Ισπανικές εκλογές: Ciudadanos και Podemos οι ρυθμιστές της επόμενης ημέρας

Ισπανικές εκλογές: Ciudadanos και Podemos οι ρυθμιστές της επόμενης ημέρας

Με την αδιευκρίνιστη ψήφο των αναποφάσιστων να φθάνει το πρωτοφανές επίπεδο του 42%, οι Ισπανοί προσέρχονται στις κάλπες στις πιο αμφίρροπες εκλογές στην ιστορία τους

Ισπανικές εκλογές: Ciudadanos και Podemos οι ρυθμιστές της επόμενης ημέρας
Ουδείς μπορεί να προβλέψει, έστω και λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής, πώς θα κατανεμηθούν οι 350 έδρες του ισπανικού Κογκρέσου.

Ο μεγάλος αριθμός αναποφάσιστων δεν επιτρέπει ακριβείς εκτιμήσεις.

Σίγουρο πάντως θεωρείται πως κανένα κόμμα δεν θα εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Κλείσιμο
Εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι φαίνεται να καταλαμβάνει την πρώτη θέση, ωστόσο ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης μοιάζει για το PP άπιαστο όνειρο, αφού δεν δείχνει να κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία. Στην δεύτερη θέση αναμένεται να τερματίσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του Π. Σάντσεθ.

Το βασικό στοιχείο του νέου πολιτικού τοπίου που αναμένεται να διαμορφωθεί μετά την κάλπη της Κυριακής δεν είναι άλλο από την ανάδειξη δύο νέων σχετικά πολιτικών σχηματισμών του Podemos («Μπορούμε») στα Αριστερά και των Ciudadanos («Πολίτες») στην κεντροδεξιά, που αναμένεται να δώσουν μάχη για την τρίτη θέση η οποία και αποτελεί το «κλειδί» για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Την Παρασκευή τρεις από τους αρχηγούς των κομμάτων, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), ο ηγέτης των Σοσιαλιστών (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ και ο επικεφαλής του κεντρώου κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) Αλμπέρτ Ριβέρα απευθύνθηκαν στους οπαδούς τους σε εκδηλώσεις στη Μαδρίτη, ενώ ο επικεφαλής των Podemos Πάβλο Ιγκλέσιας έδωσε το «παρών» σε μεγάλη συγκέντρωση μαζί με τη δήμαρχο της Βαρκελώνης Άντα Κολάου και τον συνεργάτη του Ινίγο Ερεχόν σε μεγάλη συγκέντρωση στη Βαλένθια. 

Το μικρότερο κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς (IU) του Αλβέρτο Γκαρθόν διοργάνωσε τη συγκέντρωσή του στη Χετάφε, έξω από την πρωτεύουσα.

Στόχος έως και την τελευταία στιγμή των υποψηφίων είναι πρώτιστα οι αναποφάσιστοι, των οποίων το ποσοστό ανέρχεται σε επίπεδα ρεκόρ (έως το 42% φθάνει η αδιευκρίνιστη ψήφος προς τα ισπανικά κόμματα). 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης