Ομηρία στο Σίδνεϊ: Ιμάμης από το Ιράν ο δράστης που κρατούσε δεκάδες ομήρους

Ομηρία στο Σίδνεϊ: Ιμάμης από το Ιράν ο δράστης που κρατούσε δεκάδες ομήρους

Σκληροπυρηνικός Μουσουλμάνος κληρικός ο κακοποιός - Είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία της πρώην συζύγου του και είχε απασχολήσει την αστυνομία στο παρελθόν - Ο δράστης και ένας όμηρος νεκροί


Ομηρία στο Σίδνεϊ: Ιμάμης από το Ιράν ο δράστης που κρατούσε δεκάδες ομήρους
Ιμάμης από το Ιράν φέρεται να είναι ο δράστης της ομηρίας σε καφέ του Σίδνεϊ όπως υποστηρίζουν διεθνή δίκτυα.

Όπως αναφέρουν διεθνή δίκτυα, η αστυνομία επιβεβαιώνει πως η υπόθεση ομηρίας έληξε έπειτα από αρκετές ώρες αγωνίας, με τον δράστη να είναι νεκρός, ενώ τουλάχιστον τέσσερις είναι οι όμηροι που έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων μία γυναίκα. 

Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ένας από τους ομήρους έχει χάσει τη ζωή του και τρεις ακόμα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο δράστης ήταν ο 49χρονος Ιρανός Μαν Μαρόν Μονίς και ήταν σκληροπυρηνικός μουσουλμάνος κληρικός, ενώ είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις αστυνομικές δυνάμεις.

Κλείσιμο


Είχε κινήσει την προσοχή των τοπικών αρχών όταν προ ετών απέστειλε επιστολές μίσους στις οικογένειες νεκρών Αυστραλών στρατιωτών, ενώ πριν ένα χρόνο είχε κατηγορηθεί για συνέργεια στη δολοφονία της πρώην συζύγου του και μητέρα των δύο παιδιών του, Νολίν Χάισον Παλ, η οποία είχε βρεθεί νεκρή από επίθεση με μαχαίρι. Για το θάνατό της ωστόσο κρίθηκε ένοχη η πρώην σύντροφος του κληρικού, Αμιρά Ντρούντις.



Για την αποστολή «προσβλητικών επιστολών», τις οποίες είχε γράψει με τη βοήθειά της τότε συντρόφου του, είχε καταδικαστεί σε 300 ώρες κοινωνικής εργασίας.



Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα αυστραλιανών μέσων ενημέρωσης, οι επιστολές είχαν σταλεί στις οικογένειες του Λουκ Γουόρσλει και του Τζέισον Μαρκς, που σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν το 2007 και το 2008 αντίστοιχα, ενώ είχε στείλει και μία ακόμα στην οικογένεια του Κρεγκ Σέντζερ που είχε σκοτωθεί στη βομβιστική επίθεση του ξενοδοχείου Μάριοτ στην Τζακάρτα το 2007.



Σύμφωνα με τον ίδιο οι επιστολές αυτές ήταν η δική του εκδοχή «ενός καλαθιού με λουλούδια» και μίας «κάρτας συλλυπητηρίων».



Έγινε ευρύτερα γνωστός όταν ξεκίνησε καμπάνια μίσους για την παρουσία Αυστραλών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Το 2002 ο Μαν Μαρόν Μονίς είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση μίας γυναίκας στο Σίδνεϊ, την οποία προσέγγισε υποστηρίζοντας ότι είναι «πνευματικός θεραπευτής», ιδιότητα την οποία διαφήμιζε και με ρεκλάμα σε τοπική εφημερίδα.

Μάλιστα, ισχυριζόταν πως είναι ειδικός σε αστρολογία, αριθμολογία, διαλογισμό και μαύρη μαγεία.

Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης σεξουαλικής επίθεσης ακόμα 40 θύματά του είχαν επικοινωνήσει με τις αστυνομικές αρχές.

Παρ’όλα αυτά, με ανάρτησή του στο Διαδίκτυο ο ίδιος δήλωνε πως οι κατηγορίες αποτελούν συνωμοσία εναντίον του.

«Καθώς η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν αντέχει τις δραστηριότητες του Σείχη Χαρόν, προσπαθεί να καταστρέψει την εικόνα του με αυτές τις ψευδείς κατηγορίες και να του ασκήσει πίεση ώστε να σταματήσει την δράση του και να παραμείνει σιωπηλός. Αλλά ο Θεός θέλει τον Μαν Χαρόν Μονίς να μη σταματήσει την πολιτική του δράση κατά της καταπίεσης», είχε γράψει στην ιστοσελίδα του sheikhharon.com.

Στο μεταξύ, η σελίδα του στο Facebook καταργήθηκε λίγες ώρες μετά την ομηρία, ωστόσο μέχρι τότε συγκέντρωνε πάνω από 14.000 likes.




Το πραγματικό του όνομα είναι Μαντέγκι Μπουρτζέρντι και εγκατέλειψε το Ιράν για την Αυστραλία το 1996, όπου άλλαξε το όνομά του σε Μαν Μαρόν Μονίς
και αυτοχαρακτηρίστηκε Σείχης Χαρόν.

Την ίδια ώρα, στο προφίλ του στο Twitter, στην οποία έχει μόνο 71 followers, οι αναρτήσεις του είναι καθημερινές, με τις πιο πρόσφατες να απευθύνονται στους Αυστραλούς Μουσουλμάνους.

Σε ένα από τα μηνύματά του αναφέρει: «Αγαπητοί Μουσουλμάνοι στην Αυστραλία, ο Θεός να σας έχει καλά γιατί επιλέξατε την ομάδα του Ισλάμ, όπως σας είπα», ενώ σε παλαιότερο επισημαίνει: «Η ομάδα του Ισλάμ είναι κατά της αυστραλιανής καταπίεσης και τρομοκρατίας» και σε ένα τρίτο αναφέρει: «Ντροπή στους ρατσιστές και τρομοκράτες Αυστραλούς που υποστηρίζουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ και των εταίρων τους».

Τον περασμένο Οκτώβριο στην ιστοσελίδα του απευθυνόμενος στα μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας της Αυστραλίας είχε γράψει: «Το Ισλάμ είναι η θρησκεία της ειρήνης και ο κάθε μουσουλμάνος θα έπρεπε να είναι ένας ακτιβιστής ειρήνης. Το Ισλάμ είναι κατά της καταπίεσης και της άδικης βίας. Το Ισλάμ είναι κατά της τρομοκρατίας. Όπως έχω πει παλαιότερα, η πένα είναι το όπλο μου και τα λόγια οι σφαίρες μου. Πολεμώ με αυτά τα όπλα κατά της καταπίεσης και υπέρ της προώθησης της ειρήνης».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, σε μήνυμα ενός από τους ομήρους στο Facebook, ο ιμάμης ζητάει να του δοθεί μία σημαία του Ισλαμικού Κράτους ώστε να απελευθερώσει έναν όμηρο.

Λίγη ώρα αργότερα, διεθνή δίκτυα έκαναν λόγο για την απελευθέρωση ακόμα πέντε ή επτά ομήρων υπό τον δυνατό ήχο πυροβολισμών, σύμφωνα με μαρτυρίες, ενώ πλάνα καταγράφουν την αγωνιώδη έξοδό τους από το καφέ τη στιγμή που πλησιάζουν τους άνδρες των αστυνομικών δυνάμεων.

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια στην Αυστραλία Χέλεν Ντέιβιντσον για τον Guardian, ακούστηκαν περισσότεροι πυροβολισμοί και φωνές, ενώ λέγεται πως οι άνδρες των αστυνονομικών αρχών πλησιάζουν ολοένα περισσότερο την καφετέρια.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης