Οι απλές, καθημερινές κινήσεις που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας
kedriki_anosopoihtiko

Οι απλές, καθημερινές κινήσεις που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας

Ο σημαντικός ρόλος που παίζει το φυσικό φως, ο καλός ύπνος, η άσκηση, η διατροφή και η ατομική υγιεινή στη θωράκιση του ανθρώπινου οργανισμού κατά των ιών και των βακτηρίων.

Πολύ συχνά, και ιδιαίτερα όταν μπαίνει το φθινόπωρο, ακούμε τους ειδικούς να τονίζουν πόσο σημαντικό είναι να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας, ώστε να μπορέσει ο οργανισμός να καταπολεμήσει πάσης φύσεως ιούς, μεταξύ των οποίων βεβαίως και ο Covid-19. Οι συνθήκες λοιπόν κάνουν όλο και πιο επιτακτική την ανάγκη για ενίσχυση του οργανισμού ώστε ακόμα και αν αρρωστήσουμε, να το περάσουμε στο πόδι όπως συνηθίζουμε να λέμε. Φυσικά, υπάρχουν διάφορα σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να μας βοηθήσουν, ωστόσο πριν επισκεφτούμε ένα φαρμακείο μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποιες πρακτικές η αποτελεσματικότητα των οποίων έχει αποδειχτεί από επιστημονικές μελέτες εδώ και χρόνια.


Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ρυθμίσουμε είναι η ποιότητα αλλά και η ποσότητα του ύπνου μας. Με λίγα λόγια, δεν αρκεί να είμαστε στο κρεβάτι επί οχτώ ώρες και να κοιμόμαστε μόνο πέντε, καθώς το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται επαρκή ανάπαυση για να λειτουργήσει σωστά. Μελέτες έχουν δείξει ότι το να κοιμόμαστε λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ιογενών ασθενειών, καθώς η διαταραχή ή η στέρηση ύπνου, μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης και να καταστείλει την ανοσοποιητική λειτουργία.


Το φυσικό φως είναι ακόμα ένα πολύ σημαντικός παράγοντας υγείας, τόσο σωματικής όσο και ψυχικής. Για να διατηρήσουμε το ανοσοποιητικό μας στα καλύτερά του, αφήνουμε τον ήλιο να διεισδύσει στο σπίτι και να φωτίσει τα δωμάτια. Και φυσικά, φροντίζουμε να βγαίνουμε στον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε το σώμα μας να μπορέσει να παράξει βιταμίνη D, η οποία υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα μάλιστα με την κλινική του Κλίβελαντ, βάζουμε στόχο να μας βλέπει ο ήλιος 10 έως 15 λεπτά, δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα.


Φυσικά η διατροφή δεν μπορεί να λείπει από αυτή τη λίστα, καθώς είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους ενίσχυσης του ανοσοποιητικού, με τη μεσογειακή διατροφή να υμνείται σε όλο τον κόσμο για τα οφέλη της. Σύμφωνα με τους γιατρούς, μεγάλο μέρος της ανοσοποιητικής λειτουργίας επηρεάζεται από την υγεία του εντέρου. Έτσι, η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υγιή λίπη όπως το αβοκάντο, τα λιπαρά ψάρια το ελαιόλαδο κ.ά. βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και στην καταπολέμηση των λοιμώξεων λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και βασικά στοιχεία όπως ως ψευδάργυρος. Δεν παραλείπουμε να ελαχιστοποιήσουμε την πρόσληψη ζάχαρης η οποία βλάπτει το ανοσοποιητικό αφού τα επεξεργασμένα σάκχαρα παρεμβαίνουν στην ικανότητα του σώματός να καταπολεμά τους ιούς και τα βακτήρια. Όχι λέμε και στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα όπως πατατάκια και γλυκά. Αντίθετα, προτιμάμε κατεψυγμένα λαχανικά και φρούτα, άπαχο κρέας, όσπρια και ξηρούς καρπούς.


Και φτάνουμε στην καθημερινή δραστηριότητα, η οποία όπως δείχνουν οι έρευνες, κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί καλύτερα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σηκωνόμαστε τουλάχιστον μία φορά την ώρα αν κάνουμε καθιστική ζωή ή εργασία. Με δυο λόγια, πρέπει να κινούμαστε με όποιον τρόπο μπορούμε, καθώς η δραστηριότητα μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες, όπως είναι η κορτιζόλη. Παράλληλα, έχει αποδειχθεί ότι προάγει την πιο γρήγορη και αποτελεσματική κυκλοφορία των ανοσοκυττάρων, όπως είναι τα λευκά αιμοσφαίρια, καθιστώντας ευκολότερη για το ανοσοποιητικό σύστημα την ανίχνευση βακτηρίων ή ιών που απειλούν τον οργανισμό. Είναι απαραίτητο λοιπόν να εντάξουμε τις βόλτες και την τακτική άσκηση στο καθημερινό μας πρόγραμμα.


Η ατομική υγιεινή ήταν πάντα ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφεύγουμε τα χειρότερα. Δεν παραλείπουμε να πλένουμε τα χέρια μας όσο συχνά νομίζουμε, ιδιαίτερα αν έχουμε αγγίξει κοινόχρηστες επιφάνειες ή έχουμε ανταλλάξει χειραψία. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε τη μετάδοση των ιών και φυσικά αποτρέπουμε τα παθογόνα να εισέλθουν στο σώμα. Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η καλή στοματική υγιεινή μπορεί να συμβάλει στην προώθηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου, το οποίο βελτιώνει τη συνολική υγεία που με τη σειρά του υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ