Καλοκαιρινά βιβλία: 5 προτάσεις για παιδιά

Χάρισε στα παιδιά που αγαπάς μοναδικά βιβλία και δώσε τους την ευκαιρία να περάσουν αξέχαστες διακοπές!

Τα σχολεία έχουν κλείσει καιρό τώρα, είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και τα παιδιά είναι ευτυχισμένα! Με παππούδες στο χωριό, στην εξοχή με τους γονείς ή σε κάποια κατασκήνωση, απολαμβάνουν τις διακοπές με φίλους, ξαδέρφια και παρέα, κάνοντας όλα όσα δεν μπορούσαν όλη τη χρονιά με το βαρύ πρόγραμμα. Το πρωί μπάνιο, το απόγευμα βόλτες και ξεφάντωμα και το βράδυ όμορφες οικογενειακές στιγμές που θα θυμούνται για πάντα.

Τώρα λοιπόν που βρίσκεσαι ένα βήμα πριν τις διακοπές και σαν κλασικός γονιός έχεις στο κεφάλι σου άπειρα πράγματα, σου υπενθυμίζουμε πως ανάμεσα σε όσα έχεις να βάλεις στην βαλίτσα του παιδιού σου, είναι και μερικά βιβλία που θα γεμίσουν τον χρόνο του και θα του ανοίξουν ορίζοντες! Είτε είναι σχολικά, είτε όχι, η ανάγνωση βιβλίων μόνο πλεονεκτήματα μπορεί να προσφέρει στα παιδιά καθώς εξιτάρει τη φαντασία, τους μαθαίνει χρήσιμα πράγματα, ανάλογα πάντα το είδος που έχεις επιλέξει, ενώ την ίδια ώρα ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση τους. Μην ξεχνάς πως όσο πιο μικρά τα φέρουμε σε επαφή με το βιβλίο τόσο πιο πολύ θα τους γίνουν απαραίτητα στο μέλλον ξεφεύγοντας και χαλαρώνοντας μέσα από την ανάγνωση μιας ενδιαφέρουσας ιστορίας.

Ακόνισε το… μυαλό τους
‘Έχεις άπειρες επιλογές μπροστά σου αγαπητέ γονέα, νονέ, θείε ή τέλος πάντων όποια κι αν είναι η σχέση σου με το παιδί στο οποίο θέλεις να κάνεις δώρο! Θες να διαλέξεις κάτι που θα τα βοηθήσει στα μαθήματα ή προτιμάς κάτι που θα εξασκήσει το μυαλό τους σε οτιδήποτε; Ό,τι και να τους δωρίσεις, σίγουρα αυτό που θα βάλουν στις τσάντες τους θα είναι κάτι που θα τα ωφελήσει. Τα πρωτότυπα παιχνίδια λογικής και μνήμης, όπως γρίφοι, κρυπτόλεξα, σύγκριση και συμπλήρωση εικόνων και πολλές ακόμα δραστηριότητες είναι μια από τις πιο διασκεδαστικές προτάσεις για να απολαύσουν οι μικροί μας φίλοι με δημιουργικό τρόπο τον ελεύθερο χρόνο τους και τις διακοπές.
Εντωμεταξύ, τα παιδιά είναι παιδιά και όσο και να περνούν καλά στις καλοκαιρινές διακοπές, είναι πολύ πιθανόν κάποια στιγμή να βαρεθούν χωρίς να υπάρχει λόγος. Ακριβώς γι’ αυτό, εσύ θα πρέπει να έχεις φροντίσει ώστε να υπάρχει μια ασχολία που θα τους προσφέρει ψυχαγωγία και τι καλύτερο από μερικές μοναδικές και διασκεδαστικές δραστηριότητες που παρέχουν ατέλειωτες ώρες δημιουργικής απασχόλησης των μικρών παιδιών. Χάρη στη μεγάλη ποικιλία παιχνιδιών και την αστεία εικονογράφηση, τα παιδιά ασκούνται εύκολα στην Πρώτη Γραφή, την Πρώτη Ανάγνωση, τα Μαθηματικά και γνωρίζουν τον κόσμο που τα περιβάλλει. Παρέα με την οικογένεια Φαμπουλό για παράδειγμα, η μάθηση γίνεται παιχνίδι! Κάνε την επιλογή και θα μας θυμηθείς.

Δώσε τους την ευκαιρία να δημιουργήσουν
Αν πάλι το παιδί σου ανήκει στην κατηγορία αυτών που λατρεύουν να ζωγραφίζουν, που έχουν ξεκάθαρη αδυναμία στις καλές τέχνες, τότε τι λες για ένα τετράδιο εργασιών αποκλειστικά για εικαστικά; Κι αν έχει κάποιο ταλέντο, θα έχει τη δυνατότητα σίγουρα να το πάει ένα βήμα παρακάτω. Το τετράδιο εργασιών των Εικαστικών της Α΄ & Β΄ Δημοτικού θα βοηθήσει τους μαθητές να βρουν υλικό για κάθε καλλιτέχνη και είδος τέχνης και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους ανατρέχοντας σε διάφορες πηγές, όπως τα μουσεία, τους διάφορους φορείς, τα βιβλία και τα περιοδικά τέχνης, τις εγκυκλοπαίδειες και το διαδίκτυο. Είναι το επίσημο τετράδιο εργασιών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και απευθύνεται σε παιδιά, γονείς και καθηγητές, που χρειάζονται ένα επιπλέον βιβλίο μαθητή!
Αν πάλι το παιδί σου είναι στις πρώτες τάξεις του δημοτικού και αντί για τη ζωγραφική, λατρεύει τη μουσική και ό,τι έχει σχέση μαζί της, καμία ανησυχία μην έχεις, έχουμε φροντίσει και για αυτή την περίπτωση. Κάνε δικό του το τετράδιο εργασιών «Μουσική» της Α’ Δημοτικού που σκοπεύει να ενισχύσει την ανάπτυξη των μουσικών δεξιοτήτων και της μουσικής αντίληψης των παιδιών, τη δημιουργική τους έκφραση μέσα από τη μουσική αλλά και την ανάπτυξη της αυτονομίας και της φαντασίας τους. Φυσικά αντίστοιχες επιλογές υπάρχουν για όλες τις ηλικίες και για μεγαλύτερα παιδιά. Χρόνο και όρεξη να ‘χεις να τα δεις όλα!

Υπάρχουν και οι ασφαλείς λύσεις
Και τι εννοούμε ασφαλείς λύσεις; Τα κλασικά βιβλία των χαρούμενων διακοπών. Αυτά που μεγάλωσαν πολλά παιδιά, που συνόδευσαν άλλα τόσα στην παραλία, που γέμισαν δεκάδες καλοκαιρινά σπίτια και έκαναν γονείς να τα εμπιστευτούν. Χαρούμενες διακοπές σημαίνει ξεκούραση, μπάνια, περίπατοι στη φύση, παρέες… Σημαίνει όμως και ήσυχα μεσημέρια παρέα με ένα βιβλίο που έχει απ’ όλα: σπαζοκεφαλιές, ιστορίες, παιχνίδια, σταυρόλεξα, μαθηματικά! Το βιβλίο «Χαρούμενες Διακοπές Α’ Δημοτικού» είναι η ευκαιρία να «ξεσκονίσει» το παιδί σου τις γνώσεις του, αλλά και να τις... επεκτείνει με τον πιο ευχάριστο τρόπο! Φυσικά υπάρχουν κι άλλα βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά διαφορετικών ηλικιών. Αυτά από εμάς και… καλό, γεμάτο βιβλία καλοκαίρι!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr