Eίναι το οικονομικό δίχτυ που μας προστατεύει από τις πλημμύρες και τις φωτιές αλλά και ένας σημαντικός σύμμαχος για την προσαρμογή μας στις νέες κλιματικές και περιβαλλοντικές συνθήκες.
Η κατανάλωση ψαριών μειώνει τους πόνους της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
Η κατανάλωση ψαριών μειώνει τους πόνους της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
Όσα περισσότερα ψάρια τρώει ένας ασθενής, τόσο εξασθενούν τα συμπτώματα της νόσου, σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ κάποιο όφελος υπάρχει ακόμη και με την κατανάλωση ψαριών μόνο μια φορά την εβδομάδα
Οι άνθρωποι με ρευματοειδή αρθρίτιδα που τρώνε ψάρι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, έχουν λιγότερες φλεγμονές και πόνους στις αρθρώσεις τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Όσα περισσότερα ψάρια τρώει ένας ασθενής, τόσο εξασθενούν τα συμπτώματα της νόσου, σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ κάποιο όφελος υπάρχει ακόμη και με την κατανάλωση ψαριών μόνο μια φορά την εβδομάδα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη ρευματολόγο δρα Σάρα Τεντέσκι του Νοσοκομείου Brigham & Women's της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα αρθρίτιδας "Arthritis Care & Research", σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», μελέτησαν 176 ασθενείς, συσχετίζοντας την πορεία της νόσου με τη διατροφή καθενός ατόμου.
Η ευεργετική επίδραση των ψαριών αποδίδεται κυρίως στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που περιέχουν, ιδίως ορισμένα είδη ψαριών όπως ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες.
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων με ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσει στην περίπτωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αλλά η νέα μελέτη δείχνει ότι το όφελος είναι ακόμη μεγαλύτερο αν κανείς καταναλώνει φρέσκα ψάρια.
Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι με τα ψάρια επιτυγχάνεται περίπου το ένα τρίτο της βελτίωσης που επιφέρουν τα συνήθη φάρμακα για τη νόσο όπως η μεθοτρεξάτη.
Όσα περισσότερα ψάρια τρώει ένας ασθενής, τόσο εξασθενούν τα συμπτώματα της νόσου, σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ κάποιο όφελος υπάρχει ακόμη και με την κατανάλωση ψαριών μόνο μια φορά την εβδομάδα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη ρευματολόγο δρα Σάρα Τεντέσκι του Νοσοκομείου Brigham & Women's της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα αρθρίτιδας "Arthritis Care & Research", σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», μελέτησαν 176 ασθενείς, συσχετίζοντας την πορεία της νόσου με τη διατροφή καθενός ατόμου.
Η ευεργετική επίδραση των ψαριών αποδίδεται κυρίως στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που περιέχουν, ιδίως ορισμένα είδη ψαριών όπως ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες.
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων με ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσει στην περίπτωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αλλά η νέα μελέτη δείχνει ότι το όφελος είναι ακόμη μεγαλύτερο αν κανείς καταναλώνει φρέσκα ψάρια.
Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι με τα ψάρια επιτυγχάνεται περίπου το ένα τρίτο της βελτίωσης που επιφέρουν τα συνήθη φάρμακα για τη νόσο όπως η μεθοτρεξάτη.
«Με αυτόν τον βαθμό βελτίωσης, γενικά περιμένουμε ότι ο ασθενής θα νοιώσει σημαντικά καλύτερα», δήλωσε η Τεντέσκι, η οποία πρόσθεσε ότι «το ψάρι αποτελεί έξυπνη επιλογή, είτε έχει κανείς αρθρίτιδα είτε όχι».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα