Διεθνής ανησυχία μετά το πραξικόπημα στην Αίγυπτο

Διεθνής ανησυχία μετά το πραξικόπημα στην Αίγυπτο

Συμπλοκές με τραυματίες σε πολλές πόλεις 
- Συνελήφθη ο επικεφαλής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενώ διατάχθηκε έρευνα σε βάρος του Μόρσι 
- Πιθανός πρωθυπουργός ο Ελ Μπαραντέι
-Τι δήλωσαν Ουάσινγκτον, Μόσχα και ΟΗΕ
-Σε διαδηλώσεις καλούν οι ισλαμιστές

Διεθνής ανησυχία μετά το πραξικόπημα στην Αίγυπτο
Την ώρα που νέος πρόεδρος της Αιγύπτου ορκίστηκε ο πρόεδρος του αιγυπτιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου Άντλι Μανσούρ, η Αίγυπτος βρίσκεται στα πρόθυρα του χάους και η Διεθνής κοινότητα παρακολουθεί προβληματισμένη τις ραγδαίες εξελίξεις.

O στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σισί, σε διάγγελμα, προς τον αιγυπτιακό λαό, ανακοίνωσε ότι ο Μοχάμεντ Μόρσι δεν είναι πια Πρόεδρος της χώρας.

Από το βράδυ της Τετάρτης λοιπόν ο αιγυπτιακός στρατός έχει αναλάβει τα ηνία της χώρας και η παρουσία του είναι έντονη στους δρόμους του Καΐρου και άλλων αιγυπτιακών πόλεων.

Τώρα ο φόβος του εμφυλίου είναι ακόμη πιο έντονος με τα επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές του Μόρσι και τις αρχές να συνεχίζονται.

Μάλιστα, το μεσημέρι της Πέμπτης υπήρξαν πληροφορίες για τραυματίες και επεισόδια με πυροβολισμούς έξω από το Πανεπιστήμιο του Καίρου.

Ωστόσο σε πολλά σημεία της πόλης, οι οργισμένοι οπαδοί του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου προχώρησαν σε καθιστικές διαμαρτυρίες, κάνοντας λόγο για προδοσία των δημοκρατικών διαδικασιών.

Σε διαμαρτυρίες καλούν οι ισλαμιστές

Η συμμαχία των ισλαμιστικών κομμάτων της Αιγύπτου, «Εθνική Συμμαχία για την Υποστήριξη της Νομιμότητας» κάλεσε την Πέμπτη το απόγευμα σε πανεθνική διαμαρτυρία για την Παρασκευή, μετά το τέλος της προσευχής, κατά της εμπλοκής του στρατού στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Η κινητοποίηση ονομάστηκε «Παρασκευή της Απόρριψης» και έρχεται ως πρώτη δοκιμασία της δύναμης των Αδελφών Μουσουλμάνων στη μετά Μόρσι εποχή, αλλά και της στάσης που προτίθεται να κρατήσει ο στρατός απέναντί τους.

Κλείσιμο
Σημερινή φωτογραφία από το Κάιρο που αναρτήθηκε στο Twitter


Ο Μόρσι είναι υπό κράτηση από το βράδυ της Τετάρτης, ενώ συνελήφθησαν επίσης ο επικεφαλής των Αδελφών Μουσουλμάνων, Μοχάμεντ Μπάντι, και ο υπαρχηγός, Χαΐράτ ελ-Σατέρ.

Μάλιστα έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για περίπου 300 ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων, ενώ έχει ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του Μόρσι και 15 στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας  που κατηγορούνται ότι προσέβαλαν το δικαστικό σώμα.



Πάντως, στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ανάληψη καθηκόντων, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου Αντλί Μανσούρ τεινε χείρα φιλίας και στους Αδελφούς Μουσουλμάνους λέγοντας ότι «είναι και αυτοί μέρος του λαού». Κανένας, είπε ακόμη, «δεν αποκλείεται, αν δεχτούν την πρόσκληση ευπρόσδεκτοι να βοηθήσουν να οικοδομήσουν το έθνος».

Πιθανότερος επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης ο ΕλΜπαραντέι

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές στην Αίγυπτο, ο Ελ Μπαραντέι θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος για να ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης.

«Ο ΕλΜπαραντέι είναι η πρώτη μας επιλογή», είπε μια πηγή προσκείμενη στην ηγεσία των ένοπλων δυνάμεων, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της λεπτής φύσης της κατάστασης.

«Είναι μια διεθνής φυσιογνωμία, δημοφιλής μεταξύ των νέων ανθρώπων και πιστεύει σε μια δημοκρατία που θα περιλαμβάνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Είναι επίσης δημοφιλής μεταξύ ορισμένων ισλαμιστικών οργανώσεων», είπε η πηγή αυτή.



Σύμφωνα με πολιτικές πηγές ο ΕλΜπαραντέι, ο οποίος είχε βραβευτεί με Νόμπελ Ειρήνης για το έργο του στην IAEA, είναι επίσης μια αποδεκτή προσωπικότητα για τις δυτικές κυβερνήσεις, που έχουν αποφύγει ως τώρα να χαρακτηρίσουν ρητά την απομάκρυνση της κυβέρνησης του Μοχάμεντ Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στρατιωτικό πραξικόπημα.



Πηγές είπαν επίσης ότι άλλα πρόσωπα που ενδέχεται να αναλάβουν την ηγεσία της μεταβατικής κυβέρνησης είναι ο βετεράνος πολιτικός και πρώην πρωθυπουργός Γκαμάλ αλ Γκανζούρι, που είχε ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης και το 2011-2012 μετά την εξέγερση που είχε ανατρέψει τον Χόσνι Μουμπάρακ, και ο Φαρούκ Ελ Όκνταχ, πρώην διοικητής της αιγυπτιακής κεντρικής τράπεζας.





Πάντως, η κύρια συμμαχία φιλελεύθερων και αριστερών κομμάτων της Αιγύπτου, το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, ανακοίνωσε ότι αντιτίθεται στον αποκλεισμό των ισλαμιστικών κομμάτων από την πολιτική ζωή.

«Επιβεβαιώσαμε την ισχυρή μας πεποίθηση ότι είναι δικαίωμα όλων των πολιτικών οργανώσεων να εκφράζουν τις απόψεις τους ελεύθερα και να σχηματίζουν τα δικά τους πολιτικά κόμματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Μέτωπο. «Απορρίπτουμε πλήρως τον αποκλεισμό οποιουδήποτε κόμματος, ιδίως των ισλαμικών πολιτικών οργανώσεων», πρόσθεσε η ίδια οργάνωση.




«Αυτό του οποίου γίνεται μάρτυρας η Αίγυπτος σήμερα δεν είναι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα καθ' οιονδήποτε τρόπο. Ήταν μια απαραίτητη απόφαση που έλαβε η ηγεσία των ένοπλων δυνάμεων για να προστατεύσει την δημοκρατία, να προασπίσει την ενότητα και την ακεραιότητα της χώρας, να αποκαταστήσει την σταθερότητα», πρόσθεσε.

Αντιδράσεις αλλά και συγχαρητήρια

Πάντως, η Διεθνής κοινότητα παρακολουθεί προβληματισμένη τις εξελίξεις.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως είναι βαθιά ανήσυχος για την εξέλιξη της κατάστασης στη μεγαλύτερη από τις αραβικές χώρες, στην οποία οι ΗΠΑ προσφέρουν σημαντική στρατιωτική βοήθεια.

Bέβαια, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Κάμελ Αμρ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τζον Κέρι, διαβεβαίωσε τον Αμερικανό ομόλογό του ότι η ανατροπή του  προέδρου Μόρσι δεν ήταν στρατιωτικό πραξικόπημα, αλλά η απόλυτη επιθυμία του λαού.

«Δεν υπάρχει κανένας πολιτικός ρόλος, για τον στρατό (...) Αυτό έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. Η αμερικανική πλευρά αποτελεί έναν στρατηγικής σημασίας εταίρο για την Αίγυπτο και η ευημερία της Αιγύπτου είναι σημαντική γι' αυτούς», σημείωσε ο Αμρ.

Έντονη ήταν και η αντίδραση της Γερμανίας. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, έκανε λόγο για μια σοβαρή αποτυχία για τη δημοκρατία στην Αίγυπτο και όπως είπε: «Επείγει για την Ευρώπη να επανέλθει όσο το δυνατόν γρηγορότερα στη συνταγματική τάξη».

Να γίνει «ό,τι είναι δυνατόν» για να αποκατασταθεί η δημοκρατική διαδικασία στην Αίγυπτο κάλεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, από την Τυνησία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί ρητά σε πραξικόπημα, περιοριζόμενος να μιλήσει περί αναστολής της δημοκρατικής διαδικασίας.

Την αβεβαιότητά της για την τύχη του Μοχάμεντ Μόρσι εξέφρασε από την πλευρά της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων η Άστον κάλεσε να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματά του, αποφεύγοντας πάντως να χαρακτηρίσει πραξικόπημα την ανατροπή του από το στρατό.

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, την ανατροπή του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από το στρατό, την οποία χαρακτήρισε στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν ζήτησε να επανέλθει στην εξουσία το συντομότερο δυνατόν μια πολιτική κυβέρνηση, αντανακλώντας τις προσδοκίες του λαού. Πρόσθεσε πως μια πολιτική λύση θα πρέπει να ενώνει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων.

Η Κίνα δήλωσε πως σέβεται την επιλογή του αιγυπτιακού λαού και κάλεσε επίσης σε διάλογο και συμφιλίωση.

Η Ρωσία κάλεσε από την πλευρά της όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Αιγύπτου να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να τοποθετηθούν εντός του δημοκρατικού πλαισίου, χωρίς βία και με σεβασμό των συμφερόντων όλων των στρωμάτων και όλων των θρησκευμάτων της αιγυπτιακής κοινωνίας, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

Πραξικόπημα κατήγγειλε το ισλαμικό κυβερνών κόμμα της Τυνησίας που ανήλθε στην εξουσία με τρόπο ανάλογο της Αδελφότητας μετά τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης που ανέτρεψαν τα απολυταρχικά καθεστώτα -πρώτα της Τυνησίας και έπειτα της Αιγύπτου.

Την ίδια ώρα, ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου, έλαβε συγχαρητήρια από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος στο μήνυμά του, εμφανίζεται επαινετικός για το ρόλο του στρατού στην προσπάθεια αποφυγής της αιματοχυσίας.

Ακόμη και το Κατάρ, η μόνη χώρα του Κόλπου που στήριζε την Αδελφότητα, άλλαξε πορεία πλεύσης και καλωσόρισε το νέο πρόεδρο της Αιγύπτου, προφανώς για να σώσει το διπλωματικό της προφίλ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης