Αλήθειες και μύθοι γύρω από την οστεοπόρωση

Αλήθειες και μύθοι γύρω από την οστεοπόρωση

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Οστεοπόρωσης στις 20 Οκτωβρίου - Απαντήσεις από τον ρευματολόγο Διευθυντή Κέντρων Οστεοπόρωσης, Αχιλλέα Ε. Γεωργιάδη

Αλήθειες και μύθοι γύρω από την οστεοπόρωση

Η Οστεοπόρωση είναι μια νέα νόσος για την Ιατρική. «Αρχισε να μελετάται εδώ και 40 περίπου χρόνια και αναπτύχθηκε εντυπωσιακά τόσο από πλευράς παθογένειας, όσο και από πλευρά θεραπευτικής, από την στιγμή που μπορέσαμε να μετράμε, έστω και έμμεσα, την πυκνότητα των οστών με τα ειδικά μηχανήματα που ονομάζονται οστικά πυκνόμετρα. Οστεοπόρωση σημαίνει κάταγμα, όπως υπέρταση σημαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο και χοληστερίνη σημαίνει καρδιακό έμφραγμα. Η Οστεοπόρωση δεν προκαλεί μόνο πόνους και παραμορφώσεις, προκαλεί περισσότερους θανάτους από όσους ο καρκίνος του μαστού και των ωοθηκών αθροιστικά.» όπως μας ενημερώνει ο  Ρευματολόγος Διευθυντής Κέντρων Οστεοπόρωσης  Αχιλλέας Ε. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως «Δυστυχώς, όπως και για άλλες παθήσεις, έτσι και για την Οστεοπόρωση, διαδίδονται πολλά, που δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια και το μόνο που προκαλούν είναι μια σύγχυση με αποτέλεσμα ανεπαρκή πρόληψη, λανθασμένη διάγνωση και αναποτελεσματική θεραπεία.

Τα παραδείγματα είναι πολλά, ας αναφέρουμε μερικά:

1) Η Οστεοπόρωση δεν προλαμβάνεται γιατί είναι κληρονομική νόσος! 
Λάθος. Με σωστή διατροφή και επαρκή κινητικότητα, το άτομο που έχει κληρονομικότητα, μπορεί να φθάσει στην εμμηνόπαυση με μια οστική μάζα που εάν είναι προβληματική, η χορήγηση των ειδικών οστεοπορωτικών φαρμάκων να του την βελτιώσουν και να αποφύγει το κάταγμα για όλη του την ζωή.

Κλείσιμο
2) Η Οστεοπόρωση δεν θεραπεύεται!
Λάθος. Υπάρχουν πολλά άτομα που εάν λάβουν την σωστή θεραπεία για κάποιο χρονικό διάστημα, τότε η μειωμένη οστική τους μάζα επανέρχεται σε ασφαλή επίπεδα και μπορούν να διακόψουν την θεραπεία, με μόνη υποχρέωση τους τον έλεγχο της οστικής μάζας τους κάθε χρόνο.

3) Η μέτρηση της οστικής μάζας γίνεται σε μία περιοχή!
Λάθος. Παρόλα όσο γράφονται και λέγονται από τους επίσημους και ανεπίσημους φορείς, για οικονομικούς κυρίως λόγους, η μέτρηση της οστικής μάζας πρέπει να γίνεται σε δύο περιοχές, στη σπονδυλική στήλη και στην περιοχή του ισχίου. Η δομή του οστού διαφέρει στις δύο αυτές περιοχές, φθείρεται με τον χρόνο με διαφορετική ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που διαθέτουμε είναι διαφορετική στην κάθε περιοχή. Ακόμη πολλές φορές η μια περιοχή δεν θέλει θεραπεία , ενώ η άλλη θέλει. Είναι σαν να κάνουμε μαστογραφία μόνο στον ένα μαστό και να λέμε ότι η γυναίκα είναι φυσιολογική εάν δεν βρούμε κάτι!

4) Ολες οι γυναίκες χρειάζεται να λαμβάνουν ασβέστιο και βιταμίνη D για να αποφύγουν την Οστεοπόρωση!
Λάθος. Aσβέστιο και βιταμίνη D χρειάζεται να λαμβάνουν όσες πάσχουν α) από κάποιου βαθμού οστεοπενία, β) από Οστεοπόρωση και γ) όσες λαμβάνουν αντιοστεοπορωτική θεραπεία. Ολες οι άλλες δεν χρειάζεται να λαμβάνουν θεραπεία με ασβέστιο και βιταμίνη D. Ισως αυτός είναι και ο λόγος που καθημερινά διαβάζουμε αντιφατικά άρθρα για την χρησιμότητα του ασβεστίου και της βιταμίνης D στον οργανισμό. Οσοι είναι σκεπτικιστές ας μετρήσουν την βιταμίνη D στο αίμα τους χειμωνιάτικους μήνες, εάν είναι μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια, δεν χρειάζονται επιπλέον βιταμίνη D. 

5) Τα φάρμακα της Οστεοπόρωσης δεν είναι αποτελεσματικά!
Λάθος. Τα φάρμακα της Οστεοπόρωσης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά, το πρόβλημα είναι οι ασθενείς. Σύμφωνα με τις στατιστικές ούτε οι μισοί από τους ασθενείς που πάσχουν από Οστεοπόρωση και έχουν τοποθετηθεί σε θεραπεία, δεν λαμβάνουν σωστά τα φάρμακά τους. Οι περισσότεροι μετά από ένα χρόνο θεραπείας συνεχίζουν να λαμβάνουν τα φάρμακά τους όποτε και όπως τους αρέσει. Το πρόβλημα δεν είναι Ελληνικό, είναι παγκόσμιο.

Νομίζω ότι κάποια στιγμή πρέπει και εμείς οι γιατροί να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και όχι να αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς μας σαν ανεύθυνα παιδιά. Επειδή πιστεύω, ότι για διάφορους λόγους η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει στο προσεχές μέλλον, προτείνω μέχρι τότε, κάτω από κάθε συνταγή μας, να τυπώσουμε την φράση: «Στερνή μου γνώση να σ’είχα πρώτα».» καταλήγει ο κ. Γεωργιάδης. 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης