Το Κάθε Κουτί Μετράει γιορτάζει για τέταρτη συνεχή χρονιά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με το International Recycling Tour 2024

Το Κάθε Κουτί Μετράει γιορτάζει για τέταρτη συνεχή χρονιά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με το International Recycling Tour 2024

Μια πολική αρκούδα από 2.000 κουτάκια αλουμινίου εμφανίστηκε στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του International Recycling Tour 2024

kouti-1
Το Κάθε Κουτί Μετράει διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά το International Recycling Tour με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η δυναμική καμπάνια, που έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με τα οφέλη της ανακύκλωσης κουτιών αλουμινίου, πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε 16 πόλεις στην Ευρώπη, τη Βραζιλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στην Ελλάδα, η πόλη που συμμετέχει φέτος στην δημοφιλή εκστρατεία είναι η Θεσσαλονίκη και η δράση πραγματοποιείται στον Κήπο των Εποχών, στη Νέα Παραλία. Οι πρεσβευτές της ανακύκλωσης στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος και καλούν τους κατοίκους να ανακυκλώσουν τα άδεια κουτάκια αλουμινίου, όπου κι αν βρίσκονται. Η ανακύκλωση ενός τόνου αλουμινίου εξοικονομεί 9 τόνους εκπομπών CO2, συμβάλλοντας έτσι στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Αναδεικνύοντας το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που καλεί τους πολίτες να γίνουν η #GenerationRestoration, το πρόγραμμα παρουσιάζει το #PixelCan, μια βραβευμένη καλλιτεχνική εγκατάσταση φτιαγμένη από 2.000 κουτιά αλουμινίου. Πρόκειται για ένα street art έργο που απεικονίζει μια πολική αρκούδα, ένα ζώο - σύμβολο της κλιματικής κρίσης, καθώς απειλείται με εξαφάνιση λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, οι πόλεις που συμμετέχουν στο International Recycling Tour 2024 είναι: Αλκαλά ντε Ενάρες, Μπιντγκόστζ, Μπρεστ, Μπρίστολ, Βελιγράδι, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Βρυξέλλες, Δουβλίνο, Κατάνια, Κότορ, Ντουμπάι, Πράγα, Ρίο ντε Τζανέιρο, Χάγη.
Κλείσιμο
kouti-2
Μαθητές δημοτικών σχολείων παρακολουθούν τους χορευτές breakdance και συμμετέχουν στη δημιουργία του PixelCan στον Κήπο των Εποχών στη Θεσσαλονίκη
Ένα βήμα πιο κοντά στο 100% της ανακύκλωσης κουτιών αλουμινίου σε 21 χώρες στον κόσμο

Για να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2°C και να αποφευχθούν οι επιβλαβείς επιπτώσεις της, πρέπει να μειωθούν σχεδόν κατά το ήμισυ οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η αναστροφή της υποβάθμισης των εδαφών και των ωκεανών μπορεί να αποτρέψει την απώλεια ενός εκατομμυρίου απειλούμενων ειδών. Η αποκατάσταση μόλις του 15% των οικοσυστημάτων σε περιοχές άμεσης προτεραιότητας μπορεί να μειώσει κατά 60% τον κίνδυνο εξαφάνισης των απειλούμενων ειδών.

Η επείγουσα ανάγκη για απανθρακοποίηση και μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος ευθυγραμμίζεται πλήρως με την αποστολή του Κάθε Κουτί Μετράει (Every Can Counts). Το πρόγραμμα δραστηριοποιείται σε 21 χώρες παγκοσμίως, ενώ συνεργάζεται με brands, φορείς διαχείρισης αποβλήτων, διοργανωτές εκδηλώσεων και τοπικές αρχές, ώστε να εμπνεύσει τον κόσμο να κάνει τη διαφορά για τον πλανήτη. Μόνο το 2023, προσέγγισε 183,5 εκατομμύρια ανθρώπους βοηθώντας στην ανακύκλωση περισσότερων από 55 εκατομμυρίων κουτιών αλουμινίου.

«Το όραμα του προγράμματος είναι η παγκόσμια ανακύκλωση των κουτιών αλουμινίου να φτάσει το 100%. Το αλουμίνιο αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα κυκλικής οικονομίας, αφού κάθε κουτί που ανακυκλώνουμε μπορεί να επιστρέψει στο ράφι σε 60 ημέρες, και καμπάνιες όπως το International Recycling Tour μάς φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό το όραμα. Οι μικρές πράξεις, όταν τις κάνουμε όλοι μαζί, έχουν μεγάλο αντίκτυπο, δημιουργώντας ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους», αναφέρει η Ειρήνη Τοπουζίδου, υπεύθυνη του προγράμματος Κάθε Κουτί Μετράει στην Ελλάδα.
kouti-3
O Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας Θεσσαλονίκης, Πρόδρομος Νικηφορίδης, η υπεύθυνη του προγράμματος Κάθε Κουτί Μετράει, Ειρήνη Τοπουζίδου, ο εκπρόσωπος της ΑΝΑΚΕΜ, Σάκης Λαζαρίδης μαζί με τις εκπροσώπους του συλλόγου Φίλοι της Νέας Παραλίας
Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής

Παράλληλα, το Κάθε Κουτί Μετράει συμμετέχει στις δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στον Κήπο των Εποχών σε συνεργασία με τοπικούς φορείς (ΑΝΑΚΕΜ, Φίλοι της Νέας Παραλίας, Έλληνες Διασώστες, Save Your Hood Thessaloniki). Οι δράσεις ξεκίνησαν στις 4 και συνεχίζονται στις 5 και 6 Ιουνίου (9:00 – 13:00) με τη συμμετοχή μαθητών δημοτικών σχολείων.

Όσοι βρεθούν στο σημείο το απόγευμα της 5 Ιουνίου θα έχουν την ευκαιρία να δουν την πρωταθλήτρια Ελλάδας και Βαλκανίων στο breakdance, Έλλη Αναστασίου (@bgirl.elli), που θα παρουσιάσει μία εντυπωσιακή χορογραφία εμπνευσμένη από την ανακύκλωση. Επιπλέον, μπορούν να συμμετέχουν στην κλήρωση για ένα ποδήλατο φτιαγμένο από 800 ανακυκλώσιμα κουτάκια αλουμινίου!
kouti-4
Η πολική αρκούδα από 2.000 κουτάκια αλουμινίου εμφανίστηκε στον Κήπο των Εποχών της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του International Recycling Tour 2024 
Λίγα λόγια για την καμπάνια

Με στόχο να εμπνεύσει όλο και περισσότερους ανθρώπους να αλλάξουν συνήθειες και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για έναν πιο βιώσιμο πλανήτη, η #IRT2024 είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Οι χώρες που συμμετέχουν στη φετινή καμπάνια είναι: Βέλγιο, Βραζιλία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Μαυροβούνιο, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Τσεχία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ηνωμένο Βασίλειο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης