ΕΕ: Χρηματοδότησε έρευνα που αποκάλυψε ότι η «πειρατεία» δεν είναι επιβλαβής και μετά την έκρυψε!

ΕΕ: Χρηματοδότησε έρευνα που αποκάλυψε ότι η «πειρατεία» δεν είναι επιβλαβής και μετά την έκρυψε!

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η Επιτροπή καταστέλλει σκόπιμα τη δημοσίευση της έρευνας που χρηματοδοτείται από δημόσιους πόρους, διότι τα γεγονότα που ανακαλύφθηκαν ήταν ακατάλληλα για την πολιτική τους ατζέντα»

ΕΕ: Χρηματοδότησε έρευνα που αποκάλυψε ότι η «πειρατεία» δεν είναι επιβλαβής και μετά την έκρυψε!
Το 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέβαλε στην ολλανδική συμβουλευτική εταιρεία Ecorys, 360.000 ευρώ, προκειμένου να διεξάγει έρευνα για το φαινόμενο της πειρατείας στις πωλήσεις προϊόντων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. 

Η τελική έρευνα ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2015, αλλά για κάποιο λόγο και σύμφωνα με το blog της ευρωβουλευτή και ακτιβίστριας από τη Γερμανία, Julia Reda , δε δημοσιεύθηκε ποτέ.

Η έρευνα των 300 σελίδων φαίνεται να υποδηλώνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν την ιδέα ότι η πειρατεία έχει αρνητικές επιπτώσεις στις πωλήσεις προϊόντων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα (με εξαίρεση τις πιο πρόσφατες ταινίες που σημειώνουν τεράστια εισπρακτική επιτυχία-τα λεγόμενα blockbusters). 

Τα ευρήματα της έρευνας αποκαλύπτουν: 

Γενικά, τα στατιστικά στοιχεία δεν δίνουν κάποια επαρκή αποτελέσματα για την εκτόπιση των πωλήσεων μέσω παραβιάσεων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο. 
Κλείσιμο

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η πειρατεία δεν έχει κανένα αρνητικό αντίκτυπο, αλλά ότι, μόνο η στατιστική ανάλυση δε μπορεί να αποδείξει με επαρκή αξιοπιστία ότι υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα. 

Η μοναδική εξαίρεση είναι η μετατόπιση που παρουσίασαν οι πιο πρόσφατες κορυφαίες ταινίες.

Η ανάλυση έδειξε μετατόπιση 40%, γεγονός που μεταφράζεται ότι για κάθε δέκα ταινίες που παρακολουθούνται παράνομα, τέσσερις λιγότερες γίνονται με νόμιμη διαδικασία.

Η έρευνα αυτή, σίγουρα, δε διευθετεί όλα τα προβλήματα και τα θέματα που προκύπτουν από τις «παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων μέσω διαδικτύου» (πειρατεία), αλλά η καθυστέρηση της δημοσίευσής της, εγείρει σοβαρά ερωτήματα.

Στο blog της, η Julia Reda αναφέρει ότι μια τέτοια έρευνα θα μπορούσε να είναι θεμελιώδης για τις συζητήσεις που προκύπτουν σχετικά με τις πολιτικές για τα πνευματικά δικαιώματα - όπου η γενική ομολογία είναι ότι η πειρατεία έχει αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα των δικαιούχων. 

Η ίδια, επικρίνει την απροθυμία της Επιτροπής να δημοσιεύσει την έρευνα και υποστηρίζει ότι πιθανότατα δε θα την είχε δημοσιοποιήσει για αρκετά ακόμη χρόνια, αν η ίδια δεν ζητούσε, εγγράφως, την πρόσβαση σε έγγραφα, τον Ιούλιο. 

Η Julia Reda, αναφέρει ότι η Επιτροπή επέλεξε ενεργά να αγνοήσει τη μελέτη εκτός από το μέρος που ταιριάζει με την ατζέντα τους, καθώς σ'  ένα ακαδημαϊκό άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2016, δύο αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ χαμένων πωλήσεων για τις ταινίες blockbusters και παράνομων λήψεων αυτών των ταινιών.

Ωστόσο, η Επιτροπή «ξέχασε» να αναφέρει ότι η μελέτη αυτή βασίστηκε και σε προϊόντα
που αφορούσαν μουσική, ebooks και παιχνίδια, όπου δεν βρέθηκε καμία τέτοια σύνδεση. Αντίθετα, στην περίπτωση των βιντεοπαιχνιδιών, η μελέτη κατέληξε σε τελείως αντίθετα αποτελέσματα, αποκαλύπτοντας μια θετική επίδραση της λήψης παράνομων παιχνιδιών στις νόμιμες πωλήσεις.

Αυτό φυσικά αποδεικνύει ότι η μελέτη δε «ξεχάστηκε» εξ' ολοκλήρου από την Επιτροπή.

Η Julia Reda επισημαίνει:

«Η ουσία είναι ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η Επιτροπή καταστέλλει σκόπιμα τη δημοσίευση της έρευνας που χρηματοδοτείται από δημόσιους πόρους, διότι τα γεγονότα που ανακαλύφθηκαν ήταν ακατάλληλα για την πολιτική τους ατζέντα».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης