Ρωσία: Επανεκλογή Πούτιν με ποσοστό 76,65%
Ρωσία: Επανεκλογή Πούτιν με ποσοστό 76,65%
«Η Ρωσία έχει μπροστά της ένα λαμπρό μέλλον» είπε μιλώντας στην Κόκκινη Πλατεία μπροστά σε ένα ενθουσιασμένο πλήθος - Δάκρυσε στις πρώτες δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους - Είπε ότι οι κατηγορίες πως η Ρωσία δηλητηρίασε τον πρώην πράκτορα Σκριπάλ είναι «ανοησίες» και ότι είναι έτοιμος να συνεργασθεί με τις βρετανικές αρχές
UPD:
122
ΣΧΟΛΙΑ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανεκλέγεται στην προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας συγκεντρώνοντας το 76,65% των ψήφων, με το 99% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, γνωστοποίησε σήμερα η ρωσική εκλογική επιτροπή.
Τον ψήφισαν σχεδόν 55,5 εκατομμύρια Ρώσοι.
Ο κομμουνιστής υποψήφιος Πάβελ Γκρουντίνιν έλαβε το 11,82% των ψήφων, ο επικεφαλής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι συγκέντρωσε το 5,68%, ενώ η υποψήφια της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ξένια Σόμπτσακ έλαβε το 1,66% των ψήφων, ανέφερε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.
Ο Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, συνιδρυτής του κόμματος Γιάμπλοκο, έλαβε το 1,04% των ψήφων, ο Μπαρίς Τίτοφ το 0,75%, ο έτερος κομμουνιστής υποψήφιος Μαξίμ Σουράικιν 0,68% και ο Σεργκέι Μπαμπούριν 0,65%.
Το 2012, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε κερδίσει τις προεδρικές εκλογές συγκεντρώνοντας το 63,6% των ψήφων.
Τον ψήφισαν σχεδόν 55,5 εκατομμύρια Ρώσοι.
Ο κομμουνιστής υποψήφιος Πάβελ Γκρουντίνιν έλαβε το 11,82% των ψήφων, ο επικεφαλής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι συγκέντρωσε το 5,68%, ενώ η υποψήφια της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ξένια Σόμπτσακ έλαβε το 1,66% των ψήφων, ανέφερε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.
Ο Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, συνιδρυτής του κόμματος Γιάμπλοκο, έλαβε το 1,04% των ψήφων, ο Μπαρίς Τίτοφ το 0,75%, ο έτερος κομμουνιστής υποψήφιος Μαξίμ Σουράικιν 0,68% και ο Σεργκέι Μπαμπούριν 0,65%.
Το 2012, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε κερδίσει τις προεδρικές εκλογές συγκεντρώνοντας το 63,6% των ψήφων.
Πούτιν: «Η Ρωσία έχει ένα μεγάλο μέλλον μπροστά της»
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους για την υποστήριξή τους κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στη Μόσχα και διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία έχει ένα μεγάλο μέλλον μπροστά της υπό την προϋπόθεση ότι ο λαός της θα παραμείνει ενωμένος.
Μιλώντας από εξέδρα δίπλα στην Κόκκινη Πλατεία μπροστά σε ένα ενθουσιασμένο πλήθος, δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι η αναγνώριση όσων έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, παρά τις δύσκολες συνθήκες.
Αναφερόμενος στην κρίση των σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι οι κατηγορίες ότι η Ρωσία έκανε κάτι τέτοιο είναι «ανοησίες», η Ρωσία δεν διαθέτει τέτοια όπλα και ότι εάν η επίθεση είχε γίνει με τέτοιο νευροτοξικό παράγοντα θα είχαν πεθάνει πολλοί άνθρωποι. Πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να συνεργασθεί με τις βρετανικές αρχές.
Παρατυπίες καταγγέλλει η αντιπολίτευση
Το κίνημα του Αλεξέι Ναβάλνι, στον οποίον έχει απαγορευτεί η συμμετοχή στις εκλογές για νομικούς λόγους, λέει ότι έχει στείλει 33.000 εθελοντές ως παρατηρητές στις εκλογές.
Στην ιστοσελίδα του αναφέρονται εκατοντάδες περιστατικά νοθείας, κυρίως στη Μόσχα και στην περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα, στην Αγία Πετρούπολη και το Μπασκορτοστάν στα Ουράλια Όρη.
Η υποστήριξη προς τον Πούτιν είναι σημαντικά μικρότερη στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη σε σχέση με την Ρωσία συνολικά, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι που εργάζονται ως εκλογικοί παρατηρητές εμποδίστηκαν να εισέλθουν σε κάποια εκλογικά τμήματα, όπως είπε ένας δικηγόρος της εκστρατείας στη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.
O ίδιος ο Ναβάλνι ανέβασε στο Twitter έναν σύνδεσμο που παραπέμπει σε βίντεο το οποίο δείχνει να ρίχνονται επιπλέον φάκελοι με ψηφοδέλτια στην κάλπη σε ένα εκλογικό κέντρο στην ρωσική Απω Ανατολή. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει σχετικώς.
Στο Twitter κυκλοφορούν ακόμη βιντεάκια από κάμερες ασφαλείας που δείχνουν άτομα να ψηφίζουν δύο και τρεις φορές αλλά μέλη της εφορευτικής επιτροπής να ρίνουν ψηφοδέλτια στην κάλπη.
Σε αυτό το βίντεο, μέλη της εφορευτικής επιτροπής στέκονται γύρω από την κάλπη καλύπτοντάς την από την κάμερα, ενώ μια συνάδελφός τους ρίχνει μέσα ψηφοδέλτια
Ο γκριζομάλλης πολίτης με το μαύρο κουστούμι ψηφίζει συνολικά... τρεις φορές
Τα μέλη της εφορευτικής ρίχνουν εναλλάξ ψηφοδέλτια στην κάλπη
Ο Ιβάν Ζντανόφ, ένας συνεργάτης του Ναβάλνι, είπε ότι πολλοί ψηφοφόροι μεταφέρονταν στα εκλογικά τμήματα με πούλμαν από τους εργοδότες τους. "Θα τις ονομάσουμε 'οι εκλογές των πούλμαν' ", είπε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου, κάποιοι δημοσιογράφοι του Reuters που έκαναν ρεπορτάζ σε εκλογικά τμήματα ανά την Ρωσία μίλησαν με πολλούς ψηφοφόρους, οι οποίοι είπαν ότι είχαν λάβει οδηγίες από τους εργοδότες τους ή τους καθηγητές τους για το τί θα ψηφίσουν. Μάλιστα ορισμένοι έβγαζαν φωτογραφίες τους να ψηφίζουν λέγοντας ότι τους χρειάζονταν ως απόδειξη για τον εργοδότη τους, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για εκπτωτικά κουπόνια που διανέμονταν σε Ρώσους που πήγαν να ψηφίσουν.
Σύμφωνα πάντως με την Επιτροπή, περίπου το 80% των εκλογικών κέντρων παρακολουθούνται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.
Η συντονίστρια της ένωσης εκλογικών παρατηρητών στη Ρωσία Ελένα Μπαμπτσένκοβα από την πλευρά της είπε ότι σε όλη τη χώρα έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί περίπου 250 εκλογικές παραβάσεις και ότι το ποσοστό συμμετοχής αυτή τη φορά είναι υψηλότερο σε σχέση με το 2012.
Με το αποτέλεσμα βέβαιο, εκτός απροόπτου, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε αυτές τις εκλογές είναι πράγματι το ποσοστό συμμετοχής με το Κρεμλίνο να επιθυμεί μια ισχυρή εντολή για τον Πούτιν και τον Ναβάλνι να καλεί σε μποϊκοτάζ των εκλογών, τις οποίες χαρακτηρίζει απάτη.
Οι οκτώ υποψήφιοι
Οκτώ υποψήφιοι διεκδικούν την ψήφο των πολιτών στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας, μεταξύ αυτών φυσικά, και ο νυν πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι υπόλοιποι επτά είναι οι: Ξένια Σομπτσάκ (αυτοχαρακτηρίζεται σοσιαλίστρια και είναι υποψήφια με το κόμα Civic Initiative), Μαξίμ Σουραϊκίν (ακροαριστερό Κομμουνιστικό Κόμμα), Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι (ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος), Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι (αρχηγός του φιλελεύθερου κόμματος Yabloko), Σεργκέι Μπαμπουρίν (υποψήφιος του εθνικιστικού κόμματος Russian All-People's Union), Πάβελ Γκρουντίνιν (του ρωσικού κομμουνιστικού κόμματος) και Μπόρις Τιτόβ (ηγέτης του Κόμματος της Ανάπτυξης).
Πούτιν: Δεν με νοιάζει με ποιο ποσοστό θα εκλεγώ
Ευχαριστημένος θα είναι με οποιοδήποτε αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία το οποίο θα επιτρέπει την επανεκλογή του για μια τέταρτη θητεία, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Μόσχα.
Σε ερώτηση που του έκαναν για το αποτέλεσμα των εκλογών που θα θεωρούσε ικανοποιητικό, ο πρόεδρος Πούτιν απάντησε, σύμφωνα με εικόνες που αναμεταδόθηκαν από το AFPTV: «Οποιοδήποτε, από τη στιγμή που θα μου δίνει το δικαίωμα να ασκήσω το αξίωμα του προέδρου».
«Είμαι σίγουρος για το πρόγραμμα που προτείνω στη χώρα», πρόσθεσε ο Πούτιν στις δηλώσεις που έκανε από το 2151 εκλογικό τμήμα της ρωσικής πρωτεύουσας, το οποίο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας Επιστημών της Μόσχας.
Η «γενιά Πούτιν» ψηφίζει για πρώτη φορά
Μια γενιά Ρώσων, στην οποία ανήκει και η 19χρονη Βλαντισλάβα Ιζαϊκίνα, έχει ζήσει σχεδόν όλη της τη ζωή με πρόεδρο τον Βλαντίμιρ Πούτιν και στις σημερινές προεδρικές εκλογές ψήφισε για πρώτη φορά.Ο Πούτιν εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος πριν από 18 χρόνια και επομένως οι σημερινές εκλογές ήταν η πρώτη φορά που κάποιος, ο οποίος έχει γεννηθεί περίπου όταν ανήλθε για πρώτη φορά ο Πούτιν στην εξουσία, έχει δικαίωμα να ψηφίσει. Το όριο ηλικίας για το δικαίωμα ψήφου στη Ρωσία είναι τα 18 χρόνια.
"Είμαι πολύ χαρούμενη που ψήφισα γιατί θέλω να είμαι πολίτης της Ρωσικής Ομοσπονδίας με μια ενεργό πολιτική στάση", είπε η Βλαντισλάβα αφού ψήφισε στο Ελεκτρογκόρσκ, κοντά στη Μόσχα, συνοδευόμενη από τον παππού της Νικολάι Οσιπένκο.
"Μας δόθηκε ελευθερία, μας δόθηκε αυτή η ευκαιρία να επιλέξουμε τους εκπροσώπους μας...και θέλω να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία".
Η Βλαντισλάβα γεννήθηκε στην περιοχή της Μόσχας στις 24 Απριλίου 1999. Αργότερα εκείνη τη χρονιά, στις 31 Δεκεμβρίου, ο Πούτιν έγινε πρόεδρος της Ρωσίας και κυριαρχεί έκτοτε στην πολιτική σκηνή της χώρας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα επανεκλεγεί με μεγάλη διαφορά.
Η Βλαντισλάβα αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιόν ψήφισε. Ούτε στον παππού της δεν το αποκάλυψε. Είπε μόνο ότι επέλεξε κάποιον που θεωρεί ότι μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία για τη χώρα.
"Σε μια τόσο δύσκολη διεθνή συγκυρία η εκλογή του προέδρου είναι ένα πολύ σοβαρό ερώτημα. Ο καθένας θα πρέπει να ψηφίσει το πρόσωπο το οποίο εμπιστεύεται".
UPD:
122
ΣΧΟΛΙΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα