Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση από το E-Learning του ΕΚΠΑ

Νέο μοριοδοτούμενο εξ αποστάσεως πρόγραμμα

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (TN) ανοίγει νέους δρόμους στη μάθηση, ενισχύοντας και εξατομικεύοντας την εκπαιδευτική διαδικασία. Μέσα από τη χρήση εξελιγμένων αλγορίθμων και τεχνικών μηχανικής μάθησης, έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζει το περιεχόμενο και τον ρυθμό μάθησης στις ανάγκες και προτιμήσεις των μαθητών, κάτι που είναι από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνολογίας.

Τα συστήματα ΤΝ αναλύουν δεδομένα για να κατανοήσουν τις δυνατότητες, τις προκλήσεις και τους μαθησιακούς στόχους του κάθε μαθητή, προσφέροντας μια εμπειρία που εστιάζει στις αδυναμίες και στα δυνατά σημεία του.
Επιπλέον, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να εμπλουτίσει τη μαθησιακή διαδικασία με διαδραστικά στοιχεία, όπως παιχνίδια και εφαρμογές, που διευκολύνουν την κατανόηση σύνθετων εννοιών. Μέσω αυτών των εργαλείων, οι μαθητές δεν μαθαίνουν μόνο πιο αποδοτικά, αλλά αποκτούν και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το μάθημα.

Το E-Learning του Πανεπιστημίου Αθηνών με το νέο Μοριοδοτούμενο εξ αποστάσεως Πρόγραμμα «Εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης στην Εκπαίδευση» συμβάλλει σε αυτήν την προσπάθεια εφαρμογής τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης στον τομέα της εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα στοχεύει στο να εφοδιάσει τους συμμετέχοντες με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την κατανόηση και την εφαρμογή των τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης στον τομέα της εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα επιδιώκει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ θεωρίας και πράξης, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση που καλύπτει τόσο τις θεμελιώδεις έννοιες της ΤΝ όσο και τις σύγχρονες εφαρμογές της.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπαιδευόμενοι θα προσεγγίσουν τις βασικές αρχές της Τεχνητής Νοημοσύνης και θα κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της μαθησιακής εμπειρίας. Παράλληλα, θα δοθεί έμφαση στη δημιουργία εξατομικευμένων μαθησιακών εμπειριών, στην ενίσχυση της διδασκαλίας μέσω της χρήσης προσαρμοστικών συστημάτων και στην αξιοποίηση εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης για την αυτοματοποίηση της αξιολόγησης και την ανάλυση εκπαιδευτικών δεδομένων.


Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι η αντιμετώπιση των προκλήσεων και των ηθικών ζητημάτων που σχετίζονται με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση. Μέσα από τη διερεύνηση των κοινωνικών και ηθικών επιπτώσεων της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με τα εργαλεία που θα τους επιτρέπουν να αξιολογούν κριτικά τις τεχνολογικές λύσεις και να τις εφαρμόζουν με υπευθυνότητα και σεβασμό στις ανάγκες των μαθητών και της ευρύτερης κοινωνίας.Τέλος, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην προώθηση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας μέσω της ενσωμάτωσης της παιχνιδοποίησης και της εκπαιδευτικής διασκέδασης, δημιουργώντας πιο ελκυστικά και αποτελεσματικά μαθησιακά περιβάλλοντα.

Συνολικά, το πρόγραμμα φιλοδοξεί να παρέχει στους εκπαιδευόμενους εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες για την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στις εκπαιδευτικές πρακτικές, ώστε να προσαρμοστούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και να ενισχύσουν την επαγγελματική τους ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, θα είναι σε θέση να ηγηθούν της εκπαιδευτικής καινοτομίας, αξιοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη, για να αναβαθμίσουν τη διδασκαλία και τη μάθηση σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα:

https://elearningekpa.gr/courses/efarmoges-texnitis-noimosunis-stin-ekpaideusi

Δομή Προγράμματος:

Εισαγωγή στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης για Εκπαιδευτική Υποστήριξη (Το ChatGPT και Claude στην Εκπαίδευση, Grammarly για Βελτίωση Γραπτών, Λογοκλοπή και Τεχνητή Νοημοσύνη, Πραγματοποίηση Μικροδιδασκαλίας)

Εξατομικευμένη Μάθηση και Προσαρμοστικά Συστήματα (DreamBox και MagicSchool AI για Εξατομικευμένη Μάθηση, Mika της Carnegie Learning για Μαθηματική Υποστήριξη, Quillionz για Δημιουργία Εκπαιδευτικού Υλικού, CogniToys για Παιδιά Προσχολικής Ηλικίας)

Αξιολόγηση και Βαθμολόγηση με Τεχνητή Νοημοσύνη (Αυτοματοποιημένη Βαθμολόγηση με το ScribeSense, Η Χρήση του Grammarly για Αξιολόγηση Γραπτών, Vosaic για Ανάλυση Εκπαιδευτικών Βιντεοσκοπήσεων, Δημιουργία και Εφαρμογές Εκπαιδευτικού Υλικού)

Τεχνητή Νοημοσύνη και Διδασκαλία Μαθηματικών (Εξατομικευμένη Μάθηση στα Μαθηματικά με το DreamBox, Το Mathway για Λύση Προβλημάτων, Το Wolfram Alpha για Προηγμένη Μαθηματική Υποστήριξη, Εφαρμογές για Οπτικοποίηση Μαθηματικών Εννοιών)

Παιχνιδοποίηση και Εκπαιδευτική Διασκέδαση με Τεχνητή Νοημοσύνη (Kahoot! και Διαδραστικά Κουίζ, Quizlet και Μάθηση μέσω Παιχνιδιού, Minecraft Education και Δημιουργικότητα στην Τάξη, Classcraft για Παιχνιδοποίηση της Τάξης)

Παραδείγματα και Πρακτικές Εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Εκπαιδευτική Διαδικασία (Σύγκριση των Καλύτερων και πιο Δημοφιλών AI Chatbots, Εξατομικευμένη Μάθηση μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης, Αυτοματοποιημένη Βαθμολόγηση, Εικονικοί Καθηγητές και Βοηθοί, Ανάλυση Εκπαιδευτικών Δεδομένων, Παιγνιδοποίηση της Μάθησης με Τεχνητή Νοημοσύνη, Εκπαίδευση για Ειδικές Ανάγκες με Τεχνητή Νοημοσύνη)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr