Βρήκαν την μεγαλύτερη υποβρύχια σπηλιά του κόσμου βάθους τουλάχιστον 404 μέτρων

Βρήκαν την μεγαλύτερη υποβρύχια σπηλιά του κόσμου βάθους τουλάχιστον 404 μέτρων

Ο Πολωνός εξερευνητής Krzysztof Starnawski, ισχυρίζεται πως είναι πιθανό η σπηλιά να είναι ακόμα πιο βαθιά καθώς το ρομπότ που έστειλαν δεν μπόρεσε να ακουμπήσει τον πυθμένα

Βρήκαν την μεγαλύτερη υποβρύχια σπηλιά του κόσμου βάθους τουλάχιστον 404 μέτρων
Τη βαθύτερη υποβρύχια σπηλιά του κόσμου ισχυρίζεται πως ανακάλυψε μια ομάδα εξερευνητών στην πόλη Hranice, στην ανατολική Τσεχία η οποία έχει βάθος τουλάχιστον 404 μέτρα.

Ο Πολωνός εξερευνητής Krzysztof Starnawski, ο οποίος ανακάλυψε μαζί με την ομάδα του την συγκεκριμένη σπηλιά, ισχυρίζεται μιλώντας στο Associated Press ότι αισθάνεται σαν τον «Κολόμβο του 21ου αιώνα». 

Όπως είπε, η σπηλιά η οποία ονομάζετιαι Hranicka Propast, ή  Hranice Abyss, είναι γεμάτη ασβεστόλιθο και το βάθος είναι τουλάχιστο 404 μέτρα.

Αν και ο ίδιος είχε κάνει κατάδυση στη σπηλιά και το 2015 κατάφερε να πάει σε βάθος μόλις 265 μέτρων και να επιστρέψει, μη μπορώντας να την εξερευνήσει περαιτέρω. 

Κλείσιμο


Αυτή τη φορά όμως ο ίδιος μαζί με την ομάδα του εισχώρησε στην σπηλιά από μια σχισμή και κατάφεραν να φτάσουν σε βάθος 200 μέτρων. Από εκεί και πέρα έστειλαν ένα τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο ρομπότ για να συνεχίσει την κατάδυση το οποίο έφτασε σε βάθος 404 μέτρων, όσο δηλαδή ήταν και το μήκος του καλωδίου του. Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται η ομάδα, το ρομπότ δεν άγγιξε τον πυθμένα. 



Λόγω της πολύωρης κατάδυσης και σε μεγάλο βάθος, ο Starnawski αναγκάστηκε μετά να περάσει πάνω από έξι ώρες σε θάλαμο αποσυμπίεσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Hranice Abyss είναι η βαθύτερη υποβρύχια σπηλιά στον κόσμο κατά 12 μέτρα, υπερβαίνοντας το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε η Pozzo del Merro στην Ιταλία. 

Η κατάδυση στο σπήλαιο αποτελεί μια πρόκληση, λόγω της λασπώδους περιοχής και της θερμοκρασίας του νερού που αγγίζει τους 15 βαθμούς Κελσίου.



Το Σάββατο, ο ίδιος σκοπεύει να βουτήξει στα 200 μέτρα για να φέρει το ρομπότ και πάλι στην επιφάνεια. 

«Θέλαμε να εξερευνήσουμε το σπήλαιο πέρα από τα 400 μέτρα. Όμως δεν μπορεί να γίνει μέχρι στιγμής από δύτη. Γι΄αυτό και στείλαμε το ρομπότ ώστε να πάει όσο το δυνατόν βαθύτερα και να το εξερευνήσει. Τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά» καταλήγει ο  Starnawski.




Από την προσπάθεια του Starnawski το 2015
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης