Ποιες είναι οι δύο ηλικίες στις οποίες το σώμα μας αλλάζει σημαντικά
2gymHD1

Ποιες είναι οι δύο ηλικίες στις οποίες το σώμα μας αλλάζει σημαντικά

Στα μέσα των 40 και στις αρχές των 60 συμβαίνουν στον οργανισμό μας αξιοσημείωτες αλλαγές, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία μας


Σωματικές ενοχλήσεις, πόνοι και προβλήματα υγείας είναι μερικά από αυτά που μας θυμίζουν ότι γερνάμε με κάθε χρόνο που περνά. Παρόλο που πιστεύουμε ότι η εξέλιξη αυτή συμβαίνει σταδιακά, μια νέα έρευνα έρχεται να μας αποδείξει ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Το ανθρώπινο σώμα αλλάζει περισσότερο σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές: την ηλικία των 44 και 60 ετών.

Η μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάντφορντ που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Aging, παρακολούθησε τον ρυθμό των μοριακών αλλαγών για 108 άτομα ηλικίας 25 έως 75 ετών σε μια μέση περίοδο 1,7 ετών. Σύμφωνα με τα ευρήματα, στα μέσα της δεκαετίας των 40 και στις αρχές της δεκαετίας των 60 συμβαίνουν δραματικές αλλαγές στον ανθρώπινο οργανισμό.


Οι αλλαγές που παρατηρούνται στην ηλικία των 40 ετών αφορούν κυρίως τον μεταβολισμό του αλκοόλ και των λιπιδίων. Το σώμα δηλαδή αρχίζει να χάνει την ικανότητα να μεταβολίζει αυτές τις ουσίες με την ίδια αποτελεσματικότητα όπως πριν. Όταν φτάνουμε στα 60, οι αλλαγές αφορούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και τη λειτουργία των νεφρών. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα δεν τους εξέπληξαν αφού πολλές ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος, εμφανίζονται συνήθως μετά την ηλικία των 60. Και στις δύο ηλικίες παρατηρήθηκαν αλλαγές στο δέρμα και στους μυς.

Οι ερευνητές σκέφτηκαν αρχικά ότι οι αλλαγές στα μέσα της δεκαετίας των 40 θα μπορούσαν να σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, αλλά αναλύοντας τα δεδομένα διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές αυτές συνέβαιναν τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Τονίζουν ακόμη ότι ορισμένες από τις αλλαγές μπορεί να σχετίζονται περισσότερο με διαφοροποίηση στον τρόπο ζωής και στη συμπεριφορά παρά με βιολογικές αιτίες. Για παράδειγμα, η παρατηρούμενη αλλαγή στον μεταβολισμό του αλκοόλ μπορεί να σχετίζεται με μια ξαφνική αύξηση της κατανάλωσής του στα μέσα της δεκαετίας των 40, η οποία είναι μια ιδιαίτερα αγχωτική περίοδος για πολλά άτομα.


Οι επιστήμονες συνιστούν να προσαρμόζουμε τον τρόπο ζωής μας καθώς πλησιάζουμε στη μέση ηλικία, να φροντίζουμε τη διατροφή μας και τη σωματική μας δραστηριότητα, και να κάνουμε τακτικούς ιατρικούς ελέγχους, τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, από την ηλικία των 40 ετών και έπειτα ώστε να υπάρχει έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση των αλλαγών στον οργανισμό, προτού εξελιχθούν σε προβλήματα υγείας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network