Νέα Ζηλανδία: Σειρήνες για τσουνάμι - Φόβος για κύματα ακόμα και πέντε μέτρων

Νέα Ζηλανδία: Σειρήνες για τσουνάμι - Φόβος για κύματα ακόμα και πέντε μέτρων

Αναφορές για κύματα ύψους δύο μέτρων στην Καϊκούρα - Οι Αρχές προειδοποιούν ότι θα φτάνουν μεγάλα κύματα επί ώρες - Χιλιάδες άνθρωποι στις ανατολικές ακτές εγκατέλειψαν τις εστίες τους, προκειμένου να μεταβούν σε περιοχές σε μεγαλύτερο υψόμετρο

Νέα Ζηλανδία: Σειρήνες για τσουνάμι - Φόβος για κύματα ακόμα και πέντε μέτρων
Ο σεισμός που έπληξε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα (τοπική ώρα, 13:02 σήμερα ώρα Ελλάδας) την κεντρική Νέα Ζηλανδία προκάλεσε τσουνάμι που έπληξε τη βορειοανατολική ακτή του Νότιου Νησιού.

Οι σειρήνες ηχούν σε πόλεις για να προειδοποιήσουν τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις ακτές. Δείτε το βίντεο που ανέβασε χρήστης του Τουίτερ:
Κλείσιμο


 
Live εικόνα από Ουέλιγκτον





Η Άννα Κάιζερ, σεισμολόγος της GNS Science, ανακοίνωσε πως τσουνάμι ύψους ενός μέτρου καταγράφηκε στην περιφέρεια του Βόρειου Καντέρμπουρι στο Νότιο Νησί.

Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές στα μέσα της Νέας Ζηλανδίας για κύματα ύψους 2 μέτρων που χτύπησαν την Καϊκούρα, με την Πολιτική Προστασία να προειδοποιεί για ακόμα μεγαλύτερα κύματα στην ανατολική ακτή.

Χιλιάδες άνθρωποι στις ανατολικές ακτές της Νέας Ζηλανδίας εγκατέλειψαν τις εστίες τους, προκειμένου να μεταβούν σε περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, καθώς οι αρχές προειδοποιούν για καταστροφικά κύματα, που θα μπορούσαν να ανέλθουν ακόμα και σε ύψος πέντε μέτρων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ο κίνδυνος για κύματα έως πέντε μέτρα θα είναι υπαρκτός για αρκετές ώρες.

«Τα πρώτα κύματα έπληξαν τις ακτές, αλλά γνωρίζουμε ότι είναι πολύ νωρίς για να καταγράψουμε τον πραγματικό αντίκτυπο» δήλωσε η Σάρα Στιούαρτ Μπλακ, συντονίστρια στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

«Η ανησυχία μας έγκειται σε αυτά που θα ακολουθήσουν. Τα κύματα που αναμένεται να μας πλήξουν το επόμενο διάστημα ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερα σε σύγκριση με τα προηγούμενα» είπε.

Η υπηρεσία πρώτων βοηθειών ανακοίνωσε ότι έστειλε ελικόπτερα που μεταφερουν ιατρικό προσωπικό και ομάδες διάσωσης στις περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, 91 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά του Κράιστσερτς, όπου το 2011 ο καταστροφικός σεισμός των 6,3 βαθμών είχε στοιχίσει τη ζωή σε 185 ανθρώπους.

«Έχουμε αρχίσει να λαμβάνουμε πληροφορίες για τραυματίες από την πληγείσα περιοχή, όπως επίσης από το Κάλβερντεν και το Καϊκούρα» είπε ο Ντιον Ροζάριο, συντονιστής στην υπηρεσία πρώτων βοηθειών St. John. «Εντούτοις, σε αυτό το στάδιο δεν έχουμε κάτι το συγκεκριμένο» συμπλήρωσε.

Προς το παρόν υπάρχουν αναφορές για τουλάχιστον δύο νεκρούς, σύμφωνα και με τον πρωθυπουργό της χώρας, Τζον Κέι. Ακόμη, κατά πληροφορίες, ένας άνδρας τραυματίστηκε, όταν το αυτοκίνητό του αναποδογύρισε, καθώς χτύπησε σε ένα κομμάτι δρόμου που υποχώρησε από τον σεισμό. Το περιστατικό συνέβη περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά από το Σεβιό.

Οι Αρχές αναφέρουν ότι το πρώτο κύμα δεν θα είναι απαραίτητα και το μεγαλύτερο και πως μεγάλα κύματα θα φτάνουν στις ακτές της Νέας Ζηλανδίας επί αρκετές ώρες ακόμα.

Υπενθυμίζεται ότι, ενώ αρχικά δεν είχε βγει προειδοποίηση για τσουνάμι μετά τον μεγάλο σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ που έπληξε σήμερα τη Νέα Ζηλανδία, τελικά οι αρχές της χώρας εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση στις 14.00 ώρα Ελλάδος.

Η παρακάτω εικόνα δείχνει τις περιοχές τις ανατολικής ακτής που απειλούνται



Ειδικότερα, το υπουργείο Πολιτικής Άμυνας ζήτησε από τους κατοίκους των παραθαλάσσιων περιοχών να απομακρυνθούν από τις ακτές.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι πολίτες πρέπει να κατευθυνθούν άμεσα σε όσο το δυνατόν πιο υψηλό σημείο ή προς την ενδοχώρα, με όποιο μέσο έχουν στη διάθεσή τους. 

Στην περίπτωση που δεν έχουν τη δυνατότητα να απομακρυνθούν άμεσα από τις ακτές, συνιστάται να ανέβουν σε έναν από τους υψηλότερους ορόφους μιας γερής πολυκατοικίας.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να να πλησιάσετε τις ακτές για να δείτε το τσουνάμι», προειδοποιεί το υπουργείο, συνιστώντας στους κατοίκους να έχουν ανοιχτό το ραδιόφωνο για περαιτέρω οδηγίες.








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης