Τουρκία: «Ανέτοιμη» να πάρει πίσω τους μετανάστες

Τουρκία: «Ανέτοιμη» να πάρει πίσω τους μετανάστες

Σε πέντε μέρες ξεκινούν οι επιστροφές, στη γείτονα, εκείνων των οποίων οι αιτήσεις για άσυλο δεν έγιναν δεκτές από την Ελλάδα - Φαίνεται όμως πως δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για την υποδοχή, καταγραφή και διαμονή τους

Τουρκία: «Ανέτοιμη» να πάρει πίσω τους μετανάστες
Πέντε μέρες υπολείπονται μέχρι τις 4 Απριλίου, όταν η Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψε με την ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 18 Μαρτίου, θα πρέπει να αρχίσει να δέχεται στο έδαφός της τους μετανάστες εκείνους, των οποίων οι αιτήσεις για άσυλο δεν έγιναν δεκτές από την Ελλάδα.

Η αβεβαιότητα, ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, παραμένει, καθώς φαίνεται ότι στη γειτονική χώρα δεν έχουν ακόμα δημιουργηθεί οι κατάλληλες υποδομές για την υποδοχή, καταγραφή και διαμονή τους.

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να «τινάξει στον αέρα», στην πράξη, τη συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία και να επιβαρύνει έτι περαιτέρω την Ελλάδα, προς την οποία έχουν αρχίσει να αυξάνονται εκ νέου οι μεταναστευτικές ροές.

Οι πρώτοι, των οποίων οι αιτήσεις για άσυλο απορρίφθηκαν ή που δεν υπέβαλαν καν αίτηση, θα φτάσουν με σκάφη από τα ελληνικά νησιά στο Ντικιλί, βόρεια της Σμύρνης, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους. Όμως, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το πού θα φιλοξενηθούν μακροπρόθεσμα.

«Ανησυχούμε ότι όχι μόνο το Ντικιλί, αλλά οι δομές όλης της περιοχής -υγείας και εκπαίδευσης- δεν είναι έτοιμες, για να μείνουν εδώ. Έχουμε εκφράσει αυτές τις ανησυχίες» είπε ο δήμαρχος του Ντικιλί, Μουσταφά Τοσούν.
Κλείσιμο

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη απάντηση από τις Αρχές, προσθέτοντας ότι πρόκειται για τουριστική περιοχή και, κατά συνέπεια, ακατάλληλη για τη μακροπρόθεσμη φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών.

Ο κυβερνήτης της περιοχής, Ναζμί Σεζγκίν, δήλωσε στην εφημερίδα Haberturk ότι το πλάνο είναι να δημιουργηθεί ένα κέντρο κράτησης, και όχι προσφυγικός καταυλισμός, και από εκεί οι πρόσφυγες θα μεταφέρονται στη Σμύρνη ή σε άλλες περιοχές, μέσα σε 24 ώρες.

Πάντως, ο Κερέμ Κινίκ, αντιπρόεδρος του τουρκικού Ερυθρού Σταυρού, δήλωσε ότι ο οργανισμός προετοιμάζει καταυλισμό 5.000 θέσεων ανατολικά της Σμύρνης, καθώς η κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι ο χώρος δεν μπορεί να είναι έτοιμος άμεσα.

«Πιθανότατα θα τοποθετήσουμε τους πρώτους που θα επαναπροωθηθούν σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ» είπε στο Reuters, ενώ άλλοι θα επιστρέψουν σε επαρχίες της Τουρκίας, στις οποίες βρίσκονταν νωρίτερα.

Οι Σύροι θα είναι ελεύθεροι να εγκατασταθούν εκτός των δομών φιλοξενίας, αν το θελήσουν, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο της υπηρεσίας που έχει τον κεντρικό ρόλο στη διαχείριση των 2,9 εκατ. προσφύγων από τη Συρία, που ήδη βρίσκονται στην Τουρκία.

«Δεν μπορούμε να τους κλειδώσουμε στα κέντρα φιλοξενίας. Αν θέλουν, μπορούν να πάνε εκεί, ή, αν έχουν συγγενείς, μπορούν να μείνουν μαζί τους. Αν δηλώσουν ότι μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους, δεν μπορούμε να τους πιέσουμε» εξήγησε ο ίδιος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης