Τι είναι το «μετέωρο κοινοβούλιο» με το οποίο είναι αντιμέτωπη πλέον η Βρετανία

Τι είναι το «μετέωρο κοινοβούλιο» με το οποίο είναι αντιμέτωπη πλέον η Βρετανία

Τι σημαίνει πρακτικά το «hung parliament» για την επόμενη ημέρα των εκλογών - Από πού βγαίνει αυτός ο παράξενος όρος

Τι είναι το «μετέωρο κοινοβούλιο» με το οποίο είναι αντιμέτωπη πλέον η Βρετανία
Η φράση «hung parliament« φιγουράρει τις τελευταίες ώρες στους κεντρικούς τίτλους των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών ιστότοπων της Βρετανίας
,  από τη στιγμή δηλαδή που ανακοινώθηκε το exit poll αλλά και όταν πλέον άρχισαν να δημοσιοποιούνται τα τελικά αποτελέσματα ανά εκλογική περιφέρεια δίνοντας τη νίκη αλλά όχι και την αυτοδυναμία στους Τόρις της Τερέζα Μέι.

Κλείσιμο
Τι σημαίνει όμως ο όρος «hung parliament» (σε ελεύθερη μετάφραση "μετέωρο κοινοβούλιο") όπου φαίνεται να οδεύει η Μεγάλη Βρετανία; 

Hung parliament, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, είναι το κοινοβούλιο όπου κανένα κόμμα δεν κατέχει την πλειοψηφία των εδρών, η οποία στην συγκεκριμένη περίπτωση θα ήταν 326 έδρες από τις 650 συνολικά. Η παράξενη αυτή έκφραση προέρχεται από τον όρο "hung jury", η οποία χρησιμοποιείται για το σώμα των ενόρκων σε μια δίκη, το οποίο αδυνατεί λόγω ασυμφωνίας να καταλήξει σε μια απόφαση, με αποτέλεσμα να απαιτείται επανάληψη της δίκης.

Στις εκλογικές αναμετρήσεις ωστόσο, δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, οπότε το κόμμα με τις περισσότερες έδρες (στη συγκεκριμένη περίπτωση και εάν επαληθευτούν τα exit polls, οι Τόρις) θα διερευνήσει την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με ένα από τα μικρότερα κόμματα.

Πρακτικά, τα παραπάνω σημαίνουν τα εξής: Αν το κόμμα της Μέι έρθει πράγματι πρώτο, τότε η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα πρέπει να αναζητήσει συμμάχους για να παραμείνει στο πόστο της, όπως έκανε ο προκάτοχος της, Ντέιβιντ Κάμερον το 2010, συμμαχώντας με τους Φιλελεύθερους του Νικ Κλεγκ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Βρετανίας δήλωσε, μέσω ανώτατου στελέχους του, ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει «σε σύμφωνα, συμφωνίες ή συνασπισμό» με άλλα κόμματα για να τα βοηθήσει να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Η Μέι, βέβαια, μπορεί να επιλέξει να παραμείνει πρωθυπουργός σε κυβέρνηση μειοψηφίας με στήριξη από άλλα κόμματα, ανά περίπτωση, ωστόσο αυτή η περίπτωση είναι αρκετά μικρή.

Σε περίπτωση που η Μέι διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει στήριξη για το κόμμα της στη Βουλή των Κοινοτήτων, τότε το βάρος θα πέσει στο δεύτερο κόμμα, στους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν. Μπορεί το σενάριο να γίνει ο Κόρμπιν πρωθυπουργός να φαινόταν... επιστημονική φαντασία πριν από λίγες ώρες, ωστόσο πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει, επισημαίνει ο Independent.

Ένα τρίτο σενάριο θέλει την Τερέζα Μέι να παραιτείται, μετά την πανωλεθρία ενός hung parliament και να αναλαμβάνει άλλος την πρωθυπουργία, ενδεχομένως ένας πολιτικός που πιστεύει περισσότερο το Brexit από την ίδια. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης