Δονείται η κεντρική Ιταλία: Τέσσερις σεισμοί έως 5,7 Ρίχτερ

Δονείται η κεντρική Ιταλία: Τέσσερις σεισμοί έως 5,7 Ρίχτερ

Το επίκεντρο κοντά στο Αματρίτσε, όπου κατέρρευσε το καμπαναριό - Συναγερμός και στη Ρώμη, όπου εκκενώθηκε το μετρό, σχολεία και το κτήριο της La Repubblica

Δονείται η κεντρική Ιταλία: Τέσσερις σεισμοί έως 5,7 Ρίχτερ
Τρεις ισχυρές σεισμικές δονήσεις έπληξαν σήμερα το πρωί την Κεντρική Ιταλία, μέσα σε περίπου μία ώρα, από τις 10:25 μέχρι τις 11:26 τοπική ώρα.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, η πρώτη δόνηση έγινε αισθητή στις 10:25 τοπική ώρα και μετρήθηκε στους 5,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, η δεύτερη στις 11:23 και είχε ένταση 5,7 Ρίχτερ και η τρίτη στις 11:26 με μέγεθος 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Στις 14:33 σημειώθηκε η τέταρτη μεγάλη σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 

Το επίκεντρο και των τεσσάρων δονήσεων, σ
ύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (Ingv) βρίσκεται στο Μοντερεάλε της Άκουιλα με εστιακό βάθος 9,2 χλμ. Είναι η περιοχή της κεντρικής Ιταλίας, κοντά στο χωριό Αματρίτσε, που χτυπήθηκε από τον Εγκέλαδο τόσο τον περασμένο Αύγουστο, όσο και από τριπλό σεισμό τον περασμένο Οκτώβριο και μετρά εκατοντάδες νεκρούς.

Οπως έγινε γνωστό, από τις νέες δονήσεις στο
Κλείσιμο
Αματρίτσε, κατέρρευσε το καμπαναριό της εκκλησίας του Σαντ Αγκοστίνο. Μάλιστα, τις ημέρες αυτές, οι σεισμόπληκτες αυτές περιοχές δοκιμάζονται και από τη σφοδρή κακοκαιρία και τις χιονοπτώσεις και πολλά μικρά χωριά έχουν αποκλεισθεί.

Επίσης είχαν χαθεί τα ίχνη 15 αγροτών στην Αρκουάτα Ντε Τρόντο, με τους άνδρες της πυροσβεστικής να έχουν ξεκινήσει επιχείρηση για τον εντοπισμό τους. Εντοπίστηκαν οι 12 και συνεχίζονται οι προσπάθειες για να βρεθούν οι υπόλοιποι. 

Παράλληλα, σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα στο Μοντερεάλε που ήταν το επίκεντρο του πρώτου σεισμού, οι κάτοικοι σκάβουν με γυμνά χέρια στο χιόνι ώστε να καταφέρουν να εγκαταλείψουν την περιοχή η οποία έχει απομονωθεί από τις σφοδρές χιονοπτώσεις. 

«Σημειώθηκαν τρεις ισχυρές δονήσεις παρόμοιες με εκείνες του σεισμού στην Άκουιλα και το Αματρίτσε. Εδώ και μήνες μας “καταδιώκουν” οι σεισμοί που δεν τελειώνουν ποτέ. Θέλουμε να σωθούμε, δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί. Αλλά είμαστε εγκλωβισμένοι εξαιτίας του χιονιού», δήλωσε κάτοικος του Μοντερεάλε, Ντονάτο Ντε Σάντις.

«Αυτές τις ημέρες συγκεντρώθηκε περίπου ένα μέτρο χιονιού που έκλεισε τους δρόμους, οι οποίοι οδηγούν στο χωριό. Εδώ τα περισσότερα σπίτια είναι παλιά και φοβόμαστε ότι μπορεί να καταρρεύσουν. Προς το παρόν βρίσκουμε καταφύγιο στις αντισεισμικές κατοικίες που έχουν ολοκληρωθεί και μετά θα δούμε», συμπλήρωσε ο Ντε Σάντις.

Μεγάλη αναστάτωση υπήρξε και στη Ρώμη όπου επίσης έγινε πολύ αισθητός ο σεισμός. Δεκάδες ήταν οι κλήσεις στην πυροσβεστική, με πολλά σχολεία να εκκενώνονται και στην ιταλική πρωτεύουσα, ενώ η δήμαρχος Βιρτζίνια Ράτζι, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Επίσης εκκενώθηκε το μετρό και το κτήριο της εφημερίδας Ρεπούμπλικα.

 

Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν σχολικά κτίρια στην περιοχή του Ριέτι, ενώ η Πολιτική Προστασία διενεργεί ελέγχους για πιθανές ζημιές.

Εικόνα έξω από σχολείο στο Ριέτι



Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, Φαμπρίτζιο Κούρτσο δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές κλήσεις, αλλά προς το παρόν δεν έχει χρειαστεί επιχείρηση διάσωσης. «Είναι καλό να γίνουν όλοι οι έλεγχοι. Εργαζόμαστε, επικοινωνούμε με δημάρχους και εξετάζουμε την κατάσταση», είπε ο Κούρτσο.

«Η σημερινή δεν είναι νέα δόνηση. Το έδαφος δεν έχει σταματήσει να τρέμει από τις 24 Αυγούστου. Οι δονήσεις έκτοτε υπολογίζονται στις 45.000», δήλωσε ακόμα ο Κούρτσο. 

«Ενώ προσπαθούσαμε να ξεχάσουμε, γιατί εδώ και δέκα ημέρες δεν νιώθαμε τίποτα και είχαμε εστιάσει στην έκτακτη κατάσταση των χιονοπτώσεων, ήρθε μία νέα δόνηση. Η κατάσταση είναι καταστροφική», είπε ο Αλεσάντρο Πετρούτσι, δήμαρχος της Αρκουάτα ντελ Τρόντο στο Άσκολι Πιτσένο, που είχε πληγεί στο σεισμό της 24ης Αυγούστου σκορπώντας το θάνατο σε τουλάχιστον 46 ανθρώπους. «Στην Αρκουάτα δεν υπάρχει πια κανείς. Σε κάθε δόνηση πέφτει συνέχεια κάτι. Επειτα με το χιόνι και τη βροχή, το χωριό έχει μετατραπεί σε ένα σωρό από συντρίμμια. Σίγουρα θα υπάρξουν και άλλες πτώσεις. Σίγουρα το 98% των σπιτιών δεν είναι προσβάσιμα», πρόσθεσε ο Πετρούτσι.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζο Ματαρέλα, από την Αθήνα που πραγματοποιεί επίσκεψη δήλωσε ότι κάθε δόνηση «επιδεινώνει την κατάσταση των συμπολιτών μας αλλά ενισχύει και την αποφασιστικότητά μας να βρισκόμαστε δίπλα τους και να τους βοηθούμε». Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ιταλίας πρόσθεσε ότι παρά το σεισμό η ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών θα συνεχιστεί. 

Ο δήμαρχος του Καπιτινιάνο στην Άκουιλα, Μαουρίτζιο Πελόζι, μιλώντας στην Repubblica δήλωσε πως η κατάσταση στην περιοχή του είναι «πολύ σοβαρή» και εξήγησε πως δεν έχουν φτάσει ακόμα σωστικά συνεργεία.

«Τους έχουμε καλέσει όλους, το στρατό, την πυροσβεστική αλλά δεν έρχεται κανείς. Δεν μπορούμε να καθαρίσουμε τους δρόμους από το χιόνι και να μεταφέρουμε σε ασφαλές σημείο τους κατοίκους γιατί τα μέσα που έχουμε δεν λειτουργούν. Στην δική μας περιοχή οι σεισμικές δονήσεις ήταν πιο ισχυρές από εκείνες της 24ης Αυγούστου», πρόσθεσε ο Πελόζι συμπληρώνοντας ότι δεν γνωρίζει ακόμα αν έχουν καταρρεύσει κτίρια και αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι. 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις από τον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας.

«Ντόμινο» δονήσεων «βλέπουν» οι σεισμολόγοι

Οι σεισμολόγοι κάνουν λόγο για ενδεχόμενο «ντόμινο» δονήσεων που καταγράφεται από τον περασμένο Αύγουστο στην Κεντρική Ιταλία έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό του Αματρίτσε.

Ο Αντρέα Μπίλι από το Ινστιτούτο Γεωλογίας (Igag-Cnr) εξήγησε πως είναι ακόμα νωρίς να πει κανείς με βεβαιότητα ότι πρόκειται για το ίδιο ρήγμα που συγκλόνισε τη χώρα στις 24 Αυγούστου, αλλά πρόσθεσε πως «σίγουρα θα υπάρξουν νέες δονήσεις τις ερχόμενες ώρες η ένταση των οποίων δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί».

Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Γεωλόγων, Φραντσέσκο Πεντούτο,  τόνισε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις για να πούμε ότι (οι δονήσεις) θα σταματήσουν». Μάλιστα, ο ειδικός υπενθύμισε όσα συνέβησαν κατά το φονικό σεισμό της Άκουιλα το 2009, όπου «σε εκείνη την περίπτωση η σεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε με μία ισχυρή δόνηση μεγέθους 6,3 Ρίχτερ».

Ο Πεντούτο πρόσθεσε πως το ρήγμα δεν σταμάτησε ποτέ τη δραστηριότητά του, ενώ οι ειδικοί του Ingv εξήγησαν πως «πρόκειται για το ίδιο σύστημα που ενεργοποιήθηκε στις 24 Αυγούστου, αλλά ο σημερινός σεισμός προέρχεται από διαφορετικό τμήμα».

«SOS» από τους κατοίκους της Άκουιλα: Έχουμε εγκλωβιστεί στο χιόνι, ο κόσμος ουρλιάζει

«Είμαστε στο δρόμο, έχουμε βυθιστεί στο χιόνι και δε μπορούμε ούτε να φύγουμε. Τα αυτοκίνητα δεν μπορούν να κινηθούν εξαιτίας του χιονιού. Συνεχίζουν οι δονήσεις και ο κόσμος ουρλιάζει στο δρόμο. Προσπαθώ να επικοινωνήσω με τη μητέρα μου που βρίσκεται σε μία δομή στο Μοντερεάλε αλλά δεν τα καταφέρνω», είπε με απόγνωση μία κάτοικος του Μαρούτσι, στο Πιτζόλι της Άκουιλα στην Corriere della Sera, τη στιγμή που την κατάσταση επιδεινώνουν η χιονόπτωση που συνεχίζει να σημειώνεται στην περιοχή καθώς και τα προβλήματα στις τηλεφωνικές γραμμές.

Από την άλλη, κάτοικος περιοχής γύρω από το Αματρίτσε που ζει σε τροχόσπιτο από τον περασμένο Αύγουστο, εξήγησε ότι το χιόνι έχει ξεπεράσει το ένα μέτρο και σαν να μην έφτανε αυτό, στις ήδη δύσκολες συνθήκες προστίθενται οι διακοπές ηλεκτροδότησης και θέρμανσης.
 
«Είμαστε 19, εκ των οποίων μία γυναίκα 90 ετών και ένα παιδί 8 ετών. Δεν έχουμε πρόσβαση στα σπίτια μας. Αγοράσαμε τροχόσπιτο και ζούμε εδώ. Αλλά με τις νέες σεισμικές δονήσεις, η κατάσταση είναι πραγματικά κρίσιμη. Προσπαθήσαμε να μετακινηθούμε με τζιπ, αλλά υπήρχαν συντρίμμια και οι δρόμοι δεν είναι προσβάσιμοι. Τα τελευταία εκχιονιστικά έφτασαν εχθές στις 23.00 και έκτοτε δεν έχουμε δει κανένα», πρόσθεσε ο κάτοικος.

Ανάλογες είναι οι δυσκολίες στο Αρίσκια της Άκουιλα με μία γυναίκα να γράφει στο προφίλ της στο Facebook: «Έχουμε θαφτεί στο χιόνι. Οι δρόμοι είναι όλοι κλειστοί. Εκχιονιστικά δεν περνούν και οι τηλεφωνικές γραμμές δεν λειτουργούν. Είμαστε απομονωμένοι».


Στη Ρώμη εκκενώθηκε προληπτικά το κτίριο που στεγάζει την ιταλική εφημερίδα La Repubblica: 





Η ώρα του σεισμού όπως καταγράφηκε σε σπίτι στην Ρώμη:
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης