Το BMX εξελίσσεται και γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό ανά τα χρόνια

Το BMX εξελίσσεται και γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό ανά τα χρόνια

Έπειτα από ένα πραγματικά μοναδικό θέαμα που μας χάρισε το Red Bull Local Hero το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου, στο Skate Park στο ΟΑΚΑ με οικοδεσπότη τον Γιώργο Νταβουτιάν, ανακαλύψαμε πόσο ενδιαφέρον μπορεί να είναι το να παρακολουθείς όλους αυτούς τους «τρελούς» να σκαρφαλώνουν με τις δυο ρόδες σε ράμπες και rails εκτελώντας από απλά κόλπα ισορροπίας μέχρι τις πιο εντυπωσιακές και επικίνδυνες ανάποδες τούμπες στον αέρα

redbull-arthrou
Είναι πράγματι πολύ εντυπωσιακό αφού όλα αυτά τα κόλπα κρύβουν από πίσω πολλή προσπάθεια, υπομονή και επιμονή μέχρι να «βγει» ένα κόλπο. Μέσα στο παιχνίδι, είναι πάντα και οι αποτυχίες. Και όταν λέμε για αποτυχίες στο ΒΜΧ εννοούμε τις πτώσεις που σίγουρα όλοι οι ΒΜΧ riders έχουν στο βιογραφικό τους, άλλες μικρότερες και άλλες μεγαλύτερες, τις οποίες βρίσκουν τη δύναμη να προσπεράσουν και να κατακτήσουν τον τελικό τους στόχο… Να «βγει» το κόλπο!
Red-Bull-BMX__2_
Red-Bull-BMX__3_

Πίσω στα 60’s
Φερμένο από την Καλιφόρνια, απ’ όπου και ξεκίνησε, την δεκαετία του 1960, το ΒΜΧ συνδύασε πολλά διαφορετικά στοιχεία στη διάρκεια των ετών, τα οποία ταίριαξαν άψογα μεταξύ τους και μας έδωσαν το τελικό αποτέλεσμα που έχουμε σήμερα. Εμπνεύστηκε από το motocross όταν μικροί ηλικιακά riders έκαναν αγώνες σε χωματόδρομους με τα ποδήλατά τους.

Κλείσιμο
Αμέσως κέρδιζε όλο και περισσότερο κόσμο, που είχε την περιέργεια να το δοκιμάσει, ώσπου να φτάσει στις αρχές του 1970, μόλις δηλαδή μέσα σε μια δεκαετία, να οργανωθεί και ο πρώτος αγώνας ΒΜΧ. Μέχρι και τα τέλη του ’70 με αρχές του ’80 το ΒΜΧ είχε ήδη εξαπλωθεί στα πιο κεντρικά και πολυσύχναστα μέρη του πλανήτη όπως στην Ευρώπη, στην Αυστραλία και φυσικά στις υπόλοιπες ΗΠΑ. Το ΒΜΧ λοιπόν κατάφερε να μεταφέρει όλη αυτή την κουλτούρα «ελευθερίας», έντασης, τόλμης και… τρέλας που διαθέτει το motocross, από τους χωματόδρομους, μέσα στις πόλεις.
Red-Bull-BMX__4_
Red-Bull-BMX__1_

Το ΒΜΧ έχει δικό του lifestyle
Οι περισσότερες πίστες για ΒΜΧ που θα βρει κανείς στην γειτονιά του έχουν κάτι προσωπικό. Οι ΒΜΧάδες πολύ συχνά φτιάχνουν τις δικές τους αυτοσχέδιες πίστες σε πλατείες, παιδικές χαρές, αλάνες ή όπου μπορείς και δεν μπορείς να φανταστείς. Δημιουργούν τα δικά τους spots όπου μαζεύονται όλοι μαζί για να δοκιμάσουν νέα κόλπα και να αποθεώσουν ο ένας τον άλλον χωρίς κανένα δισταγμό και ανταγωνιστικότητα είτε βγει το κόλπο είτε έρθει η πτώση.

Δεν είναι θέμα επιτυχίας ή αποτυχίας άλλωστε. Είναι θέμα συναγωνισμού. Μαθαίνουν ο ένας από τον άλλον, περνάνε καλά όταν πετούν στον αέρα με το ΒΜΧ τους ή όταν κατεβαίνουν ένα rail (κάγκελο) στη μία ρόδα και αυτά αρκούν για να χειροκροτούν ο ένας τον άλλον. Όσες πίστες και να βρουν ή να φτιάξουν δεν θα σταματήσουν ποτέ να αναζητούν νέα spots που μπορούν να φιλοξενήσουν τα κόλπα τους. Οι περισσότεροι ΒΜΧάδες αν όχι όλοι ταξιδεύουν πολύ συχνά για να βρίσκουν νέα μέρη και να δοκιμάζουν τον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους σε μέρη που μέχρι στιγμής δεν είχαν πάει ποτέ.

Το BMX είναι ένα δυναμικό και συναρπαστικό άθλημα με πλούσια ιστορία και παγκόσμια παρουσία. Οι διάφορες κατηγορίες του προσφέρουν κάτι για κάθε τύπο αναβάτη, από αγώνες έως δημιουργικό freestyle. Με μια παθιασμένη κοινότητα, επιδραστικούς αθλητές και αυξανόμενη αναγνώριση, το BMX συνεχίζει να ανθίζει και να εξελίσσεται σε όλο τον κόσμο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης