Πρώην σύμβουλος Ισραήλ: Οι σημερινοί μετανάστες μπορεί να είναι οι αυριανοί τρομοκράτες

Πρώην σύμβουλος Ισραήλ: Οι σημερινοί μετανάστες μπορεί να είναι οι αυριανοί τρομοκράτες

Ο εξτρεμισμός στην Μέση Ανατολή θα συνεχίσει να ενισχύεται, δήλωσε ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, υποστράτηγος, Γιαακόβ Αμιντρόρ που επισκέπτεται την Ελλάδα - Χωρίς χερσαία επιχείρηση δεν αντιμετωπίζεται το Ισλαμικό Κράτος, υποστήριξε

Πρώην σύμβουλος Ισραήλ: Οι σημερινοί μετανάστες μπορεί να είναι οι αυριανοί τρομοκράτες
Την κατάσταση που επικρατεί αυτή την περίοδο στη Μέση Ανατολή υπό την απειλή του εξτρεμισμού και τον διαρκή κίνδυνο από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, περιέγραψε σε ομάδα δημοσιογράφων ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ και Υποστράτηγος, Γιαακόβ Αμιντρόρ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Ο πρώην σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπένιαμιν Νετανιάχου, επί θεμάτων Εθνικής Ασφαλείας, επισήμανε πως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι επιφυλάσσει το μέλλον στην Μέση Ανατολή τη στιγμή που η κατάσταση είναι χαοτική και η περιοχή πλήττεται από συνεχείς και παρατεταμένους πολέμους. Όπως είπε ο κύριος Αμιντρόρ τα στοιχεία που έχουν αναδειχθεί κατά τη διάρκεια αυτών των πολέμων δεν πρόκειται να εξαφανιστούν.



Άλλωστε, εξήγησε πως οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Σιίτες και Σουνίτες υφίστανται από τον 8ο αιώνα και εξακολουθούν να σημειώνονται με ένταση κυρίως την τελευταία 20ετία. Επομένως, οι δυνάμεις αυτές ξεπηδούν από το παρελθόν και επανέρχονται στην επιφάνεια. 
Κλείσιμο

«Ο εξτρεμισμός, ο ριζοσπαστικός ισλαμισμός θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο σε κάποιες περιοχές στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο κ. Αμιντρόρ, κάνοντας ειδική αναφορά στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία παρότι από την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι δεν βρίσκεται στην εξουσία στην Αίγυπτο, παραμένει ισχυρή και στοιχεία της βρίσκονται ακόμα στην Παλαιστίνη.



Αναφορικά με τις δυνάμεις που παρατηρούνται στην Παλαιστίνη, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, ο οποίος συνοδεύεται, μεταξύ άλλων, στην Ελλάδα από τον πρώην πρεσβευτή του Ισραήλ, Άριε Μέκελ, αλλά και τον καθηγητή Εφραίμ Ίνμπαρ του ισραηλινού ερευνητικού κέντρου Begin-Sadat (BESA), για να συμμετάσχει στο Διεθνές Συνέδριο για την Ανατολική Μεσόγειο που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το BESA, πρόσθεσε πως δεν υπάρχει τρόπος να αποτρέψει κανείς τον έλεγχο της Χαμάς σε περιοχές της Δυτικής Όχθης.

Μάλιστα, τόνισε ότι ακόμα και αν σε χώρες της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής κάποιες από αυτές τις δυνάμεις εκλείψουν «η δύναμη του δρόμου», η «δρομοκρατία» όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι ακόμα ισχυρή, εξηγώντας ότι κάθε περιοχή διαθέτει τις δικές της ομάδες που δεν μπορεί κανείς να απωθήσει.

Όσο για το φλέγον ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ο πρώην σύμβουλος ασφαλείας επισήμανε πως η φιλοδοξία του ιρανικού καθεστώτος είναι η απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Αν κάτι τέτοιο επιτευχθεί, ο κ. Αμιντρόρ προέβλεψε ότι η Τεχεράνη θα επιδιώξει να ασκήσει πίεση στην γύρω περιοχή, η οποία δε θα είναι ποτέ η ίδια. Μάλιστα, τόνισε ότι είναι πολύ πιθανό το Ιράν να προχωρήσει σε εκβιασμούς, ακόμα και ελέγχοντας την τιμή του πετρελαίου.
Αυτό που προβληματίζει τον πρώην σύμβουλο ασφαλείας είναι η αντίδραση της Τεχεράνης όταν μετά την όποια επίτευξη συμφωνίας για τα πυρηνικά με τις ΗΠΑ, εκτροχιαστεί η κατάσταση του σουνιτικού εξτρεμισμού στη χώρα.

Την ίδια ώρα, μιλώντας για το παλαιστινιακό ζήτημα δήλωσε πως υπάρχει τρόπος επανέναρξης συνομιλιών, αρκεί να γίνουν σταδιακά βήματα και να δομηθεί η εμπιστοσύνη. 

Βέβαια, επισήμανε πως αν οι ισραηλινές δυνάμεις αποχωρήσουν από τη Δυτική Όχθη είναι πιθανό να βρεθούν στοιχεία της Χαμάς στην Ραμάλα και εμφανίστηκε κατηγορηματικός λέγοντας πως το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στο Ισλαμικό Κράτος να «ανθίσει» στην Δυτική Όχθη.

Ωστόσο, επισήμανε ότι μέλη του ΙΚ έχουν προσεγγίσει την Γάζα μέσω των υπόγειων σηράγγων που έχει χτίσει η Χαμάς.

Μιλώντας για τον ρόλο της Τουρκίας στην γύρω περιοχή, επισήμανε πως οι δυνάμεις της χώρας θα μπορούσαν να αποτρέψουν την είσοδο εξτρεμιστικών στοιχείων σε Συρία και Ιράκ.
Όσο για τις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ, ο κ. Αμιντρόρ επισήμανε πως η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και με την Κύπρο είναι πολύ σημαντική.

Μάλιστα, προέβλεψε την ανάπτυξη μίας «συμμαχίας» τονίζοντας ότι οι δύο χώρες μοιράζονται τις ίδιες αξίες για σταθερότητα, ενώ δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι σημαντικός εταίρος αρκεί βέβαια να λύσει τα εσωτερικά ζητήματά της και να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης. 
Σχετικά με τον κίνδυνο παρείσφρησης εξτρεμιστικών στοιχείων στην Ευρώπη και την Ελλάδα, ο κ. Αμιντρόρ απέκλεισε την άμεση απειλή από το Ισλαμικό Κράτος, ωστόσο εξήγησε ότι είναι πιθανό οι άνθρωποι που καταφτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές προσπαθώντας να φύγουν μακριά από το Ισλαμικό Κράτος, μπορεί να γίνουν η νέα γενιά τρομοκρατών.

Πρόσθεσε ότι μπορεί να γίνουν εθελοντές πρόθυμοι να εξαπολύσουν επιθέσεις στην Ευρώπη υποστηρίζοντας το Ισλαμικό Κράτος και επισήμανε πως ένας πόλεμος εναντίον των τζιχαντιστών δεν πρόκειται να τελειώσει αν δεν υπάρξει χερσαία επιχείρηση.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης