State-of-the-Art τεχνολογίες αναβαθμίζουν την οδοντιατρική εκπαίδευση στην Κύπρο

Από το Πανεπιστήμιο στο Οδοντιατρείο: Η Σχολή που διαμορφώνει τους σύγχρονους οδοντιάτρους


Sponsored Content

Τα τελευταία χρόνια, οι τεχνολογικές εξελίξεις, ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας, υπήρξαν τεράστιες, αλλάζοντας δραστικά τους περισσότερους εργασιακούς τομείς. Οι σύγχρονοι επαγγελματίες παρακολουθούν και προσαρμόζονται στις νέες τάσεις, ώστε να εξελιχθούν βάσει των σύγχρονων καινοτομιών. Αυτό ισχύει και για την Οδοντιατρική Επιστήμη, η οποία παραμένει σταθερά στην κορυφή των επιλογών σπουδών, ειδικά όσον αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση.
Ποιες σπουδές, λοιπόν, διαμορφώνουν τους οδοντιάτρους του σήμερα; Ποιες εξασφαλίζουν σε βάθος γνώση του αντικειμένου, συνδυάζοντας τη χρήση νέων τεχνολογιών και κλινικής άσκησης;


Τεχνολογίες αιχμής στην οδοντιατρική εκπαίδευση
Για να απαντηθεί το παραπάνω ερώτημα, οι σπουδές Οδοντιατρικής πρέπει να βασίζονται σε ευρωπαϊκές και διεθνείς προδιαγραφές, επιτρέποντας στους φοιτητές να συνδυάζουν τη θεωρία με την πρακτική, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής. Ακριβώς αυτό προβλέπεται στο πενταετές πτυχίο που προσφέρεται από την Οδοντιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου όπως η κλινική εκπαίδευση ενδυναμώνεται από:
Πανεπιστημιακή Κλινική Οδοντιατρικής που λειτουργεί στο campus του πανεπιστήμιου που παρέχει ολοκληρωμένο κλινικό περιβάλλον για την εκπαίδευση των φοιτητών οδοντιατρικής
Υπερσύγχρονα εργαστήρια προσομοίωσης και εργαστήρια ανατομίας: Προσφέρουν στους φοιτητές τη δυνατότητα να εξασκούνται σε πραγματικές συνθήκες.
Εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality): Αναπαράγουν τις πραγματικές συνθήκες μιας οδοντιατρικής εργασίας με ρεαλιστική εικόνα και αίσθηση, ακριβώς όπως θα εργαζόταν ο φοιτητής πάνω σε ασθενή.
Τεχνολογίες υποβοήθησης από υπολογιστές (Computer Aided Design/Computer Aided Manufacturing): Χρησιμοποιούνται στα εργαστήρια ψηφιακής οδοντιατρικής για το σχεδιασμό και την κατασκευή ορθοδοντικών αποκαταστάσεων, όπως στεφάνες, γέφυρες, εμφυτεύματα κ.ά.

Η ενσωμάτωση αυτών των τεχνολογιών στην οδοντιατρική εκπαίδευση προετοιμάζει τους φοιτητές να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της σύγχρονης οδοντιατρικής πρακτικής και να προσφέρουν υψηλής ποιότητας φροντίδα στους ασθενείς τους. Στη σύγχρονη Οδοντιατρική εκπαίδευση, δεν αρκεί ο φοιτητής να “προσεγγίζει” το αντικείμενό του. Πρέπει να έχει άμεση επαφή και εξάσκηση. Γι’ αυτό το στάδιο της προκλινικής εκπαίδευσης είναι κορυφαίας σημασίας στις σπουδές Οδοντιατρικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου.



Το Μοναδικό Πτυχίο Οδοντιατρικής στην Κύπρο
Η εκπαίδευση των υποψήφιων οδοντιάτρων στο EUC δεν περιορίζεται στα εργαστήρια. Οι φοιτητές συνδυάζουν τη θεωρητική με την πρακτική εξάσκηση, καθώς η κλινική πρακτική πραγματοποιείται στην Πανεπιστημιακή Οδοντιατρική Κλινική της Σχολής, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση καταξιωμένων καθηγητών και έμπειρων οδοντιάτρων. Οι φοιτητές εκτελούν διαγνωστικές και θεραπευτικές εργασίες, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς που επισκέπτονται την κλινική, παρέχοντας έτσι σπουδαίο κοινωνικό έργο.

Το Πτυχίο Οδοντιατρικής του EUC διδάσκεται στα αγγλικά, και η φοιτητική κοινότητα προέρχεται από χώρες όπως την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αγγλία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ακολουθεί τα ευρωπαϊκά και βορειοαμερικανικά πρότυπα οδοντιατρικής εκπαίδευσης, βασιζόμενο κυρίως στις οδηγίες του Association for Dental Education in Europe (ADEE). Ένας σημαντικός παράγοντας που καθιστά το πτυχίο οδοντιατρικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου ακόμη πιο περιζήτητο είναι η διεθνής αναγνώρισή του, προσφέροντας στους αποφοίτους τη δυνατότητα να εργαστούν ως γενικοί οδοντίατροι σε περισσότερες από 30 χώρες στην Ευρώπη.

Μεταπτυχιακές Σπουδές
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου παρέχει επίσης τη δυνατότητα μετεκπαίδευσης με μεταπτυχιακές σπουδές. Η Οδοντιατρική Σχολή προσφέρει μεταπτυχιακό εξειδίκευσης στην Ορθοδοντική, επιτρέποντας στους φοιτητές να αναπτύξουν περαιτέρω τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους στον τομέα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Οδοντιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στην ιστοσελίδα https://euc.ac.cy/ ή επικοινωνήστε στο info@euc.ac.cy και στο 00357 22713000.
Έναρξη Φθινοπωρινού Εξαμήνου 2024: 7 Οκτωβρίου 2024
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr