ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Η Κομισιόν βάζει τέλος στις χρεώσεις roaming

Η Κομισιόν βάζει τέλος στις χρεώσεις roaming

Οι χρεώσεις για κλήσεις σε κινητά στην ΕΕ δεν θα ξεπερνούν τα 0,19 ευρώ -χωρίς ΦΠΑ- ανά λεπτό, ενώ το κόστος των διασυνοριακών κλήσεων στην Ευρώπη θα έχει ως ανώτατο όριο την τιμή των υπεραστικών κλήσεων

Η Κομισιόν βάζει τέλος στις χρεώσεις roaming
Το σχέδιο για την κατάργηση του roaming πρότεινε επίσημα σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία θέλει να βάλει «φρένο» σε όλες τις εισερχόμενες χρεώσεις στα ταξίδια εντός της ΕΕ από την 1η Ιουλίου 2014.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η δέσμη νομοθετικών μέτρων «συνδεδεμένη ήπειρος», την οποία ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με την ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης το 2013, όταν εγκριθεί, θα μειώσει το κόστος για τους καταναλωτές, θα περιορίσει τη γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις και θα δημιουργήσει μια σειρά νέων δικαιωμάτων τόσο για τους χρήστες όσο και για τους παρόχους υπηρεσιών, ώστε η Ευρώπη να ξαναγίνει πρωτοπόρος στην παγκόσμια ψηφιακή τεχνολογία.

Κλείσιμο
Οι χρεώσεις για κλήσεις σε κινητά στην ΕΕ δεν θα ξεπερνούν τα 0,19 ευρώ -χωρίς ΦΠΑ- ανά λεπτό, ενώ το κόστος των διασυνοριακών κλήσεων στην Ευρώπη θα έχει ως ανώτατο όριο την τιμή των υπεραστικών κλήσεων. Κατά τον καθορισμό των τιμών, οι εταιρείες θα μπορούν να καλύπτουν αντικειμενικά αιτιολογημένα κόστη, αλλά τα αυθαίρετα κέρδη από τις κλήσεις στο εσωτερικό της ΕΕ θα καταργηθούν.

Πάντως, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν και επίτροπο για το Ψηφιακό Θεματολόγιο κυρία Νέιλι Κρους, το εν λόγω σχέδιο θα έχει νικητές και χαμένους αλλά οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα έχουν την δυνατότητα επιλογής μεταξύ δύο βασικών εναλλακτικών προτάσεων στα πακέτα συμβολαίων που προσφέρουν στους πελάτες τους.

Οι εταιρείες θα έχουν την επιλογή είτε, πρώτον, να προσφέρουν πακέτα τηλεφωνίας που θα ισχύουν παντού στην Ευρωπαϊκή Ένωση («περιαγωγή σαν στο σπίτι σας»), η τιμή των οποίων θα καθορίζεται από τον εγχώριο ανταγωνισμό, είτε, δεύτερον, να επιτρέπουν στους πελάτες τους να επιλέγουν διαφορετικό πάροχο για την περιαγωγή ο οποίος θα προσφέρει φθηνότερες τιμές (χωρίς να απαιτείται η αγορά νέας κάρτας SIM). Το μέτρο αυτό βασίζεται στον κανονισμό του 2012 για την περιαγωγή, ο οποίος επιβάλλει στους φορείς εκμετάλλευσης μειώσεις της τιμής χονδρικής κατά 67% για τα δεδομένα μέχρι τον Ιούλιο του 2014.

Επίσης, η παρεμπόδιση και ο περιορισμός της πρόσβασης σε διαδικτυακό περιεχόμενο θα απαγορευτούν, ενώ θα δοθεί στους χρήστες πρόσβαση σε πλήρες και ανοιχτό διαδίκτυο ανεξάρτητα από το κόστος ή την ταχύτητα του πακέτου συνδρομής τους. Οι εταιρείες θα εξακολουθήσουν να παρέχουν «εξειδικευμένες υπηρεσίες» εγγυημένης ποιότητας (όπως βίντεο κατόπιν παραγγελίας, εφαρμογές όπως συστήματα ιατρικής απεικόνισης υψηλής ευκρίνειας, εικονικά χειρουργεία, ή εφαρμογές υπολογιστικού νέφους έντασης δεδομένων που είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις), εφόσον αυτές δεν επηρεάζουν τις διαδικτυακές ταχύτητες που οι εν λόγω εταιρείες έχουν υποσχεθεί σε άλλους πελάτες. Οι καταναλωτές θα δικαιούνται να ελέγχουν εάν έχουν τις διαδικτυακές ταχύτητες για τις οποίες πληρώνουν και να καταγγέλλουν το συμβόλαιό τους αν οι σχετικές δεσμεύσεις δεν τηρούνται.

Η εικόνα που ανήρτησε σήμερα στο Twitter η Κομισιόν


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης