Κομισιόν: Ανοίγουν οι πύλες της ΕΕ για Σκόπια και Αλβανία

Κομισιόν: Ανοίγουν οι πύλες της ΕΕ για Σκόπια και Αλβανία

Γιοχάνες Χαν: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στα κράτη-μέλη, πιθανότατα μέχρι το καλοκαίρι, την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ - «Βλέπουν» πρόοδο στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στην Αλβανία - Με την στήριξη της Αθήνας η ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων

Κομισιόν: Ανοίγουν οι πύλες της ΕΕ για Σκόπια και Αλβανία
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
θα προτείνει στα κράτη-μέλη, σύντομα, πιθανότατα μέχρι το καλοκαίρι, την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων» με την Αλβανία και την
ΠΓΔΜ, δήλωσε ο Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος Επίτροπος για την Διεύρυνση, στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

«Οι πολίτες αυτών των χωρών αξίζουν αυτήν την συγκεκριμένη ευρωπαϊκή προοπτική. Πιστεύουμε ότι και οι δύο χώρες εφήρμοσαν στο παρελθόν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και έτσι απέκτησαν το δικαίωμα για ένα τέτοιο βήμα» σχολίασε ο αρμόδιος για την Διεύρυνση κοινοτικός Επίτροπος, για να προσθέσει: «Η Αλβανία για παράδειγμα έκανε μεγάλες προόδους στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος».
Κλείσιμο

Η εκτίμηση αυτή του κ. Χαν, αξίζει να σημειωθεί, έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με όσα έλεγε τον περασμένο Οκτώβριο ο Αμερικανός πρέσβης στα Τίρανα, Ντόναλντ Λου. Όπως έγραφε τότε ο αλβανικός Τύπος
, ο πρέσβης των ΗΠΑ, ευθέως και ονομαστικά, κατηγόρησε δικαστήρια και γενικότερα το σύστημα Δικαιοσύνης, που αφήνει ελευθέρους εγκληματίες και διακινητές ναρκωτικών και δεν προστατεύει τους πολίτες.

Επίσης, αναφέρθηκε στην υπόθεση της δικαστού Fildez Hafizi, τονίζοντας ότι το σύστημα Δικαιοσύνης την άφησε απροστάτευτη.

Αναφερόμενος, δε, στις εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τόνισε ότι η Αλβανία αποτελεί κέντρο οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών, όπλων και πορνείας, ενώ επισήμανε τη δράση τεσσάρων επικίνδυνων μαφιόζικων συμμοριών που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία, μέσω 20 γνωστών οικογενειών του εγκλήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Λου, οι τελευταίες εμπλέκονται σε εμπόριο ανθρώπων, εκβιασμούς, κλοπές αυτοκινήτων και ξέπλυμα χρήματος.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο κ. Χαν θα βρεθεί την Κυριακή στα Σκόπια, μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Μαζί τους θα βρίσκεται και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι. Η επίσκεψη γίνεται λόγω των προσπαθειών για αναζωπύρωση των προσπαθειών της ΕΕ για την ένταξη έξι χωρών των δυτικών Βαλκανίων στις τάξεις της. 

Μετά τα Σκόπια, η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην Αλβανία, ενώ έως την Τετάρτη θα έχει επισκεφτεί τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο. 
Ο κ. Γιούνκερ θα ολοκληρώσει την περιοδεία του στα Βαλκάνια την 1η Μαρτίου, με τελευταίο προορισμό τη Βουλγαρία, που έχει την εξάμηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου και θα συναντηθεί με εκπροσώπους και των έξι βαλκανικών χωρών που θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ.

Πάντως, η ένταξη των κρατών στην ΕΕ έχει ως προαπαιτούμενο βαθιές μεταρρυθμίσεις, που θα διασφαλίζουν το κράτος δικαίου. Η ΕΕ θεωρεί ότι, μέχρι το 2025, η Σερβία και το Μαυροβούνιο μπορούν να γίνουν κράτη-μέλη, ωστόσο δεν έχει δεσμευτεί για το χρονοδιάγραμμα. 

Παράλληλα, θέτει ως προαπαιτούμενο την επίλυση των διμερών διαφορών. Μία από αυτές είναι η ονομασία των Σκοπίων, αλλά και η διαφορά ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο.

Ενδεικτικά της στάσης της ΕΕ απέναντι στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων είναι και όσα είπε η καγκελάριος της Γερμανίας, υποδεχόμενη στο Βερολίνο τον Σκοπιανό πρωθυπουργό. Χαρακτηριστικά, η Άνγκελα Μέρκελ είπε στη συνέντευξη Τύπου με τον Ζόραν Ζάεφ ότι το Βερολίνο επιθυμεί να επιλυθεί το πρόβλημα (σ.σ. της ονομασίας των Σκοπίων) σύντομα, κάτι που θα ήταν θετικό και για την Ελλάδα, αλλά και για τα Σκόπια...
Το ΥΠΕΞ εγκαταλείπει την... προϋπόθεση της λύσης 

Στην ανατροπή της πολιτικής που ακολουθούσαν όλες οι ανεξαιρέτως οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, η οποία προέβλεπε την ένταξη της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς μετά την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, προχωρά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Λίγες ώρες μετά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, όπου ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και κυβερνητικός εταίρος πήρε σαφείς αποστάσεις από την πολιτική Τσίπρα -Κοτζιά και σημείωσε πως θα κάνει τα πάντα για να μην δοθεί το όνομα της Μακεδονίας στην γειτονική χώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος γνωστοποίησε στις Βρυξέλλες με σχετική επιστολή που απέστειλε ότι η Αθήνα θα στηρίξει την υποψηφιότητα της γειτονικής χώρας να ενταχθεί  στη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR).

Να σημειωθεί ότι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν απέρριπταν τις αξιώσεις της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και υποστήριζαν σταθερά ότι προϋπόθεση για μια τέτοια εξέλιξη ήταν η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας του γειτονικού κράτους.  Πάνω σε αυτή τη γραμμή στηρίχθηκε όπως είναι γνωστό και η απόφαση του Βουκουρεστίου. 

Αναλυτικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα αυτό το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:
   
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, με επιστολή του προς τους αρμόδιους Επιτρόπους Διεύρυνσης κ. Γιοχάνες Χαν και Περιφερειακής Πολιτικής κα Κορίνα Κρέτσου, γνωστοποίησε την πρόθεση της Ελλάδας να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR).

Στην εν λόγω Στρατηγική συμμετέχουν ήδη οι Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Βοσνία & Ερζεγοβίνη. H συνεργασία υλοποιείται μέσω τεσσάρων πυλώνων οι οποίοι αφορούν την Γαλάζια Ανάπτυξη, την Συνδεσιμότητα (Μεταφορές και Ενέργεια), το Περιβάλλον και τον Τουρισμό.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης