Σαουδική Αραβία: Σπάνε κάθε ρεκόρ οι 157 εκτελέσεις κρατουμένων μέσα στο 2015

Σαουδική Αραβία: Σπάνε κάθε ρεκόρ οι 157 εκτελέσεις κρατουμένων μέσα στο 2015

Σε μια χρονιά χωρίς προηγούμενο εδώ και δύο δεκαετίες, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας οδήγησαν στην θανατική ποινή και τελικά στην εκτέλεση 157 κρατούμενους μέσα στο 2015

Σαουδική Αραβία: Σπάνε κάθε ρεκόρ οι 157 εκτελέσεις κρατουμένων μέσα στο 2015
Οι εκτελέσεις στην Σαουδική Αραβία (και μάλιστα με αποκεφαλισμό) ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο μέσα στην χρονιά που τέλειωσε, φθάνοντας στον απίστευτο αριθιμό των 157 ατόμων, όπως αναφέρουν διεθνείς οργανώσεις που παρακολουθούν όσα γίνονται στην χώρα.

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που προκύπτουν από την επεξεργασία των πληροφοριών που φθάνουν με το σταγονόμετρο από το καθεστώς, είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις εκτελέσεις δεν σχετίζονται με εγκλήματα, αλλά με αδικήματα που συνδέονται με ναρκωτικά.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 63 άνθρωποι εκτελέστηκαν για αυτού του είδους τα αδικήματα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 40% των εκτελεσθέντων για το σύνολο των αδικημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο ποσοστό για την χρονιά του 2010 ήταν μόλις 4%, ενώ όπως σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία, το σύνολο των εκτελεσθέντων το 2015 υστερεί μόνο σε σχέση με όσα είχαν γίνει το 1995 όταν είχαν γίνει 192 εκτελέσεις.

Κλείσιμο
Πάντως το γεγονός του υψηλού αριθμού εκτελέσεων για υποθέσεις ναρκωτικών προβληματίζει τις διεθνείς οργανώσεις, καθώς ενώ για τις άλλες παράνομες ενέργειες υπάρχουν σταθερές ποινές (σύμφωνα με την ερμηνεία του ισλαμικού νόμου από το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας), οι ποινές που σχετίζονται με τα ναρκωτικά δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη τιμωρία, οπότε επαφίεται στον δικαστή να επιβάλλει την ποινή ανάλογα με την επιθυμία του.

Σε μια μακροσκελή έκθεση που εκδόθηκε τον Αύγουστο, η Διεθνής Αμνηστία σημείωσε την περίπτωση του Lafi al-Shammari σαουδαραβικής εθνικότητας, ο  οποίος χωρίς προηγούμενο ποινικό μητρώο εκτελέστηκε στα μέσα του 2015, για διακίνηση ναρκωτικών.

Το πρόσωπο που συνελήφθη μαζί του και χρεώθηκε με τα ίδια αδικήματα καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 10 ετών, παρά το γεγονός ότι πριν από τις συλλήψεις σχετιζόταν με τη διακίνηση ναρκωτικών.

Η οργάνωση Human Rights Watch διαπίστωσε ότι από τις πρώτες 100 περιπτώσεις εκτελέσεων το 2015, 56 είχαν βασιστεί στην διακριτική ευχέρεια του δικαστηρίου και δεν σχετίζονταν με τα εγκλήματα για τα οποία ο ισλαμικός νόμος αναθέτει σε μια συγκεκριμένη τιμωρία ή ακόμα περισσότερο την θανατική ποινή.

Σε άλλες αναφορές γίνεται λόγος ότι στην Σαουδική Αραβία, οι κατηγορούμενοι δεν έχουν την δυνατότητα συνηγόρων υπεράσπισης και σε πολλές περιπτώσεις συλληφθέντων από άλλες χώρες για διακίνηση ναρκωτικών, δεν υπήρχε η δυνατότητα για μεταφραστές στην ακροαματική διαδικασία.

Επίσης υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για άσκηση πολιτικής επιροής πάνω στις δικαστικές αποφάσεις όταν ο κατηγορούμενος είναι σιΐτης, οπότε και η καταδίκη του σε θάνατο είναι πολύ πιο εύκολη.

Η νομοθεσία της χώρας επιτρέπει την εκτέλεση σε υποθέσεις ανθρωποκτονίας, ναρκωτικών και βιασμών. Ισχύει επίσης και γηα την μοιχεία, την αποστασία και την μαγεία, αν και σπάνια πραγματοποιούνται για αυτούς τους λόγους.

Επειδή η Σαουδική Αραβία πραγματοποιεί τις περισσότερες εκτελέσεις με αποκεφαλισμό και μερικές φορές στο δημόσια θέα, πολλοί υποστηρίζουν ότι έχει σχέση με το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας, το οποίο επίσης κάνει δημόσια αποκεφαλισμούς και ισχυρίζεται ότι εφαρμόζει την Σαρία. 

Η Σαουδική Αραβία απορρίπτει κατηγορηματικά αυτόν τον παραλληλισμό, υποστηρίζοντας ότι σε αντίθεση με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που αποκεφαλίζουν με συνοπτικές διαδικασίες, στην δική της περίπτωση υπάρχουν τουλάχιστον 13 δικαστές και τρία στάδια εκδίκασης μιας υπόθεσης μέχρι να φτάσει στην τελική απόφαση της εκτέλεσης. 

Όπως και να έχει όμως η κατάσταση με τις εκτελέσεις στην Σαουδική Αραβία έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών σε όλο τον κόσμο, με αρκετές ανθρωπιστικές οργανώσεις να πιέζουν τις δυτικές κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε μέτρα εναντίον του καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας.

Σε κάποιες περιπτώσεις (όπως για παράδειγμα στην Αγγλία, όπου ακυρώθηκε το πρόγραμμα κατασκευής φυλακών από τους Βρετανούς στην Σαουδική Αραβία) υπάρχει ένα κάποιο αποτέλεσμα, όμως το καθεστώς φαίνεται να έχει ισχυρά ερείσματα -και πολύ πετρέλαιο- στις κυβερνήσεις των ισχυρών του κόσμου ώστε να μπορεί να συνεχίζει να λειτουργεί ένα απάνθρωπο σωφρονιστικό σύστημα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης