5 εύκολοι τρόποι για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη
kedriki_happy_life

5 εύκολοι τρόποι για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη

Εφαρμόζουμε μικρές αλλά πολύ σημαντικές πρακτικές για να απαλλαγούμε από το στρες και να επαναφέρουμε την ισορροπία στην καθημερινότητά μας.

Υπάρχουν μέρες που δυσκολευόμαστε να σηκωθούμε από το κρεβάτι και να ριχτούμε στη μάχη της καθημερινότητας, ανεξάρτητα από το πόσο φορτωμένο είναι το πρόγραμμά μας. Η συσσωρευμένη κούραση, οι οικονομικές δυσκολίες και το στρες είναι οι κυριότεροι παράγοντες για την εξαΰλωση της ενεργητικότητάς μας και για τη δυσκολία που έχουμε να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας. Ευτυχώς όμως υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση και να επαναφέρουμε την ισορροπία στη ζωή μας. Το μυστικό κρύβεται σε μικρές αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε σε καθημερινές μας συνήθειες, τις οποίες μάλιστα, προτείνουν και ειδικοί σε θέματα αυτοβελτίωσης και life coaches. Ας δούμε 5 από αυτά τα πολύτιμα tips:


Φυσικά… φυσικό φως

Σύμφωνα με δεκαετίες μελετών, το φυσικό φως έχει ισχυρή και συχνά θετική επίδραση τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία, αλλά και στη γενικότερη ευεξία του ανθρώπινου οργανισμού. Όταν δεν είναι επαρκές, μπορεί να παρουσιαστεί διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού, κάτι το οποίο στη συνέχεια οδηγεί σε μια σειρά από προβλήματα υγείας. Οι αϋπνίες και η κατάθλιψη συνδέονται επίσης με την ανεπάρκεια φυσικού φωτός, ενώ το χρειαζόμαστε ακόμα και για να διατηρήσουμε την οπτική υγεία και την καλή όραση.


Επιλέγουμε mindfulness

Στα ελληνικά μεταφράζεται ως ενσυνειδητότητα και είναι μια πρακτική που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη απήχηση. Ο στόχος είναι το μυαλό και το σώμα να συγχρονίζονται απόλυτα και να έχουν πλήρη επίγνωση για οτιδήποτε συμβαίνει ή κάνουμε κάθε στιγμή. Με το mindfulness η σύνδεση μυαλού και σώματος μπορεί να αποκατασταθεί και να βιώσουμε το παρόν με λιγότερο στρες.


Τα τελετουργικά «σώζουν»

Κάνουμε τις τελετουργικές πρακτικές μέρος της καθημερινότητάς μας, καθώς πείθουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο ότι λειτουργούν ως προστασία κατά της αβεβαιότητας. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα τελετουργικά που εφαρμόζονται πριν από κάποια δραστηριότητα, όσο μικρή ή μεγάλη ένταση και αν έχουν, οδηγούν σε αποσυμπίεση από το στρες. Μάλιστα προτείνονται ακόμα και από αθλητικούς ψυχολόγους και ένα από α πιο διάσημα παραδείγματα είναι Ράφαελ Ναδάλ, νικητής 20 τίτλων Grand Slam στο single, ο οποίος στην αυτοβιογραφία του με τίτλο Rafa: My Story, ο Nadal εξηγεί ότι τα τελετουργικά του είναι «ένας τρόπος να βάζω τον εαυτό μου σε έναν αγώνα, να διατάσσω το περιβάλλον μου να ταιριάζει με τη σειρά που αναζητώ στο κεφάλι μου».


Η λίστα είναι το ήμισυ του παντός


Μπορεί να φαίνεται απλό, ακόμα και βαρετό, όμως το να κάνουμε καθημερινά μια λίστα με όλα αυτά που έχουμε να διεκπεραιώσουμε, έχει περισσότερα οφέλη από όσα νομίζουμε. Ανοίγουμε την ατζέντα μας ή το σημειωματάριο του smartphone και σημειώνουμε με ζήλο, γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς μόνο κέρδος θα έχουμε. Αν αναρωτιέστε ποια είναι αυτά, σημειώστε ότι μας βοηθά στη συγκέντρωση, στην οργάνωση και στη σωστή διαχείριση του χρόνου, αυξάνει την παραγωγικότητά μας, μειώνει το άγχος και την ένταση, εξασκεί τη μνήμη και επιπλέον όταν ολοκληρώσουμε όσα σημειώσαμε μπορούμε να απολαύσουμε το αίσθημα της ικανοποίησης.


Οικονομικό αντι-στρες

Η κατάσταση των οικονομικών μας, είναι σίγουρα βασικός παράγοντας αυξημένου στρες. Αν παρατηρήσουμε προσεκτικά το σώμα μας, θα καταλάβουμε ότι νιώθουμε ένα σφίξιμο στο στομάχι κάθε φορά εξετάζουμε τους λογαριασμούς και το υπόλοιπο που έχουμε στην τράπεζα. Γι’ αυτόν τον λόγο οι financial therapists προτείνουν πριν ανοίξουμε τα κιτάπια μας να κάνουμε μια άσκηση μετάβασης, για περίπου δύο λεπτά. Παίρνουμε βαθιές αναπνοές και σκεφτόμαστε αυτά τα οποία είμαστε ευγνώμονες. Όπως είναι φυσικό, αυτό δεν αλλάζει προς το καλύτερο την οικονομική μας κατάστασή, αλλά μας προετοιμάζει για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση πιο ψύχραιμα και με καθαρό μυαλό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ