Οι κάτοχοι των κινητών τηλεφώνων παρακολουθούνται μέσω… της μπαταρίας!

Οι κάτοχοι των κινητών τηλεφώνων παρακολουθούνται μέσω… της μπαταρίας!

Σκοπός αυτού του πρότυπου είναι να επιτρέπεται η εμφάνιση των sites ή των εφαρμογών όταν το κινητό βρίσκεται σε κατάσταση χαμηλής ισχύος

Οι κάτοχοι των κινητών τηλεφώνων παρακολουθούνται μέσω… της μπαταρίας!
Ένα ελάχιστα γνωστό πρότυπο web που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες ιστοσελίδων να γνωρίζουν πόσο διάρκεια ζωής μιας μπαταρίας κινητού τηλεφώνου έχει απομείνει στη συσκευή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση ενός smartphone. Η ανακάλυψη αυτή έγινε ένα χρόνο αφότου ερευνητές προστασίας των προσωπικών δεδομένων είχαν προειδοποιήσει ότι το πρότυπο μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό.

Η Διεπαφή Προγραμματισμού Εφαρμογών (API) που αφορά στην κατάσταση της μπαταρίας εισήχθη πριν περίπου ένα χρόνο στην HTML5, η οποία χρησιμοποιείται στην πλειονότητα των ιστοσελίδων και είχε ήδη ενσωματωθεί στον Firefox, τον Opera και τον Chrome μέχρι τον Αύγουστο του 2015. Το συγκεκριμένο πρότυπο επιτρέπει στους ιδιοκτήτες ιστοσελίδων να παρακολουθούν το ποσοστό στην ενέργεια της μπαταρίας που έχει απομείνει σε μια συσκευή κινητής τηλεφωνίας καθώς και το χρόνο που θα χρειαστεί για την επαναφόρτισή της, εάν αυτή συνδεθεί σε μια πηγή ενέργειας.

Σκοπός αυτού του πρότυπου είναι να επιτρέπεται η εμφάνιση των sites ή των εφαρμογών όταν το κινητό βρίσκεται σε κατάσταση χαμηλής ισχύος. Αμέσως μόλις έγινε διαθέσιμο αυτό το πρότυπο, ερευνητές ασφαλείας είχαν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση των χρηστών.

Δύο ερευνητές ασφαλείας του Πανεπιστημίου Πρίνστον απέδειξαν πρόσφατα ότι η ένδειξη της κατάστασης της μπαταρίας χρησιμοποιείται πλέον ευρέως για την παρακολούθηση και των εντοπισμό χρηστών. Εκτελώντας ένα ειδικά τροποποιημένο πρόγραμμα περιήγησης, ο Στίβ Ένγκελχαρντ και ο Αρβίν Ναραγιάναν ανακάλυψαν δύο script εντοπισμού τα οποία χρησιμοποιούσαν το API προκειμένου να εντοπίσουν κάποια συγκεκριμένη συσκευή, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να την εντοπίζουν συνεχώς και σε πολλαπλά περιβάλλοντα.

Το γεγονός αυτό είχε επισημάνει μετά από έρευνα το 2015 ο ερευνητής Λούκας Όλετζνικ και είχε αποστείλει την έκθεσή του στο αρμόδιο όργανο που ασχολείται με τα πρότυπα του Διαδικτύου προειδοποιώντας για τις ενδεχόμενες συνέπειες. Ωστόσο, το API συνεχίζει να υπάρχει καθώς και η δυνατότητα κατάχρησής του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης