Πώς αγοράζουμε έπιπλα αποφεύγοντας τα λάθη

Κρατάμε σημειώσεις σχετικά με τις διαστάσεις του χώρου, βλέπουμε δείγματα υφασμάτων, δεν αποφασίζουμε βιαστικά και δίνουμε σημασία στην ποιότητα

Όλοι οι σύμβουλοι εσωτερικής διακόσμησης συμφωνούν σε ένα πράγμα: τα έπιπλα δεν τα αγοράζουμε ποτέ από παρόρμηση. Κι αυτό επειδή υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να βρεθούμε με αντικείμενα που δεν χωρού ή δεν ταιριάζουν στον χώρο μας ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνουν χωρίς λόγο το πορτοφόλι μας.

Αντίθετα, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αφιερώσουμε χρόνο σε κάθε αγορά μας, να σκεφτούμε καλά και να σχεδιάσουμε κάθε μας απόφαση. Να εξετάσουμε τη λειτουργικότητα, το στυλ, την αντοχή και την κατασκευή. Για να παίρνουμε όσο το δυνατόν πιο έξυπνες αποφάσεις αγοράς επίπλων, έχουμε συγκεντρώσει μια λίστα με λάθη που πρέπει να αποφύγουμε.


Πρώτα σχεδιάζουμε
Προτού καν ξεκινήσουμε το ψάξιμο, είναι απαραίτητο να προηγηθεί το στάδιο του σχεδιασμού, αποκαλύπτουν οι σχεδιαστές. Η αγορά επίπλων διαφέρει εντελώς από την αγορά έργων τέχνης τα οποία δεν χρειάζεται να συνεργάζονται με οτιδήποτε άλλο στον χώρο. Τα έπιπλα όμως, πρέπει να έχουν το σωστό μέγεθος, και τα χρώματα και το στυλ να ταιριάζουν με τον χώρο μας.

Μετράμε τον χώρο και ψάχνουμε για συγκεκριμένες διαστάσεις. Ακόμη καλύτερα, βάζουμε σημάδια στο πάτωμα για να καταλάβουμε αν το έπιπλο που έχουμε στο μυαλό μας επιδρά σωστά με τα υπόλοιπα του χώρου. Για παράδειγμα πρέπει να μπορούν να ανοίγουν τα συρτάρια, οι πόρτες και να μην μπουκώνει ο χώρος.


Προσοχή στις λεπτομέρειες
Κάποιες φορές δεν δίνουμε σημασία στο τι ακριβώς χρειαζόμαστε. Αν θέλουμε αποθηκευτικούς χώρους, θα φροντίσουμε να πάρουμε το κατάλληλο έπιπλο χωρίς να σκεφτόμαστε μόνο την εμφάνιση.
Η εξέταση της λειτουργικότητας είναι κορυφαία προτεραιότητα. Σημασία έχει και το είδος υφάσματος που μπορεί να έχει ένα έπιπλο και αυτό έχει να κάνει με τις δικές μας αποκλειστικές ανάγκες. Θα σκεφτούμε πόσο συχνά μπορεί να καθαρίζεται, αν είναι ανθεκτικό και αν ταιριάζει με τα υπόλοιπα έπιπλα.


Σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα

Η ανθεκτικότητα στον χρόνο είναι σημαντική τόσο από πλευράς κατασκευής όσο και από πλευρά σχεδιασμού. Αποφεύγουμε τις βραχύβιες τάσεις και αναρωτιόμαστε αν το έπιπλο που έχουμε μπροστά μας θα εξακολουθεί να μας αρέσει έπειτα από 5 ή 10 χρόνια. Τα διαχρονικά, ποιοτικά έπιπλα αποδεικνύουν την αξία τους χρόνο με τον χρόνο.


Αποφεύγουμε τις βιαστικές κινήσεις

Τα έπιπλα δεν πρέπει να αγοράζονται μόνο για να καλύψουν ένα κενό. Αν υποθέσουμε ότι βγήκαμε στην αγορά για να βρούμε ένα τραπεζάκι σαλονιού, δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάρουμε το πρώτο που θα δούμε μπροστά μας. Θα επιλέξουμε κάτι που τράβηξε την προσοχή μας σε σύγκριση με όλες τις άλλες επιλογές που έχουμε.


Η ομορφιά πηγάζει από μέσα
Κι αυτό δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τους ανθρώπους. Η καλή κατασκευή επιτρέπει σε ένα έπιπλο να γλιστρήσει μέσα από τις ρωγμές του χρόνου και να αποκτήσει καινούργια εμφάνιση κρατώντας την ίδια βάση. Τα ποιοτικά κομμάτια μπορούν να μεταμορφωθούν με χρώμα, νέο φινίρισμα ή νέο ύφασμα. Για να το πετύχετε ρωτήστε από ποια υλικά έχει φτιαχτεί, αν είναι φτιαγμένο από πραγματικό ξύλο και πόσο σταθερό είναι. Αγγίξτε το, καθίστε πάνω του, φροντίστε να το γνωρίσετε καλά πριν το πάρετε μαζί σας στο σπίτι.
Αν πιέζετε το μπράτσο μιας πολυθρόνας και νιώθετε από κάτω το ξύλο σημαίνει ότι δεν έχει το σωστό γέμισμα και σύντομα θα βγει εκτός λειτουργίας.


Γινόμαστε δημιουργικοί

Πολλές φορές ένα στημένο δωμάτιο σε έναν εκθεσιακό χώρο είναι η εύκολη λύση που θα μας απαλλάξει από μεγάλη φροντίδα για το τι πρέπει να συνδυάσουμε και με ποιον τρόπο. Για να αποκτήσει όμως ένας χώρος προσωπικότητα θα πρέπει να αγοράσουμε μεμονωμένα κομμάτια και να τα ταιριάξετε με τον δικό μας γούστο. Να ανακατέψουμε χρώματα, σχέδια και υφές που είναι ενδιαφέροντα και δημιουργούν έναν πολυεπίπεδο και ελκυστικό χώρο. Συνδυάζουμε μια αντίκα με ένα μοντέρνο κομμάτι και αμέσως ο χώρος αποκτά μοναδικό χαρακτήρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr