Ξεχάστε όσα ξέρατε: Το Έβερεστ δεν είναι η ψηλότερη κορυφή στον κόσμο

Ξεχάστε όσα ξέρατε: Το Έβερεστ δεν είναι η ψηλότερη κορυφή στον κόσμο

Μήπως τελικά το στέμμα της υψηλότερης κορυφής ανήκει στο Τσιμποράσο ή το Μαούνα Κέα;

Ξεχάστε όσα ξέρατε: Το Έβερεστ δεν είναι η ψηλότερη κορυφή στον κόσμο
Άσχημα νέα έχουν οι επιστήμονες για όλους τους θαρραλέους ορειβάτες που σκαρφάλωσαν στο Όρος Έβερεστ ώστε να μπορούν να... καυχιούνται ότι κατέκτησαν την υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Παρόλο που το διάσημο όρος εξακολουθεί να είναι «πρωταθλητής» με βάση τον παραδοσιακό τρόπο μέτρησης του ύψους των κορυφών (δηλ. τον υπολογισμό της κάθετης απόστασής τους από το επίπεδο της θάλασσας), δεν ισχύει το ίδιο με διαφορετικές μετρήσεις, που χρησιμοποιούν ως σημείο αναφοράς την απόσταση από το κέντρο της Γης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Independent, αν χρησιμοποιήσουμε ως σημείο εκκίνησης για τη μέτρηση το κέντρο της Γης, το διάσημο βουνό των Ιμαλαΐων δεν καταφέρνει να μπει ούτε καν στην πρώτη εικοσάδα. Σε μία τέτοια μέτρηση, το «στέμμα» της υψηλότερης κορυφής ανήκει στο Τσιμποράσο, ένα αδρανές ηφαίστειο που βρίσκεται στη Κορδιλιέρα Οξιδεντάλ του Ισημερινού και αποτελεί το σημείο που απέχει περισσότερο από το κέντρο του πλανήτη μας.

Πώς είναι δυνατόν όμως το Τσιμποράσο, με το υψόμετρο των 6.268 μέτρων, να εκθρονίζει το μεγαλειώδες Έβερεστ, που στέκει 8.848 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας;

Αυτό οφείλεται φυσικά στο σχήμα της Γης, που δεν είναι μια τέλεια σφαίρα αλλά διαθέτει πεπλατυσμένο σχήμα στους πόλους και εξογκωμένο στον ισημερινό. Το σχήμα αυτό δίνει το πλεονέκτημα στα όρη και τις κορυφές που βρίσκονται κοντά στον ισημερινό, ευνοώντας κατά συνέπεια και το Τσιμποράσο συγκριτικά με το Έβερεστ.
Κλείσιμο

Άλλος ένας τρόπος μέτρησης που κλέβει τον τίτλο της υψηλότερης κορυφής από το Έβερεστ είναι και εκείνος που υπολογίζει την απόσταση από τους πρόποδες μέχρι την κορυφή. Το ηφαίστειο Μαούνα Κέα στην Χαβάη είναι πολύ μεγαλύτερο σε ύψος, ωστόσο ένα μεγάλο μέρος του βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, με αποτέλεσμα να «αδικείται» με τον συμβατικό τρόπο μέτρησης.

Ωστόσο, τα δυσάρεστα νέα για το Έβερεστ δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με τους New York Times, μία πρόσφατη μέτρηση που πραγματοποίησαν ορειβάτες από το Institut de Recherche pour le Développement στη Γαλλία έδειξε ότι το ύψος του βουνού ήταν στην πραγματικότητα κατά 4,5 μέτρα μικρότερο απ' ότι πιστευόταν παλιά. 

Ίσως τελικά η φήμη του να οφείλεται στο γεγονός ότι η «κατάκτηση» της κορυφής του απαιτεί την μεγαλύτερη - αλλά και δυσκολότερη - διαδρομή αναρρίχησης στο πλανήτη και αυτό είναι κάτι που δεν αλλάζει, όσα επιχειρήματα κι αν προβάλλουν οι επιστήμονες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή