Πετρελαιοκηλίδα μεταξύ Μαλαισίας και Βιετνάμ, ένδειξη ότι το Boeing συνετρίβη στη θάλασσα

Πετρελαιοκηλίδα μεταξύ Μαλαισίας και Βιετνάμ, ένδειξη ότι το Boeing συνετρίβη στη θάλασσα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης, λένε Αμερικανοί μετά την αποκάλυψη ότι επιβάτες ταξίδευαν με κλεμμένα διαβατήρια - Κίνα, Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη και Μαλαισία αναζητούν τα ίχνη του αεροσκάφους - Εξανεμίζονται οι πιθανότητες να έχουν σωθεί οι 239 επιβαίνοντες - Με καθυστέρηση 8 ωρών ξεκίνησε η επιχείρηση εντοπισμού των αγνοούμενων

Πετρελαιοκηλίδα μεταξύ Μαλαισίας και Βιετνάμ, ένδειξη ότι το Boeing συνετρίβη στη θάλασσα
Κηλίδες καυσίμων που εκτείνονται σε μια περιοχή περίπου 12 ναυτικών μιλίων εντοπίστηκαν, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μεταξύ Μαλαισίας και Βιετνάμ, ένδειξη ότι το Boeing συνετρίβη στη θάλασσα.

Ειδικότερα, αεροσκάφος του βιετναμέζικου Ναυτικού ανακάλυψε μια μεγάλη πετρελαιοκηλίδα περίπου 20 χιλιομέτρων. Οι έρευνες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς», αναφέρει ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας του Βιετνάμ, Lai Xuan Thanh. Ο ίδιος είπε ότι δεν γνωρίζει αν η κηλίδα ήταν πιο κοντά στην πλευρά της Μαλαισίας ή του Βιετνάμ, από την είσοδο στον κόλπο της Ταϊλάνδης.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το αμερικανικό Πεντάγωνο, οι ΗΠΑ στέλνουν στην περιοχή ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού και ένα ειδικό αεροπλάνο, για να ενισχύσουν τις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους.

Το πλοίο «USS Pinckney» έχει κάνει εκπαιδευτικές ασκήσεις ασφάλειας στη θάλασσα της Νότιας Κίνας και θα βρίσκεται εκεί σε λιγότερο από 24 ώρες. Μεταφέρει δύο ελικόπτερα διάσωσης. Το ειδικό αεροσκάφος θα φτάσει στην περιοχή από την Ιαπωνία.

Οι τελευταίες συντεταγμένες δείχνουν ότι το Boeing ήταν κοντά στο μέσο των δύο χωρών, όταν το αεροπλάνο φαίνεται να ήταν σε σταθερή πτήση σε ύψος 35.000 ποδών.
Κλείσιμο


Θρίλερ με κλεμμένα διαβατήρια

Σενάρια περί ενδεχόμενης αεροπειρατείας πυροδοτεί η είδηση ότι τουλάχιστον δύο εκ των επιβατών στην πτήση της Malaysian ταξίδευαν με κλεμμένα διαβατήρια.
Αυτή την ώρα έχει επιβεβαιωθεί ότι δύο επιβάτες, ένας εκ των οποίων ταξίδευε με ιταλικό και ακόμη ένας που είχε επιβιβαστεί με αυστριακό διαβατήριο, χρησιμοποιούσαν κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα και συνεπώς η ταυτότητά τους αυτή την ώρα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα το μεσημέρι του Σαββάτου, ένας εκ των 227 επιβαινόντων στην μοιραία πτήση MH370 της Malaysian Airlines, ταξίδευε με κλεμμένο αυστριακό διαβατήριο. Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο 37χρονος Ιταλός Λουίτζι Μαράλντι, ακόμη ένας εκ των υποτιθέμενων επιβατών στην μοιραία πτήση, δεν πέταξε ποτέ με το Boeing 777-200. Ο Μαράλντι που κατάγεται από την πόλη της Τσεζένα, επικοινώνησε με τους συγγενείς του και τους είπε: «Είμαι ζωντανός, είμαι στην Ταϊλάνδη!». Το όνομα του 37χρονου Μαράλντι ήταν στην λίστα με τους 239 επιβαίνοντες της πτήσης MH370 που έδωσε στη δημοσιότητα η Malaysian Airlines. Ωστόσο ο ίδιος αλλά και οι ιταλικές αρχές, όπως μεταδίδεται από το πρακτορειο ειδήσεων ANSA, δεν επιβιβάστηκε ποτέ στο μοιραίο Boeing. Η ταυτότητα του ανθρώπου που ταξίδευε με το κλεμμένο διαβατήριο του Ιταλού Λουίτζι Μαράλντι είναι άγνωστη, το γεγονός ωστόσο δημιουργεί ερωτήματα και γεννά υποψίες.

Ο Μαράλντι είχε δηλώσει την κλοπή του διαβατηρίου του την 1η Αυγούστου του 2013.  

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN είναι αρκετοί οι επιβάτες που φαίνεται ότι ταξίδευαν με κλεμμένα διαβατήρια...

Περιπέτεια... τύπου Lost

Την σειρά Lost που έκανε πάταγο όταν προωτοέπαιξε πριν από χρόνια θυμίζει το μυστήριο που καλύπτει την πτήση MH370 των Malaysia Airlines. To Boeing Β777-200 που μεταφέρει 227 επιβάτες και 12 άτομα πλήρωμα αγνοείται από τις 02:40 π.μ. και ενώ είχε απογειωθεί περίπου 2 ώρες νωρίτερα (00:21 π.μ.) από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο.

Η Κίνα, άγνωστο για ποιο λόγο, ενημέρωσε με 8 ώρες καθυστέρηση ότι ο πύργος ελέγχου έχει χάσει επαφή με το αεροσκάφος, κάτι που ουσιαστικά εκμηδένισε τις πιθανότητες εξεύρεσης και έγκαιρης διάσωσης των επιβαινόντων σε περίπτωση βέβαια που υπήρχαν επιζώντες.

Από τη στιγμή που το Πεκίνο έδωσε σήμα ότι το αεροσκάφος αγνοείται έχουν τεθείσε συναγερμό οι αρχές τόσο της Κίνας και της Μαλαισίας, όσο και της Σιγκαπούρης, του Βιετνάμ και των Φιλιππίνων που έχουν αρχίσει να ξεψαχνίζουν ξηρά και θάλασσα ώστε να βρεθεί το Boeing.

H Μαλαισία έχει στείλει τέσσερα πλοία στην περιοχή καθώς και τρία ελικόπτερα, ενώ ο στρατός των Φιλιππίνων έστειλε τρία πολεμικά πλοία και ένα αεροσκάφος.

Μέχρι στιγμής οι αρχές όλως των εμπλεκομένων χωρών αποφεύγουν να παραδεχθούν το αναπόφευκτο, δηλαδή τη συντριβή του αεροσκάφους, καθώς δεν έχει προσγειωθεί σε κάποιο αεροδρόμιο και τα καύσιμα του αρκούσαν μόνο για 7 ώρες πτήσης.

Πριν από λίγη ώρα μάλιστα υπήρξε φημολογία ότι βρέθηκαν συντρίμμια στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Βιετνάμ και Μαλαισίας, αλλά δεν υπήρξε καμία επιβεβαίωση από τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες συνεχίζουν τις έρευνες. Λόγω της νύχτας που επικρατεί στην περιοχή οι αρχές αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις έρευνες από αέρος ανακαλώντας τα ελικόπτερ και τα αεροσκάφη, ενώ τα πλοία συνεχίζουν να ψάχνουν για συντρίμμια.

Δείτε τα ονόματα όλων των επιβαινόντων 


Φωτογραφία του μοιραίου Boeing 777-200ER της Malaysia Airlines το οποίο έχει εξαφανιστεί και οι 293 επιβαίνοντες αγνοούνται. Στη φωτογραφία που τραβήχτηκε το Δεκέμβριο του 2011, το Boeing τύπου 777-200ER απογειώνεται από το γαλλικό αεροδρόμιο Roissy-Charles de Gaulle

Η Malaysia Airlines ανακοίνωσε ότι μεταξύ των επιβατών βρίσκονται 153 Κινέζοι--ανάμεσά τους και ένα παιδί--38 Μαλαίοι, 12 Ινδονήσιοι, 6 Αυστραλοί, 4 Αμερικανοί (και ένα παιδί), 3 Γάλλοι, 2 Νεοζηλανδοί, 2 Ουκρανοί και 2 Καναδοί, ένας Ρώσος, ένας Ιταλός, ένας Ταϊβανέζος, ένας Ολλανδός και ένας Αυστριακός.

Την ίδια ώρα το αεροδρόμιο του Πεκίνου έχει πλημμυριστεί από συγγενείς και φίλους των 239 επιβαινόντων που αγωνιούν για την τύχη των ανθρώπων τους, χωρίς να μπορούν ακόμη να έχουν μια επίσημη απάντηση από τα χείλη των υπευθύνων.



Oι συγγενείς των κινέζων επιβατών της πτήσης κατηγόρησαν την εταιρεία ότι τους κρατάει στο σκοτάδι, ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης επίσης κατηγόρησαν την Malaysia Airlines για ανεπαρκή χειρισμό της κατάστασης.

Οι συγγενείς μεταφέρθηκαν σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο του Πεκίνου, οδηγήθηκαν σε ένα από τα δωμάτιά του και τους είπαν να αναμένουν πληροφορίες από την εταιρεία αλλά κανένας εκπρόσωπός της δεν εμφανίστηκε.

Τα βιετναμέζικα μέσα επικαλέστηκαν, στο μεταξύ, δηλώσεις ναυάρχου ότι το αεροπλάνο «θα μπορούσε να έχει συντριβεί στη θαλάσσια επικράτεια του Βιετνάμ», ενώ ο μαλαισιανός υπουργός Μεταφορών διέψευσε δημοσιεύματα ότι το Boeing βρέθηκε νότια βιετναμέζικου νησιού. «Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να εντοπίσουμε το αεροπλάνο. Κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι έχει ερευνηθεί κάθε πιθανό σημείο», τόνισε ο Χισαμουντίν Χουσεΐν στους δημοσιογράφους κοντά στο Διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ. Είπε επίσης ότι η μαλαισιανή στρατιωτική ανέμενε πληροφορίες από τους ομολόγους του Βιετνάμ.

Ανώτερος αξιωματούχος που επιβλέπει την επιχείρηση τόνισε  στο Reuters ότι μαλαισιανά πολεμικά σκάφη δεν εντόπισαν συντρίμμια πετώντας πάνω από την περιοχή στην βόρειο-ανατολική ακτή της χώρας, όπου η πτήση έδωσε τελευταία φορά στίγμα.


Mirror: Με κλεμμένο διαβατήριο ταξίδευε ένας επιβάτης

Νέα δεδομένα φαίνεται πως προκύπτουν μετά την αποκάλυψη της αγγλικής εφημερίδας Mirror πως ένας από τους επιβάτες της μοιραίας πτήσης είχε επιβιβαστεί με κλεμμένο διαβατήριο. 

Πρόκειται για τον επιβάτη με το όνομα Louis Maraldi, 37 ετών, του οποίου το όνομα ανακοινώθηκε μεταξύ των επιβαινόντων. Όμως, η ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν πριν από λίγο πως ένας Ιταλός πολίτης με τα στοιχεία αυτά είχε αναφέρει κλοπή του διαβατηρίου του τον περασμένο Αύγουστο και βέβαια δεν επέβαινε στο αεροσκάφος. Σύμφωνα με τους γονείς του που ειδοποίησαν τις αρχές, ο Luis Maraldi βρίσκεται στην Ταϊλάνδη και είναι καλά στην υγεία του.


Πρόεδρος Κίνας: Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας, ο πρόεδρος Xi Jinping έδωσε εντολή στους αξιωματούχους να εντείνουν τις επαφές τους με τους μαλαισιανούς ομολόγους τους και να να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξεύρεση του αεροσκάφους. Διέταξε μάλιστα το Υπουργείο Μεταφορών και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να ενισχύσουν τους ελέγχους για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των εγχώριων επιχειρήσεων.

"Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι. Η είδηση ​​είναι πολύ ανησυχητική», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi στους δημοσιογράφους στο Πεκίνο.

Ο Φουάντ Sharuji, αντιπρόεδρος των διαδικασιών ελέγχου στην Malaysia Airlines, δήλωσε στο CNN ότι το αεροπλάνο πετούσε σε ύψος 35.000 πόδια (10.670 μέτρα) και ότι οι πιλότοι δεν είχαν αναφέρει κανένα πρόβλημα.

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ραζάκ τόνισε σε δηλώσεις του: «Θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε για το αγνοούμενο αεροσκάφος για όσο χρειαστεί.Το Ναυτικό του Βιετνάμ δεν έχει εντοπίσει συντρίμμια».

Η Boeing μέσω του twitter έστειλε μήνυμα συμπαράστασης σε όλους τους επιβαίνοντες και τους συγγενείς τους.

Το χρονικό της μοιραίας πτήσης

Στο μεταξύ, σύγχυση επικρατεί σχετικά με το σημείο στο οποίο η πτήση έχασε επαφή. Σε δήλωσή του, ο διευθύνων σύμβουλος της Malaysian Airlines, Ahmad Jauhari Yahya, είπε ότι ήταν σε επαφή με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας για δύο ώρες περίπου από την απογείωση του αεροπλάνου, μέχρι ένα σημείο 120 ναυτικά μίλια στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της Μαλαισίας.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι υπήρξε λάθος. Η ιστοσελίδα παρακολούθησης πτήσεων Flight FlightAware έδειξε το αεροπλάνο να πετάει στα βορειοανατολικά πάνω από τη Μαλαισία μετά την απογείωση του και να ανεβαίνει στα 35.000 πόδια. Η πτήση εξαφανίστηκε από τις καταγραφές της ιστοσελίδας ένα λεπτό αργότερα, 20 λεπτά μετά την απογείωσή του.

Είκοσι λεπτά αργότερα, ενώ πετούσε πάνω από τη θάλασσα μεταξύ της Μαλαισίας και της πόλης Ho Chi Minh, το αεροπλάνο απέτυχε να επικοινωνήσει όπως ήταν προγραμματισμένο, σύμφωνα με έναν υπάλληλο στην Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Βιετνάμ (CAAV).

Σε ξεχωριστή δήλωση, ο Πτέραρχος Vo Van Tuan, αναπληρωτής επικεφαλής προσωπικού του βιετναμέζικου στρατού , δήλωσε ότι η πτήση «έχασε κάθε επαφή ένα λεπτό πριν την είσοδό του στον εναέριο χώρο του Βιετνάμ».

Τα μαύρα κουτιά στα αεροπλάνα είναι εξοπλισμένα με ηλεκτρονικούς φάρους που εκπέμπουν σήματα υπερήχων, ανιχνεύσιμα σε υποβρύχια και μπορεί, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, να ανιχνευθεί από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Αλλά αν παγιδευτεί βαθιά μέσα συντρίμμια ή μια υποβρύχια τάφρο, η αποτελεσματικότητα τίθεται εν αμφιβόλω.














Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης