Ξεκινά σήμερα η δίκη του Μοχάμεντ Μόρσι

Ξεκινά σήμερα η δίκη του Μοχάμεντ Μόρσι

Αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη μετά από τη σύντομη γεύση της εξουσίας - Ο γιος ενός αγρότη που έφτασε στον προεδρικό θώκο από σύμπτωση

Ξεκινά σήμερα η δίκη του Μοχάμεντ Μόρσι
Η δίκη, του έκπτωτου ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι ξεκινά σήμερα και θεωρείται «δοκιμή» όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πλευράς της μεταβατικής κυβέρνησης αλλά και κομβικό πολιτικό σημείο για την χώρα. Οι κορυφαίοι ηγέτες της Αδελφότητας επίσης συνελήφθησαν.

Όταν ο ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μόρσι έβγαινε από τις αιγυπτιακές φυλακές κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών του Χόσνι Μουμπάρακ στην εξουσία το 2011, προσωπικά δεν θα φανταζόταν ότι θα κατέληγε στη φυλακή και πάλι. Λιγότερο από τρία χρόνια αργότερα, η δίκη του έκπτωτου προέδρου για υποκίνηση της βίας , η οποία ξεκινά τη Δευτέρα, θα μπορούσε να τον κρατήσει στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής του.
Μετά από δεκαετίες καταπίεσης, η Μουσουλμανική Αδελφότητα κέρδισε τις εκλογές που έγιναν αφότου η λαϊκή εξέγερση ανέτρεψε τον Μουμπάρακ το 2011, φέρνοντας τον Μόρσι στην εξουσία. Η νίκη του ισλαμιστή πολιτικού μηχανικού με σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις πρώτες ελεύθερες προεδρικές εκλογές της χώρας, έσπασε μια παράδοση κυριαρχίας από τις ένοπλες δυνάμεις, από όπου είτε προερχόταν, είτε υποστηριζόταν ο κάθε Αιγύπτιος ηγέτης μετά την ανατροπή της μοναρχίας το 1952.

Όμως η ευφορία για το τέλος της εποχής των προέδρων που κυβερνούσαν τη χώρα σαν τους Φαραώ δεν κράτησε πολύ. Ο Μόρσι υποσχέθηκε μια μετριοπαθή ισλαμική ατζέντα που θα οδηγούσε την Αίγυπτο σε μια νέα δημοκρατική εποχή, όπου μια κυβέρνηση διαφάνειας θα αντικαθιστούσε την απολυταρχία, θα σέβονταν τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα αναβίωνε τις τύχες ενός ισχυρού αραβικού κράτους, το οποίο για καιρό ήταν σε κατάσταση παρακμής..
Αντ 'αυτού , εκατομμύρια πολίτες τον κατηγόρησαν για σφετερισμό εξουσιών, για επιβολή της συντηρητικής Αδελφότητας του Ισλάμ, καθώς επίσης για κακή διαχείριση της οικονομίας, κατηγορίες που ο ίδιος ποτέ δεν αποδέχτηκε.

Ο γιος ενός αγρότη έφτασε στον προεδρικό θώκο από καθαρή σύμπτωση καθότι την τελευταία στιγμή κατέπεσε η υποψηφιότητα του εκατομμυριούχου επιχειρηματία Χαιράτ αλ-Σατέρ που ήταν ο αρχικός εκλεκτός της ομάδας των ισλαμιστών. Ο Μόρσι είναι πολιτικός μηχανικός και καθηγητής με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Έχει ζήσει όπως ο ίδιος έχει πει μια απλή παιδική ηλικία σε ένα χωριό στο Δέλτα του Νείλου στην επαρχία Σαρκίγια, υπενθυμίζοντας πως η μητέρα του τον δίδαξε την προσευχή και το Κοράνι.
Κλείσιμο

Ανερχόμενος στην εξουσία, ο Μόρσι έκανε το λάθος να εμφανιστεί ως «καρδινάλιος» της αιγυπτιακής πολιτικής, ως ένας αποξενωμένος ηγέτης από το στρατό. Ο επικεφαλής του στρατού, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ - Σίσι που όρκισε τον Μόρσι ήταν αυτός που τον καθαίρεσε με μια ενέργεια που από πολλούς έχει χαρακτηριστεί καθαρό πραξικόπημα.
Ένα κίνημα της νεολαίας με την ονομασία Ταμαρούντ που στα αραβικά σημαίνει « εξέγερση » ξεκίνησε την «ανίχνευση» για την μετέπειτα μαζική δυσαρέσκεια που εκφράστηκε στους δρόμους της Αιγύπτου κατά του Μόρσι. Τελικά εκατομμύρια βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας από τον ισλαμιστή πρόεδρο να παραιτηθεί.

Ο Σίσι ο οποίος ήταν επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών του Μουμπάρακ , εμφανίστηκε στην τηλεόραση στις 3 Ιουλίου για να ανακοινώσει το τέλος της «προβληματικής προεδρίας» του Μόρσι και τα σχέδια του για τις εκλογές. Την πτώση του Μόρσι ακολούθησαν εκτεταμένες πολύμηνες και πολύνεκρες - με χιλιάδες θύματα- συγκρούσεις των οπαδών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας με τις δυνάμεις καταστολής. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης