Πώς αποφεύχθηκε το πολιτικό φιάσκο με το Brexit - Στους Βρετανούς πολίτες το «μπαλάκι»

Πώς αποφεύχθηκε το πολιτικό φιάσκο με το Brexit - Στους Βρετανούς πολίτες το «μπαλάκι»

Συμφωνία έπειτα από αμοιβαίες υποχωρήσεις επετεύχθη μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ - Πώς αντέδρασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες - Στηρίζει την παραμονή στην Ένωση ο Κάμερον εν όψει δημοψηφίσματος  -Σήμερα ανακοινώνει την ημερομηνία

Πώς αποφεύχθηκε το πολιτικό φιάσκο με το Brexit - Στους Βρετανούς πολίτες το «μπαλάκι»
Στη βούληση των πολιτών της Βρετανίας πέρασε πλέον η απόφαση εάν η ώρα τους θα παραμείνει ή όχι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Ντ. Κάμερον και των υπολοίπων ηγετών της Ε.Ε.

Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Κάμερον κέρδισε πολλά από τις πολύωρες διαπραγματεύσεις τους με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και όλα δείχνουν -εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου – ότι η Γηραιά Αλβιόνα θα παραμείνει μέλος της Ένωσης, με όλες τις πλευρές να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το τελικό και όπως όλα υποδεικνύουν θετικό αποτέλεσμα.

Τουσκ: Η Ε.Ε. χρειάζεται τη Βρετανία και η Βρετανία την Ε.Ε.

Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, ο οποίος άλλωστε ήταν και ο άνθρωπος που... τράβηξε τα περισσότερα προκειμένου να καταφθάσει η επίτευξή της.

«Πρόκειται για μια νομικά δεσμευτική και μη αναστρέψιμη απόφαση που έλαβαν και οι 28 ηγέτες», ανέφερε ο Ντ. Τουσκ και πρόσθεσε ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έφυγαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Στείλαμε έξω το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε μέρος των συμφερόντων μας για το κοινό καλό», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΕ και κατέληξε λέγοντας: «Πιστεύω ακράδαντα ότι η ΕΕ χρειάζεται τη Μ. Βρετανία και η Μ. Βρετανία την ΕΕ. Η τελική απόφαση είναι στα χέρια του βρετανικού λαού. Αγαπώ τη Μ. Βρετανία και αγαπώ τις Βρυξέλλες».
Κλείσιμο

Γιούνκερ: Η Βρετανία παραμένει στην Ε.Ε. με σεβασμό στους κανόνες της

Την ανάγκη να διαβεβαιώσει ότι η Βρετανία μπορεί, μεν, να έχει μία ειδική σχέση, όπως άλλωστε ίσχυε πάντα, με την Ένωση, αλλά αυτή η σχέση σέβεται τις θεμελιώδης αρχές της Ε.Ε., αισθάνθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ.

«Όλοι έδειξαν καλή θέληση και ελαστικότητα", τόνισε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρωζώνη όσο και ένα ισχυρό Σίτι του Λονδίνου.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι δεν θα δοθεί η δυνατότητα στη Βρετανία να ασκεί βέτο σε αποφάσεις της Ευρωζώνης. 

Κάμερον: Τάσσεται υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. 

Τον ύστατο αγώνα προκειμένου να πείσει ακόμη και τους εσωκομματικούς του αντιπάλους προκειμένου η Βρετανίας να παραμείνει μέλος της Ένωσης αναμένεται ότι θα δώσει ο Ντ. Κάμερον.

Ο κ. Κάμερον όταν ξεκίνησε η όλη υπόθεση έμοιαζε να «γέρνει» υπέρ του Brexit, έχοντας να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών, ακόμη και στο εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος.

Οι απανταχού, όμως, αντιρρήσεις, κυρίως από τους κορυφαίους συνδέσμους επιχειρηματιών της χώρας, αλλά και οι απειλές από αρκετούς χρηματοοικονομικούς ομίλους ότι θα εγκαταλείψουν το Σίτι εάν υπάρξει Brexit, μάλλον τον έπεισε να αλλάξει στάση.

Σαφώς ο κ. Κάμερον βγαίνει κερδισμένος από τη «μάχη» που έδωσε στις Βρυξέλλες, καθώς κέρδισε ορισμένα από τα θέματα που ο ίδιος είχε μετατρέψει σε «κόκκινες γραμμές», προκειμένου να στηρίξει την παραμονή της χώρας του στην Ένωση.

Ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν Μέρκελ και Ολάντ

Αν και σε ελαφρώς διαφορετικό μήκος κύματος οι ηγέτες των δύο ισχυρότερων οικονομιών της Ευρωζώνης, Αγ. Μέρκελ και Φ. Ολάντ, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία.

«Πιστεύουμε ότι (...) προσφέραμε στον Ντέιβιντ Κάμερον ένα πακέτο με το οποίο μπορεί να κάνει εκστρατεία στη Βρετανία ώστε η Βρετανία να παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε η κυρία Μέρκελ, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή μιας χώρας στην ΕΕ «είναι κάτι που έχει μεγάλη αξία», ειδικά σε μια περίοδο αναταραχής και αβεβαιότητας σε διεθνές επίπεδο και πρόσθεσε: «Εύχομαι τα καλύτερα στον Ντέιβιντ Κάμερον τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες».

Από την πλευρά του ο κ. Ολάντ υποστήριξε «η Βρετανία έχει μια ιδιαίτερη θέση στην Ευρώπη, όπως είχε πάντα (...). Δεν είναι στη Σένγκεν, δεν είναι στην ευρωζώνη, δεν τηρεί τη Χάρτα των Δικαιωμάτων — αλλά δεν υπήρξε καμιά εξαίρεση από τους κανόνες της ενιαίας αγοράς, δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη περί αναθεώρησης των συνθηκών και παραχώρησης δικαιώματος βέτο στη Βρετανία σε αποφάσεις της ευρωζώνης, κάτι που για τη Γαλλία ήταν πολύ σημαντικό»,.

Αυτό που ενδιέφερε περισσότερο τον κ. Ολάντ ήταν να μην υπάρξει ιδιαίτερη μεταχείριση του Σίτι και φυσικά των βρετανικών χρηματοοικονομικών ομίλων, κάτι το οποίο τελικά επετεύχθη. «Δεν ήθελα να υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες για το χρηματοοικονομικό κέντρο του Λονδίνου σε σύγκριση με τα άλλα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αλλά αντιθέτως «να εφαρμόζονται οι ίδιοι κανόνες, βάσει των ίδιων ρυθμιστικών διατάξεων, των ίδιων οργάνων, των ίδιων αρχών», και να μην εμποδίζει τίποτε «τη θέσπιση νέων κανόνων από τα ίδια όργανα, τις ίδιες αρχές», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

Ορισμένα από τα σημαντικότερα σημεία της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών είναι τα ακόλουθα:

Αλλαγή Συνθήκης

Δύο από τις πρόνοιες της συμφωνίας πρόκειται να εγγραφούν σε αναθεωρημένα άρθρα της Συνθήκης της ΕΕ: μια ειδική εξαίρεση της Βρετανίας από την περαιτέρω ολοκλήρωσή της, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που αποκαλείται «όλο και πιο στενή ολοκλήρωση»· και η δίκαιη αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών και οικονομικών διευθετήσεων ανάμεσα στην Ευρωζώνη και τα κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν ανήκουν στην οικονομική και νομισματική ένωση.

Επιδόματα εργαζομένων

Η Βρετανία θα αποκτήσει το δικαίωμα να αρνείται την καταβολή διαφόρων επιδομάτων σε νεοαφιχθέντες εργαζόμενους από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ για τα πρώτα τέσσερα χρόνια της παραμονής τους στην επικράτειά της· θα αποκτήσει τη δυνατότητα να εφαρμόζει αυτό το μέτρο για τουλάχιστον επτά χρόνια από την ημερομηνία της εφαρμογής του.

Επιδόματα παιδιών

Ένα πανευρωπαϊκό σύστημα καταγραφής που αφορά την καταβολή επιδομάτων παιδιού ή παιδιών που ζουν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ τίθεται σε εφαρμογή για τους μετανάστες σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος άμεσα και για τους πάντες από 1ης Ιανουαρίου 2020. Βάσει του συστήματος αυτού, οι κυβερνήσεις θα αποφασίσουν τα επίπεδα των επιδομάτων που καταβάλλονται.

Χώρες εντός και εκτός Σένγκεν

Το κείμενο τονίζει την ανάγκη να εφαρμόζονται «ισότιμοι όροι ανταγωνισμού» σε ότι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την τραπεζική. Παραχωρεί στη Βρετανία το δικαίωμα να εποπτεύει χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και αγορές ώστε να εγγυάται την χρηματοοικονομική σταθερότητα. Αλλά πάντως συμφωνήθηκε «με την επιφύλαξη» των υπαρχουσών δυνατοτήτων των θεσμών της ΕΕ να αναλαμβάνουν δράση για να προασπίζουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο www.newmoney.gr 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης