ΗΠΑ σε Τουρκία: Δείξετε αυτοσυγκράτηση και σεβαστείτε τους κανόνες δικαίου

ΗΠΑ σε Τουρκία: Δείξετε αυτοσυγκράτηση και σεβαστείτε τους κανόνες δικαίου

«Δεν έχουμε λάβει κανένα αίτημα από την Άγκυρα για έκδοση του Γκιουλέν», τονίζει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ

ΗΠΑ σε Τουρκία:  Δείξετε αυτοσυγκράτηση και σεβαστείτε τους κανόνες δικαίου
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν σήμερα την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τους κανόνες δικαίου έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

«Αυτό που οι αμερικανοί αξιωματούχοι θα κάνουν σαφές στους τούρκους ομολόγους τους είναι πως είναι σημαντικό γι' αυτούς να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να σεβαστούν και να τηρήσουν τις νόμιμες διαδικασίες και να προστατέψουν τις ελευθερίες που προβλέπονται από το τουρκικό Σύνταγμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο Έρνεστ τόνισε πως δεν είναι έτοιμος «να κρίνει» συγκεκριμένες ενέργειες του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος.

Κλείσιμο
«Οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας και τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας αυτής», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Πρόσθεσε πως η Ουάσιγκτον πρόσφερε να βοηθήσει την Τουρκία στη διεξαγωγή οποιασδήποτε έρευνας για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Η Τουρκία έχει καλέσει τις ΗΠΑ να παραδώσουν τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος, ο οποίος ζει εδώ και χρόνια αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει κανένα αίτημα από την Άγκυρα για έκδοση του Γκιουλέν, ενώ έχουν αποσαφηνίσει ότι θα εξετάσουν οποιοδήποτε αίτημα, σύμφωνα με τη διμερή συμφωνία έκδοσης.

«Ο ισχυρισμός ότι με κάποιο τρόπο οι ΗΠΑ προσφέρουν καταφύγιο στον κ. Γκιουλέν δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι δεν έχει κατατεθεί κάποιο αίτημα έκδοσης», σημείωσε ο Έρνεστ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης