Η μοντέρνα εκδοχή του Art Deco σκορπίζει τη λάμψη του
new_kedriki_art

Η μοντέρνα εκδοχή του Art Deco σκορπίζει τη λάμψη του

Τα γεωμετρικά μοτίβα, οι χρυσές πινελιές και τα λαμπερά φωτιστικά, κάνουν το στυλ της δεκαετίας του ‘20, διαχρονικά ελκυστικό.

Η εποχή του Art Deco είναι και πάλι εδώ, συνδυάζοντας μοντέρνες και vintage τάσεις του design που κάνουν ένα σπίτι να φαίνεται πολυτελές και θρυλικό. Αν και έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του 1920, τα γεωμετρικά μοτίβα, οι χρυσές πινελιές και τα λαμπερά φωτιστικά, κάνουν το συγκεκριμένο στυλ διαχρονικά ελκυστικό. Ουσιαστικά η περίοδος Art Deco κάνει την εμφάνισή του αμέσως μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μεσουρανεί μέχρι την έναρξη της Μεγάλης Ύφεσης το 1939.

Για να πετύχουμε αυτό το εντυπωσιακό στυλ, δεν χρειάζεται να καλύψουμε τα πάντα με χρυσό. Στην πραγματικότητα, η αισθητική αφορά ίσιες, καθαρές γραμμές και απλοποιημένες φόρμες, μερικές φορές σε επιδεικτικά χρώματα και φινιρίσματα. Αρκεί να κατανοήσουμε τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά όπως τα έπιπλα, τα χρώματα και τα μοτίβα για να κατακτήσουμε την μοναδική αισθητική σε όλο της το μεγαλείο. Ας δούμε πώς μπορούμε να ενσωματώσουμε στο σπίτι μας κάποια από τα χαρακτηριστικά του Art Deco.

Πλούσια Χρώματα
Αποχρώσεις κοσμημάτων όπως το ζαφείρι, το ρουμπίνι και το σμαράγδι ξεχωρίζουν σε αυτό το στυλ, συμπληρώνοντας συχνά αστραφτερές πινελιές από ασήμι και χρυσό, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και απαλά παστέλ για αντίθεση και ένταση. Για να προσθέσουμε βάθος και δράμα, δεν φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε μαύρο.

Σχήματα και γραμμές
Τα τολμηρά σχήματα είναι απαραίτητα, ενώ όλα τα μεγέθη και οι παραλλαγές τοποθετούνται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν δυναμικό ύφος. Λεπτές γραμμές, καμπύλες και καμάρες δίνουν επίσης έμφαση. Τα τυπικά μοτίβα Art Deco περιλαμβάνουν τρίγωνα σχήματα, γραμμές chevron, και αρχαία ελληνικά σχέδια.

Τολμηρά μοτίβα
Οι ταπετσαρίες και οι συνθέσεις πλακιδίων με έντονα μοτίβα είναι σημαντικά για τη δημιουργία ατμόσφαιρας Art Deco. Επαναλαμβάνουμε τα γεωμετρικά σχήματα για να σχηματίσουμε μοναδικά σχέδια σε δάπεδα και τοίχους το μπάνιο, την κουζίνα ή το σαλόνι. Επίσης μπορούμε να τοποθετήσουμε ανάγλυφη ταπετσαρία με λουλούδια ή μια μονόχρωμη βελούδινη σε έναν από τους τοίχους για να τονίσουμε τον χώρο.

Μεταλλικοί τόνοι
Η επαναλαμβανόμενη χρήση μεταλλικών τόνων δημιουργεί συνοχή σε κάθε χώρο. Αντικείμενα όπως φωτιστικά, καθίσματα, μικρές λεπτομέρειες, δάπεδα και επενδύσεις τοίχων μπορούν όλα να πάρουν λίγη αίγλη. Τα λαμπερά φωτιστικά προσθέτουν μια διαχρονική εμφάνιση σε κάθε δωμάτιο, ενώ δεν φοβόμαστε να προσθέσουμε στον χώρο καθρέφτες που αντανακλούν τη λάμψη των αστραφτερών επιφανειών.

Ιδιαίτερος φωτισμός
Το μεγαλείο και η αύρα της τζαζ εποχής πήραν λάμψη από μοναδικά, άκρως εντυπωσιακά φωτιστικά. Από εκθαμβωτικούς πολυελαίους μέχρι ρετρό απλίκες, ο Art Deco φωτισμός αποπνέει πολυτέλεια. Τα περισσότερα statement φωτιστικά είναι περίτεχνα και πολυτελή ή κομψά κατασκευασμένα από απλές γραμμές και σχήματα, με μεταλλικά φινιρίσματα. Τα επιτραπέζια φωτιστικά συχνά διαθέτουν υπερμεγέθεις αποχρώσεις με μοναδικά σχήματα και ιδιαίτερες βάσεις.

Πλούσια υφάσματα

Βελούδο και δέρμα, δύο υλικά άμεσα συνυφασμένα με τα Art Deco έπιπλα τα οποία διαθέτουν επίσης μοναδικό design από την κορυφή μέχρι και τα ποδαράκια. Το λακαρισμένο ξύλο, είναι επίσης πολύ δημοφιλές για αυτό το στυλ, καθώς η επίστρωσή του δημιουργεί γυαλάδα που δίνει έξτρα ύφος και έτσι οι ντουλάπες, η τραπεζαρία, το γραφεία και όχι μόνο μπορούν να είναι λακαριστά. Ακόμα ένα βασικό στοιχείο του ύφους, είναι και τα περίπλοκα έπιπλα με χρυσά πόδια, με επιφάνειες από γυαλί, πέτρα ή ξύλο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ