Τι είναι το plant parenting και γιατί είναι το νέο trend
plant_kedriki_generic

Τι είναι το plant parenting και γιατί είναι το νέο trend

Όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι «υιοθετούν» φυτά εσωτερικού χώρου και τα φροντίζουν με την ίδια επιμέλεια και αγάπη που θα φρόντιζαν ένα κατοικίδιο ή ένα μέλος της οικογένειάς τους.

Τελευταία το plant parenting φοριέται πολύ, παρότι όμως είναι ένας όρος που επινοήθηκε από τους millenials, στην η ουσία συντήρηση των φυτών και συγκεκριμένα των εσωτερικών χώρων δεν είναι κάτι καινούργιο. O μοντέρνος χαρακτηρισμός αφορά κάθε άνθρωπο που φροντίζει τα φυτά του με την ίδια επιμέλεια και αγάπη που θα φρόντιζε ένα κατοικίδιο ή ένα μέλος της οικογένειάς του, και δεν είναι ένα απλό χόμπι που μπορεί να το πιάσει κάποιος όποτε δεν έχει κάτι άλλο να κάνει. Αντίθετα, ένας plant parent πρέπει να είναι συνειδητοποιημένος και συνεπής, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος τα φυτά να καταστραφούν.

Τι είναι όμως αυτό που ωθεί κάποιον να υιοθετήσει ένα ή και περισσότερα φυτά και να τα περιποιείται με τη μεγαλύτερη τρυφερότητα; Ο βασικότερος λόγος είναι η αίσθηση ηρεμίας που προσφέρουν τόσο με την παρουσία τους όσο και με τη φροντίδα τους. Άλλωστε επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει τη φροντίδα των φυτών και την κηπουρική με τη θετική επίδραση στην ψυχική υγεία. Η άμεση άμεση επαφή με το χώμα, η χαρά του να βλέπει κάποιος να αναπτύσσεται το φυτό που περιποιείται με αγάπη και το άρωμα φρεσκάδας που αναδύουν στον χώρο, δίνουν στους plant parents στιγμές χαράς, ευεξίας και αισιοδοξίας.
Παράλληλα, όσον αφορά τους νεότερους ανθρώπους, στο κάδρο μπαίνει και ο παράγοντας οικογένεια, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι για διάφορους λόγους αναβάλλουν όλο και περισσότερο το να γίνουν γονείς, με αποτέλεσμα να στρέφονται στην περιποίηση φυτών και κατοικίδιων, ως έναν εναλλακτικό τρόπο για να πάρουν και να δώσουν αγάπη και στοργή.
Για όποιον ξεκινά τώρα το plant parenting, καλό είναι να γνωρίζει κάποιες βασικές πληροφορίες, ώστε να καταφέρει σύντομα να δει τα φυτά του να θεριεύουν. Κατ’ αρχάς, πρέπει να σκεφτεί καλά και να αξιολογήσει τον χώρο του, ώστε να εξασφαλίσει ότι τα φυτά που θα διαλέξει θα ευδοκιμήσουν στο συγκεκριμένο περιβάλλον. Το φως, η υγρασία του δωματίου ακόμα και τα κατοικίδια που υπάρχουν σε ένα σπίτι είναι σημαντικοί παράγοντες που δεν πρέπει να παραβλέπονται.
Τα καλύτερα φυτά για τους αρχάριους, είναι αυτά που δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, ή δεν χρειάζονται εξεζητημένη περιποίηση, όπως είναι για παράδειγμα τα παχύφυτα τα οποία περιλαμβάνουν μια τεράστια γκάμα και ανταποκρίνονται πολύ εύκολα στη φροντίδα. Η επιλογή ενός εύκολου φυτού βοηθά τον plant parent να το παρακολουθεί και να μάθει να διακρίνει πιο εύκολα τις αλλαγές που σημειώνονται αλλά και τις ανάγκες του φυτού.
Από εκεί και μετά, ρόλο παίζει το καλό χώμα, το λίπασμα αλλά και τα εργαλεία που βοηθούν στην περιποίηση: γλάστρες με καλή στράγγιση, γάντια, πιατάκια, σκαλιστήρι, ποτιστήρι, ψαλίδι κλαδέματος είναι αυτά με τα οποία πρέπει να ξεκινήσει κανείς, ενώ ανάλογα με το είδος των φυτών θα πρέπει να προμηθευτεί και άλλα πιο εξειδικευμένα. Στην ουσία όμως, αυτό που χρειάζεται ένας καλός plant parent είναι όρεξη και αγάπη για τα φυτά του.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ