ζάχαρη και τις δύο κουταλιές σούπας βούτυρο μέχρι να γίνουν αφράτα, και προσθέτετε τη βανίλια. Προσθέτετε το μίγμα στο σιμιγδάλι, τμηματικά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια λεία, πηχτή κρέμα.
Ξαναβάζετε την κρέμα σε σιγανή φωτιά και την ανακατεύετε μέχρι να πήξει καλά.
Βουτυρώνετε ένα στενόμακρο ταψί και στρώνετε δύο φύλλα έτσι ώστε να εξέχουν από τα τοιχώματα του ταψιού, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με το λιωμένο βούτυρο.
Στρώνετε ένα τρίτο φύλλο, το αλείφετε με βούτυρο και το πασπαλίζετε με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και κανέλλα. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα, τη ζάχαρη και την κανέλλα.
Στρώνετε πάνω στα φύλλα την κρέμα και γυρίζετε τις άκρες που εξέχουν προς τα μέσα. Χτυπάτε τα άλλα 2 αβγά και περιχύνετε από πάνω την κρέμα.
Ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει από πάνω.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα