Tips και tricks για να μεγιστοποιήσεις την απόδοση του laptop σου

Tips και tricks για να μεγιστοποιήσεις την απόδοση του laptop σου

Πατάς το πλήκτρο ενεργοποίησης του laptop σου και… περιμένεις. Έπειτα από κάμποση αναμονή, βρίσκεσαι στο γνώριμο περιβάλλον των Windows. Το σύστημα περιμένει καρτερικά τις εντολές σου όμως δεν δείχνει κι ιδιαίτερα «πρόθυμο» να τις εκτελέσει

laptop-plaisio-_1_
Οι διάφορες εφαρμογές ανοίγουν με χαρακτηριστική καθυστέρηση, η μετάβαση από τη μία στην άλλη θέλει τον χρόνο της κάνοντας το Alt+Tab ασύμφορο, ενώ κάθε tab που ανοίγεις στον browser σου μοιάζει να χειροτερεύει την όλη κατάσταση.

Ξέρουμε πως νιώθεις και είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε και κυρίως, για να διώξουμε τις «μαύρες» σκέψεις περί αντικατάστασης του laptop σου! Τουλάχιστον δώσε του μία ευκαιρία!

Τι θα ‘λεγες να βλέπαμε πώς θα μπορούσες να βελτιώσεις και να μεγιστοποιήσεις την απόδοσή του;

Άφησε μόνο τα απαραίτητα στην εκκίνηση των Windows

laptop-plaisio-_2_
Κλείσιμο


Με την εκκίνηση του υπολογιστή σου, μαζί με τα Windows ξεκινά κι ένας μεγάλος αριθμός εφαρμογών και υπηρεσιών που εκτελούνται στο παρασκήνιο. Κάποιες εξ αυτών είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του συστήματος, αρκετές όμως είναι εκεί για να σου… κάνουν τη ζωή δυσκολότερη. Κάθε πρόγραμμα που εγκαθιστάς στον υπολογιστή σου, βλέπεις, έρχεται «πακέτο» με διάφορες τέτοιες υπηρεσίες που ελέγχουν για ενημερώσεις, στέλνουν δεδομένα στους servers των κατασκευαστών κλπ.

Προγράμματα όπως οι browsers, το Spotify, τυχόν VPN ή antivirus, το Office και όλα -ανεξαιρέτως- της Adobe, καταναλώνουν πολύτιμους πόρους από το σύστημά σου. Άνοιξε τον task manager (Alt+Ctrl+Del), πήγαινε στο tab Start-up apps και από εκεί δες τι εκκινεί με τα Windows και πόσο επιβαρύνει το σύστημά σου και πράξε αναλόγως.

Καθάρισε τον δίσκο σου

Ένας σχεδόν γεμάτος δίσκος κάνει το σύστημά σου να λειτουργεί με χαρακτηριστική καθυστέρηση. Σε πρώτη φάση λοιπόν δες σε τι κατάσταση βρίσκεται αυτός του laptop σου. Αν είναι επικίνδυνα γεμάτος, τότε μια καλή ιδέα θα ήταν να τον καθαρίσεις όσο γίνεται. Αν φερ’ ειπείν κρατάς εκεί τα backups σου, τότε θα μπορούσες να τα μεταφέρεις σε μία εξωτερική μονάδα. Επόμενο βήμα είναι η λειτουργία Disk Clean-up των Windows.

Αυτή θα αναλύσει το περιεχόμενο του δίσκου σου, προτείνοντάς σου δεδομένα προς διαγραφή και πληροφορώντας σε για το ακριβές τους περιεχόμενο και τον χώρο που θα γλιτώσεις. Η διαδικασία λειτουργεί λίγα μόνο δευτερόλεπτα και θα δεις άμεσα διαφορά, ιδίως αν επιλέξεις να ξεφορτωθείς κάμποσα GB.

Ενημέρωσε Windows και εφαρμογές

laptop-plaisio-_3_


Πολλές φορές, οι ενημερώσεις που κυκλοφορούν από τους κατασκευαστές ενισχύουν συν τοις άλλοις και την απόδοση ορισμένων υποσυστημάτων, επιτρέποντάς τους να εκμεταλλευτούν αποδοτικότερα τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά. Αν είσαι από ‘κείνους που δεν ξέρουν τι πάει να πει update λοιπόν, τότε σε περιμένει αρκετή δουλίτσα… Χρησιμοποίησε τα σχετικά εργαλεία που βρίσκονται στον υπολογιστή σου και ενημέρωσε τα πάντα, από το BIOS και τους drivers, μέχρι τα Windows και κάθε εγκατεστημένη εφαρμογή (να θυμάσαι πως πρέπει να χρησιμοποιείς την πιο πρόσφατη έκδοσή της). Εκτός της ταχύτητας, θα απολαμβάνεις και ασφαλέστερες εμπειρίες χρήσης.

Απεγκατάστησε αχρείαστα προγράμματα

Μιλώντας για εφαρμογές, πόσο σίγουρος είσαι ότι χρειάζεσαι όλες όσες βρίσκονται εγκατεστημένες στον υπολογιστή σου; Αν σου ζητούσαμε δηλαδή να τις ονομάσεις μία προς μία, θα τα κατάφερνες; Πού και πού καλό θα ήταν να ρίχνεις μια ματιά στα προγράμματα που βρίσκονται στο σύστημά σου, με απώτερο σκοπό να διώξεις όσα δεν χρειάζεσαι. Μπορεί κάποιο π.χ. να το εγκατέστησες και να το χρησιμοποίησες άπαξ αλλά έκτοτε να μην το έχεις χρειαστεί ξανά. Βεβαιώσου πως έχεις λογαριασμό ή τα αρχεία εγκατάστασης και όταν το έχεις ανάγκη και πάλι, το περνάς εκ νέου στο laptop σου.

Κάνε μία μίνι αναβάθμιση

laptop-plaisio-_4_


Για το τέλος αφήσαμε τη δραστικότερη ίσως κίνηση. Αν όλα τα προηγούμενα δεν είχαν αποτέλεσμα, τότε εξέτασε τη λύση της αναβάθμισης. Αρχικά έλεγξε τι προοπτικές προσφέρει το laptop σου. Για παράδειγμα έχει ελεύθερη υποδοχή για RAM ή SSD ή πρέπει να αφαιρέσεις τα ήδη υπάρχοντα; Βάσει των προδιαγραφών της μητρικής, ποιες είναι οι μέγιστες ποσότητες και οι πιο πρόσφατες τεχνολογίες στις οποίες μπορείς να επενδύσεις; Τα laptops έτσι κι αλλιώς δεν προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες παρέμβασης από πλευράς σου, οπότε με τον ταχύτερο SSD (δώσε έμφαση στο form factor και τη συνδεσιμότητα) και τη μέγιστη δυνατή RAM, θα δώσεις στο laptop σου δεύτερη ζωή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network

Τα μεγάλα πρωταθλήματα παίζουν εδώ!

Δείτε Επίσης